Shqip

8,117 views

Published on

Published in: Education, Technology
1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
8,117
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Shqip

  1. 1. Në SHBA Renditja Presidenti Kina, Taylor Sarko, 1.3 trilionë Swift, ylli dy vitet e USD investime i ri i muzikës para në Elize NE FAQET 14-15 NE FAQEN 19 NE FAQEN 20 Adresa e redaksisë: Rr. Sami Frashëri, Pallatet e Aviacionit, Nr. 4 Tel: 04 2 272 565 • 069 20 35 300 E-mail: info@gazeta-shqip.com BESNIK MYFTARI Drejtor Viti IV - Nr. 128 (1139) E martë, 12 maj 2009 E përditshme e pavarur Çmimi 50 lekë, 1.5 euro www.gazeta-shqip.com URIM BAJRAMI Kryeredaktor Bllokohet në QKR dokumentacioni i kompanisë që ndërtoi “fabrikën e vdekjes” në Gërdec. Gjykata e Lartë rrëzon prokurorinë: Nuk ndryshon trupi gjykues Konfiskohet firma Delijorgji-Balliu Mediu dhe Luan Hoxha: Na gjykoni të ndarë. Berisha, fushatë në fshatin e tragjedisë NE FAQET 2-3 Refuzon shefen e ODIHR. Alarmohet BE-ja Skandali PO SITUATA KUR WITHERS Berisha “hakmerret” për zgjedhjet e 26 majit “WIN-WIN” I THOTE Pagoi 500 euro për 5 ditë leje KU SHKOI? BERISHES: “MOS” “Fiks Fare” K ryeministri Sali Berisha shfrytëzon rastin të quot;hak- AGIM ISAKU ANDREA STEFANI nxjerr nga merretquot; ndaj raportit të N M uk ishte e papritur që të bi prokurorët nuk du- OSBE/ODIHR-it për zgjedhjet e 26 dhënat e sondazheve të het të ketë kurrfarë majit të vitit 1996. Shefi i qeverisë qelia një quot;Zogby Internationalquot; trysnie politikequot;. Kësh- shqiptare ka refuzuar takimin e për rezultatet e pritshme të tu deklaroi para disa ditësh prezantimit me kryesuesen e mis- të burgosur zgjedhjeve politike të shkakto- Withers, ambasadori amerikan ionit të vëzhguesve të ODIHR-it nin, kryesisht në mbështetës të në Tiranë, duke i bërë jehonë për zgjedhjet e 28 qershorit. Brit- quot;së majtësquot;, një trumhasje si kjo kryeproblemit të shtetit sh- anikja Audry Glover rezulton të e këtyre ditëve. Në një kohë... qiptar, që është pavarësim... ketë qenë drejtuesve e ODIHR-it në kohën kur në Shqipëri u NE FAQEN 9 NE FAQEN 8 mbajtën zgjedhjet e famshme të vitit 1996. Situata duket se ka hyrë Miratohen numër rekord ligjesh. Largohet opozita në një ngërç. Në lëvizje janë vënë dhe përfaqësues të diplomacisë Kuvendi mbyll punën, perëndimore këtu në Tiranë. Në zyrat e OSBE-së situatën po e nd- jekin me një farë shqetësimi. Au- toritetet shqiptare shpresojnë në një zgjidhje konsensuale, që mesa NE FAQEN 25 “shpërthen” Topalli duket të përmbajë një tërheqje pa zhurmë të ambasadores Glover. Në Dy fqinjë dhe një pronar lokali situatën e krijuar është përfshirë Vrasja e edhe kryetari i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, Arben Ristani, i cili është përpjekur të negociojë per- Zbardhet dëshmia e Vreshtazit deputetit sonalisht. Burime diplomatike pranë Këshillit të Bashkimit Evro- Skandali pian rrëfyen dje për quot;Alsatquot; se au- Xhindi, tre toritetet shqiptare e kanë befasuar i Kripores, Brukselin me sjelljen e tyre ndaj kreut të misionit vëzhgues të ODI- veta në polici HR-it, ambasadores britanike Au- aksionere dhe drey Glover, e cila mbërriti në Ti- H ranë javën që kaloi. quot;Jemi të etimet për vrasjen e de- shqetësuar nga informacionet që putetit Fatmir Xhindi komisionere kemi marrë për tentativat nga ana kanë nisur të hënën me e qeverisë për zëvendësimin... shoqërimin e tre personave. Qysh në orën 08:00 të mëngjesit NE FAQEN 6 NE FAQEN 5 NE FAQEN 6 të djeshëm, tri automjete poli- core mësohet se i janë drejtuar Intervista BIG BROTHER 2/ Shakatë e “banoreve” të reja. Bjordi: Ndjehem në siklet qytezës së Roskovecit dhe kanë marrë prej andej dy persona. Fituesja e Emrat e tyre... Sori: Pse jam xheloz për mamatë NE FAQEN 11 “Top Fest 6”: Pas bllokimit të 167 studentëve Endrra që Në pranga T ë përzgjedhura për t’u bërë pjesë e një eksperience të m’u realizua pronarja veçantë, mamatë e banorëve janë përshtatur mjaft mirë në sh- NE FAQET 28-29 tëpi. Madje ata kanë filluar t’i e agjencisë shikojnë ato si “konkurrente” që kanë tërhequr vëmendjen e pub- likut. Antoneta, e ëma e Bjordit, në turistike emër edhe të gjithë mamave të tjera, ka bërë kërkesën që fituesi të organizojë një udhëtim turistik V izat e 167 studentëve, të posaçërisht për to. Mamaja e cilët u bllokuan disa ditë Bjordit i vë në dukje Qetsorit disa më parë e nuk u lejuan të tipare të karakterit të tij lidhur me zbresin në Trieste të Italisë, kanë debatet që ai bën. Ky mendim i saj dërguar në pranga dy persona. mbështetet edhe nga Bjordi, i cili Katër të tjerë janë dërguar për shton se nëse mamaja e tij do të ndjekje penale në gjendje të lirë, ishte futur në “Big Brother”... ndërsa policia... NE FAQEN 27 NE FAQEN 24 marketing@gazeta-shqip.com GAZETA SHQIP P E R R E K L A M A K O N TA K T O N I N E N U M R AT: 0 6 9 2 0 5 0 4 2 0 • FA X 0 4 2 7 2 5 6 7 • 0 6 9 2 0 5 0 4 5 8
  2. 2. @ shqip PER ME SHUME NGJARJE DITE www.gazeta-shqip.com E MARTE, 12 MAJ 2009 2 Ish-ministri: Të më gjykojë Gjykata e Lartë. Ish-shefi i shtabit, kërkon Gjykatën e Tiranës Fatmir Mediu dhe Luan Hoxha: Na gjykoni të ndarë SOKOL ÇOBO tij ka nga atributet që parashtro- demi ushtarake, dy prej të cilave Përgjithshme nuk është shpre- hen në nenin 141 të Kushtetutës. në Angli. I vetmi i pandehur me hur në hetimet paraprake për D y zyrtarët më të lartë të Ndërkohë, edhe mbrojtësi ligjor pranga në sallë, Sokol Gjeçi, tha këto kërkesa dhe i mungon një ushtrisë gjatë tragjedisë i gjeneralit në lirim, Zija Bahja, se nuk ka asnjë kërkesë për tru- vlerësim i tyre. Nga ana tjetër së Gërdecit, ai politik dhe ka deklaruar se kërkon veçimin pin gjykues, duke u mjaftuar se kërkoi që seanca gjyqësore të ushtarak, kanë kërkuar dje në e çështjes gjyqësore. “Klienti im këtë gjë ia linte në dorë togave ndahet, duke u gjykuar veçmas Gjykatën e Lartë veçimin e gjy- shpreh keqardhjen për ngjarjen. të zeza. Po ashtu edhe avokati i klienti i tij dhe veçmas të pande- kimit nga njëri-tjetri. Avokati Ard- Ai dhe vartësit në komandën Delijorgjit dhe Pinarit. Edhe një hurit e tjerë. Ndërkohë, proku- ian Visha, mbrojtësi ligjor i Fatmir mbështetëse, nuk kanë pasur herë, trupi gjykues i dha fjalën roria deklaroi se do të shprehet Mediut, ish-ministër i Mbrojtjes, lidhje me aktin e rëndë”, tha avokatit Ardian Visha që mbron për kërkesat e mbrojtësve ligjorë ka kërkuar veçimin e çështjes avokati Luan Hasanaj, duke va- interesat e ish-ministrit Fatmir atëherë kur të kenë kërkesat në nga të pandehurit e tjerë. Ai tha zhduar se klienti i tij ka tri aka- Mediu. Ai tha se Prokuroria e tryezë dhe t’i verifikojnë. se Prokuroria e Përgjithshme nuk është shprehur në hetimet Të veçanta paraprake për këto kërkesa dhe i Sëmundja e prokurorit dhe telefonata e gjyqtarëve mungon një vlerësim i tyre. Nga ana tjetër, kërkoi që seanca gjy- qësorë të ndahet. Më pas radha P as dhënies së vendimit të ndërmjetëm, ku Nën zë, prokurorët deklaruan se komunikimi i ka ardhur mbrojtësit ligjor të u rrëzua pretendimi i prokurorisë për për- me telefon nga gjyqtarët me avokatin është i të pandehurit Luan Hoxha, ish- jashtimin e tre gjyqtarëve, trupi i parë gjyqësor, paligjshëm, pasi në dhomën e këshillimit nuk shef i Shtabit të Përgjithshëm. i kryesuar nga Besnik Imeraj, u fut në sallë, ku lejohet që të komunikohet me telefon. Gjithsesi Avokati Ibrahim Lahi kërkoi verifikoi palët në proces. Në apel filloi seanca gjyqësore, teksa Kolegji veçimin e procesit, pasi klienti i mungonte avokati i të pandehurit Penal iu drejtua përfaqësuesve të tij ka atributet që parashtrohen Agim Lala, Artan Kodheli. Trupi prokurorisë për kërkesat paraprake. në nenin 141 të Kushtetutës. gjykues u dha fjalën përfaqësuesve Të ndodhur në një situatë që nuk e të organit të akuzës, të cilët kërkuan prisnin, prokurorët kërkuan pesë Kërkesat e prokurorisë që seanca të shtyhet. Nga ana tjetër, minuta pushim me arsyetimin se Prokuroria kërkoi që gjykata Kolegji Penal u tërhoq për marrjen e prokurori Arben Dollapi nuk ndihej të shprehej mbi dy avokatët një vendimi dhe pas disa minutash mirë dhe ishte sëmurë. Në sallë u Arben Prifti dhe Vadimir Meçi, u futën në sallë teksa deklaruan se krijua një ilaritet, teksa drejtuesi i të cilët mbronin interesat e disa do të vazhdojnë procesin. Mësohet seancës pranoi justifikimin e proku- klientëve, që kanë papajtuesh- se gjyqtarët kanë komunikuar me rorisë dhe shtyu seancën për pesë mëri interesi midis tyre. konkre- telefon me avokatin Kodheli, teksa i kanë kërkuar minuta. Gjatë kësaj kohe në sallë mbërriti edhe tisht, prokurori Stojani lexoi të kthehet në seancë. Sipas trupit gjykues, avokati Artan Kodheli. kërkesën e prokurorisë ku thuhet avokati do të vinte nga momenti në moment. S.Ç se avokati Arben Prifti mbron interesat e Mihal Delijorgjit dhe Dritan Minxollit. Nga të dhënat që janë administruar në dosje, Kërkesa e akuzës: Vajza e Besnik Imerajt, avokate e ‘Albademil’. Gjykata e hedh poshtë këta dy të pandehur kanë interesa të ndryshme për ndërtimin e fab- “Gërdeci”, gjykata rrëzon prokurorinë: rikës në Gërdec dhe kanë përfitu- ar në mënyrë të ndryshme. Për avokatin Vladimir Meçi, proku- roria tha se ky avokat mbron interesat e të pandehurit Ardian Mullai, ish-sekretar në Ministrinë e Mbrojtjes dhe të Shpëtim Spa- Pesëshja e Kolegjit Penal nuk ndryshon hiu, një nga gjeneralët të pan- dehur. Prokurori tha se edhe në këtë rast kemi papajtueshmëri interesi, pasi nga njëra anë ish- zyrtari i Ministrisë së Mbrojtjes ishte personi që lëshonte urdhra S eanca e dytë gjyqësore që do të vendosë nëse kërkesa e dhe nga ana tjetër zbatuesi ishte për tragjedinë e Gërdecit prokurorisë është e bazuar apo gjenerali Shpëtim Spahiu. Pra, është hapur menjëherë jo në ligj. Nga shorti rezultuan se sipas prokurorisë, ky avokat nuk me kërkesën e prokurorëve të gjyqtarët që shqyrtuan kërkesën mund të mbrojë vetëm njërin prej çështjes për largimin nga gjykimi e organit të akuzës ishin: Shpresa tyre dhe jo të dy. të tre gjyqtarëve. Kërkesa ka pasur Beçaj, Gani Dizdari, Aleksandër të bëjë kryesisht me kryetarin e Muskaj, Spiro Spiro dhe Adriana Kërkesat e të pandehurve trupës, Besnik Imeraj. Prokurorët Fullani. Ky Kolegj Penal u fut Pas përfundimit të kërke- në argumentimin e bërë gjatë në seancë dhe hapi shqyrtimin save të prokurorisë, radha i ka seancës deklaruan se gjyqtari i gjyqësor, bazuar nga kërkesa e takuar mbrojtjes. Në fillim u Kolegjit Penal ka lidhje me disa organit të akuzës për përjash- pyet mbrojtësi ligjor i të pan- prej të akuzuarve dhe se vajza e timin e tre gjyqtarëve. Duke u dehurit Fatmir Mediu, i cili tha tij ka qenë avokate e një prej të bazuar te procesverbali i se- se për momentin nuk ka asnjë akuzuarve kryesorë të çështjes, ancës, Kolegji Penal i kërkoi edhe kërkesë, por do të shprehet në Mihal Delijorgjit. Sipas proku- njëherë organit të prokurorisë fund. Më pas u pyet avokati i Ylli rorisë, vetë gjyqtari ka lidhje të parashtronte kërkesën. Dre- Pinarit, i cili deklaroi se nuk ka shoqërore me një nga avokatet jtuesi i hetimeve për Gërdecin, asnjë kërkesë. E vetmja paqartësi e ish-ministrit të Mbrojtjes, Fat- Sokol Stojani, krahas kërkesës e avokatit Vladimi Bineri ka qenë mir Mediu, njëkohësisht edhe së mësipërme, parashtroi në se klienti i tij nuk është njohur i afërm i tij. Argumenti tjetër i seancë se dy gjyqtaret Evgjeni Avokatët Ardian Visha dhe Petrit Serani me dosjen. Sipas tij edhe ai nuk prokurorëve është se tre gjyqtarët Sinoimeri dhe Irma Bala janë ka një kopje dhe do të dëshironte Besnik Imeraj, Imer Bala, Evgjeni shprehur njëherë për këtë proces. Argumenti tjetër i prokurorëve është nga gjykata disa akte. Avokati Sinoimeri kanë dhënë një vendim Duke përmendur vendimin e tha se Ylli Pinari, ish-drejtuesi se tre gjyqtarët Besnik Imeraj, Imer kundër prokurorisë në lidhje me Gjykatës Kushtetuese të datës 23 i kompanisë MEICO nuk është një nga procedurat e prokuror- prill 2008, Stojani tha se në këtë Bala, Evgjeni Sinoimeri kanë dhënë një njohur me asnjë akt hetimor, isë gjatë hetimit të tragjedisë së vendim janë të pasqyruar qartë por vetëm me një CD. Ndërkohë, Gërdecit. se një gjyqtar që është shprehur vendim kundër prokurorisë në lidhje avokati i të pandehurit Dashnor njëherë për dosjen nuk mund ta me një nga procedurat e prokurorisë Çaushi, tha se kjo gjykatë nuk Largimi i gjyqtarëve gjykojë përsëri. Pas pretendimeve është kompetente për gjykimin Prokuroria pretendoi dje në të prokurorëve, avokati i ish-min- gjatë hetimit të tragjedisë së Gërdecit e klientit të tij. “Gjykata e Lartë seancën e radhës gjyqësore për istrit Fatmir Mediu, Ardian Visha, nuk është kompetente të gjykojë tragjedinë e Gërdecit se gjyqtari deklaroi se kjo gjykatë të marrë në Dashnor Çaushin, pasi bie ndesh mor të Gërdecit, Sokol Stojani, për masa sigurimi. Sipas tij, deklarata e prokurorisë, dua të Besnik Imeraj, që drejton Kolegjin konsideratë edhe miqësinë e tij me Kushtetutën dhe me Kon- do të deklaronte se avokati i edhe Gjykata Kushtetuese ka përmend se unë me dy përfaqë- Penal duhet të largohet, pasi me dy prokurorët. Edhe avokati i ventën Evropiane të të Drejtave Fatmir Mediut, Ardian Visha, disa vendime që lejojnë që një suesit e organit të akuzës Kujtim vajza e tij ka qenë avokate e një Delijorgjit dhe Minxollit deklaroi të Njeriut. Kërkojmë veçimin dhe ka lidhje shoqërore me Ilirjan gjyqtar i Gjykatës së Lartë të Luli dhe Arqile Koça kam dhjetë të pandehuri. Një tjetër kërkesë se nuk përbën asnjë shkak që dërgimin në Gjykatën e Shkal- Celibashin, kunatin e të pande- shqyrtojë një kërkesë paraprake vjet shoqëri. “Kush është dopjo e organit të akuzës ishte edhe gjyqtarët të përjashtohen. Trupi lës së Parë, pasi nuk kemi ku të hurit Fatmir Mediu. Ndërkohë, dhe një çështje themeli. Avo- standardi i organit të proku- largimi nga gjykimi i gjyqtares gjykues, pasi dëgjoi pretendimet ankohemi”, tha avokati Mark ka reaguar edhe mbrojtja e kati Leonard Dingo që mbron rorisë?”, pyeti avokati trupin Evgjeni Sinoimeri, pasi ka marrë e palëve, vendosi që të rrëzojë pëllumbi, që mbron interesat Delijorgjit, nga avokati Arben të pandehurin Jorgo Mino tha gjykues. pjesë në masën e sigurimit të kërkesën e prokurorisë. Edhe në ligjorë të Çaushit. Më pas radha Prifti. Ai tha se kërkesa është se: Kërkoj që trupi gjykues të të pandehurit Mihal Delijorgji. këtë rast, gjykata iu referua një i ka ardhur mbrojtësit ligjor të Vendimi e paligjshme, pasi nuk është e përjashtojë dy gjyqtaret Evgjeni Akuza kërkoi edhe largimin nga vendimi të Gjykatës Kushtetuese. të pandehurit Luan Hoxha, ish- bazuar në ligj. Dy gjyqtarët Irma Sinoimeri dhe Irma Bala, sepse Trupi gjykues kërkoi nga të gjykimi të gjyqtares Irma Bala, Pra, të tria palët në proces u janë shefi i Shtabit të Përgjithshëm. Bala dhe Evgjeni Sinoimeri, janë shprehur njëherë për këtë pranishmit në sallë që të qën- pasi është shprehur për sekue- referuar vendimeve të Gjykatës Avokati Ibrahim Lahi kërkoi sipas avokatit, nuk janë shpre- proces. Avokati Ardian Visha drojnë për 30 minuta dhe gjatë strot konservative të Delijorgjit. Kushtetuese... veçimin e procesit, pasi klienti i hur për shqyrtime themeli, por tha se: Duke marrë shkas nga kësaj kohe do të hidhet një short Gjithashtu, kreu i grupit heti- Sokol Çobo
  3. 3. @ shqip PER ME SHUME www.gazeta-shqip.com E MARTE, 12 MAJ 2009 3 Organi i akuzës do t’i kërkojë Gjykatës së Lartë sekuestrimin e firmës që ndërtoi Gërdecin Prokuroria konfiskon firmën Delijorgji-Balliu Njerëzit e afërt të Fahri Balliut, anëtar SOKOL ÇOBO pas tragjedisë së Gërdecit, kanë shembur për disa muaj repartin ushtarak pa asnjë urdhër i Këshillit Kombëtar në Partinë P rokuroria ka konfiskuar firmën që ndërtoi apo bazë ligjore, duke e konsideruar Gërdecin Demokratike, dhe Mihal Delijorgjit, “Fabrikën e vdekjes” në Gërdec. Firma si mallin e tyre. “Trans Digging Construction”, ku ak- kanë shembur për disa muaj repartin “Fabrika e vdekjes” sioner kryesor është Mihal Delijorgji, i akuzuari ushtarak pa asnjë urdhër apo bazë kryesor i tragjedisë së Gërdecit, bllokohet deri Më pas ata kanë ndërtuar aty fabrikën e në një vendim të Gjykatës së Lartë. Firma ku demontimit të municionit, që mori jetën e ligjore, duke e konsideruar Gërdecin ka qenë aksionere edhe Henris Balliu, vajza 26 personave dhe plagosi rreth 300 të tjerë. e Fari Balliut, anëtar i Këshillit Kombëtar në Një tjetër dokument provon përfundimisht si “mallin” e tyre Partinë Demokratike, nuk mund të tjetërso- se arkitektët e Gërdecit, shumë kohë përpara het dhe prokuroria ka bllokuar në Qendrën se të dilte vendimi i qeverisë për fabrikën e me anën e një shkrese të veçantë. Gjithashtu, Kombëtare të Regjistrimit (QKR) të gjitha do- demontimit, e kishin vendosur selinë e kom- po me anën e këtij dokumentacioni, provohet kumentet e saj. Gjithashtu janë bllokuar edhe panisë së tyre, pikërisht në Gërdec. Mësohet se ministri i Mbrojtjes, Fatmir Mediu, dhe shefi llogaritë bankare. Dje, në Gjykatën e Lartë, se ortakja e Balliut dhe Delijorgjit, Flora Xhil- i Shtabit të Përgjithshëm, Luan Hoxha, ishin në gjatë kërkesave paraprake, prokurori Sokol lari, përpara noterit ka marrë numrin e niptit dijeni të plotë të veprimtarisë që po zhvillohej Stojani filloi t’i kërkonte gjykatës sekuestrimin të shoqërisë “Albademil”, ku dallohet qartë në Gërdec. Në një shkresë drejtuar Mediut dhe e kësaj firme. Por ai u ndërpre nga kryetari i adresa e kompanisë. Flora Xhillari, e cila është Hoxhës nga komandanti i policisë ushtarake, trupit gjykues, Besnik Imeraj, me arsyetimin administratorja e “Albademil” dhe “Trans Dig- nënkolonel Drini Nikolla, thuhet shprehimisht: se ende nuk kishte ardhur radha e tyre. Burime ging Construction”, gjithashtu provon lidhjet “Më datë 28 prill 2007 u informuam se në zyrtare nga akuza deklaruan se firma është e pakundërshtueshme mes Delijorgjit, Balliut repartin ushtarak numër 3351 Maminas (Ob- konfiskuar pas dërgimit të dosjes “Gërdeci” dhe zyrtarëve të lartë të shtetit shqiptar. jekti Gërdec), nga ana e përfaqësuesve të një në Gjykatën e Lartë. Sipas ligjeve, është gjykata “Po, është e vërtetë që këto dokumente firme private ishin filluar disa punime brenda ajo që vendos nëse ndaj firmës do të vendoset kanë shkuar si prova në gjykatë”, thanë het- në territor të repartit”. Sipas dokumenteve, sekuestro apo jo. uesit e çështjes, duke pranuar se do të mer- nga verifikimet e bëra rezulton se me urdhër ren si dëshmitarë aksionerët e firmës “TDC”, gojor të komandantit të Komandës së Forcës Dokumentacioni për të konfirmuar punimet që janë kryer në së Bashkuar, gjeneral brigade Shpëtim Spahiu, Sipas dokumenteve që ndodhen në repartin ushtarak të Gërdecit disa kohë para nga ana e firmës “Trans Digging Construction”, Gjykatën e Lartë, firma TDC e Mihal Deli- se të ndodhte shpërthimi. Sipas akuzës, në një do të kryheshin punime për interesa të Forcave jorgjit ka ndërtuar fabrikën e demontimit të shkresë të Ministrisë së Mbrojtjes, e cila mban të Armatosura. Aktualisht në këtë objekt janë municioneve në Gërdec. Mësohet se firma e datën 11 qershor 2007, lexohet qartë se “firma prishur tri godina, për të cilat deri më datë 26 Delijorgjit ka nisur punën në Gërdec të paktën ‘Trans Digging Construction’ ka filluar punimet maj 2007 nuk ka pasur urdhër me shkrim nga që më 28 prill 2007, kohë në të cilën ka qenë në Gërdec”. Shkresa mban numrin e protokollit Komanda e Forcës së Bashkuar. Konkretisht aksionere edhe Henris Balliu. Punimet janë 1217 dhe i drejtohet ish-gjeneralit të brigadës, është prishur terreni sportiv, infermieria dhe zhvilluar pa asnjë shkresë zyrtare. Për këtë, Shpëtim Spahiut, nga gjenerali i brigadës, Astrit lokali i repartit. Njerëzit e afërt të Fahri Bal- gjeneral brigade Astrit Jaupi vë në dijeni kom- Jaupi. Tashmë kjo firmë është konfiskuar, deri liut, anëtar i Këshillit Kombëtar në Partinë andantin e forcës ushtarake, Shpëtim Spahiun, në një vendim të Gjykatës së Lartë. Demokratike, dhe Mihal Delijorgjit, i arrestuar Kryeministri, fushatë në Gërdec Takimi Mazhoranca dhe opozita përplasen Berisha: Kam punuar për fëmijët e mi, ashtu siç kam punuar për të gjithë shqiptarët për Gërdecin K japim energji 24 orë, shtohen ryeministri Sali Berisha O pozita dhe mazho- humbjet e saj në rrjet. Por, nuk shkon në Gërdec për të ranca vazhdojnë mund t’i dënosh qytetarët në vijuar turin e fushatës par- replikat për çështjen këtë mënyrë. Ndaj unë me durim aelektorale për zgjedhjet e 28 “ G ë r d e c i ”. K r e u i u thashë: Për mua energjia le të qershorit. Lëvizjes G99, Erjon Ve- kushtojë sa të dojë. Pas bukës Kreu i qeverisë i ka kthyer liaj, ngre zërin duke dhe ujit, jetike është energjia përgjigje gjithashtu opozitës, thënë se “Shqipëria nuk elektrike. Do ta blejmë atë sado duke marrë në mbrojtje vajzën e është pronë e fëmijëve të kushtojë. Çmimi më i shtren- tij, Argita Malltezin. “Kam punuar Berisha, pasi asnjë nuk jtë i saj është mungesa e saj për për fëmijët e mi, ashtu siç kam ka votuar as Argitën qytetarët dhe t’i lësh ata në errë- punuar për fëmijët e të gjithë dhe as Shkëlzenin”. sirë”, tha Berisha, duke shtuar se shqiptarëve”, u shpreh Berisha. Ka qenë e menjëher- aktualisht, përjashto mungesën e Kryeministri Sali Berisha, për shme kundërpërgjigjja energjisë për shkak të defekteve herë të parë ka reaguar ndaj e kampit të mazho- teknike, nuk ka dhe nuk do të ketë akuzave dhe publikimit në ditët rancës, ku zëdhënësja asnjëherë ndërprerje energjie. e fundit të disa fakteve që kom- e PD-së, Erla Mëhilli, prometojnë fëmijët e tij, në lidhje ka kërkuar që “Rama Vizita në Gërdec me bizneset e tyre private dhe të përgjigjet për mar- Gjatë vizitës së tij në Vorë, Kry- institucionet shtetërore. Ai e ka rëdhënien e tij me eministri Berisha vizitoi familjen quajtur botimin e këtyre dosjeve Delijorgjin”. Drejtuesi i e Reshit Krujës, i cili humbi jetën si blof të opozitës dhe i siguroi Lëvizjes G99 ka bërë me në tragjedinë e Gërdecit. Në qytetarët se ka punuar në interes dije se prej kohësh ka këtë vizitë, Kryeministri Berisha të fëmijëve të tij, po njëlloj si dashur të tregojë se cila shoqërohej nga Kryetari i Bash- në interes të të gjithë fëmijëve është fabula e këtyre kisë së Vorës, Fiqiri Ismaili, dhe të shqiptarëve. Deklaratat në zgjedhjeve. “Shqipëria nga deputeti i zonës për PD-në, mbrojtje të familjes, Kryeminis- Paditë civile është kthyer në një vend Astrit Patozi. Kryeministri Berisha tri Berisha i bëri nga Petrela, ku të shumë mundësive Edhe familjarët e të plagosurve të tragjedisë, në seancë bashkë me avokaturën e shtetit siguroi pjesëtarët e familjes Kruja ndodhej për turin e tij, “Shqipëria për pak njerëz dhe të për përpjekjet e tij maksimale po ndryshon”. “Në katër vitet e Familjarët e viktimave të Gërdecit: Pranoni kërkesat tona shumë pak mundësive në mbështetje të interesave të ardhshme, për sa kohë ju të ven- për shumicën e shqip- tyre, duke shprehur angazhimin dosni që unë të jem në pushtet, tarëve. Sot, nëse nuk se qeveria në bashkëpunim me në tavolinën time të punës, në T Mbrojtjes, Fatmir Mediun, Mihal Delijorgjin dhe ë pranishëm në seancën e djeshme gjyqë- e ke mbiemrin Beri- pushtetin lokal do të jetë gjithnjë zyrën time, do të ketë vetëm një Ylli Pinarin. Trupi gjykues administroi kërkesën e sore në Gjykatën e Lartë kanë qenë edhe sha apo Balliu, nuk ke pranë tyre. Gjithashtu, Kryemin- program: ai i interesave tuaja, i avokates dhe deklaroi se do të jetë ky trup gjykues dhjetëra familjarë të viktimave nga tragjedia e mundësi të jesh i suk- istri Berisha theksoi se drejtësia plotësimit të tyre, sepse ato janë që do të vendosë nëse do ta pranojë apo jo këtë Gërdecit. Për herë të parë, ata u përfaqësuan në sesshëm në Republikën që familjarët kërkojnë, duhet interesa të ndershme, të drejta. kërkesë. Radha u ka ardhur dy përfaqësuesve të gjyqin penal me avokaten Berta Kraja dhe Andi e Shqipërisë”, tha Veliaj. dhe do të vihet patjetër në vend Duke punuar për to, unë kam shtetit shqiptar, të cilët kanë paditur Kananaj. Avokatja Kraja tentoi të Lidhur me këtë çështje dhe për këtë qeveria ka dhënë bërë punën më të mirë për vete, shoqërinë “Albademil” që të paguajë komunikonte disa herë me trupin kanë reaguar edhe Fer- dhe po jep të gjithë mbështetjen për fëmijët e mi, për fëmijët e dëmin e shkaktuar nga tragjedia. gjykues, duke i kërkuar që të parash- dinand Xhaferri i PD-së e saj. Bashkëshortja e të ndjerit fëmijëve të mi, për vendin tim”, Ndërkohë, disa familjarë të perso- tronte kërkesat e saj. Por u ndërpre dhe Arjan Madhi i PR- Reshit Kruja, kërkoi një ndihmë tha Berisha. nave që janë plagosur në Gërdec nga kryetari i trupit gjykues, Besnik së. Sipas Xhaferrit, “kjo të menjëhershme për vajzat e saj, Kryeministri Berisha premtoi kanë parashtruar një kërkesë, sipas Imeraj. Pas përfundimit të kërkesave është shpifja e radhës të cilat ndiqnin universitetin, një gjithashtu se në ditët aktuale së cilës kërkojnë të dëmshpërblehen të palëve në proces (avokatët dhe së Edi Ramës”, ndërsa kompjuter në shtëpinë e saj, i cili nuk do të ketë as edhe një orë në me 20 milionë leke të vjetra për çdo të pandehurit), radha u ka ardhur sipas deputetit Arjan ju premtua menjëherë nga Kry- ditë ndërprerje të programuar të të gjymtuar. Sipas tyre, një vajzë, si përfaqësuesve ligjorë të familjeve Madhi, “biseda mund eministri Berisha dhe deputeti energjisë elektrike. “Kjo, sepse pasojë e shpërthimit, nuk mund të të viktimave. Avokatja Kraja i serviri të ketë pasur si motiv Patozi, që shprehu gatishmërinë praktika e mëparshme ishte një lindë. Pas këtyre kërkesave, trupi gjykues tha se kolegjit penal padinë civile në procesin penal të miqësinë dhe ajo që se një kompjuter do t’i shkonte praktikë çnjerëzore, fyese për do të shprehet në seancën e radhës për pranimin klientëve të saj, të cilët kërkojnë të dëmshpërble- është e rëndësishme kësaj familjeje menjëherë në ditët qytetarët shqiptarë. Ata thoshin ose jo të këtyre kërkesave. hen. Trashëgimtarët e viktimave të Gërdecit kanë është zbardhja e saj”. e ardhshme. të mos blejmë energji, sepse së S.Ç. paditur Kryeministrin Sali Berisha, ish-ministrin e E.Ajazi pari na kushton; së dyti, nëse
  4. 4. @ shqip PER ME SHUME POLITIKE E MARTE, 12 MAJ 2009 www.gazeta-shqip.com 4 Topi-Engel: Zgjedhjet, tregues stabiliteti P residenti i Republikës, Bamir Topi, ka zgjedhjet, Presidenti Topi theksoi se ecuria i ka dhënë Shqipërisë për anëtarësimin gjitha pakicave, është projektuar i tëri pritur dje kongresmenin amerikan, pozitive e situatës parazgjedhore në vend, me të drejta të plota në NATO, por edhe drejt integrimit euroatlantik”, u shpreh Eliot Engel. Gjatë bashkëbisedimit, kreu përfundimi me sukses i pajisjes së shtetasve Kosovës për zgjidhjen e çështjes së saj. Engel. Kongresmeni amerikan takoi dje i shtetit shqiptar informoi kongresmenin shqiptarë me karta identiteti, si etapë e Sakaq, kongresmeni amerikan, pasi edhe Kryetaren e Kuvendit, Jozefina amerikan në lidhje me ecurinë e refor- rëndësishme e reformës elektorale, si dhe falënderoi për mikpritjen, vuri në dukje Topalli, dhe përshëndeti deputetët me mave në vend, konkretisht mbi reformat realizimi i zgjedhjeve të drejta e të pakon- rolin moderator të Shqipërisë dhe fak- një fjalim në sallën e Kuvendit. Gjatë kushtetuese, ato zgjedhore, në drejtësi, testueshme parlamentare të 2009-ës për torit shqiptar në rajon, për ruajtjen dhe kësaj vizite Engel udhëtoi edhe në Jug ekonomi, etj. Presidenti nënvizoi se këto Shqipërinë, do të jenë tregues të qartë të forcimin e paqes e qëndrueshmërisë të Shqipërisë, në qytetin e Sarandës. reforma mbeten faktorë të rëndësishëm, stabilitetit të konsoliduar politik në vend. afatgjatë në Ballkan. “Në një rajon, i cili “Do të kthehem në shtëpi dhe do t’u jo vetëm në ecurinë pozitive të zhvillimeve Më pas, Presidenti i shprehu kongres- pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës tregoj amerikanëve se sa e bukur është në vend, por dhe në nxitjen e proceseve menit amerikan mirënjohjen e tij dhe të dhe krijimit të një shteti të ri shumetnik Saranda”, u shpreh Engel. integruese të Shqipërisë. Duke u ndalur te shqiptarëve për mbështetjen që SHBA-ja e demokratik që respekton të drejtat e të E.Gjura Rama: Do të zgjidhim çështjen e pronës Premtimi i opozitës: Çdo pronë që është e lirë do t’i kthehet pronarit Ç do copë tokë e lirë do t’i jepet programe dhe politika që janë këtë komunitet dhe për vendin të bashkëvendimmarrjes me Balla Deklarata pronarit, ndërsa çdo tokë e në dobi të njerëzve, e që nuk i tonë. “Ashtu sikundër është njerëzit dhe të bashkudhëtimit shpërndarë sipas Ligjit 7501 do shpërfillin nevojat e tyre”, tha një arsye më shumë që ne të me njerëzit drejt një Shqipërie “Qeveria, asgjë të shoqërohet me certifikatë. Ky Rama në një komunikim me angazhohemi jo vetëm që me të re, përmes një rruge të re”, tha ishte premtimi i kreut të Partisë mediat lokale. Kreu i PS-së fitoren e 28 qershorit ta fshijmë ai. Rama i bëri apel qytetarisë për fëmijët jetimë” Socialiste për të zgjidhur çështjen vlerësoi se në fakt, ky projekt një herë e mirë këtë marrëzi shkodrane për të ndalur këtë e pronësisë, nga e cila kanë bu- jo vetëm nuk ka asnjë dobi, por nga faqja e dheut, por edhe që projekt dhe për të zmbrapsur ruar shumë konflikte. përkundrazi, mbart me vete t’i japim jetë një politike të re të këtë kërcënim kaq serioz për Në një takim në Orikum të një kërcënim shumë serioz për bashkëqeverisjes me njerëzit, Shkodrën dhe Shqipërinë. Vlorës, kreu socialist akuzoi qeverinë “Berisha” për mungesë vizioni për këtë çështje, ndërsa deklaroi se socialistët e kanë një ide të qartë se si duhet të zgjidhet problemi. “Çdo pronë që është e lirë do t’i kthehet pronarit, çdo tokë që është marrë me Ligjin CENTRALI 7501 do t’i jepet menjëherë me Rama i bëri apel qyte- letër dhe vulë pronarëve të saj, D eputeti i Partisë Sociali- tarisë shkodrane për të që janë ata që e kanë marrë me ste, Taulant Balla, zhvilloi ndalur këtë projekt dhe Ligjin 7501”, u shpreh kryetari një takim me nëna që rrisin të për të zmbrapsur këtë i PS-së. Ai sqaroi se në dy vjet vetme fëmijët e tyre jetimë. Balla kërcënim kaq serioz për që ka vizituar shumë vende të shprehu shqetësimin se sot, në Shkodrën Shqipërisë ka dalë në përfun- përfundim të mandatit të saj dimin se çështjet e pronësisë 4-vjeçar, qeveria nuk ka bërë PREMTIMI kanë qenë fenomeni më i hasur. asnjë përpjekje për t’u dhënë PS është e vendosur në mbështetje edhe këtyre fëmijëve rrugën e saj për të vënë që jetojnë vetëm me njërin prej në jetë programe dhe Në dy vjet që kam prindërve. Balla kujtoi se ende politika që janë në dobi fle, që nga fillimi i vitit 2007, në vizituar shumë vende të njerëzve, e që nuk i sirtarët e Kuvendit, një projektligj shpërfillin të Shqipërisë kam i depozituar nga këto nëna, por që mazhoranca nuk e ka përfil- dalë në përfundimin PRONAT lur. Kjo sipas tij, do të ndryshojë se çështjet e pronësisë Çdo pronë që është e me qeverinë e dalë nga zgjedhjet lirë do t’i kthehet pro- e 28 qershorit. Deputeti i PS-së kanë qenë fenomeni narit, çdo tokë që është u shpreh më tej se qeveria e më i hasur marrë me Ligjin 7501, ardhshme do bëjë ligje në bash- do t’i jepet menjëherë këpunim me grupet e interesit “Tejzgjatja e paarsyeshme dhe e me letër dhe vulë dhe premtoi se socialistët do të paligjshme e procesit të legal- kalojnë në Kuvendin e ri projek- izimeve, solli si pasojë zënien e tligje nga të cilat do të përfitojë Meta në Kavajë Mediu në Laç mëtejshme të tokave me ndër- edhe kjo pjesë e nëpërkëmbur e time pa leje, që në 4 vitet e Nxitja e prodhimit PR: Do të kthejmë shoqërisë: “Fëmijët tuaj janë dy fundit janë kanë shtuar akoma herë jetimë, janë jetimë pa baba, më shumë edhe problemet e po edhe për shkak të indiferencës forcon ekonominë pronën te pronari pronësisë”, u shpreh Rama. së shtetit”, u shpreh ai. Kryetari i selisë rozë konfir- Oketa moi bindjen e socialistëve për K L reu i LSI, Ilir Meta, zhvilloi dje një takim me açi ishte qyteti i radhës në ndalesat e kryetarit të Partisë legalizimin e të gjitha ndërti- Vizitë në SHBA për tregtarë të vegjël dhe të mesëm në tregun Republikane, Fatmir Mediu. I shoqëruar nga anëtarë meve pa leje, që janë rezultat i bujqësor të Kavajës. Në takim, Meta u shpreh se të tjerë të kryesisë së kësaj force, ai zhvilloi një takim me sakrificave e njerëzve të thjeshtë nxitja e prodhimit është e domosdoshme edhe për anëtarë dhe simpatizantë republikanë të këtij qyteti. Në ceremoninë e flamurit dhe të ndershëm, në një proces forcimin e ekonomisë sonë kombëtare, pasi në këtë fjalën e tij, kryetari Mediu u ndal te çështja e pronës, duke transformimi demokratik dhe mënyrë do të bien importet e jashtëzakonshme, të theksuar se Partia Republikane është partia e vetme, e M inistri i Mbrojtjes, Gazmend në mungesë të shtetit. “Por, e cilat e varfërojnë ekonominë tonë, e varfërojnë fshatin, cila, që në fillimet e saj, ka trajtuar këtë çështje dhe e ka Oketa, u nis dje për një kemi paralajmëruar qysh në qytetin dhe dobësojnë në përgjithësi mirëqenien e parë zgjidhjen e saj, si jetike për zhvillimin ekonomik të vizitë dyditore në Shtetet e Bash- krye të herës, shtoi ai, se vizioni qytetarëve shqiptarë. “Ndaj dhe LSI ka politikat e saj vendit. “Prona private duhet zgjidhur në mënyrë urgjente, kuara të Amerikës. Zyra e shtypit i mbrapshtë i Sali Berishës dhe shumë të qarta për nxitjen e duke i kthyer pronarit të ligjshëm të Ministrisë së Mbrojtjes bëri të qeverisë së tij, jo vetëm nuk do prodhimit bujqësor në vend pronën që i takon dhe kjo duhet ditur se ai do të jetë në krye të një dhe atë ushqimor dhe për bërë në radhë të parë duke të sillte sukses në procesin e delegacioni zyrtar dhe në ditën krijimin e një zinxhiri agraro- abroguar ligjin për tokat dhe legalizimeve, por do të nxiste e parë të kësaj vizite, do të jetë industrial, i cili do të bëjë fermat bujqësore, pasi janë më tutje abuzimin me pronat pjesë e nderimit të flamurit shq- të mundur përmbysjen e mbi 100 mijë hektarë të cilat dhe do të shtonte faturën e raporteve katastrofike sot mund të shërbejnë si fonde për iptar në komandën e NATO-s në shoqërisë”. që janë në dëm të prodhimit t’ia kthyer pronarëve dhe për Amerikë. Sipas njoftimit të bërë Më tej, Rama theksoi se në vendas”, pohoi ai. Më tej, kreu kompensimin fizik të tyre”. Sipas nga zyra e shtypit, në Komandën çdo komunë e bashki ku ka tokë i LSI ka vijuar takimet edhe tij, duhet bërë marrja e të gjitha e Aleancës së NATO-s për Trans- bujqësore, ka dëgjuar të njëjtën me biznesmenë në tregun pronave, të cilat janë jo efikase, formim do të ngrihet simbolikisht histori, “historinë e ligjit që e ka industrial të qytetit të Kavajës. mbahen pa të drejtë nga shteti. flamuri kombëtar shqiptar dhe dhënë qysh në vitin 1991 dhe të Gjatë kësaj vizite, Meta është “Po ashtu duhet të përcaktohet ai kroat, në krah të 26 flamujve Maliqit, që nuk e jep që nga viti takuar me tregtarë të shumtë, qartë fondi për kompensimin e të vendeve anëtare të Aleancës. 1991”. Ai vuri në dukje se me të cilët shprehën shqetësimin pronarëve. Nuk mund të kemi Kjo ceremoni mbyll veprimtaritë votën e 28 qershorit, do të hapet për rënien deri në 50 për qind një ligj pa një faturë financiare. celebruese pas hyrjes së vendit një faqe e re në historinë tonë të shitjeve të mallrave të tyre Kthimi dhe kompensimi i pronës tonë në NATO. Ministri i Mbro- të përbashkët, duke filluar nga krahasuar me një vit më parë. Tregtarë të shumtë i private është një akt që duhet kryer sa më shpejt”, jtjes, Oketa, në vizitën dyditore dhënia e certifikatave të pronë- shprehën kreut LSI shqetësimin dhe pamundësinë theksoi Mediu. Duke analizuar punën katërvjeçare të në SHBA, do të ketë edhe takime sisë, të gjithë atyre shqiptarëve për të shlyer edhe detyrimet e tyre tatimore tepër të mazhorancës aktuale, pjesë e së cilës është dhe Partia me zyrtarë të lartë të NATO-s. që disponojnë tokën në bazë të larta. Meta deklaroi se “ajo që bie në sy gjatë gjithë Republikane, Mediu theksoi se forca politike që ai drejton Tashmë për më shumë se një Ligjit 7501. këtyre takimeve dhe shkëmbimeve të mendimeve me përfaqëson interesat e ish-pronarëve, intelektualëve, të muaj, Shqipëria është pjesë e Rama dje u ndal edhe në tregtarë të ndryshëm është rënia e ndjeshme e xhirove rinjve, moshës së tretë dhe të gjithë shqiptarëve. “Ne të NATO-s me të drejta të plota. Ky qytetin e Shkodrës për të rikonfir- sidomos në raport me një vit më parë, që shkon deri gjithë jemi tashmë pjesë e një të ardhmeje premtuese, me hap u hodh zyrtarisht më 4 prill muar qëndrimin e PS sa i përket në 50 për qind sipas tyre”. Sipas tij, rënia e fuqisë projekte të realizuara dhe reforma të suksesshme ku Partia 2009, në Samitin e Strasburg- idesë së ngritjes së një centrali blerëse dhe e ekonomisë tregon se është një krizë e Republikane dhe vizioni i saj, janë pjesë e këtij realiteti të Kehl. NATO është aleanca më e bërthamor në këtë zonë. “Partia përgjithshme e cila ka prekur shumicën e popullsisë, prekshëm nga të gjithë. Ne jemi partnerë të qëllimeve të madhe e paqes dhe sigurisë në sidomos atë me të ardhura më të pakta. mëdha”, u shpreh ai. E.Ajazi Socialiste është e vendosur në botë. E.Gj. rrugën e saj për të vënë në jetë

×