Renesansa u Španiji

415 views
264 views

Published on

Kostim XVI veka u Španiji

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
415
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Renesansa u Španiji

  1. 1. Španija
  2. 2. Početkom XVI veka kostim u Španiji se oslobađa mavarskih uticaja, a jaka katolička crkva vremenom utiče na pojavu potpunog zatvaranja kostima u celoj dužini, a telo se ukalupljuje u krute, geometrijske forme. Mnogi delovi kostima bivaju vatirani ili punjeni kučinom, vatom, kravljom dlakom, tako da dobijaju čvrste, oble forme. Moda španske renesanse je moda manirizma – pravca koji u umetnosti svesno odstupa od prirodnih oblika tela.
  3. 3. Grudnjak je pripijen uz telo, sa okovratnikom koji se penje uz vrat. Vatiran je kučinom, vatom ili tricama. Spreda dobija jedno zadebljanje koje liči na guščji trbuh – penseron. Oko vrata je nabrana, široka i okrugla kragna – kolir. Slična forma pojavljuje se i na zarukavlju. Rukavi su često prorezani, a na ramenima su vatirani umeci od istog materijala kao grudnjak - “krila”. Čakšire su prosečene na trake, oble su i često vatirane. Vojnici i građani nose nešto uže i duže čakšire. Ispod njih se nose fine pletene donje čakšire. Ogrtač, kapa, je kratak i ima trouglastu kapuljaču.
  4. 4. kolir kapa (ogrtač) penseron brageta Grudnjak bez rukava, sa “krilima” na ramenima.
  5. 5. 1530. 1615. 1570.
  6. 6. Grudnjak je vatiran, bačvastog oblika i potpuno skriva grudi, a suknja je zvonasta, poduprta drvenim, a kasnije obručem od pruća ili žice– vertigadenom. Gornja suknja se proseca napred celom dužinom i otkriva donju suknju, ili se zatvara mašnama. Sredinom veka grudnjak, pod uticajem muške mode, postaje sličan guščjem trbuhu, a kolir se povećava. Rukavi su takođe vatirani i iste forme kao kod muškaraca. Šesto se sreću široki, prosečeni rukavi preko uskih i vatiranih. Nose se i krila na ramenima.

×