Vizantijski kostim

2,013 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,013
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
42
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Vizantijski kostim

 1. 1. Vizantijski kostim se razvio iz rimskog kostima, zadržavajući osnovne forme i postepeno se prilagođavajući normama koje postavlja nova, hrišćanska religija. Geografski položaj, na granici Evrope i Azije, omogućava mešanje različitih uticaja, što se ogleda u dekorativnim motivima i raskošnim bojama. U odevanju se koristi vuna i lan, a Vizantija je posebno poznata po teškim svilenim tkaninama, često protkanim zlatom.
 2. 2. Muška odeća sastoji se od donje i gornje tunike – talarisa. Donja tunika je duža, potpasana u struku, a talaris je kraći i bogatije dekorisan. U kostimu će se još neko vreme zadržati ukrasi nalik na klavuse. Posebno popularna forma tunike je dalmatika, zvonastog kroja, sa širokim rukavima. Ispod tunika se nose uske nogavice koje su se trakama vezivale za pojas. Preko odeće se nosi ogrtač sa karakterističnim ukrasom na grudima – tavlionom. Ogrtač se u početku kopčao na ramenu, a kasnije na grudima. Na nogama se nose čizme ili cipele, kod viših staleža bogato ukrašene. Kosa je kratka i nose se brade. talaris
 3. 3. dalmatika
 4. 4. Sveštena dalmatika sakos
 5. 5. Rekonstrukcija vizantijskog kostima
 6. 6. I ženski kostim čine gornja i donja tunika i ogrtač. Na glavi se nosi veo – mafors. Sa vremenom tkanine postaju sve teže i sa sve manje nabora. Omiljene boje su crvena, plava i bela. Obuća je bogato ukrašena. Kosa je prikupljena u punđu, a udate žene je često pokrivaju maramama – ubradačama, ili nose kape vatiranog oboda. Devojke kosu prikupljaju mrežicama, nose čeone trake i obruče. Šminke nema, ali se nosi mnogo nakita izuzetne izrade.
 7. 7. Carski ornat (svečana carska odeća) se u početku sastoji od bele tunike, potpasane crvenim pojasom, bogato ukrašene zlatnim vezom sa biserima i dragim kamenjem po rubovima i oko vrata. Nogavice su uske, purpurne. Carskom odelu, divitisionu, se kasnije dodaje bogato ukrašena kragna (manijak ili katamadon) i ukrasna traka preko grudi (loros). Tunika postaje duga i nepotpasana. Ogrtač je dug, polukružan, zakopčan fibulom na desnom ramenu. Cipele su bogato ukrašene biserima i zlatovezom. Kruna je u obliku obruča, kasnije poluloptasta, sa prependulijama. Skiptar (labarum) je u obliku dugog štapa sa Hristovim monogramom na vrhu.
 8. 8. Car Justinijan sa pratnjom (VI vek)
 9. 9. Car Nikifor III i carica Marija (XI vek)
 10. 10. Ženski ornat se sastoji od tunike, bogato ukrašene po rubovima, i purpurnog ogrtača, ukrašenog zlatovezom sa motivom poklonjenja mudraca. Preko ogrtača se nosi široka kragna od zlatnog brokata ukrašene biserima i draguljima. Obuća je bogato ukrašena. Kruna ima obllik dijademe sa čeonim ukrasom (orfanosom) i prependulijama. Carica Irina (VIII vek)
 11. 11. Carica Teodora sa pratnjom(VI vek)
 12. 12. Car Konstantin IX Monomah i carica Zoja (XI vek)

×