SlideShare a Scribd company logo
1 of 11
Download to read offline
Railway RRB Model Paper - 6
www.BankExamsToday.com Page 1
1. National Highway 1 connects ----
(A) Mumbai to Kolkata
(B) Delhi to Amritsar
(C) Delhi to Kolkata
(D) Mumbai to Delhi
2. Which is the longest river of SouthIndia?
(A) Cauvery
(B) Krishna
(C) Godavari
(D) Mahanadi
3. The country which is the largest producer of milk
in the world is ________.
(A) India
(B) USA
(C) China
(D) Brazil
4. Which chemical substance is present in tobacco?
(A) Morphine
(B) Quinine
(C) Heroine
(D) Nicotine
5. Who among the following had shown maximum
retaliation against the British?
(A) Sikhs
(B) Rajputas
(C) Marathas
(D) Mughals
6. Who imposes income tax?
(A) State Government
(B) Central Government
(C) Reserve Bank of India
(D) Either Central Government or State Government
7. Where is Waterloo situated?
(A) France
(B) Germany
(C) England
(D) Canada
8. By which instrument purity of milk is measured?
(A) Galvanometer
(B) Calorimeter
(C) Pyrometer
(D) Lactometer
9. Who among the following had not participated in
the battle of 1857?
(A) Bhagat Singh
(B) Tatya Tope
(C) Nana Sahib
(D) Rani Lakshmibai
10. What is the position of India in terms of
population?
(A) Fifth
(B) Second
(C) Seventh
(D) Tenth
11. Sunrise project has been launched to
prevent
(A) Ebola
(B) AIDS
(C) Anemia
(D) Hepatitis – B
12. Which state has decided to fine the persons
who spit on the road?
(A) Gujarat
(B) Haryana
(C) Maharashtra
(D) Delhi
13. World’s first maritime conference will be
held in–
(A) India
(B) USA
(C) France
(D) Australia
14. Which of the following was announced by
clement Attlee in parliament?
(A) Limited franchise to Indians
(B) The composition of the cabinet mission
(C) Decision to free India
(D) Charter of India’s mandate
15. For which disease’s treatment radioactive
Iodine is used?
Railway RRB Model Paper - 6
www.BankExamsToday.com Page 2
(A) Skin disease
(B) Blood cancer
(C) Hemophilia
(D) Thyroid disease
16. Which mineral is necessary for the
formation of hemoglobin Pigment?
(A) Cl
(B) Fe
(C) I
(D) K
17. Personal account cannot be opened at
(A) Cooperative bank
(B) Reserve Bank of India
(C) Foreign private bank
(D) Commercial bank
18. In India, the most famous Location for
shipbuilding is _______.
(A) Visakhapatnam
(B) Bhavnagar
(C) Mumbai
(D) Goa
19. World’s first rail system was established in
(A) USA
(B) India
(C) France
(D) UK
20. Which of the following is related with
―Doldrum‖?
(A) Calm and light winds area near the equator
(B) Specific region of Pacific ocean
(C) Ocean flow
(D) Ocean monsoon wind
21. Which element is abundantly found on the
crust after iron and oxygen?
(A) N
(B) AI
(C) Si
(D) Zn
22. Which was the most important city of
Sangamera?
(A) Arikamedu
(B) Kaveripattanam
(C) Puhar
(D) Madurai
23. According to Article 170(1) the minimum
number of members in the state assembly is.
(A) 60
(B) 70
(C) 80
(D) 50
24. What is the objective of combining choke in
series in fluorescent light tubes?
(A) To prevent sparking
(B) To increase Voltage
(C) To stabilize electric current
(D) To reduce power factor
25. ―Fleming’s left–hand rule‖ is used to
determine
(A) The current flow direction of the magnetic
field
(B) The direction of induced current due to impact
of magnetic field
(C) The direction of current motion in magnetic
field.
(D) None of these
26. Which fungus is used in production of
bread?
(A) Saccharomyces
(B) Aspergilius
(C) Penicillin
(D) Azotobacter
27. Which chemical is used for preservation of
foods?
(A) Sodium chloride
(B) Sodium benzoate
(C) Potassium permanganate
(D) Boric acid
28. In which organization ―Forward market
commission of commodity market‖ was
merged?
(A) RBI
(B) BSE
(C) NSE
(D) SEBI
29. From which pass Jammu - Sri Nagar route
passes?
Railway RRB Model Paper - 6
www.BankExamsToday.com Page 3
(A) Ship keela
(B) Banihal
(C) Peerpanjal
(D)Zojila
30. Who will host the winter Olympics – 2018?
(A) South Korea
(B) Australia New Zealand
(C) Japan
(D) UK
31. "Directive principles of state policy" of
Indian constitution are taken from _________.
(A) Canada
(B) UK
(C) Ireland
(D) USA
32. Which is the first Indian state providing
reservations in government jobs in favor of
HIV positive candidates?
(A) Delhi
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Gujarat
33. "Modern supersonic Bramhos missile
technology" of India is developed in
collaboration with
(A) USA
(B) Russia
(C) France
(D) Japan
34. Which institute is responsible for the
distribution of finance between centre and
states of India?
(A) Finance ministry
(B) Finance commission
(C) RBI
(D) LokSabha
35. "Central institute of Indian languages" is
located at?
(A) Mysore
(B) Varanasi
(C) Hyderabad
(D) Ujjain
36. "Akshada program" is associated with
which of the following?
(A) Social security
(B) Education
(C) Nutrition & poverty
(D) Maternal-infant health
37. Which part of body is responsible for the
production of urea?
(A) Kidney
(B) Liver
(C) Heart
(D) Spleen
38. Cyclotron is a device which
(A) Provides energy charged particles.
(B) Measures the pollution level of vehicles
(C) Takes a three dimensional picture
(D) Analyzes the amount of water vapour in the
atmosphere
39. "Gadar Party" was established by
(A) LalaHardayal in 1913
(B) V.D Savarkar in 1915
(C) VallabhBhai Patel in 1919
(D) Liaquat Ali in 1931
40. Generally asteroids are found between.
(A) Mars and Venus
(B) Earth and Mercury
(C) Mars and Jupiter
(D) Jupiter and earth
41. The purpose of Indian constitution is
reflected by
(A) Directive principles of state policy
(B) Preamble of the constitution
(C) Fundamental rights
(D) Moral duty
42. Which of the following are regulated by Air
conditioner in a room?
(A) Temperature
(B) Pressure and temperature
(C) Humidity and temperature
(D) Humidity, Pressure & temperature
43. Which of the following element is found in
chlorophyll?
(A) Fe
Railway RRB Model Paper - 6
www.BankExamsToday.com Page 4
(B) Cu
(C) Mg
(D) Mn
44. Which place of India is the original home of
Toda tribe?
(A) NilgiriHills
(B) GaroHills
(C) JaynityaHills
(D) Himalayan mountain range
45. Which ocean does contain most salinity
water?
(A) Red Sea
(B) Dead Sea
(C) Mediterranean Sea
(D) Caspian Sea
46. The rate at which the reserve bank of India
lends to commercial banks for short term is
called
(A) Repo Rate
(B) Reverse Repo Rate
(C) Primary Credit
(D) Capital Reserve Rate
47. Dandi March by Mahatma Gandhi was a
part of:
(A) Non cooperation movement
(B) Civil Disobedience movement
(C) Quit India movement
(D) Home Rule movement
48. "Ryder Cup" is associated with
(A) Baseball
(B) Basketball
(C) Football
(D) Golf
49. ―Eco mark‖ is frequently used in products
which is
(A) Pure and Unadulterated
(B) Economical
(C) Environment friendly
(D) High value product
50. Where is ―National Enviromental
Engineering Research institute‖ located?
(A) Nagpur
(B) Poona
(C) Lucknow
(D) New Delhi
51. If '+' means '–', '×' means '÷', '÷' means '+'
and '–' means '×', then which of the following
will be the value of expression?
56 × 7 + 2 ÷ 6 – 12
(A) 0
(B) 144
(C) 121
(D) 36
52. B is the father of Q. B has only two
children. Q is the brother of R. R is the
daughter of P. A is the granddaughter of P. S is
the father of A. How is S related to Q?
(A) Son
(B) Brother
(C) Brother - in -law
(D) Sister - in – law
53. Present age of A and B are in the ratio of 5 :
4 respectively. Three year hence the ratio of
their ages will become 11 : 9 respectively. What
is A's present age ?
(A) 24 year
(B) 30 year
(C) 32 year
(D) 40 year
54. In the following questions insert the missing
number
3, 16, 42, 81, ?, 198
(A) 98
(B) 128
(C) 133
(D) 148
55. In the following questions insert the missing
number
1, 3, 6, 11, ?, 29
(A) 16
(B) 21
(C) 22
(D) 18
56. In the following questions insert the missing
number
2, 6, 18, 54, ?
(A) 162
Railway RRB Model Paper - 6
www.BankExamsToday.com Page 5
(B) 148
(C) 108
(D) 216
57. KAVERI : VAKIRE : : MYSORE : ?
(A) SYMOER
(B) SYMREO
(C) SMYERO
(D) SYMERO
58. A goes to 8 km in the north from his house.
Now, turning to the left, he goes to 15 km. How
far he is from his house?
(A) 23 km
(B) 19 km
(C) 17 km
(D) 21 km
59. Following questions are based on the five
three digit numbers given below
519 364 287 851 358
If the positions of the first and the third digits
within each number are interchanged
Which of the following will be the second digit of
second lowest number?
(A) 8
(B) 6
(C) 5
(D) 1
60. Following questions are based on the five
three digit numbers given below
519 364 287 851 358
If the positions of the first and the third digits
within each number are interchanged
Which of the following is the difference between
the second digit of the lowest and the highest of
these numbers?
(A) 5
(B) 3
(C) 4
(D) 1
61. Find that word which cannot be formed by
using the letters of the given word.
CONSTRUCTION
(A) COINS
(B) MOTION
(C) STRUCT
(D) CAUTION
62. Find out the odd one.
(A) Eye
(B) Ear
(C) Skin
(D) Hand
63. A man bought a cycle for Rs. 250. For how
much should he sell it so as to gain 12%?
(A) 282
(B) 292
(C) 272
(D) 280
64. The greatest number of four digits which is
divisible by 15, 25, 40 and 75 is
(A) 9600
(B) 9000
(C) 9800
(D) 9400
65. The average weight of 8 person's increases
by 2.5 kg when a new person comes in place of
one of them weighing 65 kg. What might be the
weight of new person?
(A) 75 kg
(B) 85 kg
(C) 88 kg
(D) 78 kg
66. A starts a business with Rs. 2000. B joins
him after 3 months with Rs. 4000. C puts a sum
of Rs. 5000 in the business for 4 months only.
At the end of year, the business gave a profit of
Rs. 8000. Find out the profit of C.
(A) Rs. 2400
(B) Rs. 3600
(C) Rs. 2000
(D) Rs. 2800
67. If the price is increased by 10% and the
sale is decreased by 5%, then what will be the
effect on income?
(A) Increases by 5%
(B) Decreases by 5.3%
(C) Increases by 4.5%
(D) Decreases by 4.5%
68. Find the length of a bridge which a train
130 m long, traveling at 90 km an hour, can
cross in 15 sec.
Railway RRB Model Paper - 6
www.BankExamsToday.com Page 6
(A) 375 m
(B) 245 m
(C) 275 m
(D) 300 m
69. Find the area of a rhombus one of whose
diagonals measures 8 cm and the other 10 cm.
(A) 80 cm2
(B) 60 cm2
(C) 50 cm2
(D) 40 cm2
70. The volumes of two cubes are in the ratio of
8 : 125. Then find the ratio of Surface areas
(A) 2 : 5
(B) 5 : 2
(C) 4 : 25
(D) 25 : 4
71. 300 gm of sugar solution has 40% sugar in
it. How much sugar should be added to make it
50% in the solution?
(A) 60 gm
(B) 55 gm
(C) 30 gm
(D) 75 gm
72. Find the circumference of a circle whose
area is 154 cm2
.
(A) 54 cm
(B) 44 cm
(C) 38 cm
(D) 48 cm
73. Read the following information carefully
and answer the questions given below it.
P is the son of Q. R, Q's sister has a son S and
daughter T. U is the maternal uncle of S.
How is P related to S?
(A) Cousin
(B) Uncle
(C) Nephew
(D) Sister
74. Read the following information carefully
and answer the questions given below it.
P is the son of Q. R, Q's sister has a son S and
daughter T. U is the maternal uncle of S.
How is T related to U?
(A) Niece
(B) Sister
(C) Wife
(D) Daughter
75. n a certain code language, 'kexahu de'
means 'She is eating apples', 'ketequ' means
'She buys mango' and 'su li de' means 'I eat
apples'.
Which word in that language means 'apples'?
(A) su
(B) li
(C) ke
(D) de
76. In a certain code language, 'kexahu de'
means 'She is eating apples', 'ketequ' means
'She buys mango' and 'su li de' means 'I eat
apples'.
Which word in that language means 'I buys
mango'?
(A) tequxa
(B) xaquhu
(C) tequsu
(D) quxake
77. A walks 20 m towards north. Then he turns
left and walks 40 m. He again turns left and
walks 20 m. Further he moves 20 m after
turning to the right. how far is he from his
original position?
(A) 20 m
(B) 60 m
(C) 40 m
(D) 30 m
78. MADE : LNZBCEDF : : EASY : ?
(A) DFZBTUVW
(B) DEBATUVW
(C) DFZBRTXZ
(D) DFZBTRXZ
79. SHIFT : HSITF : : ENTER : ?
(A) NETER
(B) NERET
(C) NETFE
(D) NETRE
80. 19587 × 736 + 264 × 19587 = ?
(A) 16573500
(B) 14865608
Railway RRB Model Paper - 6
www.BankExamsToday.com Page 7
(C) 19587000
(D) 19857000
81. A and B can complete a piece of work in 18
and 12 days respectively. They start working
together. After 3 days B left the work, in how
many days A complete the remaining work?
(A) 10.5
(B) 13
(C) 7
(D) 7.5
82. A train can travel 50% faster than a car.
Both start at same time and reach 75 km away
at the same time. However on the way train
stops for 12.5 minutes. Find the speed of car?
(A) 150 kmph
(B) 120 kmph
(C) 100 kmph
(D) 130 kmph
83. n the first 10 overs of a cricket game, the
run rate was only 4.2. What should be the run
rate in the remaining 40 overs to reach the
target of 292 runs?
(A) 6.25
(B) 6.50
(C) 6.75
(D) 5.75
84. The ratio between the length and breath of
a park is 3 : 2. If a man cycling along the
boundary of the park at the speed of 15 km/hr
completes one round in 8 minutes then the
length of park is-
(A) 400 m
(B) 700 m
(C) 500 m
(D) 600 m
85. In what ratio must a grocer mix two
varieties of pulses costing Rs 16 and 24 per kg
respectively So as to get a mixture work Rs 21
per kg?
(A) 5 : 3
(B) 7 : 3
(C) 3 : 7
(D) 3 : 5
86. The sum of ages of 5 children born at the
intervals of 3 years each is 50 years. What is
the age of the youngest child?
(A) 5 years
(B) 8 years
(C) 4 years
(D) 7 years
87. The ratio of sides of a triangle is 3 : 4 : 5
and area of triangle is 216 m2
. Find the
perimeter of triangle?
(A) 82 m
(B) 72 m
(C) 92 m
(D) 102 m
88. Find the difference between compound
interest and simple interest of Rs 5800 for 2
years at 10% per annum?
(A) Rs 58
(B) Rs 29
(C) Rs 87
(D) Rs 116
89. If '+' means '×', '×' means '•÷', '–' means '+'
and '÷' means '–' then find the value of
20 × 4 + 5 – 13 ÷ 8
(A) 28
(B) 30
(C) 35
(D) 26
90. In following questions find the correct
order of words according dictionary
(1) Sale (2) Selection (3) Selfish (4) Seldom (5)
Sender
(A) 1, 2, 3, 5, 4
(B) 5, 4, 3, 1, 2
(C) 1, 4, 2, 3, 5
(D) 2, 3, 1, 4, 5
91. In following questions find the correct
order of words according dictionary
(1) Task (2) Turn (3) Tune (4) Tire (5) Told
(A) 1, 2, 3, 4, 5
(B) 5, 4, 2, 3, 1
(C) 1, 4, 5, 2, 3
(D) 1, 4, 5, 3, 2
Railway RRB Model Paper - 6
www.BankExamsToday.com Page 8
92. The marked price of a bicycle is Rs. 1100/-
After giving a discount of 10% shopkeeper gets
a profit of 10% find the cost price of bicycle.
(A) Rs. 1000/-
(B) Rs. 891/-
(C) Rs. 900/-
(D) Rs. 1084/-
93. From the alternatives, select the set which is
most like the given set. Given set (23, 29, 31)—
(A) (17, 21, 29)
(B) (31, 37, 49)
(C) (13, 15, 23)
(D) (41, 43, 47)
94. Assam :Dispur : : Gujrat : ?
(A) Surat
(B) Ahmedabad
(C) Gandhinagar
(D) Bhopal
95. Sum & Difference of two numbers are 27
and 3 respectively. Find out the product of
numbers?
(A) 150
(B) 180
(C) 176
(D) 186
96. 18 26 30 38 42 ? 54
(A) 46
(B) 58
(C) 50
(D) 48
97. 125 216 343 ? 729 1000
(A) 618
(B) 578
(C) 678
(D) 512
98. If 13
+ 23
+ 33
+ .............+103
= 3025 then
find out the value of 23
+ 43
+ 63
+ .......+203
?
(A) 12100
(B) 9075
(C) 24200
(D) 6050
99. Find the product of LCM & HCF of
numbers 38 and 18?
(A) 684
(B) 774
(C) 784
(D) 874
100. Difference between two positive numbers
is 3. If the sum of their squares are 369 then
find out the sum of the numbers?
(A) 33
(B) 27
(C) 43
(D) 23
Railway RRB Model Paper - 6
www.BankExamsToday.com Page 9
Answers
1 B 11 B 21 C 31 C 41 B 51 B 61 D 71 A 81 A 91 D
2 C 12 C 22 D 32 C 42 C 52 C 62 D 72 B 82 B 92 C
3 A 13 A 23 A 33 B 43 C 53 B 63 D 73 A 83 A 93 D
4 D 14 C 24 D 34 B 44 A 54 C 64 A 74 A 84 D 94 C
5 A 15 D 25 C 35 A 45 B 55 D 65 B 75 D 85 D 95 B
6 B 16 B 26 A 36 D 46 A 56 A 66 C 76 C 86 C 96 C
7 A 17 B 27 B 37 B 47 B 57 D 67 C 77 B 87 B 97 D
8 D 18 A 28 D 38 A 48 D 58 C 68 B 78 C 88 A 98 C
9 A 19 D 29 B 39 A 49 C 59 B 69 D 79 D 89 B 99 A
10 B 20 A 30 A 40 C 50 A 60 A 70 C 80 C 90 C 100 B
Solutions :
53. Let the present age of A & B are 5x & 4x
5x+3 = 11
4x+3 = 9
x = 6
∴ A's present age = 5 × 6 = 30 year
54. The series is +13, +26, +39 and so on.
55. The series is +2, +3, +5, and so on (+next prime number).
56. The series is *3, *3 and so on.
57. KAVERI MYSORE
VAKIRE SYMERO
62. All other are sense organs.
64. LCM of 15, 25, 40 and 75 is 600
Four digit greatest number is 9999
Dividing 9999 by 600 we get 399 as remainder
Railway RRB Model Paper - 6
www.BankExamsToday.com Page 10
∴ Number = 9999 – 399 = 9600
65. Weight of New person = 65 + 8 × 2.5
= 85 kg
68. Let the length of bridge is x m
x + 130 = 375
x = 245 m
71. So remaining solution = 180 gm
∴ Sugar should be 180 gm
∴ added quantity of sugar = 180 – 120 = 60 gm
79.SHIF T E N T E R
HSITF N E T R E
80.19587 × 736 + 264 × 19587
= 19587 (736+264)
= 19587 * 1000 = 19587000
86. Let the age of youngest child is x
∴ x + (x + 3) + (x + 6) + (x + 9) + (x + 12) = 50
∴ x = 4 years
93. Set of prime numbers.
94. Second is the State capital of the first.
95.x + y = 27
x – y = 3
∴ x = 15, y = 12
So x × y = 15 × 12 = 180
Railway RRB Model Paper - 6
www.BankExamsToday.com Page 11
96. In the series 12 is added to get the next alternate number.
97. 53
63
73
83
93
103
125 216 343 512 729 1000
98. 23
+ 43
+ 63
+ ............ +203
= 23
[1 + 23
+ 33
+ ........... +103
]
= 8 [3025] = 24200
99. Product of numbers = LCM × HCF
38 × 18 = LCM × HCF
684 = LCM × HCF

More Related Content

What's hot

Apsc test series 3 , 2017
Apsc test series 3 , 2017Apsc test series 3 , 2017
Apsc test series 3 , 2017jitendra taid
 
Apsc 2 test_series_2017
Apsc 2 test_series_2017Apsc 2 test_series_2017
Apsc 2 test_series_2017jitendra taid
 
Railway recruitment cell group 2014
Railway recruitment cell group 2014Railway recruitment cell group 2014
Railway recruitment cell group 2014ram4587kmr
 
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 10
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 10General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 10
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 10Muhammad Naeem
 
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 03
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 03General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 03
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 03Muhammad Naeem
 
Rrb kolkata commercialapprenticeexam2009
Rrb kolkata commercialapprenticeexam2009Rrb kolkata commercialapprenticeexam2009
Rrb kolkata commercialapprenticeexam2009Kumar Nirmal Prasad
 
Css mcqs. solved 500 mcqs for ppsc, fpsc and css exams
Css mcqs. solved 500 mcqs for ppsc, fpsc and css examsCss mcqs. solved 500 mcqs for ppsc, fpsc and css exams
Css mcqs. solved 500 mcqs for ppsc, fpsc and css examsAreebaSajid3
 
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 08
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 08General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 08
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 08Muhammad Naeem
 
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 01
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 01  General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 01
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 01 Muhammad Naeem
 
Sslc social-science-em-model-question-paper
Sslc social-science-em-model-question-paperSslc social-science-em-model-question-paper
Sslc social-science-em-model-question-papermohanavaradhan777
 
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 05
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 05General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 05
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 05Muhammad Naeem
 
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 07
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 07General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 07
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 07Muhammad Naeem
 
Class 5 Cbse Social Science Question Paper FA 2
Class 5 Cbse Social Science Question Paper FA 2Class 5 Cbse Social Science Question Paper FA 2
Class 5 Cbse Social Science Question Paper FA 2Sunaina Rawat
 

What's hot (20)

Apsc test series 3 , 2017
Apsc test series 3 , 2017Apsc test series 3 , 2017
Apsc test series 3 , 2017
 
Apsc 2 test_series_2017
Apsc 2 test_series_2017Apsc 2 test_series_2017
Apsc 2 test_series_2017
 
Apsc test series 1
Apsc test series 1Apsc test series 1
Apsc test series 1
 
Railway recruitment cell group 2014
Railway recruitment cell group 2014Railway recruitment cell group 2014
Railway recruitment cell group 2014
 
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 10
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 10General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 10
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 10
 
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 03
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 03General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 03
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 03
 
1
11
1
 
Rrb kolkata commercialapprenticeexam2009
Rrb kolkata commercialapprenticeexam2009Rrb kolkata commercialapprenticeexam2009
Rrb kolkata commercialapprenticeexam2009
 
Css mcqs. solved 500 mcqs for ppsc, fpsc and css exams
Css mcqs. solved 500 mcqs for ppsc, fpsc and css examsCss mcqs. solved 500 mcqs for ppsc, fpsc and css exams
Css mcqs. solved 500 mcqs for ppsc, fpsc and css exams
 
Social science
Social scienceSocial science
Social science
 
Rrb malda tcexam2008
Rrb malda tcexam2008Rrb malda tcexam2008
Rrb malda tcexam2008
 
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 08
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 08General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 08
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 08
 
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 01
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 01  General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 01
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 01
 
Sslc social-science-em-model-question-paper
Sslc social-science-em-model-question-paperSslc social-science-em-model-question-paper
Sslc social-science-em-model-question-paper
 
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 05
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 05General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 05
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 05
 
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 07
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 07General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 07
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 07
 
Class 5 Cbse Social Science Question Paper FA 2
Class 5 Cbse Social Science Question Paper FA 2Class 5 Cbse Social Science Question Paper FA 2
Class 5 Cbse Social Science Question Paper FA 2
 
Rrb asm 2007
Rrb asm 2007Rrb asm 2007
Rrb asm 2007
 
Sample paper 5
Sample paper 5Sample paper 5
Sample paper 5
 
Sample paper 3
Sample paper 3Sample paper 3
Sample paper 3
 

Viewers also liked (14)

Science and technology (IAS)
Science and technology (IAS)Science and technology (IAS)
Science and technology (IAS)
 
One words substitutions with answers
One words substitutions with answersOne words substitutions with answers
One words substitutions with answers
 
Wireless notes
Wireless notesWireless notes
Wireless notes
 
Aptitude Problems on Trains
Aptitude Problems on TrainsAptitude Problems on Trains
Aptitude Problems on Trains
 
Ra04 cause and effect
Ra04 cause and effectRa04 cause and effect
Ra04 cause and effect
 
Niti 08.02.2015
Niti 08.02.2015Niti 08.02.2015
Niti 08.02.2015
 
Niti 08.02.2015
Niti 08.02.2015Niti 08.02.2015
Niti 08.02.2015
 
Percentage standard level
Percentage standard levelPercentage standard level
Percentage standard level
 
Ra04 course of action
Ra04 course of actionRa04 course of action
Ra04 course of action
 
Important places in india
Important places in indiaImportant places in india
Important places in india
 
Tcs 2014 saved in 97-2003 format
Tcs 2014 saved in 97-2003 formatTcs 2014 saved in 97-2003 format
Tcs 2014 saved in 97-2003 format
 
Gk in india2012
Gk in india2012Gk in india2012
Gk in india2012
 
Current affairs-magazine-november-2012-13
Current affairs-magazine-november-2012-13Current affairs-magazine-november-2012-13
Current affairs-magazine-november-2012-13
 
Matching definitions
Matching definitionsMatching definitions
Matching definitions
 

Similar to Railway RRB Model Paper

General awareness and general science
General awareness and general scienceGeneral awareness and general science
General awareness and general scienceletsguru guru
 
792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level
792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level
792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate levelminni5
 
1 allahabad bank-probationary-officer-exam-general-awareness-solved-paper-2007
1 allahabad bank-probationary-officer-exam-general-awareness-solved-paper-20071 allahabad bank-probationary-officer-exam-general-awareness-solved-paper-2007
1 allahabad bank-probationary-officer-exam-general-awareness-solved-paper-2007Kumar Nirmal Prasad
 
1 allahabad bank-probationary-officer-exam-general-awareness-solved-paper-2007
1 allahabad bank-probationary-officer-exam-general-awareness-solved-paper-20071 allahabad bank-probationary-officer-exam-general-awareness-solved-paper-2007
1 allahabad bank-probationary-officer-exam-general-awareness-solved-paper-2007Kumar Nirmal Prasad
 
11. PPT-April 2020.ppt
11. PPT-April 2020.ppt11. PPT-April 2020.ppt
11. PPT-April 2020.pptRamLalop
 
SSC Exam Important GK Questions
SSC Exam Important GK QuestionsSSC Exam Important GK Questions
SSC Exam Important GK QuestionsGradeup
 
Bank exam-model-question-papers ans
Bank exam-model-question-papers ansBank exam-model-question-papers ans
Bank exam-model-question-papers ansHạnh Ngọc
 
General knowledge
General knowledgeGeneral knowledge
General knowledgeddsg24
 
Yearly current affairs quiz (2020)
Yearly current affairs quiz (2020)Yearly current affairs quiz (2020)
Yearly current affairs quiz (2020)Takshila Learning
 
Kerala psc secretariat assistant exam solved paper 2014
Kerala psc secretariat assistant exam solved paper 2014Kerala psc secretariat assistant exam solved paper 2014
Kerala psc secretariat assistant exam solved paper 2014Sura Books
 
General Knowledge Paper III Questions With Solution | Sourav Sir's Classes
General Knowledge Paper III Questions With Solution | Sourav Sir's ClassesGeneral Knowledge Paper III Questions With Solution | Sourav Sir's Classes
General Knowledge Paper III Questions With Solution | Sourav Sir's ClassesSOURAV DAS
 
GENERAL KNOWLEDGE FOR GOVERNMENT EXAMS PAPER III NOTES SOLUTIONS STUDY MATERI...
GENERAL KNOWLEDGE FOR GOVERNMENT EXAMS PAPER III NOTES SOLUTIONS STUDY MATERI...GENERAL KNOWLEDGE FOR GOVERNMENT EXAMS PAPER III NOTES SOLUTIONS STUDY MATERI...
GENERAL KNOWLEDGE FOR GOVERNMENT EXAMS PAPER III NOTES SOLUTIONS STUDY MATERI...SOURAV DAS
 
CMAT GK Question Bank 2014
CMAT GK Question Bank 2014CMAT GK Question Bank 2014
CMAT GK Question Bank 2014seomiamia
 

Similar to Railway RRB Model Paper (20)

General awareness and general science
General awareness and general scienceGeneral awareness and general science
General awareness and general science
 
CURRENT AFFAIRS-2021.pdf
CURRENT AFFAIRS-2021.pdfCURRENT AFFAIRS-2021.pdf
CURRENT AFFAIRS-2021.pdf
 
question paper
question paperquestion paper
question paper
 
4.rrb asm 2007
4.rrb asm 20074.rrb asm 2007
4.rrb asm 2007
 
792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level
792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level
792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level
 
CURRENT AFFAIRS-2023.pdf
CURRENT AFFAIRS-2023.pdfCURRENT AFFAIRS-2023.pdf
CURRENT AFFAIRS-2023.pdf
 
1 allahabad bank-probationary-officer-exam-general-awareness-solved-paper-2007
1 allahabad bank-probationary-officer-exam-general-awareness-solved-paper-20071 allahabad bank-probationary-officer-exam-general-awareness-solved-paper-2007
1 allahabad bank-probationary-officer-exam-general-awareness-solved-paper-2007
 
1 allahabad bank-probationary-officer-exam-general-awareness-solved-paper-2007
1 allahabad bank-probationary-officer-exam-general-awareness-solved-paper-20071 allahabad bank-probationary-officer-exam-general-awareness-solved-paper-2007
1 allahabad bank-probationary-officer-exam-general-awareness-solved-paper-2007
 
11. PPT-April 2020.ppt
11. PPT-April 2020.ppt11. PPT-April 2020.ppt
11. PPT-April 2020.ppt
 
Anil5
Anil5Anil5
Anil5
 
Rb bsolved
Rb bsolvedRb bsolved
Rb bsolved
 
SSC Exam Important GK Questions
SSC Exam Important GK QuestionsSSC Exam Important GK Questions
SSC Exam Important GK Questions
 
Bank exam-model-question-papers ans
Bank exam-model-question-papers ansBank exam-model-question-papers ans
Bank exam-model-question-papers ans
 
General knowledge
General knowledgeGeneral knowledge
General knowledge
 
Yearly current affairs quiz (2020)
Yearly current affairs quiz (2020)Yearly current affairs quiz (2020)
Yearly current affairs quiz (2020)
 
2008 -Sep -MAT
2008  -Sep -MAT2008  -Sep -MAT
2008 -Sep -MAT
 
Kerala psc secretariat assistant exam solved paper 2014
Kerala psc secretariat assistant exam solved paper 2014Kerala psc secretariat assistant exam solved paper 2014
Kerala psc secretariat assistant exam solved paper 2014
 
General Knowledge Paper III Questions With Solution | Sourav Sir's Classes
General Knowledge Paper III Questions With Solution | Sourav Sir's ClassesGeneral Knowledge Paper III Questions With Solution | Sourav Sir's Classes
General Knowledge Paper III Questions With Solution | Sourav Sir's Classes
 
GENERAL KNOWLEDGE FOR GOVERNMENT EXAMS PAPER III NOTES SOLUTIONS STUDY MATERI...
GENERAL KNOWLEDGE FOR GOVERNMENT EXAMS PAPER III NOTES SOLUTIONS STUDY MATERI...GENERAL KNOWLEDGE FOR GOVERNMENT EXAMS PAPER III NOTES SOLUTIONS STUDY MATERI...
GENERAL KNOWLEDGE FOR GOVERNMENT EXAMS PAPER III NOTES SOLUTIONS STUDY MATERI...
 
CMAT GK Question Bank 2014
CMAT GK Question Bank 2014CMAT GK Question Bank 2014
CMAT GK Question Bank 2014
 

More from BankExamsToday.com

More from BankExamsToday.com (9)

List of important dams in india
List of important dams in indiaList of important dams in india
List of important dams in india
 
Gk Digest - January 2016 english
Gk Digest - January 2016 englishGk Digest - January 2016 english
Gk Digest - January 2016 english
 
Conjunction rules in detail
Conjunction rules in detailConjunction rules in detail
Conjunction rules in detail
 
Computer awareness With Answers
Computer awareness With AnswersComputer awareness With Answers
Computer awareness With Answers
 
Computer awareness question bank
Computer awareness question bankComputer awareness question bank
Computer awareness question bank
 
Vocabulary List for Bank Exams
Vocabulary List for Bank ExamsVocabulary List for Bank Exams
Vocabulary List for Bank Exams
 
Sports stadium in India
Sports stadium in India Sports stadium in India
Sports stadium in India
 
Banking awareness guide
Banking awareness guideBanking awareness guide
Banking awareness guide
 
Quantitative Aptitude Shortcut tricks
Quantitative Aptitude Shortcut tricksQuantitative Aptitude Shortcut tricks
Quantitative Aptitude Shortcut tricks
 

Recently uploaded

John Steven McRae Resume Generated April 2024
John Steven McRae Resume Generated April 2024John Steven McRae Resume Generated April 2024
John Steven McRae Resume Generated April 2024jsmcrae2016
 
Roles-of-ethics by BSBA-FM 2nd year.pptx
Roles-of-ethics by BSBA-FM 2nd year.pptxRoles-of-ethics by BSBA-FM 2nd year.pptx
Roles-of-ethics by BSBA-FM 2nd year.pptxJoyselmaeVillaver
 
What is the career path of a VFX artist?
What is the career path of a VFX artist?What is the career path of a VFX artist?
What is the career path of a VFX artist?santoshjadhav126
 
How to Write a Resume in a Competitive Job Market
How to Write a Resume in a Competitive Job MarketHow to Write a Resume in a Competitive Job Market
How to Write a Resume in a Competitive Job Marketideatoipo
 
OSHA 2022 and FMA 2022 Ammendments New Briefings
OSHA 2022 and FMA 2022 Ammendments New BriefingsOSHA 2022 and FMA 2022 Ammendments New Briefings
OSHA 2022 and FMA 2022 Ammendments New BriefingsJeevarubanChandraseg
 
RESUME WRITING HACSE.pptx for job opportunities
RESUME WRITING HACSE.pptx for job opportunitiesRESUME WRITING HACSE.pptx for job opportunities
RESUME WRITING HACSE.pptx for job opportunitiesDr.Amit Hemant Mishal
 
Resumes, Cover Letters, and Applying Online
Resumes, Cover Letters, and Applying OnlineResumes, Cover Letters, and Applying Online
Resumes, Cover Letters, and Applying OnlineBruce Bennett
 
Resume 101 - Your guide to creating the best resume!
Resume 101 - Your guide to creating the best resume!Resume 101 - Your guide to creating the best resume!
Resume 101 - Your guide to creating the best resume!PratimNarayanMoitra1
 
Network to Success - Using Social Media in Job Search
Network to Success - Using Social Media in Job SearchNetwork to Success - Using Social Media in Job Search
Network to Success - Using Social Media in Job SearchBruce Bennett
 
How to make career in advance 3d animation
How to make career in advance 3d animationHow to make career in advance 3d animation
How to make career in advance 3d animationsantoshjadhav126
 
About Kelly Wang: Generative AI, SEO, PR
About Kelly Wang: Generative AI, SEO, PRAbout Kelly Wang: Generative AI, SEO, PR
About Kelly Wang: Generative AI, SEO, PRKelly Wang
 
Kelly Wang 王薇盈_數位轉型、生成式AI、設計思考、客戶體驗優化、敏捷管理、SEO
Kelly Wang 王薇盈_數位轉型、生成式AI、設計思考、客戶體驗優化、敏捷管理、SEOKelly Wang 王薇盈_數位轉型、生成式AI、設計思考、客戶體驗優化、敏捷管理、SEO
Kelly Wang 王薇盈_數位轉型、生成式AI、設計思考、客戶體驗優化、敏捷管理、SEOKelly Wang
 
APSC Motor Vechile Inspector 18 Posts.pdf
APSC Motor Vechile Inspector 18 Posts.pdfAPSC Motor Vechile Inspector 18 Posts.pdf
APSC Motor Vechile Inspector 18 Posts.pdfsoumita869
 
Learnbay Reviews – Career Tracks, Courses, Learning Mode, Fee, Reviews, Effec...
Learnbay Reviews – Career Tracks, Courses, Learning Mode, Fee, Reviews, Effec...Learnbay Reviews – Career Tracks, Courses, Learning Mode, Fee, Reviews, Effec...
Learnbay Reviews – Career Tracks, Courses, Learning Mode, Fee, Reviews, Effec...ayushmandhami26
 

Recently uploaded (14)

John Steven McRae Resume Generated April 2024
John Steven McRae Resume Generated April 2024John Steven McRae Resume Generated April 2024
John Steven McRae Resume Generated April 2024
 
Roles-of-ethics by BSBA-FM 2nd year.pptx
Roles-of-ethics by BSBA-FM 2nd year.pptxRoles-of-ethics by BSBA-FM 2nd year.pptx
Roles-of-ethics by BSBA-FM 2nd year.pptx
 
What is the career path of a VFX artist?
What is the career path of a VFX artist?What is the career path of a VFX artist?
What is the career path of a VFX artist?
 
How to Write a Resume in a Competitive Job Market
How to Write a Resume in a Competitive Job MarketHow to Write a Resume in a Competitive Job Market
How to Write a Resume in a Competitive Job Market
 
OSHA 2022 and FMA 2022 Ammendments New Briefings
OSHA 2022 and FMA 2022 Ammendments New BriefingsOSHA 2022 and FMA 2022 Ammendments New Briefings
OSHA 2022 and FMA 2022 Ammendments New Briefings
 
RESUME WRITING HACSE.pptx for job opportunities
RESUME WRITING HACSE.pptx for job opportunitiesRESUME WRITING HACSE.pptx for job opportunities
RESUME WRITING HACSE.pptx for job opportunities
 
Resumes, Cover Letters, and Applying Online
Resumes, Cover Letters, and Applying OnlineResumes, Cover Letters, and Applying Online
Resumes, Cover Letters, and Applying Online
 
Resume 101 - Your guide to creating the best resume!
Resume 101 - Your guide to creating the best resume!Resume 101 - Your guide to creating the best resume!
Resume 101 - Your guide to creating the best resume!
 
Network to Success - Using Social Media in Job Search
Network to Success - Using Social Media in Job SearchNetwork to Success - Using Social Media in Job Search
Network to Success - Using Social Media in Job Search
 
How to make career in advance 3d animation
How to make career in advance 3d animationHow to make career in advance 3d animation
How to make career in advance 3d animation
 
About Kelly Wang: Generative AI, SEO, PR
About Kelly Wang: Generative AI, SEO, PRAbout Kelly Wang: Generative AI, SEO, PR
About Kelly Wang: Generative AI, SEO, PR
 
Kelly Wang 王薇盈_數位轉型、生成式AI、設計思考、客戶體驗優化、敏捷管理、SEO
Kelly Wang 王薇盈_數位轉型、生成式AI、設計思考、客戶體驗優化、敏捷管理、SEOKelly Wang 王薇盈_數位轉型、生成式AI、設計思考、客戶體驗優化、敏捷管理、SEO
Kelly Wang 王薇盈_數位轉型、生成式AI、設計思考、客戶體驗優化、敏捷管理、SEO
 
APSC Motor Vechile Inspector 18 Posts.pdf
APSC Motor Vechile Inspector 18 Posts.pdfAPSC Motor Vechile Inspector 18 Posts.pdf
APSC Motor Vechile Inspector 18 Posts.pdf
 
Learnbay Reviews – Career Tracks, Courses, Learning Mode, Fee, Reviews, Effec...
Learnbay Reviews – Career Tracks, Courses, Learning Mode, Fee, Reviews, Effec...Learnbay Reviews – Career Tracks, Courses, Learning Mode, Fee, Reviews, Effec...
Learnbay Reviews – Career Tracks, Courses, Learning Mode, Fee, Reviews, Effec...
 

Railway RRB Model Paper

  • 1. Railway RRB Model Paper - 6 www.BankExamsToday.com Page 1 1. National Highway 1 connects ---- (A) Mumbai to Kolkata (B) Delhi to Amritsar (C) Delhi to Kolkata (D) Mumbai to Delhi 2. Which is the longest river of SouthIndia? (A) Cauvery (B) Krishna (C) Godavari (D) Mahanadi 3. The country which is the largest producer of milk in the world is ________. (A) India (B) USA (C) China (D) Brazil 4. Which chemical substance is present in tobacco? (A) Morphine (B) Quinine (C) Heroine (D) Nicotine 5. Who among the following had shown maximum retaliation against the British? (A) Sikhs (B) Rajputas (C) Marathas (D) Mughals 6. Who imposes income tax? (A) State Government (B) Central Government (C) Reserve Bank of India (D) Either Central Government or State Government 7. Where is Waterloo situated? (A) France (B) Germany (C) England (D) Canada 8. By which instrument purity of milk is measured? (A) Galvanometer (B) Calorimeter (C) Pyrometer (D) Lactometer 9. Who among the following had not participated in the battle of 1857? (A) Bhagat Singh (B) Tatya Tope (C) Nana Sahib (D) Rani Lakshmibai 10. What is the position of India in terms of population? (A) Fifth (B) Second (C) Seventh (D) Tenth 11. Sunrise project has been launched to prevent (A) Ebola (B) AIDS (C) Anemia (D) Hepatitis – B 12. Which state has decided to fine the persons who spit on the road? (A) Gujarat (B) Haryana (C) Maharashtra (D) Delhi 13. World’s first maritime conference will be held in– (A) India (B) USA (C) France (D) Australia 14. Which of the following was announced by clement Attlee in parliament? (A) Limited franchise to Indians (B) The composition of the cabinet mission (C) Decision to free India (D) Charter of India’s mandate 15. For which disease’s treatment radioactive Iodine is used?
  • 2. Railway RRB Model Paper - 6 www.BankExamsToday.com Page 2 (A) Skin disease (B) Blood cancer (C) Hemophilia (D) Thyroid disease 16. Which mineral is necessary for the formation of hemoglobin Pigment? (A) Cl (B) Fe (C) I (D) K 17. Personal account cannot be opened at (A) Cooperative bank (B) Reserve Bank of India (C) Foreign private bank (D) Commercial bank 18. In India, the most famous Location for shipbuilding is _______. (A) Visakhapatnam (B) Bhavnagar (C) Mumbai (D) Goa 19. World’s first rail system was established in (A) USA (B) India (C) France (D) UK 20. Which of the following is related with ―Doldrum‖? (A) Calm and light winds area near the equator (B) Specific region of Pacific ocean (C) Ocean flow (D) Ocean monsoon wind 21. Which element is abundantly found on the crust after iron and oxygen? (A) N (B) AI (C) Si (D) Zn 22. Which was the most important city of Sangamera? (A) Arikamedu (B) Kaveripattanam (C) Puhar (D) Madurai 23. According to Article 170(1) the minimum number of members in the state assembly is. (A) 60 (B) 70 (C) 80 (D) 50 24. What is the objective of combining choke in series in fluorescent light tubes? (A) To prevent sparking (B) To increase Voltage (C) To stabilize electric current (D) To reduce power factor 25. ―Fleming’s left–hand rule‖ is used to determine (A) The current flow direction of the magnetic field (B) The direction of induced current due to impact of magnetic field (C) The direction of current motion in magnetic field. (D) None of these 26. Which fungus is used in production of bread? (A) Saccharomyces (B) Aspergilius (C) Penicillin (D) Azotobacter 27. Which chemical is used for preservation of foods? (A) Sodium chloride (B) Sodium benzoate (C) Potassium permanganate (D) Boric acid 28. In which organization ―Forward market commission of commodity market‖ was merged? (A) RBI (B) BSE (C) NSE (D) SEBI 29. From which pass Jammu - Sri Nagar route passes?
  • 3. Railway RRB Model Paper - 6 www.BankExamsToday.com Page 3 (A) Ship keela (B) Banihal (C) Peerpanjal (D)Zojila 30. Who will host the winter Olympics – 2018? (A) South Korea (B) Australia New Zealand (C) Japan (D) UK 31. "Directive principles of state policy" of Indian constitution are taken from _________. (A) Canada (B) UK (C) Ireland (D) USA 32. Which is the first Indian state providing reservations in government jobs in favor of HIV positive candidates? (A) Delhi (B) Karnataka (C) Kerala (D) Gujarat 33. "Modern supersonic Bramhos missile technology" of India is developed in collaboration with (A) USA (B) Russia (C) France (D) Japan 34. Which institute is responsible for the distribution of finance between centre and states of India? (A) Finance ministry (B) Finance commission (C) RBI (D) LokSabha 35. "Central institute of Indian languages" is located at? (A) Mysore (B) Varanasi (C) Hyderabad (D) Ujjain 36. "Akshada program" is associated with which of the following? (A) Social security (B) Education (C) Nutrition & poverty (D) Maternal-infant health 37. Which part of body is responsible for the production of urea? (A) Kidney (B) Liver (C) Heart (D) Spleen 38. Cyclotron is a device which (A) Provides energy charged particles. (B) Measures the pollution level of vehicles (C) Takes a three dimensional picture (D) Analyzes the amount of water vapour in the atmosphere 39. "Gadar Party" was established by (A) LalaHardayal in 1913 (B) V.D Savarkar in 1915 (C) VallabhBhai Patel in 1919 (D) Liaquat Ali in 1931 40. Generally asteroids are found between. (A) Mars and Venus (B) Earth and Mercury (C) Mars and Jupiter (D) Jupiter and earth 41. The purpose of Indian constitution is reflected by (A) Directive principles of state policy (B) Preamble of the constitution (C) Fundamental rights (D) Moral duty 42. Which of the following are regulated by Air conditioner in a room? (A) Temperature (B) Pressure and temperature (C) Humidity and temperature (D) Humidity, Pressure & temperature 43. Which of the following element is found in chlorophyll? (A) Fe
  • 4. Railway RRB Model Paper - 6 www.BankExamsToday.com Page 4 (B) Cu (C) Mg (D) Mn 44. Which place of India is the original home of Toda tribe? (A) NilgiriHills (B) GaroHills (C) JaynityaHills (D) Himalayan mountain range 45. Which ocean does contain most salinity water? (A) Red Sea (B) Dead Sea (C) Mediterranean Sea (D) Caspian Sea 46. The rate at which the reserve bank of India lends to commercial banks for short term is called (A) Repo Rate (B) Reverse Repo Rate (C) Primary Credit (D) Capital Reserve Rate 47. Dandi March by Mahatma Gandhi was a part of: (A) Non cooperation movement (B) Civil Disobedience movement (C) Quit India movement (D) Home Rule movement 48. "Ryder Cup" is associated with (A) Baseball (B) Basketball (C) Football (D) Golf 49. ―Eco mark‖ is frequently used in products which is (A) Pure and Unadulterated (B) Economical (C) Environment friendly (D) High value product 50. Where is ―National Enviromental Engineering Research institute‖ located? (A) Nagpur (B) Poona (C) Lucknow (D) New Delhi 51. If '+' means '–', '×' means '÷', '÷' means '+' and '–' means '×', then which of the following will be the value of expression? 56 × 7 + 2 ÷ 6 – 12 (A) 0 (B) 144 (C) 121 (D) 36 52. B is the father of Q. B has only two children. Q is the brother of R. R is the daughter of P. A is the granddaughter of P. S is the father of A. How is S related to Q? (A) Son (B) Brother (C) Brother - in -law (D) Sister - in – law 53. Present age of A and B are in the ratio of 5 : 4 respectively. Three year hence the ratio of their ages will become 11 : 9 respectively. What is A's present age ? (A) 24 year (B) 30 year (C) 32 year (D) 40 year 54. In the following questions insert the missing number 3, 16, 42, 81, ?, 198 (A) 98 (B) 128 (C) 133 (D) 148 55. In the following questions insert the missing number 1, 3, 6, 11, ?, 29 (A) 16 (B) 21 (C) 22 (D) 18 56. In the following questions insert the missing number 2, 6, 18, 54, ? (A) 162
  • 5. Railway RRB Model Paper - 6 www.BankExamsToday.com Page 5 (B) 148 (C) 108 (D) 216 57. KAVERI : VAKIRE : : MYSORE : ? (A) SYMOER (B) SYMREO (C) SMYERO (D) SYMERO 58. A goes to 8 km in the north from his house. Now, turning to the left, he goes to 15 km. How far he is from his house? (A) 23 km (B) 19 km (C) 17 km (D) 21 km 59. Following questions are based on the five three digit numbers given below 519 364 287 851 358 If the positions of the first and the third digits within each number are interchanged Which of the following will be the second digit of second lowest number? (A) 8 (B) 6 (C) 5 (D) 1 60. Following questions are based on the five three digit numbers given below 519 364 287 851 358 If the positions of the first and the third digits within each number are interchanged Which of the following is the difference between the second digit of the lowest and the highest of these numbers? (A) 5 (B) 3 (C) 4 (D) 1 61. Find that word which cannot be formed by using the letters of the given word. CONSTRUCTION (A) COINS (B) MOTION (C) STRUCT (D) CAUTION 62. Find out the odd one. (A) Eye (B) Ear (C) Skin (D) Hand 63. A man bought a cycle for Rs. 250. For how much should he sell it so as to gain 12%? (A) 282 (B) 292 (C) 272 (D) 280 64. The greatest number of four digits which is divisible by 15, 25, 40 and 75 is (A) 9600 (B) 9000 (C) 9800 (D) 9400 65. The average weight of 8 person's increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What might be the weight of new person? (A) 75 kg (B) 85 kg (C) 88 kg (D) 78 kg 66. A starts a business with Rs. 2000. B joins him after 3 months with Rs. 4000. C puts a sum of Rs. 5000 in the business for 4 months only. At the end of year, the business gave a profit of Rs. 8000. Find out the profit of C. (A) Rs. 2400 (B) Rs. 3600 (C) Rs. 2000 (D) Rs. 2800 67. If the price is increased by 10% and the sale is decreased by 5%, then what will be the effect on income? (A) Increases by 5% (B) Decreases by 5.3% (C) Increases by 4.5% (D) Decreases by 4.5% 68. Find the length of a bridge which a train 130 m long, traveling at 90 km an hour, can cross in 15 sec.
  • 6. Railway RRB Model Paper - 6 www.BankExamsToday.com Page 6 (A) 375 m (B) 245 m (C) 275 m (D) 300 m 69. Find the area of a rhombus one of whose diagonals measures 8 cm and the other 10 cm. (A) 80 cm2 (B) 60 cm2 (C) 50 cm2 (D) 40 cm2 70. The volumes of two cubes are in the ratio of 8 : 125. Then find the ratio of Surface areas (A) 2 : 5 (B) 5 : 2 (C) 4 : 25 (D) 25 : 4 71. 300 gm of sugar solution has 40% sugar in it. How much sugar should be added to make it 50% in the solution? (A) 60 gm (B) 55 gm (C) 30 gm (D) 75 gm 72. Find the circumference of a circle whose area is 154 cm2 . (A) 54 cm (B) 44 cm (C) 38 cm (D) 48 cm 73. Read the following information carefully and answer the questions given below it. P is the son of Q. R, Q's sister has a son S and daughter T. U is the maternal uncle of S. How is P related to S? (A) Cousin (B) Uncle (C) Nephew (D) Sister 74. Read the following information carefully and answer the questions given below it. P is the son of Q. R, Q's sister has a son S and daughter T. U is the maternal uncle of S. How is T related to U? (A) Niece (B) Sister (C) Wife (D) Daughter 75. n a certain code language, 'kexahu de' means 'She is eating apples', 'ketequ' means 'She buys mango' and 'su li de' means 'I eat apples'. Which word in that language means 'apples'? (A) su (B) li (C) ke (D) de 76. In a certain code language, 'kexahu de' means 'She is eating apples', 'ketequ' means 'She buys mango' and 'su li de' means 'I eat apples'. Which word in that language means 'I buys mango'? (A) tequxa (B) xaquhu (C) tequsu (D) quxake 77. A walks 20 m towards north. Then he turns left and walks 40 m. He again turns left and walks 20 m. Further he moves 20 m after turning to the right. how far is he from his original position? (A) 20 m (B) 60 m (C) 40 m (D) 30 m 78. MADE : LNZBCEDF : : EASY : ? (A) DFZBTUVW (B) DEBATUVW (C) DFZBRTXZ (D) DFZBTRXZ 79. SHIFT : HSITF : : ENTER : ? (A) NETER (B) NERET (C) NETFE (D) NETRE 80. 19587 × 736 + 264 × 19587 = ? (A) 16573500 (B) 14865608
  • 7. Railway RRB Model Paper - 6 www.BankExamsToday.com Page 7 (C) 19587000 (D) 19857000 81. A and B can complete a piece of work in 18 and 12 days respectively. They start working together. After 3 days B left the work, in how many days A complete the remaining work? (A) 10.5 (B) 13 (C) 7 (D) 7.5 82. A train can travel 50% faster than a car. Both start at same time and reach 75 km away at the same time. However on the way train stops for 12.5 minutes. Find the speed of car? (A) 150 kmph (B) 120 kmph (C) 100 kmph (D) 130 kmph 83. n the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 4.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 292 runs? (A) 6.25 (B) 6.50 (C) 6.75 (D) 5.75 84. The ratio between the length and breath of a park is 3 : 2. If a man cycling along the boundary of the park at the speed of 15 km/hr completes one round in 8 minutes then the length of park is- (A) 400 m (B) 700 m (C) 500 m (D) 600 m 85. In what ratio must a grocer mix two varieties of pulses costing Rs 16 and 24 per kg respectively So as to get a mixture work Rs 21 per kg? (A) 5 : 3 (B) 7 : 3 (C) 3 : 7 (D) 3 : 5 86. The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. What is the age of the youngest child? (A) 5 years (B) 8 years (C) 4 years (D) 7 years 87. The ratio of sides of a triangle is 3 : 4 : 5 and area of triangle is 216 m2 . Find the perimeter of triangle? (A) 82 m (B) 72 m (C) 92 m (D) 102 m 88. Find the difference between compound interest and simple interest of Rs 5800 for 2 years at 10% per annum? (A) Rs 58 (B) Rs 29 (C) Rs 87 (D) Rs 116 89. If '+' means '×', '×' means '•÷', '–' means '+' and '÷' means '–' then find the value of 20 × 4 + 5 – 13 ÷ 8 (A) 28 (B) 30 (C) 35 (D) 26 90. In following questions find the correct order of words according dictionary (1) Sale (2) Selection (3) Selfish (4) Seldom (5) Sender (A) 1, 2, 3, 5, 4 (B) 5, 4, 3, 1, 2 (C) 1, 4, 2, 3, 5 (D) 2, 3, 1, 4, 5 91. In following questions find the correct order of words according dictionary (1) Task (2) Turn (3) Tune (4) Tire (5) Told (A) 1, 2, 3, 4, 5 (B) 5, 4, 2, 3, 1 (C) 1, 4, 5, 2, 3 (D) 1, 4, 5, 3, 2
  • 8. Railway RRB Model Paper - 6 www.BankExamsToday.com Page 8 92. The marked price of a bicycle is Rs. 1100/- After giving a discount of 10% shopkeeper gets a profit of 10% find the cost price of bicycle. (A) Rs. 1000/- (B) Rs. 891/- (C) Rs. 900/- (D) Rs. 1084/- 93. From the alternatives, select the set which is most like the given set. Given set (23, 29, 31)— (A) (17, 21, 29) (B) (31, 37, 49) (C) (13, 15, 23) (D) (41, 43, 47) 94. Assam :Dispur : : Gujrat : ? (A) Surat (B) Ahmedabad (C) Gandhinagar (D) Bhopal 95. Sum & Difference of two numbers are 27 and 3 respectively. Find out the product of numbers? (A) 150 (B) 180 (C) 176 (D) 186 96. 18 26 30 38 42 ? 54 (A) 46 (B) 58 (C) 50 (D) 48 97. 125 216 343 ? 729 1000 (A) 618 (B) 578 (C) 678 (D) 512 98. If 13 + 23 + 33 + .............+103 = 3025 then find out the value of 23 + 43 + 63 + .......+203 ? (A) 12100 (B) 9075 (C) 24200 (D) 6050 99. Find the product of LCM & HCF of numbers 38 and 18? (A) 684 (B) 774 (C) 784 (D) 874 100. Difference between two positive numbers is 3. If the sum of their squares are 369 then find out the sum of the numbers? (A) 33 (B) 27 (C) 43 (D) 23
  • 9. Railway RRB Model Paper - 6 www.BankExamsToday.com Page 9 Answers 1 B 11 B 21 C 31 C 41 B 51 B 61 D 71 A 81 A 91 D 2 C 12 C 22 D 32 C 42 C 52 C 62 D 72 B 82 B 92 C 3 A 13 A 23 A 33 B 43 C 53 B 63 D 73 A 83 A 93 D 4 D 14 C 24 D 34 B 44 A 54 C 64 A 74 A 84 D 94 C 5 A 15 D 25 C 35 A 45 B 55 D 65 B 75 D 85 D 95 B 6 B 16 B 26 A 36 D 46 A 56 A 66 C 76 C 86 C 96 C 7 A 17 B 27 B 37 B 47 B 57 D 67 C 77 B 87 B 97 D 8 D 18 A 28 D 38 A 48 D 58 C 68 B 78 C 88 A 98 C 9 A 19 D 29 B 39 A 49 C 59 B 69 D 79 D 89 B 99 A 10 B 20 A 30 A 40 C 50 A 60 A 70 C 80 C 90 C 100 B Solutions : 53. Let the present age of A & B are 5x & 4x 5x+3 = 11 4x+3 = 9 x = 6 ∴ A's present age = 5 × 6 = 30 year 54. The series is +13, +26, +39 and so on. 55. The series is +2, +3, +5, and so on (+next prime number). 56. The series is *3, *3 and so on. 57. KAVERI MYSORE VAKIRE SYMERO 62. All other are sense organs. 64. LCM of 15, 25, 40 and 75 is 600 Four digit greatest number is 9999 Dividing 9999 by 600 we get 399 as remainder
  • 10. Railway RRB Model Paper - 6 www.BankExamsToday.com Page 10 ∴ Number = 9999 – 399 = 9600 65. Weight of New person = 65 + 8 × 2.5 = 85 kg 68. Let the length of bridge is x m x + 130 = 375 x = 245 m 71. So remaining solution = 180 gm ∴ Sugar should be 180 gm ∴ added quantity of sugar = 180 – 120 = 60 gm 79.SHIF T E N T E R HSITF N E T R E 80.19587 × 736 + 264 × 19587 = 19587 (736+264) = 19587 * 1000 = 19587000 86. Let the age of youngest child is x ∴ x + (x + 3) + (x + 6) + (x + 9) + (x + 12) = 50 ∴ x = 4 years 93. Set of prime numbers. 94. Second is the State capital of the first. 95.x + y = 27 x – y = 3 ∴ x = 15, y = 12 So x × y = 15 × 12 = 180
  • 11. Railway RRB Model Paper - 6 www.BankExamsToday.com Page 11 96. In the series 12 is added to get the next alternate number. 97. 53 63 73 83 93 103 125 216 343 512 729 1000 98. 23 + 43 + 63 + ............ +203 = 23 [1 + 23 + 33 + ........... +103 ] = 8 [3025] = 24200 99. Product of numbers = LCM × HCF 38 × 18 = LCM × HCF 684 = LCM × HCF