Intrebari inainte de adoptie

3,316 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,316
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,816
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Intrebari inainte de adoptie

 1. 1. Despre adoptie, in Romania
 2. 2. Ce este adoptia? Adoptia este operaţiunea juridica prin care se creeazalegatura de filiatie intre adoptator si adoptat, precum silegaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului(art. 451 din Codul civil, republicat) Baza legala:Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, republicata în Monitorul Oficial 259 din 19 aprilie 2012.Codul Civil, republicat.
 3. 3. Elemente fixate prin lege: Condiţiile pentru a adopta Interdicţiile referitoare la adopţie Consimţământul la adopţie – cine trebuie sa il dea?
 4. 4. Etape de urmat în cazul adopţiei1. Evaluarea adoptatorului;2. Obtinerea atestatului de persoana sau familie apta sa adopte;3. Deschiderea procedurii de adoptie;4. Încredinţarea în vederea adoptiei;5. Încuviinţarea adopţiei.
 5. 5. Realitati din sistem: Unde este «acasa» pentru cei 60.000 de copii parasiti din Romania?
 6. 6. Realitati din sistem: Vrem SA PUTEM adopta ! ● cca. 1.400 de persoane / familii cu atestat de parinti adoptatori in Romania (versus cca. 60.000 de copii in sistem). ● cei mai multi dintre acestia se afla in al doilea+ an de atestat sau vor fi nevoiti sa isi reinnoiasca atestatul fara a fi putut adopta. ● Procedura prin care un copil este declarat ADOPTABIL este extrem de greoaie!
 7. 7. Chestiuni la care trebuie sa reflectatiinainte de a va hotari sa adoptati un copil (I) � Aveti capacitatea de a va� Din momentul ocupa de un copil care este foarte probabil sa treaca adoptiei, deveniti prin crize emotionale / responsabil/-a de personalitate? privind evolutia acestui copil din punct de vedere legal, financiar, e � Partenerul/-a dvs. isi motional si fizic. doreste adoptia / este Sunteti pregatit/-a pregatit pentru adoptie in pentru aceasta aceeasi masura? Daca responsabilitate? aveti si alti copii, sunt dispusi sa accepte inca un frate sau inca o sora?
 8. 8. Chestiuni la care trebuie sa reflectatiinainte de a va hotari sa adoptati un copil (II) � Ati luat in considerare faptul ca, date fiind dificultatile� Daca adoptati din administrative, este cel probabil sa adoptati un copil de maimotive de infertilitate, cativa ani in loc de un bebelus?ati reusit sa va impacati Sunteti constient/-a ca in felul acesta efortul de adaptare si decu gandul ca nu puteti creare a legaturii parinte-copil varamane insarcinata sau fi mai dificil?nu puteti naste un copilviu? V-ati acordat o � Ati adopta un copil de altaperioada de «doliu», etnie decat a dumneavoastra?pentru depasirea traumei Sunteti pregatit/-a sa adoptatianterioare? un copil cu probleme de sanatate, fizica sau psihica? Care sunt limitele?
 9. 9. Chestiuni la care trebuie sa reflectatiinainte de a va hotari sa adoptati un copil (III) � Sunteti constient/-a ca va trebui sa ii vorbiti copilului despre faptul ca este adoptat si ca trebuie sa elaborati un plan pe termen lung in acest sens,� Aveti resursele eventual dupa ce consultati psihologul?financiare pentru aoferi toate celenecesare unuicopil, acum si de-a � Sunteti pregatiti sa va ajutati copilul sa treaca pestelungul timpului? faptul ca familia lui biologica l- a abandonat?
 10. 10. Va multumim!Nu ezitati sa ne adresati intrebari pertinente la adresa contact@vremsaadoptam.ro

×