Renesansni kostim nemačka

499 views

Published on

Kostim XVI veka u Nemačkoj

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
499
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Renesansni kostim nemačka

  1. 1. Nemačka
  2. 2.  U Nemačkoj se renesansa, odnosno težnja za slobodom, ogleda se naročito u odeći vojnika, landsknehta, koji u prvoj polovini veka postaju nosioci evropske mode. Karakteristika te nošnje je da je prosečena u svim svojim delovima i na najneverovatnije načine. Prosečeni delovi postavljeni su materijalom jake boje, koji je izvučen kroz proreze. U nemačkin zemljama ovu modu su prvo prihvatili studenti, zatim mladi otmeni ljudi, kicoši i, najzad, plemstvo. Ljubav prema šarenilu se ogleda u nošenju i po četiri – pet boja odjednom. Seljaci izrađuju odeću od domaće vune, a vladajući slojevi koriste finu flamansku čoju ili porhet.  U drugoj polovini veka jača uicaj španske mode i odeća postaje tamnija i strožija.
  3. 3. Košulja je nabrana oko vrata i popunjava vratni izrez grudnjaka, koji je pripijen uz telo i ukrašen prorezima na grudima. Rukavi grudnjaka su takođe prosečeni, u gornjem delu veoma široki i ukrašeni rolnom na ramenu, a u donjem delu uski. Preko ovog grudnjaka se često nosi još jedan, od kože, sa dugim peševima. Čakšire su bile prosečene i često su imale nogavice različite dužine – jedna noga je bila otkrivena do iznad kolena. Kasnije se čakšire prosecaju na trake, a sve bogatija postava dopire u širokim naborima do iznad članka. Vojnici nose kratak zvonasti ogrtač, a plemići šaube istog oblika, postavljene krznom.
  4. 4. Landsknehti
  5. 5. Sastoji se od košulje, grudnjaka i suknje. Proseca se pod uticajem landsknehta, ali u manjem obimu. Košulja ima širok ovalni ili četvrtast izrez. Grudnjak se napred šnira tako da se vidi košulja ispod. Ponekad je dekolte grudnjaka zatvoren košuljom ili velikom kragnom od somota i svile. Suknje su široke i bogato nabrane, naročito na zadnjem delu, a u svečanim prilikama imaju dugačak šlep. Ponekad se preko suknje nosi dugačka kecelja. Nosi se veliki ogrtač, zimi postavljen krznom.

×