Laboratorijski pribor ivic, bogunovic.

8,878 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
8,878
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
58
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Laboratorijski pribor ivic, bogunovic.

 1. 1. LABORATORIJSKI PRIBOR I POSUĐE ALEKSANDAR BOGUNOVIĆ ALEKSANDAR IVIĆ VII - 4
 2. 2.  EPRUVETA Epruveta je osnovna posuda u školskom laboratorijskom radu. Pravi se u više dimenzija od vatrostalnog stakla i ima ovalno dno. Odlaže se u stalak. Koristi se za mešanje i zagrevanje supstanci.
 3. 3.  LABORATORIJSKA ČAŠA Koristi se za mešanje i pri zagrevanju supstanci. Da bi se lakše procenila zapremina sadržaja, na čaši se često nalaze linije sa obeleženom zapreminom. Zato se kaže da je čaša GRADUISANA. Čašom se ne meri zapremina!
 4. 4.  ERLENMAJER Ova posuda može imati više namena. Najčešće se koristi za mešanje i pri zagrevanju supstanci. Kao i čaša, može biti graduisan radi procene zapremine sadržaja.
 5. 5.  BALON Koristi se kao posuda pri zagrevanju tečnosti. Pričvršćuje se klemama za stativ (šta su kleme i stativ objašnjeno je u tekstu niže). Baloni mogu biti sa ravnim i ovalnim dnom.
 6. 6.  SAHATNO STAKLO Koristi se za rad sa čvrstim supstancama (pri posmatranju, merenju mase, mešanju). Pravi se od stakla.
 7. 7.  ŠPRIC BOCA (boca za destilovanu vodu) Pravi se od fleksibilne (savitljive) plastike. Njena osnovna namena je čuvanje i sipanje destilovane vode. Može se napraviti i od stakla ali je konstrukcija onda drugačija.
 8. 8.  MENZURA Menzura se pravi u više dimenzija od stakla ili providne plastike. Koristi se za precizno odmeravanje zapremine.
 9. 9.  KAPALICA Kapalica se koristi za sipanje tečnih supstanic u kapima.
 10. 10.  PIPETA Pipeta se pravi od stakla. Koristi se za precizno odmeravanje malih zapremina tečnih supstanci.
 11. 11.  PROPIPETA Propipeta se koristi za bezbedno odmeravanje tečnosti pipetom.
 12. 12.  BIRETA Biretom se najpreciznije može odmeriti zapremina tečnih supstanci.
 13. 13.  NORMALNI SUD Koristi se za odmeravanje tačno određene zapremine zapremine .
 14. 14.  LEVAK Levak se pravi od stakla, plastike i metala. Koristi se pri ceđenju (filtraciji) i kada je potrebno odliti tečnu supstancu u posudu s uskim grlom.
 15. 15.  STAKLENI ŠTAPIĆ Stakleni štapić se koristi za mešanje ili za sipanje tečnosti (tečnost se sliva niz štapić )
 16. 16.  AVAN I TUČAK Avan i tučak se prave od keramike, porcelana, metala ili drveta. Koristi se za usitnjavanje supstanci.
 17. 17.  PORCELANSKI LONČIĆ I ŠOLjA Porcelanska šolja se koristi pri zagrevanju supstanci i to posebno pri isparavanju supstanci. Porcelanski lončić koristi se kada je potrebno zagrevati supstance na veoma visokim temperaturama.
 18. 18. METALNI TROUGAO Metalni trougao se postavlja na tronožac kao postolje pri zagrevanju porcelanskog lončića ili šolje. Dimenzija bi trebalo da odgovara obimu kruga tronošca.
 19. 19. METALNAMREŽICA Metalna mrežica se stavlja na tronožac kada se zagrevaju supstance u posudama od stakla kao što su čaše, erlenmajeri, baloni sa ravnim dnom.
 20. 20.  TRONOŽAC Na tronožac se postavlja metalna mrežica, metalna pločica ili trougao za žarenje.
 21. 21.  MAŠICE Mašice se prave od čelika. Njima se pridržavaju posude koje nisu napravljene od stakla pri zagrevanju.
 22. 22.  ŠPIRITUSNA LAMPA lampa se Špiritusna koristi za zagrevanje supstanci. Kao gorivo koristi se alkohol-špiritus. Pravi se od stakla ili gvožđa. Umesto nje se može koristiti i gasna grejalica.
 23. 23.  STALAK ZA EPRUVETE drveta,  Pravi se od plastike ili metala.
 24. 24.  DRVENA ŠTIPALjKA  Koristi se za držanje epruvete pri zagrevanju.
 25. 25.  FILTER HARTIJA Filter hartija se pravi od specijalne vrste hartije. Koristi se pri ceđenju. Postavlja se u levak.
 26. 26.  VAGA Koristi se za precizno merenje mase supstance. Može biti mehanička ili elektronska.
 27. 27.  TERMOMETAR Termometar se koristi za merenje temperature. Može biti napunjen alkoholom(obojenim najčešće crveno) ili živom.
 28. 28.  STATIV Pravi se od gvožđa. Koristi se za pridržavanje različitih aparatura u laboratorijskom radu.
 29. 29.  ČETKA Koristi se za pranje laboratorijskog posuđa
 30. 30.  ZAŠTITNE NAOČARE  Prave se od specijalne plastike.  Čuvaju oči od razbijenog stakla, vatre i hemikalija.
 31. 31.  POMOĆNI LABORATORIJSK I PRIBOR Pomoćni laboratorijski pribor su kašičice, špatule, pincete, čepovi, gumena creva, cevčice, kleme, ...

×