Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Sarissal

764 views

Published on

A cinquè estudiam els animals en el medi en què viuen. Úrsula ha fet i ens ha explicat aquesta presentació de diapositives de la possessió de Sarissal, a Costitx. Ens ha agradat molt i ens ha ajudat a entendre la vida d'un temps al camp i la importància que hi tenien els animals.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Sarissal

 1. 1. SARISSAL
 2. 2. ÍNDEX LA HISTÒRIA LA CLASTA, LA CAPELLA, ETC. EL QUE HI FEIEN I EL QUE HI CONTINUEN FENT ELS ANIMALS LA VEGETACIÓ EL QUINTAR
 3. 3. LA HISTÒRIA El meu repadrí, en Xesc Salas, va néixer i créixer a Sencelles, però com que hi havia molta pobresa se'n va anar cap a França on va tenir un negoci de fruita. Va conèixer una dona francesa, na Maria Antoinette, i es varen casar. En Xesc va tenir quatre fills i un va ser el meu padrí, Pedro Salas. En Xesc va venir una altra vegada cap a Mallorca perquè amb el negoci de fruita es va fer ric i va comprar Sarissal. I així ha anat passant de generació en generació.
 4. 4. Xesc Salas
 5. 5. LA CLASTA, LA CAPELLA, ETC. LA CLASTA És un pati molt gran que té un aljub i un pou. Devora hi ha una capella, un celler i també hi ha la porxada de màquines.
 6. 6. LA CAPELLA Antigament, el diumenge i els dies de festa un capellà hi deia missa. El meu repadrí la va convertir en un graner on guardaven el blat i les eines per fer vi. Actualment hi ha botes de vi molt grosses i barrals de vi i de vinagre.
 7. 7. FOTOS
 8. 8. LA PORXADA DE MÀQUINES Antigament era una vaqueria que estava plena de vaques. Ara és un taller on arreglen camions, cotxes, etc. També l'utilitzen com a despatx, a la sala de dalt, com a tenda fa molts anys i com a aparcament de camions.
 9. 9. FOTOS
 10. 10. LA CASA Antigament els nins dormien a dalt i el pare i la mare a baix, devora la sala, la cuina, etc. Els nins a dalt també tenien cuina, bany, sala, etc. Jo hi vaig viure però a dalt.
 11. 11. FOTOS
 12. 12. EL QUE HI FEIEN I EL QUE HI CONTINUEN FENT
 13. 13. ABANS i ARA Sempre empraven eines i ho feien tot a mà. Ara solem emprar màquines. Abans vivien del camp, que vol dir que conreaven fruites i hortalisses i les anaven a vendre a ciutat o al poble.
 14. 14. LES BALES Les solien fer petites i rectangulars i molt poques vegades redones. Ara les fan grosses i redones. Les fan servir per donar menjar als animals i per posar davall el covador de les gallines.
 15. 15. FOTOS
 16. 16. ELS ANIMALS Sarissal antigament era com una granja on hi havia molts d'animals, ara no n'hi ha tants. EL CAVALL LES GALLINES ELS CANS ELS MOIXOS
 17. 17. ELS CAVALLS Hi ha sis cavalls. Uns son poltres i els altres ja són egües o cavalls.
 18. 18. LES GALLINES N'hi ha moltes. Ponen molts d'ous cada dia. Ara tenen pollets, i també hi ha galls.
 19. 19. ELS CANS N'hi ha dos: en Trui i en Sau. Són de color negre, i en Sau s’espanta molt.
 20. 20. ELS MOIXOS N'hi ha molts. Sempre són damunt les bales i gairebé no els puc veure.
 21. 21. LA VEGETACIÓ Tenim molts d'arbres, sobretot garrovers, alguna figuera, etc.
 22. 22. L'OLIVERA Aquesta olivera és mil·lenària, cosa que vol dir que fa més de mil anys que és aquí.
 23. 23. EL QUINTAR Hi ha una pedra que és molt gran que antigament feien servir per fer oli i ara per trencar ametles.
 24. 24. PREGUNTES
 25. 25. VOS HA AGRADAT ?

×