La font de colors

1,420 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,420
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
760
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La font de colors

 1. 1. LA FONT DE COLORS, PUBILLETA (CERVELLÓ) Projecte elaborat per l’alumnat de 2n A amb Laila Benaliti Seddiki
 2. 2. Després de tota una setmana pensant en els possibles noms de la classe, avui fem la posada en comú i el resultat de les idees són els següents:
 3. 3. PENSEM EL NOM DE LA CLASSE  Ariadna: La lluna  Claudio: La font de colors (Cervelló)  Hugo: La época medieval  Arise: Montblanc  Pol: El triangle de les bermudes  Clàudia: La fàbrica de vidre (Cervelló).  Àlex: El món  Dídac: Els extraterrestres  Guillem: Les cases  Lucía: Cervelló  Izan: L’espai  Claudio: Les estrelles  Meritxell: L’esport  Carlota: Els volcans  Alan: El Pol Nord  Mireia: El circ  Martina: Els planetes  Arnau: Els satèl·lits  Eva: Els inventors  Patricia: Les sirenes  (Falten la Ylènia i el Pau, i dos que van dir una proposta ja dita)
 4. 4. FEM LA VOTACIÓ  Després de la pluja d’idees fem la votació. 1) La font de colors 13 vots 2) La fàbrica de vidre 7 vots 3) El món 1 vot 4) El triangle de les bermudes 1 vot
 5. 5. PRESENTEM EL NOSTRE PROJECTE Estem a La classe de 2n B. Vénen a 4t a presentar-se. Vénen a 5è a explicar-nos coses sobre la Pubilleta. Anem a 1r.
 6. 6. QUÈ SABEM DE CERVELLÓ?  Alan: Que hi ha 2 esglésies.  Pol: A la Rambla hi ha una font de colors.  Arise: Tenim un pavelló.  Lucia: Hi ha un castell.  Pau: Hi ha una biblioteca.  Carlota: Hi ha una riera.  Guillem: Hi ha dues escoles.  Hugo: Hi ha un camp de futbol.  Claudio: Cervelló és un poble molt divertit.  Ylènia: Hi ha un institut.  Elsa: Hi ha una font de colors.  Pablo: Cervelló té una biblioteca molt gran.  Dídac: Hi ha una piscina.  Clàudia: Hi ha molta gent.  Mireia: Hi ha un Ajuntament.  Martina: Hi ha molts esquirols.  Àlex: Hi ha un ateneu.  Patricia: Hi ha una Rambla.  Izan: Tenim el Ceraqua  Eva: Cervelló és un poble petit.  Gabriel: Tenim moltes muntanyes.  Ari: Hi ha un pont.  Meritxell: Hi ha una nena a la font de colors.
 7. 7. QUÈ VOLEM SABER?  Per què Cervelló té fàbrica de vidre?  Com era la fàbrica de vidre?  Com es va formar Cervelló?  Com podem saber on acaba Cervelló?  Cervelló abans.  Per què Cervelló és un poble tan petit?  Quanta gent hi ha a Cervelló?  Per què s’ha fet malbé el castell?  Es va cremar el castell de Cervelló?  Al castell vivia algú?  Com es va construir el castell?  Quan es va construir el castell?  Per què es va decidir construir el castell?  Per què hi ha dues esglésies?  Quan es va construir la Rambla on hi ha la font de colors?  Quan es va construir la Llar d’infants de la Plaça del Mestre?  La Pubilleta va existir de veritat?  Quan es va construir la biblioteca?  Qui va ser el primer alcalde de Cervelló?  Quan va néixer la Pubilleta?  Qui va construir el camp de futbol?  On estava l’Ajuntament?  Cervelló avui.  Quan es va construir el poliesportiu?  Quina és la flora i fauna del poble?  Per què aquest poble es diu Cervelló?
 8. 8. ON PODEM TROBAR LA INFORMACIÓ Ordinador Llibres Preguntar a persones Ajuntament Visites de camp Bibliopteca Centre de Recursos... Hem portat informació de: - Casa i de la biblioteca municipal. - Hem buscat informació a Internet. - Hem portat informació de l’Ajuntament. - Alguns alumnes tenien llibres de Cervelló i els han portat.
 9. 9. ESQUEMA DEL QUÈ VOLEM SABER? CERVELLÓ HISTÒRIA POBLACIÓ EQUIPAMENTS I SERVEIS LÍMITS FLORA I FAUNA ACTUALITAT - Fàbrica de vidre - Castell - Pubilleta - Esglésies - 1r alcalde - Per què el poble es diu Cervelló? - Quanta gent hi ha? - Culturals - Socials - Oci - Educació - Any de la constru- cció de: Poliesportiu, -Llars d’Infants, -Biblioteca, camp de -futbol... -Vegetació del poble - Animals - On acaba Cervelló - Urbanitzacions - Mapes
 10. 10. QUÈ SABEM SOBRE LA PUBILLETA?  Molts nens i nenes havien triat el nom de la classe sense tenir present la importància d’aquesta font al nostre municipi. Entre tots i totes sabien que: - Hi ha aigua, una nena al mig amb una flor, que aquesta font està a la Rambla, que la nena del mig es diu Pubilleta i que a la nit s’encenen les llums de colors, tot il·luminant aquesta nena.
 11. 11. REFLEXIÓ SOBRE EL POEMA: De Frederic Soler “Pitarra”  Després de llegir i escoltar el poema de la Pubilleta, teniem moltes ganes de manifestar les nostres emocions i reflexions. Els resultats ha estat: Eva: És molt trist perquè el pare li diu que tot és de l’hereu. Carlota: Em fa pena que la Pubilleta hagi mort tant jove. Clàudia: És trist perquè quasi no ha conviscut amb el seu germà. Àlex: És culpa dels pares i del germà per no voler compartir l’herència amb ella. Pol: És culpa de l’època!! Pablo: És trist perquè el pare li trenca el cor a la Pubilleta pels comentaris que fa. Dídac: És trist que hagi mort per culpa d’una època injusta!
 12. 12. VíDEO DE LA PUBILLETA Com que som la classe de la Pubilleta, primerament decidim conèixer una mica la seva història.
 13. 13. SORTIDA: PUBILLETA Vam sortir a descobrir on és la font de colors “Pubilleta”. Pobre Pubilleta!!! Fem un dibuix amb ombres de la Pubilleta. La PUBILLETA
 14. 14. SORTIDA: PUBILLETA Tot aprofitant la sortida també vam veure on havia nascut Josep Tarradellas i Joan, i on es troba el monument que li rendeix homenatge. Josep Tarradellas va néixer el 19 de gener del 1899 i morí el 1988. Va ser el primer president de la Generalitat de Catalunya després de la Guerra Civil. Està enterrat a Cervelló. Cada mes de juny se li fa un homenatge a la Rambla.
 15. 15. INAUGURACIÓ de l’ESCOLA Com que estem estudiant el nostre poble, l’Escola Nova també en forma part i per aquest motiu seguim de molt a prop tot el que passa amb la inauguració de l’edifici. El Gabriel va ser convidat com a delegat d’aula (el curs passat ell i altres delegats van escriure una carta a la Consellera d’Ensenyament) i va acudir a la inauguració oficial. Després de l’acte oficial vam llegir a la pàgina web de l’Ajuntament la informació donada sobre aquest acte.
 16. 16. MAPA DEL MÓN  Busquem en un mapa, on es troba Espanya, Bolívia, Senegal, Itàlia, Xina i Marroc.  Descobrim que vivim: - Al Planeta Terra - Al continent Europeu - A Espanya - Catalunya - Barcelona - Baix Llobregat - Cervelló - El meu carrer
 17. 17. MAPA D’ ESPANYA I CATALUNYA  Localitzem Catalunya dins d’Espanya i els seus límits.  Ens centrem en Catalunya concretament en el Baix Llobregat. Ai!!!, no recordo per on queda el Baix Llobregat???
 18. 18. CERVELLÓ  Cervelló és el nostre poble i un dels 27 municipis que formen la comarca del Baix Llobregat.  El nostre terme municipal limita amb els pobles de Vallirana, Torrelles de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Corbera de Llobregat, La Palma, Pallejà, Subirats i Gelida.  Segons les dades del padró municipal, a Cervelló hi viuen, aproximadament, unes 8.527 persones.
 19. 19. L’ ESCUT Sortim a explicar què hem entès sobre l’explicació de l’escut de Cervelló. L’escut: El cérvol dibuixat podria derivar de cérvol (però no hi ha documentació que ho acrediti). El que sí que es troba documentat és que l’escut amb el cérvol de la família Cervelló s’utilitzava en l’Edat Mitjana en el seu escut com es pot veure en les tombes. La corona de baró en memòria dels senyors propietaris del castell de Cervelló i de les terres que l’envoltaven.
 20. 20. UNA MICA D’ HISTÒRIA  L’origen de Cervelló el trobem al castell.  Felip Vè. va ordenar la destrucció del castell.  Població rural que viu de l’agricultura.  Al s.XVIII Carles III mana costruir la carretera que porta de Barcelona a València i gràcies a aixó es forma el nucli urbà.  Amb la carretera s’inicia el procés d’industrialització, basat bàsicament en la indústria del vidre impulsada per Joaquim Mensa i Prats.  El 19 de gener del 1899 neix Josep Tarradellas el primer president de la Generalitat de Catalunya després de la restauració de la democràcia. Les seves despulles descansen al panteó familiar del cementiri de Cervelló amb els seus pares, esposa i filla. El 10 de juny se li ret homenatge amb una ofrena floral a la Rambla.  Al municipi han tingut residència personatges destacats del panorama artístic i cultural català com: Frederic Soler, conegut com “Pitarra”, Apel·les Mestres, Josep Bou Cendrós, Anselm Clavé i Lola Anglada.
 21. 21. JOSEP TARRADELLAS I JOAN  Cervelló, 1899 – Barcelona, 1988 .  Era fill de Salvador Tarradellas i Rovira i de Casilda Joan i Julià.  El 1927 es va casar amb Antònia Macià i Gómez, amb qui va tenir dos fills: Montserrat, nascuda el 1928 amb síndrome de Down i que de fet va morir abans que els seus pares, el 1984, i Josep, nascut el 1942 ja a l’exili francès.  Des de molt jove li va agradar la vida política.  Per les seves idees polítiques es va veure obligat a exiliar-se a Suïssa i a França.  Va retornar a Catalunya el 23 d’octubre del 1977 i va ser rebut per una multitud a Barcelona. La seva frase "Ja sóc aquí" ha quedat a la història del país.
 22. 22. FREDERIC SOLER, “PITARRA”  Frederic Soler i Hubert neix a Barcelona el 9 d'octubre de 1839.  Es va quedar orfe de mare de ben petit .  El pare es va tornar a casar, però es morí aviat i, aleshores, Frederic es traslladà a viure a casa de l'oncle matern, Carles Hubert, rellotger .  Combina feina i estudis i als quinze anys actua per primer cop en grups de teatre d'afeccionats en espectacles de barri de tradició popular.  Mor a Barcelona el 4 de juliol del 1895.  Aquí a Cervelló és molt conegut ja que va escriure el poema de la Pubilleta.
 23. 23. CERVELLÓ ABANS La senyora Rosina, que té 86 anys, ens visita per explicar-nos la seva vida al poble, ja que ha viscut de sempre en la vall de Cervelló i ha vist com s’ha transformat en el que és avui.
 24. 24. CERVELLÓ ABANS  Ens explica que: - Quan ella era jove no hi havia la Rambla sinó que era un torrent. - Que quasi no passaven cotxes pel poble, - Que es passaven el dia jugant amb els amics al carrer, - Que es banyaven a la riera, a la Resclosa (es troba a prop del camp de futbol, camí de Can Guitart), - Que el seu home va començar a treballar a la fàbrica de vidre del Carrer Joaquim Mensa a l’edat de 5 anys, - Que al poble de Cervelló hi havia botigues, però no pas tan modernes com les d’avui, que en aquelles èpoques només es venien productes de primera necessitat, - Que anaven a comprar gel per mantenir alguns aliments frescos...
 25. 25. CERVELLÓ ABANS És súper interessant tot el que ens explica!! Que guai!!, es passaven el dia jugant!!! Nooo…També anaven a l’escola!!
 26. 26. CERVELLÓ ABANS  La senyora Rosina (amb l’ajuda de la Mireia, la mare del Dídac) ens porta un vídeo de com es treballava amb el vidre. En el vídeo surt el seu home treballant.
 27. 27. CERVELLÓ ABANS  També porta fotografies d’aquella època. Caram…si són en blanc i negre!!
 28. 28. CERVELLÓ ABANS
 29. 29. CASTELL DE CERVELLÓ  Abans de fer una vista al castell, hem decidit primer veure com es va dur a terme la seva rehabilitació, ja que fins fa poc va estar quasi abandonat.  Hem tingut la sort de que la Yolanda (mare de l’Hugo Ouro) treballa en la empresa que es va encarregar de dur a terme la rehabilitació. Ella i la Maria Artigot (l’arquitecta de l’obra) van venir una tarda a explicar-nos el procés. Maria
 30. 30. EL CASTELL A l’any 2010 l’ajuntament va voler que el castell es pogués visitar. Uns arqueòlegs van excavar i documentar tot el que s’hi va trobar. Per poder fer-lo visitable, el primer que calia fer era saber què quedava del castell.
 31. 31. VISTA AEREA DEL CASTELL Totes les fotos de la rehabilitació són de la Maria Artigot. El recinte superios El recinte inferior
 32. 32. ABANS DE LA REHABILITACIÓ El castell de Cervelló ha estat molt de temps abandonat
 33. 33. PROCÉS DE REHABILITACIÓ Desbrossar Excavació arqueològica
 34. 34. Després de l’ excavació es van trobar aquestes boniques restes!
 35. 35. Reconstrucció i adequació perquè la gent pugui visitar-lo
 36. 36. CASTELL  Aprofitem l’ocasió per fer un dibuix del castell de Cervelló. Que ben aviat anirem a veure! El castell de Cervelló és així!! Doncs no ho sé, perquè no hi he anat mai!!!
 37. 37. FLORA I FAUNA DE CERVELLÓ  Hem descobert que la muntanya que comprèn el municipi de Cervelló, La Palma, Vallirana,... Les pissarres, els gresos i conglomerats i les calcàries conformen la base del paisatge. L’alzina amb roure a l’obaga i el matoll amb pi blanc al solell són les comunitats vegetals autòctones. A Can Romagosa vam poder descrobrir moltes coses respecte el paisatge del nostre poble. Imatge de pi blanc de fons Vegetació a les Penyes del Rector. Vegetació amb pissarra Vocabulari treballat: sotabosc, perenne, seca i obaga,
 38. 38. SORTIDA CAN ROMAGOSA  Vam descobrir que a Cervelló hi ha porcs senglars.En tenim una prova i és la petjada d’un d’ells.  Tot i que no n’hem vist cap en l’excursió sabem que als nostres boscos podem trobar esquirols, ja que n’hem vist alguna vegada un, per la Resclosa (camí que porta cap al camp de futbol de Can Guitart). Esquirol Petjada de porc senglar.
 39. 39. HORTS  A Cervelló podem trobar horts prop de l’escola Santa Maria, que són de propietat privada, és a dir, cada pagès conrea el que vol. També a Can Romagosa hi ha horts. Els pagesos treballen per a un propietari que els deixa el terreny per conrear oliveres. Ells conreen i cullen les olives. Després, les venen per fer la premsada d’oli. Els beneficis es reparteixen tant per al propietari com per als pagesos que hi han treballat.
 40. 40. CAN ROMAGOSA Gaudim d’un passeig pel bosc del nostre poble. Esmorzem i observem el paisatge tan bonic que ens envolta. Ajudem els pagesos a collir les olives Fem un dibuix del paisatge Recollim fulles per l’herbari
 41. 41. ACTIVITAT AMB LES FULLES DE CAN ROMAGOSA Amb les fulles recollides a Can Romagosa, fem un herbari.
 42. 42. AJUNTAMENT  La funció de l’Ajuntament és vetllar perquè tot funcioni al nostre municipi.  Cada 4 anys hi ha eleccions i la població de Cervelló tria mitjançant votació l’alcalde i el partit polític que vol que els representi i vetlli pel bé del municipi.  L’edifici i els voltants de l’Ajuntament abans eren una casa grandíssima. Va ser comprada i reformada per fer la funció de Casa de la Vila.
 43. 43. L’ AJUNTAMENT Abans de visitar l’Ajuntament, a l’aula estudiem la funció de cada regidor i els seus noms.
 44. 44. FUNCIÓ DELS REPRESENTANTS DE L’AJUNTAMENT.  Alcalde: Coordina tota la tasca del Govern.  Ensenyament i esports: Vetlla pel funcionament de les llars d’infants, de l’Institut, entitats esportives i equipaments com el Ceraqua, camps de futbol, tennis,…  Serveis i urbanisme: Neteja de carrers, jardineria, parcs, manteniment…  Serveis socials: Beques de menjador, ajuts…  Hisenda: Controla els diners i despeses.  Joventut, dona i patrimoni: Gestiona els esplais, diables, el castell, festes, gegants,... Un cop sabem la tasca de cadascú, ja sabem a qui hem d’acudir en cas que vulguem fer qualsevol proposta o reclamació.
 45. 45. VISITEM LA CASA DE LA VILA  Un cop hem estudiat tot el que toca de l’Ajuntament, fem una visita per acabar de conèixer el funcionament.  Aprofitem l’ocasió per parlar amb l’alcalde, Jesús Arevalo. Que amablement ens rep a la sala de plens amb dues de les regidores.
 46. 46. CASA DE LA VILA: SALA DE PLENS Sóc Jesús Arevalo Regidora d’ Ensenyament i Esports Regidora de joventut, dona i Patrimoni Aprofitem l’ocasió per mostrar el nostre descontent amb el manteniment dels parcs del nostre municipi i proposem solucions.
 47. 47. EQUIPAMENTS I SERVEIS  Entre tots hem fet una activitat en grup per esmentar tots els serveis que tenim al nostre poble. Hem arribat a la conclusió que al nostre municipi hi ha molts bars i moltes perruqueries.  En la mateixa activitat hem esmentat tots els equipaments urbans dels quals podem disposar, com per exemple: la biblioteca, el Ceraqua, l’Esplai el Raconet, l’ateneu, el centre de salut, la llar d’infants, les escoles...
 48. 48. ENTITATS AL NOSTRE MUNICIPI  La població de Cervelló ha anat constituint diferents entitats al llarg del temps que responen als diferents interessos dels seus habitants. Podem trobar: - Culturals: Grup de Recerca, Coral Diana, Casal dels Joves, Segle Nou,... - Socials: Casal d’Avis, l’esplai “El Raconet”, la Creu Roja... - Esportives: La Penya Blaugrana, Futsal, la Petanca, Boulder Trencadits, bàsquet... I - Altres: FAREM, Boulder trencadits. Casal dels avis Casal dels Joves
 49. 49. EXPLICACIÓ D’ ALGUNA ENTITAT O ASSOSSIACIÓ SEGONS ELS ALUMNES DE L’ AULA Meritxell Ollè Associació: Farem Núm. membres: Josep, Manel i Miquel. Funció: Associació de persones amb discapacitat intel·lectual i física. President: Josep Ma. Maza Fundat: 10 d’abril del 2003. Claudia Bejarano Entitat: Club Futsal de Cervelló Núm. membres: 14 entrenadors i 140 jugadors. Funció: Formar jugadors amb valors. President: Jaume Malaret Artigas Fundat: 1998. Patricia Lehman Associació: casal dels Avis Josep Tarradellas. Núm. membres: 586 socis Funció: És un espai per a la gent gran. Hi ha tallers de cant, teatre o manualitats. President: L’Ajuntament i una caixa d’estalvis. Fundat: 1 desembre del 2000. Izan Velasco Entitat: Encaputxats Diabòlics. Núm. membres: 100 Funció: animar les festes. President: Albert Racaj Ferrón. Fundat: 1994.
 50. 50. LES FESTES  A Cervelló al llarg de l’any se celebren diverses festes i celebracions. Algunes amb molta història, d’altres religioses i altres que són més recents. Podem trobar les següents segons l’estació de l’any. Hivern: - Santa Llúcia - Sant Sebastià - Carnaval - La Cavalcada dels Reis Mags. Primavera: - La Fira del Comerç i entitats. A l’estiu: - La Flama del Canigó - La Festa Major A la Tardor: - Santa Maria Altres activitats: - Cursa popular - Caminada nocturna… Cervelló és un poble Ple de Vida!!!! M’agrada viure a Cervelló!!!
 51. 51. EXPLICACIÓ DE LES FESTES SEGONS ELS NENS/ES DE L’ AULA ArnauArnau El dia de Carnestoltes “carnaval” se celebra el mes de febrer. Tota la gent es disfressa i fan una rua al carrer Major. Es fa un concurs i el jurat escull els més bonics. Martina de MiguelMartina de Miguel La festa Major de Cervelló se celebra a l’estiu. El carrer Major s’omple de paradetes per comprar menjar, polseres, peluixos i samarretes. Hi ha moltes activitats divertides. Inflables, un cuc gegant, autos de xoc. Jo sempre m’ho passo molt bé a la Festa Major i m’agrada molt. Dídac RomagosaDídac Romagosa Al setembre se celebra la festa de Santa Maria. Anem a la muntanya a dinar una paella d'arròs. També fan missa a l’església de Santa Maria. ClaudioClaudio El correfoc és una festa popular, en la qual un grup de persones disfressades de dimonis passegen pels carrers de nit caminant i ballant entre focs artificials. Sense dubte, la festa més popular i explicada és la de Carnaval i després la Festa Major.
 52. 52. ELS COSTUMS DE CERVELLÓ . VERSOS D’EN JOSEP BOU CENDRÓS.  Llegint el poema d’en Josep Bou, hem esbrinat alguns dels costums, festes, llocs, aliments… del nostre poble. POBLE GENT VEGETACIÓ FONTS LLOCS ALIMENTS FESTES ALTRES Bonic Honrat Simpàtic Atent Enèrgic Sa Bona Carinyosa Molt fina en el parlar. Conserven de l’antigalla el respecte al català. Espígol Farigola Rams de bruc Romaní Ginesta La Resclosa Les Rovires La d’en Flavià La del Mas Creu de la Masia Dalt del Remei Sant Ponç Mas Pitarra Can sala Can Pi Cargols Bolets Rovellons 3 d’agost, Sant Esteve És la gran Festa Major. Pitarra Pubilleta Sardana
 53. 53. EL PLÀNOL DEL MUNICIPI  Un cop localitzat Cervelló al mapa, sabem una mica la seva història, els personatges importants que hi han viscut, la flora i la fauna, els equipaments i serveis,...ara toca conèixer el plànol del nostre municipi, per poder localitzar qualsevol cosa que desitgem buscar. Plànol del nucli urbà.
 54. 54. EL PLÀNOL DEL MUNICIPI  La primera activitat que hem fet ha estat indagar on viuen els companys i companyes de classe. Hem observat que 14 nens i nenes viuen en urbanitzacions i que 12 viuen al nucli urbà. Hem arribat a la conclusió que tant si vius en una urbanització o en un nucli urbà, tot té els seus avantatges i desavantatges. * Hi ha 26, ja que un alumne té dues cases al poble. Nens i nenes esbrinant on viuen els seus companys i companyes
 55. 55. EL PLÀNOL DEL MUNICIPI Localitzem en el plànol de Cervelló els llocs d’interés. Subratllem totes les urbanitzacions, i ens adonem que Cervelló té moltes urbanitzacions, algunes mai les hem sentides a dir, com la Puigmontmany o Ciutat del Remei.
 56. 56. RUTA DEL VIDRE  Després d’estudiar a l’aula el plànol de Cervelló i coneixer-lo millor, fem una sortida pel poble per conèixer la ruta del vidre, amb l’ajuda de Francesc Pascual (bibliotecari i membre del Centre d’Estudis). La nostra ruta comença a la plaça de l’Ajuntament que antigament era un jardí de la gran casa (la que ara és l’Ajuntament). L’Ajuntament conserva la porta de quan l’edifici era una casa per a viure-hi
 57. 57. RUTA DEL VIDRE Aquestes cases formen part de la història del nostre poble. Hi ha una llei que obliga a mantenir la seva façana exterior tal com és, ja que forma part del patrimoni històric del poble.
 58. 58. RUTA DEL VIDRE  El Francesc ens ha ensenyat tots els edificis que tenen una mica d’història al nostre municipi. Hi vivia el Sereno Elements modernistes Botigues
 59. 59. RUTA DEL VIDRE  Aquest edifici que coneixem tots i totes, antigament era l’Ateneu del poble. L’Ateneu es trobava on esta l’actual bar la Paradeta.  Se’ns fa estrany que l’Ateneu fos tan petit, ja que l’actual és molt més gran.
 60. 60. RUTA DEL VIDRE  Les següents imatges mostren on es trobaven les fabriques de vidre, però sense dubte la més important, era la del carrer Vidriers. Aquesta fàbrica es trobava davant de la pastisseria Permanyer. Encara conserva la porta i algun element decoratiu. Darrera d’aquesta casa que es troba prop del Casal dels Avis hi havia una altra fàbrica de vidre.
 61. 61. RUTA DEL VIDRE Aquesta era la fàbrica de vidre més important del poble. Encara es conserva força bé.
 62. 62. RUTA DEL VIDRE  La fabrica de vidre era tan important que van donar donatius per la construcció de l’església de Sant Esteve, i per aquest motiu hi ha una escultura dedicada als vidriers. Nen vidrier
 63. 63. RUTA DEL VIDRE  Per casualitat vam coneixer al senyor Mario Joan Garcia, l’últim picapedrer del poble. Va treballar fent l’altar de l’església de Sant Esteve. De jove també va treballar a la fàbrica de vidre.
 64. 64. RUTA DEL VIDRE En les següents imatges podem veure al Sr. Mario treballant la pedra. Aquesta pedra és l’altar de l'església Sant Esteve. Pedrots com els que veiem en la imatge de baix són els que manipulaven,sense ajuda de cap aparell.
 65. 65. CENTRE DE RECURSOS La nostra ruta del vidre acaba al Centre d’Estudis de Cervelló, on hem pogut gaudir d’una exposició sobre Apel·les Mestres. El Francesc ens ha ensenyat un dibuix de com era un cervelloní d’abans.
 66. 66. DURANT LA RUTA DEL VIDRE Ens volem gronxar i només hi ha un gronxador. Durant la Ruta del Vidre ens vam aturar per esmorzar a la Plaça 11 de Setembre i l’alumnat es va indignar moltíssim al veure el parc fet malbé. Em demanen de fer fotos i fer-les arribar a l’Ajuntament perquè ho tinguin present i facin el possible per millorar-ho. Cavall trencat Falta una moto
 67. 67. LA FONT DE COLORS D’ EXCURSIÓ Ens ho hem passat molt bé, gaudint del poble!!!!. Gràcies Francesc i Ma. Angels Som la Font De Colors!
 68. 68. EXCURSIÓ AL CASTELL I L’ ESGLÉSIA de SANTA MARIA  Quan va venir la Maria (arquitecta) ens va explicar un munt de coses sobre el castell. Avui estem preparats per sentir part de la seva història, amb l’ajuda de Xavier Depares (historiador i pare de l’escola) Al castell es poden trobar aquests cartells que expliquen una mica d’història i com estava el recinte en la seva època més bona.
 69. 69. HISTÒRIA DEL CASTELL  L’any 992 Ènnec Bonfill vivia al Castell de Cervelló. A la vora de l’església de Santa Maria i el castell hi vivia la gent, que treballava les terres del senyor feudal, a qui donaven una part del que collien i del bestiar que pasturaven. A la riera de Cervelló que es troba prop de l’escola Santa Maria, hi havia els molins del senyor del castell que aprofitaven els salts d’aigua de la riera per moure’ls. Tots els pagesos de la contrada hi havien d’anar a moldre el blat per fer-hi farina.
 70. 70. L’ ESGLÈSIA SANTA MARIA PER DINS El president de Segle Nou ens explica coses sobre l’església. Pintures Barroques rehabilitades Santa Mª de Cervelló
 71. 71. L’ ESGLÈSIA SANTA MARIA L’ església vista des del Castell Tombes del S.XI Només la gent amb més diners podia ser enterrada prop de l'església, ja que s’ho podien pagar.
 72. 72. CASTELL ACTUAL On es rentava la roba L’església que hi havia dins del castell La torre de vigilància
 73. 73. EXPLICACIÓ SOBRE EL CASTELL “Guillem II de Cervelló” ens explica Com era el castell.
 74. 74. TREBALL AL CASTELL A les excursions que fem sobre el projecte: fem moltes activitats “in situ”. Per demostrar-ho us, deixarem unes fotos de record. Ens acompanyen: La Isabel (mare Guillem), Emma (mare Lucia), Rebeca (mare Izan) i Melisa (mare Meritxell) Activitat de buscar diferències entre una imatge Vella de l’església i l’actual. Dibuix de Can Pitarra i les tombes del S.XI
 75. 75. MÚSICA  La Lourdes a l’hora de música ens ha ensenyat la cançó de les Bruixes de Cervelló, que canta el grup Som- hi-li.  LA CANÇÓ Les bruixes de Cervelló festegen les fosques nits, I volen menjar turró perquè ja no volen fer por amb les escombres i els crits. Volem melindros i bombons, Pastissets de xocolata, caramels, moltes avellanes, vi bo, coques de llardons i suculents plats de nata.
 76. 76. MÚSICA A l’aula treballem les cançons de la fàbrica de vidre i de Cal Pastisser. Hem gaudit molt aquests dies d’assaig amb les cançons. De fet, volem cantar més!!!  CANÇÓ LA FÀBRICA DE VIDRE Un peix de colors neda pels festius Foc cristal·lí. Peix de colors (bis) Xemeneia, fum i gatzara! Peix de colors. Vidre atrapat al secret confí De l’esguard sota la pell (bis) Xemeneia, fum i gatzara! Peix de colors.  CANÇÓ CAL PASTISSER La Matilde lentament els confits va venent: Coques de l’avi i gelats, tortells i neules a grapats Panellets per esmorzar, codonyat per a dinar I melmelada de records amb carquinyolis d’amors Per a fer un bon sopar. La Matilde lentament els confits va venent... La Matilde lentament els confits va venent: Coques de l’avi i gelats, tortells i neules a grapats Sense fer fressa, eixerits “nirem al Pèlag Llarg” de nit Allí farem un gran ressopó amb mones, bunyols i vi bo!
 77. 77. ENS VISITA EL GRUP SOM-HI-LI  El passat divendres 31 de gener ens va visitar el grup Som-hi-li. Ens ha fet molta il·lusió i hem gaudit molt cantant amb ells les cançons del nostre poble. Aquests són alguns dels membres del grup, que ens van venir a cantar les cançons del nostre poble.
 78. 78. EL MEU CARRER  Sobre el plànol de Cervelló uns alumnes vam localitzar el carrer on vivíem i els altres vam buscar la urbanització en el mateix plànol i després el carrer. Hem analitzat molt bé els nostre carrer, hem hagut de parar atenció per veure si hi ha papereres, fanals, bancs, si el nostre carrer es transitable o no, si hi ha botigues... de fet en aquestes coses mai havíem parat atenció fins al dia que ens ho van demanar. Ha estat força interessant observar el que oferia el nostre carrer, i tant si som del nucli urbà com de l’urbanització, hem aprés que tot té els seus avantatges i desavantatges.
 79. 79. SORTIDA A L’ ESCOLA SANTA MARIA DE CERVELLÓ  El principal motiu pel qual es decideix fer una visita a l’escola Santa Maria és perquè ha estat quasi l’única escola del poble durant més de 30 anys i coincidint amb el seu 40è. aniversari es decideix donar l’oportunitat a l’alumnat de gaudir d’unes hores amb altres nens del poble de la seva edat. La Classe del Pi Blanc, que és 2n A ens rep. La tutora Cèlia Ramon i uns quants alumnes ens donen la benvinguda.
 80. 80. VISITA PER LES INSTAL·LACIONS DE L’ESCOLA SANTA MARIA Aula d’ anglès Aula de música Aula d’ informàtica Biblioteca
 81. 81. ESPAIS DE L’ ESCOLA El rebedor Menjador Sala de mestres Aula de plàstica Aula de psicomotricitat Pati d’Infantil
 82. 82. ELS DE 2n DE l’ESCOLA NOVA I SANTA MARIA AL PATI JUNTS.Hem de fer més intercanvis com aquests!!!
 83. 83. EL DIA 18 DE FEBRER VAN VENIR ELS AMICS DE L’ ESCOLA SANTA MARIA.  Els alumnes de 2n A de l’escola Santa Maria de Cervelló ens visiten perquè ells també estan estudiant el poble, el carrer, i com la nostra escola en forma part decideixen venir a conèixer- la, fet que ens omple de satisfacció ja que activitats com aquestes encara mai s’havien dut a terme i nosaltres som els primers en fer-ho.  A l’aula l’Eva els explica la breu història de la nostra escola. - “L’Escola Nova comença a funcionar el curs 2008, amb un equip de 6 persones. - Vam estar al C/ De la Pau (parc de la Timba) en uns mòduls prefabricats durant quasi 5 cursos. - Fa només 1 any que estem en aquest edifici nou. - Encara no tenim 6è.  Després tots els cantem dues de les cançons de la vall de Cervelló, la de la Matilde i la de la fàbrica de vidre.
 84. 84. VISITA PER L’ESCOLA  Aprofitem que els de 5è han fet una exposició al rebedor per anar-hi. La Laura i la Meritxell ens expliquen com es fa la tria de projectes i en concret el seu: “La prehistòria”. Ens expliquen com han elaborat les maquetes i les seves funcions i com han fet les pintures rupestres a l’aula.
 85. 85. EXPOSICIÓ AL HALL Que interessant!!! Nosaltres quan farem això??
 86. 86. VISITA PER LES INSTAL·LACIONS Uns quants alumnes que per voluntat pròpia han volgut preparar l’explicació de les diferents instal·lacions i la seva funció per als alumnes de Santa Maria ho han fet molt bé!! Aula de música Aula de plàstica en anglès. Gimnàs Aula d’anglès
 87. 87. 1r A, AMBIENTS  Entre tots decidim entrar en una aula perquè vegin com funcionen els ambients ja que, conjuntament amb el projecte, és el que ens agrada més treballar. El Guillem els explica, que els Ambients és una àrea on treballem continguts de mates i català. A l’aula hi ha diferents espais i en cada espai es treballa un contingut, com restes portant, escriptura de contes, TIC, l’euro…i nosaltres decidim on volem anar però al finalitzar la setmana hem d’haver passat per tots els espais.
 88. 88. SORTIDA BIBLIOTECA “SERAFÍ PITARRA”  El passat divendres 21, a la tarda, anem a la biblioteca a fer una activitat sobre Frederic Soler “Pitarra”, també conegut com a Serafí Pitarra.  La Laura, la noia que ens ha fet l’activitat, ens ha explicat una mica la vida de Frederic Soler “Pitarra”.  Les coses que ens ha explicat i que no sabíem, són: - Que a Frederic Soler “Pitarra” se li morí molt d’hora el seu oncle que era rellotger i que ell va decidir fer-se càrrec de la rellotgeria. - Que treballant, un home no va voler donar-li el seu nom i li va donar un psèudonim “Serafí Pitarra”, cosa que li va agradar molt i se’l va apropiar, perquè havia escrit una obra com a Frederic Soler i va ser un fracàs, però des que decidí utilitzar aquest pseudònim li va portar molta sort. - Frederic Soler “Pitarra” és considerat el pare del teatre en català, ja que mai s’havia fet abans. - En aquelles èpoques, per poder fer teatre en català els exigien que aparegués un actor que parlés en castellà.
 89. 89. FOTOS DE L’ ACTIVITAT L’explicació. L’activitat: Construir el poema d’en Frederic Soler Pitarra
 90. 90. QUÈ HEM APRÈS?  Per demostrar tot el que sabem, hem de fer un treball en grup sobre Cervelló, on cada grup farà l’exposició d’un tema que ja hem tractat a l’aula. El treball és en grup però l’avaluació de l’exposició oral es farà individualment. Flora i fauna Cultura i tradició Escola Nova Personatges Cervelló Les exposicions orals es podran veure gravades. Allà haurem de demostrar també el que hem après sobre el nostre poble.
 91. 91. QUÈ HEM APRÉS? Qui era la Pubilleta?  a) Una nena de Cervelló  b) Una nena de Vallirana  c) Un nen  De què va morir la Pubilleta?  a) Estava malalta  b) De tristesa perquè havia nascut l’hereu  c) Era molt gran  On es troba el monument de la Pubilleta?  a) Al parc de la Timba  b) A la Plaça 11 de Setembre  c) A la Rambla  Quin any s’ha inaugurat oficialment l’edifici de l’escola Escola Nova?  a) L’any passat.  b) Aquest any  c) Fa molt, i molt de temps  Com és diu la comunitat autònoma en la que vivim?  a) Catalunya  b) Andalusia  c) Galicia.  Amb quins pobles limita Cervelló?  a) No limita amb res.  b) Limita amb Barcelona, Tarragona i Lleida.  c) El nostre terme municipal limita amb els pobles de Vallirana, Torrelles, Sant Vicenç dels Horts, Corbera, La Palma, Pallejà, Subirats i Gelida  Què significa l’escut de Cervelló?  a) El cérvol dibuixat podria derivar de cérvol. La corona de baró en memòria dels senyors propietaris del castell de Cervelló i de les terres que l’envoltaven.  b) No significa res, només l’han fet per fer maco!!!  c) No ho se, ni m’importa!  L’origen de Cervelló el trobem:  a) Al castell  b) A la carretera  c) A l’ església Sant Esteve.  On va néixer Josep Tarradellas i Joan?  a) A Vallirana.  b) A Barcelona.  c) A Cervelló.  Qui era Frederic Soler i Hubert “Serafí Pitarra”?  a) Un home qualsevol del poble.  b) L’ autor de la Pubilleta.  c) Un home enterrat a Cervelló.
 92. 92. QUÈ HEM APRÉS?  Què es fabricava en les fabriques de vidre?  a) Fusta.  b) Carbó.  c) Objectes de vidre.  Que vol dir una fulla caduca?  a) Que les fulles cauen.  b) Que les fulles no cauen.  c) Vol dir fulla caducada, que no val per res.  Quina és la típica vegetació de Cervelló?  a) Les palmeres i els paisatges desèrtics.  b) Les pissarres, els gresos, conglomerats i les calcàries conformen la base del paisatge. L’alzina i el pi blanc.  c) Els matolls.  Quins animals són els que poden trobar a Cervelló?  a) Balenes i dofins.  b) Dinosaures i altres animals gegants.  c) Porcs senglars i esquirols.  Quina tasca duu a terme el regidor d’ensenyament i esport?  a) Vetlla pel funcionament de les llars d’infants, del SES, entitats esportives i equipaments com el Ceraqua, camps de futbol, tennis,  b) Neteja de carrers, jardineria, parcs, manteniment…  c) Gestiona els esplais, diables, castell, festes, gegants,...  Per què l’església Sant Esteve té una figura d’un vidrier en la seva façana?  a) Perquè van contribuir econòmicament en la construcció de l’església.  b) Perquè a Cervelló els vidriers eren molt famosos.  c) Perquè els propietaris de la fabrica tenien diners.  Quantes fabriques de vidre hi havien al poble?  a) Només una.  b) Tres, a l’excursió ens van parlar de 3 diferents.  c) Cap ni una.  Qui era Ènnec Bonfil?  a) Va ser el propietari del Castell de Cervelló al 992.  b) Va ser un bisbe molt famós.  c) No se qui és, ni vull saber-ho.  Les tombes de l’església de Santa Maria, de quin segle eren?  a) L’any 3025.  b) Segle XI  c) No ho recordo pas!!  Com es diu l’alcalde del nostre poble?  a) Joan Arévalo  b) Jesús Arévalo  c) Pedro pica pedra.  T’ha resultat difícil fer aquesta feineta? Si o No  Com creus que t’ha anat? MB, FB, B, PL o NM.
 93. 93. AGRAÏMENTS Especialistes  Francesc Pascual (bibliotecari de Cervelló)  Xavier Depares (historiador)  Rosina Ponsà (veïna de Cervelló)  Maria Artigot (arquitecta)  Cèlia Ramos (mestra de l’escola Santa Maria)  Biblioteca de Cervelló. Mares col·laboradores  Mireia Vergés  Yolanda Forgas  Emma Sánchez  Isabel García  Melissa Torrico  Rebeca Palomar  Ma. Àngels Rodríguez Moltes gràcies a tots i totes per ajudar-nos a duur a terme el nostre projecte.
 94. 94. BIBLIOGRAFIA  Ramon, C.; Sancho, C., Tiñena, R. “El meu llibre de Cervelló”. Ajuntament de Cervelló.  Llibret “Passejades per l’entorn de Cervelló”  Imatges i records de Cervelló, Barcelona, Viena Edicions.  Cançoner de la vall de Cervelló  www.cervelló.cat  http://www.idescat.cat/

×