Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Guerres Púniques

4,178 views

Published on

Resum dels fets més importants de les Guerres Púniques amb mapes de cadascuna.

Published in: Education
  • Be the first to comment

Guerres Púniques

  1. 1. Les Guerres Púniques 1a Guerra Púnica (264-241 aC) Els romans es disputen amb els cartaginesos el domini de l'illa de Sicília, illa estratègica per les rutes comercials i molt fèrtil. D'allí en provenien grans quantitats de cereals. El casus belli és l'atac dels cartaginesos a la ciutat de Messina. Els messinesos demanen ajuda als romans i aquests responen declarant la guerra als cartaginesos. Després de moltes campanyes militars els romans en surten vencedors i els cartaginesos es rendeixen, obligats a signar un tractat de pau pel qual renuncien a les seves aspiracions de domini de les illes de Sicília, Sardenya i Còrsega.
  2. 2. 2a Guerra Púnica (219-202 aC) Després de la primera guerra púnica els romans es dediquen a afiançar el seu domini sobre la península itàlica i les illes de Sicília, Còrsega i Sardenya. Mentrestant els cartaginesos, davant la impossibilitat d'expandir-se cap al nord, decideixen centrar la seva política expansionista cap a l'oest. Es centren sobretot en a península ibèrica. El casus belli és el setge i destrucció de la ciutat de Sagunt per part dels cartaginesos. Els romans declaren la guerra de nou als cartaginesos doncs els saguntins eren aliats seus. A Més, existia un tractat segons el qual els cartaginesos no podien expandir-se més enllà del riu Ebre. Anníbal, que havia rebut el comandament de les tropes cartagineses del seu pare Hamílcar, de la família dels Barca, va aplegarun gran exèrcit amb el qual es va proposar envair la península itàlica i atacar els romans en el seu territori. Va travessar els Pirineus i els Alps i va penetrar en territori romà infligint sengles derrotes a les tropes romanes. A més va aconseguir sublevar els pobles que estaven sota el jou dels romans. L'any 218aC la guerra va donar un tomb crucial quan els romans van decidir contraatacar desplegant el seu exèrcit a la península ibèrica i conquerint tot el territori que fins aleshores estava en mans dels cartaginesos. Aquest exèrcit estava encapçalat per G. Corneli Escipió. Després els romans van traslladar l'exèrcit al nord d'Àfirca i van atacar la metròpoli, Carthago. Anníbal va abandonar Itàlia per socòrrer Carthago i el focus principal del conflicte es va desplaçar a Àfrica. L'any 202aC, a la batalla de Zama, els romans van derrotar els cartaginesos i Anníbal va fugir. Les condicions de pau van ser duríssimes per als cataginesos que van haver de pagar una gran quantitat de diners, entregar les seves armes pesants i abandonar la península ibèrica.
  3. 3. 3a Guerra Púnica (149-146 aC) Aquesta última guerra va ser un enfrontament molt menor comparat amb les dues anteriors i principalment va consistir en una sola acció principal, el setge de Cartago. Les conseqüències de la derrota de Cartago van significar la destrucció completa de la ciutat de Cartago, l'annexió de tot el territori restant de l'imperi cartaginès a Roma i la mort o l'esclavitud de la població cartaginesa. Aquesta campanya la va encapçalar C. Escipió Emilià.

×