Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Les plantes

3,912 views

Published on

Les plantes

 1. 1. LES PLANTES
 2. 2. LES PLANTESLES PARTS DE LES PLANTESLes parts de les plantes són:arrel,tija ifulles.
 3. 3. LES PLANTESL’ARRELÉs la part de la planta que creix sota terra.Subjecta la planta a terra i absorbeix l’aigua i lessubstàncies minerals del sòl que li serviran per alimentar-se.
 4. 4. LES PLANTES
 5. 5. LES PLANTESLA TIJAÉs la part de la planta que està unida a l’arrel.Creix per damunt del terra.Sosté les fulles, les flors i els fruits.Distribueix l’aliment per tota la planta.La tija s’acostuma a dividir en branques.
 6. 6. LES PLANTES
 7. 7. LES PLANTES
 8. 8. LES PLANTESLES FULLESSón les parts verdes de la planta.Neixen de les branques que hi ha a la tija.Capten la llum del sol per convertir en aliment lessubstàncies que agafen de l’aire i les substàncies mineralsque agafen del terra per les arrels.
 9. 9. LES PLANTESLES FULLESLes fulles estan formades pel:- Pecíol, és la part on la fulla s’uneix a la tija.- Limbe, és la part més ampla de la fulla i pot tenir formes variades.
 10. 10. LES PLANTESFulla caduca: a la tardor els arbres perden la fulla.Fulla perenne: els arbres sempre tenen fulles.
 11. 11. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - RELACIÓRELACIÓ:Les plantes perceben les condicions del medi on viuen comara la llum, la temperatura o la humitat, i s’hi adapten.Si ens fixem podem observar:- Les fulles i les tiges s’inclinen cap a la llum.- Les arrels creixen cap a on hi ha aigua.- Algunes plantes, tanquen les fulles quan alguna cosa lestoca.- Algunes plantes obren les seves fulles durant el dia id’altres l’obren quan és de nit.
 12. 12. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - RELACIÓ
 13. 13. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - RELACIÓ- Algunes plantes es defensen dels seus depredadors ambespines (cactus i rosers).- Les plantes carnívores, necessiten cridar l’atenció delsinsectes perquè s’alimenten d’ells. Per això, tenen florsvistoses i molt oloroses per atreure’ls.
 14. 14. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - NUTRICIÓNUTRICIÓ:Les plantes són capaces de fabricar l’aliment quenecessiten.Per fabricar els seus aliments les plantes necessitenaigua, sals minerals, diòxid de carboni i llum.Prenen aigua i sals minerals per l’arrel i formen la sababruta.Agafen diòxid de carboni per les fulles.Produeixen aliments i oxigen per mitjà de la fotosíntesi.Per fer-ho necessiten la llum del sol.
 15. 15. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - NUTRICIÓ
 16. 16. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - REPRODUCCIÓREPRODUCCIÓ:La majoria de les plantes tenen reproducció sexual.Té lloc a les flors que tenen una part masculina i una defemenina.A partir de les flors es formen les llavors.Quan la llavors cau a terra i troba una temperatura i unahumitat adequada germina i dóna lloc a una nova planta.Altres plantes es reprodueixen de manera no sexual. Hofan per esqueixos (branques que formen arrels i donen lloca una altra planta.
 17. 17. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - REPRODUCCIÓLA FLOR:Conté els òrgans reproductors:- El calze. Està format per unes fulles verdes, anomenadessèpals. Protegeixen la flor.- La corol·la. Està formada per unes fulles anomenadespètals.- Els estams. Són els òrgans reproductors masculins de laflor.-El pistil. És l’òrgan reproductor femení de la flor.
 18. 18. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - REPRODUCCIÓ
 19. 19. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - REPRODUCCIÓLA POL·LINITZACIÓ:És el pas de pol·len dels estams al pistil.EL FRUIT I LA LLAVOR:El fruit es forma a partir de la flor i conté les llavors.Els fruits poden ser:- Carnosos: són sucosos i a l’interior contenen aigua(taronja, Kiwi).- Secs: tenen poca aigua (nous, cacauets i les glans).
 20. 20. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - REPRODUCCIÓ
 21. 21. LES PLANTES – L’HÀBITAT DE LES PLANTESL’HÀBITAT DE LES PLANTES:Lhàbitat és el medi on viuen les plantes.Les plantes les podem trobar a diferents llocs:- Als boscos (arbres, arbustos i herbes).- Als prats (herbes).- Als camps de conreu (vinya, oliveres, hortalisses).- Als parcs i jardins (plantes que serveixen de guarniment).
 22. 22. LES PLANTES – L’HÀBITAT DE LES PLANTES
 23. 23. LES PLANTES – ALGUNES PLANTES A CATALUNYA
 24. 24. LES PLANTES – CLASSIFICACIÓ DE LES PLANTESPLANTES LLENYOSES:Arbustos, tija dura i prima. Les branques surten des deterra.Arbres, tija gruixuda i recoberta descorça, sanomenatronc. Les branques surten des de terra.A l‘hivern, alguns arbres, com lametller o elroure, perden totes les fulles, són arbres de fulla caduca.Altres arbres com lavet, lalzina i lolivera, no es quedenmai sense fulles, són arbres de fulla perenne.
 25. 25. LES PLANTES – CLASSIFICACIÓ DE LES PLANTESPLANTES HERBÀCIES:Les herbes tenen la tija verda, prima i flexible.
 26. 26. LES PLANTESJoan Manel Navarro Cano – Març 2013

×