Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Dagboek van een Wetenschapper 2.0 KNAW

1,139 views

Published on

Op 29-11-2012 was een Communicatieplatformbijeenkomst van communicatiecollega's van de diverse KNAW-instellingen. Aan mij de vraag of ik meer wilde vertellen over wat wetenschappers aan Social Media kunnen hebben in hun dagelijkse praktijk. Aan de hand van de dagen van het 'dagboek' hebben we hierover uitgebreid van gedachten gewisseld. .

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Dagboek van een Wetenschapper 2.0 KNAW

 1. 1. Dagboek van eenWetenschapper 2.0 ROY MEIJERKNAW COMMUNICATIEPLATFORM 29-11-2012
 2. 2. Stelling ‘Sociale media’ is ook maar een middel
 3. 3. Dagboek
 4. 4. Maandag Mijn laatste artikel is vandaag online gezet in de repository van mijn universiteit - Open Access dus. Ik heb het artikel meteen toegevoegd aan het overzicht op m’n eigen persoonlijke pagina en er een blog over geschreven. Natuurlijk heb ik daarover getweet, deze keer ook direct naar een wetenschapsjournalist en beleidsambtenaar die ik volg. Ik dacht wel dat ze misschien wel in het onderwerp geïnteresseerd zijn. En ik had gelijk. Later die dag kreeg ik van beiden een tweet terug dat ze wel meer willen weten en een afspraak willen maken! Ik ben heel benieuwd hoe vaak dit artikel nu gedownload en bekeken gaat worden trouwens. En over artikelen gesproken: vandaag heb ik via een collega-wetenschapper die ik volg op Twitter een artikel gevonden dat precies aansluit op het werk dat ik nu aan het doen ben. Waardevolle nieuwe invalshoeken die ik anders misschien niet gevonden zou hebben.
 5. 5. Dinsdag Vandaag waren de opnames van mijn college. Met deze opname erbij staat straks al het materiaal van onze masteropleiding online, en kunnen studenten van over de hele wereld hierin afstuderen, gewoon thuis in hun eigen land. Spannend, ik ben benieuwd waar ze straks allemaal vandaan gaan komen. Ik ben ook gebeld door de organisator van een belangrijke bijeenkomst op mijn vakgebied, ze vroeg of ik een presentatie wilde verzorgen. Zij had mijn persoonlijke pagina gevonden toen ze op Google zocht op mijn vakgebied. Ik stond blijkbaar op de eerste pagina, bovenaan ook. Ik heb meteen ook even gespiekt: ook mijn LinkedIn-profiel staat prominent tussen de zoekresultaten. Mooi zo, goed voor de carrière... Met de inhoud van de SlideShares en de filmpjes die ik op mijn blog/pagina heb staan, had ze besloten dat mij zeker kon vragen. Ik heb haar natuurlijk ook even gegoogled na ons gesprek: haar LinkedIn-profiel zag er indrukwekkend uit, dus extra leuk om door haar gevraagd te worden. Een direct contact van haar is trouwens een wetenschapper waar ik al lang mee in contact wil komen. Zou mooi zijn als hij ook als spreker gevraagd wordt.
 6. 6. Woensdag Voor een van mijn onderzoeksprojecten heb ik input nodig van veel ‘gewone mensen’. Ik heb besloten om maar ’s te gaan experimenteren met een milde vorm van Citizen Science. Ik heb een vragenlijst aangemaakt, en die met een beschrijving en link op mijn blog geplaatst, en probeer nu allerlei mensen daaraan te laten bijdragen door via Twitter en Facebook aandacht te vragen voor dat project. Via retweets en de ‘Likes’ van allerlei mensen die op Facebook mijn onderzoekspagina volgen, kom ik viavia bij verrassend veel mensen in de timeline terecht. Nu maar hopen dat ze gaan reageren en vragen beantwoorden.
 7. 7. Donderdag Ik heb een onderzoeksidee waarvoor geen ruimte is in mijn huidige onderzoeksproject, maar waarmee ik wel heel graag aan de slag zou willen gaan. Ik ga nu proberen of ‘het grote publiek’ iets ziet in dit idee, en er geld voor over heeft. Vandaag kreeg ik het gemonteerde filmpje te zien dat speciaal voor mijn eigen crowdfunding-project is gemaakt. Ziet er goed uit! Over een week gaat het voorstel met dit filmpje online op het crowdfunding-platform, en kunnen mensen financiële steun gaan bieden. Dat wordt dus veel (online) reclame maken hiervoor de komende tijd.
 8. 8. Vrijdag Ik zat vast met een probleem eerder deze week, en ben daarover een discussie gestart in de LinkedIn-groep van mijn vakgebied. Langzaamaan komen er allerlei oplossingen en suggesties onder te staan van diverse collega’s uit de hele wereld. Toch leuk, te merken dat dat vaak gewoon werkt. Ik heb vandaag meteen maar een blogverslag gemaakt van deze hectische 2.0 werkweek. Ik heb deze natuurlijk geplaatst op mijn eigen site/blog, maar ook meteen op de verzamelblog Wetenschapper 2.0, waar ik gastredacteur ben. Misschien hebben andere wetenschappers iets aan mijn ervaringen en breng ik ze op ideeën!
 9. 9. https://speakerdeck.com/studiolakmoes/social-media-in-de-onderzoekscyclus
 10. 10. https://speakerdeck.com/studiolakmoes/infographic-inzet-social-media-in-de-onderzoekscyclus
 11. 11. http://wetenschapper20.wordpress.com

×