Romania in primul_razboi_mondial

2,010 views

Published on

Prezentare clasele VII-VIII

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,010
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
61
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Romania in primul_razboi_mondial

 1. 1. Participarea Romaniei la primul razboi mondial (Razboiul de intregire nationala)
 2. 2. De la neutralitate la confruntare armata ● ● ● ● Odata cu instalarea unui principe de origine germana la conducerea Principatelor Romane, era de asteptat ca in 1883 Romania sa adere la Tripla Alianta formata din Germania,AustroUngaria si Italia. In 1914,la izbucnirea primului razboi mondial,Carol I isi pastreaza pozitia ,anume aceea de a continua alaturi de Germania. Insa opinia publica si clasa politica romaneasca erau impartite ,iar decizia intrarii in razboi alaturi de Puterile Centrale a fost amanata,preferandu-se o cale de mijloc-neutralitatea si expectativa armata.(pregatirea pentru razboi) “Dacă, aşa cum e azi opinia publică, am lăsa cumva pe Rege să declare războiul, lumea ar zice că acesta nu e războiul ţării, ci războiul Regelui. “ Al.Margiloman,Consiliul de Coroana de la Sinaia ,21 iulie 1914.
 3. 3. Consiliul de Coroana de la Sinaia (21 iulie 1914) Consiliul de coroana era un organ consultativ,care se intrunea periodic,condus de rege si alcatuit din reprezentanti ai guvernului si lideri ai partidelor politice.
 4. 4. La Consiliul de Coroana de la Sinaia,este votata neutralitatea Romaniei In poza-Sala Consiliului de Coroana din castelul Peles
 5. 5. Anii de neutralitate(1914-1916) „Ar fi o neînţeleasă iluziune să credem că am putea sta simpli spectatori ai conflictului european” Petre P.Carp,politician conservator,1915 In septembrie 1914,dupa moartea regelui Carol I,la tronul Romaniei urmeaza nepotul sau Ferdinand,iar optiunile privind politica externa se schimba.Noul rege va fi convins de guvernul liberal si de sotia sa regina Maria ca este de preferat o alianta cu ANTANTA.In poza:Regele Ferdinand si regina Maria (stanga) si Ion I.C. Bratianu, primul ministru(dreapta).
 6. 6. Conventia cu ANTANTA (4 AUGUST 1916) Articolul I :Franţa, Marea Britanie, Italia şi Rusia garantează integritatea teritorială a Regatului României pe toată întinderea frontierelor sale actuale. Articolul II România se angajează să declare război şi să atace Austro-Ungaria în condiţiile prevăzute de Convenţia militară. România se angajează totodată să înceteze, din momentul declarării războiului, toate relaţiile economice şi schimburile comerciale cu toţi inamicii Aliaţilor. Articolul III Franţa, Marea Britanie, Italia şi Rusia recunosc României dreptul de a anexa teritoriile Monarhiei austro-ungare stipulate şi delimitate la Articolul IV …................................................................................................................. Pe 4 august 1916,Romania semneaza la Bucuresti tratatul cu ANTANTA.Dupa cum se vede mai sus(primele 3 articole),ANTANTA recunostea drepturile Romaniei asupra Transilvaniei,Banatului si Bucovinei .
 7. 7. 14 august 1916-Romania declara razboi Austro-Ungariei
 8. 8. Treceti batalioane romane Carpatii ● ● ● ● Decretarea mobilizarii generale a avut un efect bun pentru armata romana care,cu entuziasm, a declansat ofensiva in Transilvania in vara anului 1916. Insa ,pe frontul din sudul Romaniei,trupele germanobulgare au declansat o puternica ofensiva,concretizata prin batalia de la Turtucaia(1-6 sep 1916),pierduta de romani. Astfel,trupele romane au inceput sa se retraga din Transilvania pentru a apara teritoriul statului roman. Pentru moment,o ofensiva in Ardeal parea greu de realizat.
 9. 9. In poze:Alexandru Averescu(general roman) si August von Makensen(comandantul trupelor germane din Bulgaria)
 10. 10. Ocuparea Bucurestiului (nov 1916) Sfarsitul anului 1916 aduce Romania intr-o situatie dramatica.Capitala este ocupata de trupele germane si doua treimi din teritoriul tarii. ● ● Regele,guvernul si parlamentul se retrag la Iasi. ● Din Moldova va incepe refacerea armatei romane cu sprijin francez.(misiunea gen.Berthelot) Frontul romanesc este stabilit in sudul Moldovei(intre Carpatii de Curbura si Dunare). ●
 11. 11. Bataliile de la Marasti,Marasesti si Oituz(iulie-august 1917) Aceste trei batalii au reprezentat un moment deosebit de important pentru participarea Romaniei la primul razboi mondial. Ofensiva declansata de romani a avut rolul de a opri inaintarea trupelor germane care aveau in plan ocuparea Moldovei. ● ● De la aceste batalii a ramas in istorie expresia “Pe aici nu se trece”,dar si faptele eroice ale generalului Eremia Grigorescu,ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu sau capitanului Grigore Ignat.
 12. 12. Ecaterina Teodoruiu (stanga) Eremia Grigorescu (dreapta)
 13. 13. Singuri pe frontul de Est ● ● ● Victoriile romanesti din vara anului 1917 au fost practic anulate de hotararea Rusiei de a iesi din razboi. ANTANTA pierde un aliat puternic,iar Romania se gaseste la sfarsitul anului 1917 izolata in fata Puterilor Centrale ,in asa numitul “triunghi al mortii”. Se ajunge astfel la incheierea armistitiului de la Focsani intre Romania si Puterile Centrale.(9 decembrie 1917).Prevederile acestui armistitiu au fost concretizate prin tratatul de la Buftea.
 14. 14. Tratatul de la Buftea (24 aprilie/7mai 1918) ● Palatul Barbu Stirbei,locul unde s-a negociat tratatul dintre Romania si Puterile Centrale.
 15. 15. Conditiile tratatului de la Buftea 1. România trebuia să retrocedeze Dobrogea de sud ( "Cadrilater") si să cedeze o parte a Dobrogei de nord (la sud de linia Rasova-Agigea) Bulgariei. 2. România urma să cedeze Austro-Ungariei controlul asupra trecătorilor Muntilor Carpati; 3. România concesiona pe 90 de ani Germaniei toate exploatările petroliere. Tratatul de la Buftea nu a fost niciodata aprobat de regele Ferdinand si de Parlamentul Romaniei.
 16. 16. Contextul international favorabil La sfarsitul anului 1918,Puterile Centrale dadeau semne de slabiciune.Rand pe rand,statele aflate in aceasta alianta au inceput sa capituleze. ● Intrarea S.U.A. in razboiul european a schimbat echilibrul de forte,deoarece armatele franceze si britanice de pe frontul de Vest s-au intarit cu sprijin american,reusind victorii importante impotriva germanilor.
 17. 17. Reintrarea Romaniei in razboiul pentru intregire nationala (oct-nov 1918) ● Guvernul condus de gen.Constantin Coanda(in poza) instalat pe 24 octombrie 1918 a declarat tratatul de la Buftea nul si a decis reintrarea Romaniei in razboi. .
 18. 18. Pentru Romania,razboiul a continuat si in anul 1919 Harta a operatiunilor militare romane din Ardeal (aprilie-mai 1919)
 19. 19. „O dispută veche de secole se rezolvă numai cu sabia” Constantin Kiritescu,istoric ● ● ● Desi in Europa,razboiul s-a incheiat pe data de 11 nov 1918,Romania si Ungaria au continuat ostilitatile si in anul 1919. Ungaria nu a recunoscut actul de la 1 decembrie 1918,iar rezolvarea disputei asupra Transilvaniei nu s-a putut face decat printr-o confruntare armata. Punctul culminant al ofensivei romanilor din 1919 a fost ocuparea Budapestei,capitala Ungariei, pe data de 4 august 1919.
 20. 20. Armata romana la Budapesta in 1919
 21. 21. Formarea statului national unitar
 22. 22. Recunoasterea internationala a noului stat roman -Sistemul de la Versailles 28 iunie 1919-tratatul cu Germania sep 1919-tratatul de la Saint-Germain cu Austria (recunoasterea unirii cu Bucovina) iunie 1920-tratatul de la Neuilly cu Bulgaria(recunoasterea unirii cu Cadrilaterul) 4 iunie 1920-tratatul de la Trianon cu Ungaria(recunoasterea unirii cu Transilvania) oct 1920-tratatul de la Londra (Marile puteri recunosc unirea cu Basarabia)

×