Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Citesc, deci sunt sexy!

1,039 views

Published on

Prezentarea proiectului "Citesc, deci sunt sexy". Proiectul a pornit de la grupul de Facebook: https://www.facebook.com/?ref=home#!/groups/128949540449372/

Published in: Education
 • Be the first to comment

Citesc, deci sunt sexy!

 1. 1.  Grupul “Citesc, deci sunt sexy!” de pe facebook are deja 3100 membri, în 4 luni de activitate, în care au fost organizate două flashmob-uri online.  Această campanie s-a născut din ideea că tinerii din R. Moldova nu citesc suficient şi petrec prea puţin timp pentru ca să-şi cultive interiorul. Principalele scuze folosite de cei ce nu citesc sunt “Nu îmi plac cărţile”, “Doar tocilarii citesc”, şi “Nu am găsit încă o carte care să-mi provoace interesul.”  “Citesc, deci sunt sexy!” vrea să transmită următorul mesaj: Este timpul să vezi lectura ca pe ceva care te ajută să creşti în ochii tăi şi a prietenilor tăi, să fii atrăgător, interesant, şi ALTFEL.  Nu este suficient să-ţi cultivi exteriorul, ocupă-te cel puţin la fel de mult şi de interiorul tău!  Poţi să fii cool şi coolt în acelaşi timp!
 2. 2. Te-ai gândit vreodată... Ce fel de CITITOR eşti?
 3. 3. Acest specimen se hrăneşte cu literatură de auto-educare, suc fresh de ţelină si seminţe de tot felul. Dupa prima carte a devenit vegetariană, după a doua a învăţat să se iubeasca în 10 paşi şi de atunci îşi tot schimbă modul de viaţă în dependenţă de cartea ce îi cade în mână. Preferă să citească aşezată în poziţia lotus, la lumina lumânărilor si cu muzică ce imită valurile mării pe fundal.
 4. 4. Această specie este rară dar foarte îndrăgită, ea pare să se hrănească cu lectură. Se întâlneşte în zona temperat- continentală, se deosebeşte prin privirea injectată şi mâinile neobosite care bat ritmul pe masă. Acest cititor nu poate să se opreasca, este dependent de cunoştinţe: Citeşte orice, oricum, oricât, oricând, de parcă participă la un maraton de citit şi vrea cu tot dinadinsul să câştige. Încă de mic copil este un burete ce absoarbe noi informatii, indiferent dacă este vorba de enciclopedii, dicţionare, beletristică sau ghiduri turistice. Îi plac întrebările care încep cu “De ce...?”
 5. 5. Acest specimen iubitor de detective iese în evidenţă prin mersul grăbit şi privirea misterioasă. Se crede Sherlock Holmes sau Hercule Poirot şi îi place să dezlege enigme. Dacă observă că de câteva ore îi lipseşte pisica va porni în căutarea ei înarmată cu mănuşi, lupă şi, fumând din lulea, va ridica dintr-o sprânceană suspectând fiecare trecător de crimă cu premeditare.
 6. 6. Acest specimen preferă lectura specializată şi poate fi vazut în zonele cu Internet wireless, cu laptopul în braţe si căştile cu un audiobook în urechi. Este foarte bine documentat atunci când vine vorba de domeniul său de interes său de activitate, iar prietenii săi au impresia ca acesta foloseşte un limbaj codificat, cu termeni misterioşi, pe care doar el îi cunoaşte şi îi înţelege. Se echipează cu gadget-uri de ultima oră şi citeşte cu ajutorul lor în orice poziţie sau stare. Poartă întotdeauna la el CV-ul sau, printat in trei exemplare.
 7. 7. Această specie de cititor dezvoltă în timp o manie pentru best-sellere, mai ales în ediţie originală. Începând cu Harry Potter şi terminând cu Codul lui da Vinci, acest specimen va face înconjurul lumii pentru cartea la care visează, şi apoi îşi va asorta gentuţa şi chiar vestimentaţia cu aceasta. Poate fi recunoscută după figura palidă şi comportamentul agresiv atunci când vine vorba de ultima carte de pe raft, pe care o va obţine cu preţul vieţii sale...sau a oponentului.
 8. 8. Acestui cititor realitatea i se pare fadă, are nevoie să citească despre monştri şi fantome care să lupte cu piticii zburători din capul său. Are la chei mai multe brelocuri cu amulete: picioruş de iepure, usturoi şi cruciuliţă, care să ţină spiritele departe.Poate fi întâlnit în stare de lectură noaptea cu lanterna sub plapumă, pupilele dilatate şi lumina aprinsă pe hol... pentru orice eventualitate.
 9. 9. Cărtile ei preferate sunt “Război si Pace” şi “Anna Karenina”, visează că s-a născut încă pe atunci când femeile purtau rochii lungi, umbreluţe de dantelă, şi se plimbau pe “bulivar” la braţul unui gentilom. Are obiceiul de a bea ceaiul cu prietenele la ora 17, într-o ceainarie romanticoasă. Se întâlneşte în secolul 21 citind pe o bancă în parc, cu privirea visătoare şi o floare în loc de semn de carte. Îi plac cărţile mari şi vechi, care îşi păstrează mirosul autentic şi de care se ataşeaza în timp.
 10. 10. Acest tipaj de lecturar citeşte seara înainte de culcare jumătate de pagină şi adoarme cu faţa pe carte, din diferite motive absolut normale. A doua zi uită unde a rămas şi o ia de la început. Ţine minte de obicei prima şi ultima pagină citită. Dimineaţa se trezeşte cu urme de vopsea tipografică pe faţă şi îşi promite că în seara urmatoare nu va mai adormi aşa.
 11. 11. 1. Singur pe lume – Hector Malot 2. Tema pentru acasa – Nicolae Dabija 3. Ciuma- Albert Camus 4. Ultima noapte de dragoste, prima noapte de razboi – Camil Petrescu 5. Un veac de singuratate – Gabriel Garcia Marquez 6. Viata pe un peron – Octavian Paler 7. Zapada- Orhan Pamuk 8. Seducatoarea din florenta – Salman Rushdie 9. Micul print – A.S.Exupery 10. Maestrul si Margarita – M.Bulgakov 11. Maytrei – Mircea Eliade 12. Jurnal de la Tescani - Andrei Plesu 13. 10 secrete ale fericirii supreme – Adam J.Jackson 14. O tragedie americana – Theodor Dreiser 15. Jocul cu margele de sticla – Herman Hesse
 12. 12. Fluffy Dandelion Cartea asta e un must-read, sau must-see) Dana Che un must have :D N-ai auzit, cartile din nou is la moda :P Susanna Vasilievna Citesc "Sindromul lui Pinocchio" de DAVID ZEMAN...si sunt very sexy =) Serghei Bejenari ” Pentru sănătatea Dumneavoastră intelectuală consuma i ț cel pu in 20 de pagini de carte buna pe zi ”ț Юля Цвигун hhahhaa, sexy???????????????????da, as putea spune, dar asta doar dupa ce am citit "De veghe in lanul de secara"... Iulia Mirzac tare vreau si ma bucur nespus pentru ceea ce faceti , dar sunt departe acum-in USA.Eu tin pumnisorii ! Revin la anu si impreuna o sa construim o tara prospera! Irina S. Burlacu Chiar daca 'carti nasharu' nu cred ca vor fi distribuite, la campanie merita de participat si implicat activ. Din parerile noastre poate aparea o strategie de succes pe viitor. Grupul de initiativa este bine organizat si puternic motivat. De la mic la mare din toata Moldova sa auda de campania "Citesc, deci sunt sexy" ...si sa inceapa un nou val al generatiei 'citite'! Let it happen!
 13. 13.  Inregistrarea O.N.G.-ului “Asociatia Cititorilor din R. Moldova”  Formatia VaRa va elabora o piesa ce va transmite mesajul campaniei  Flashmob live prin care sa mobilizam cat mai multi tineri din Chisinau  Un festival neconventional al lecturii, pentru prima data in R. Moldova
 14. 14. Gheorghe Erizanu & Echipa Cartier Emisiunea “Buna Dimineata” de la M1 Victor Nichitus Geta Burlacu Avram Vitalie Irina Tolstousov Sanda Plesca Marcel Sobieski Gelu Burlacu Pavel Radu Ana Olaru Dragostin Paduraru Stefan Esanu Arina Cretu Dumitru Marchitan

×