Les plantes

2,772 views

Published on

1 Comment
1 Like
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
2,772
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,201
Actions
Shares
0
Downloads
27
Comments
1
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Les plantes

 1. 1. LES PLANTES
 2. 2. LES PLANTESLES PARTS DE LES PLANTESLes parts de les plantes són:arrel,tija ifulles.
 3. 3. LES PLANTESL’ARRELÉs la part de la planta que creix sota terra.Subjecta la planta a terra i absorbeix l’aigua i lessubstàncies minerals del sòl que li serviran per alimentar-se.
 4. 4. LES PLANTES
 5. 5. LES PLANTESLA TIJAÉs la part de la planta que està unida a l’arrel.Creix per damunt del terra.Sosté les fulles, les flors i els fruits.Distribueix l’aliment per tota la planta.La tija s’acostuma a dividir en branques.
 6. 6. LES PLANTES
 7. 7. LES PLANTES
 8. 8. LES PLANTESLES FULLESSón les parts verdes de la planta.Neixen de les branques que hi ha a la tija.Capten la llum del sol per convertir en aliment lessubstàncies que agafen de l’aire i les substàncies mineralsque agafen del terra per les arrels.
 9. 9. LES PLANTESLES FULLESLes fulles estan formades pel:- Pecíol, és la part on la fulla s’uneix a la tija.- Limbe, és la part més ampla de la fulla i pot tenir formes variades.
 10. 10. LES PLANTESFulla caduca: a la tardor els arbres perden la fulla.Fulla perenne: els arbres sempre tenen fulles.
 11. 11. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - RELACIÓRELACIÓ:Les plantes perceben les condicions del medi on viuen comara la llum, la temperatura o la humitat, i s’hi adapten.Si ens fixem podem observar:- Les fulles i les tiges s’inclinen cap a la llum.- Les arrels creixen cap a on hi ha aigua.- Algunes plantes, tanquen les fulles quan alguna cosa lestoca.- Algunes plantes obren les seves fulles durant el dia id’altres l’obren quan és de nit.
 12. 12. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - RELACIÓ
 13. 13. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - RELACIÓ- Algunes plantes es defensen dels seus depredadors ambespines (cactus i rosers).- Les plantes carnívores, necessiten cridar l’atenció delsinsectes perquè s’alimenten d’ells. Per això, tenen florsvistoses i molt oloroses per atreure’ls.
 14. 14. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - NUTRICIÓNUTRICIÓ:Les plantes són capaces de fabricar l’aliment quenecessiten.Per fabricar els seus aliments les plantes necessitenaigua, sals minerals, diòxid de carboni i llum.Prenen aigua i sals minerals per l’arrel i formen la sababruta.Agafen diòxid de carboni per les fulles.Produeixen aliments i oxigen per mitjà de la fotosíntesi.Per fer-ho necessiten la llum del sol.
 15. 15. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - NUTRICIÓ
 16. 16. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - REPRODUCCIÓREPRODUCCIÓ:La majoria de les plantes tenen reproducció sexual.Té lloc a les flors que tenen una part masculina i una defemenina.A partir de les flors es formen les llavors.Quan la llavors cau a terra i troba una temperatura i unahumitat adequada germina i dóna lloc a una nova planta.Altres plantes es reprodueixen de manera no sexual. Hofan per esqueixos (branques que formen arrels i donen lloca una altra planta.
 17. 17. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - REPRODUCCIÓLA FLOR:Conté els òrgans reproductors:- El calze. Està format per unes fulles verdes, anomenadessèpals. Protegeixen la flor.- La corol·la. Està formada per unes fulles anomenadespètals.- Els estams. Són els òrgans reproductors masculins de laflor.-El pistil. És l’òrgan reproductor femení de la flor.
 18. 18. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - REPRODUCCIÓ
 19. 19. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - REPRODUCCIÓLA POL·LINITZACIÓ:És el pas de pol·len dels estams al pistil.EL FRUIT I LA LLAVOR:El fruit es forma a partir de la flor i conté les llavors.Els fruits poden ser:- Carnosos: són sucosos i a l’interior contenen aigua(taronja, Kiwi).- Secs: tenen poca aigua (nous, cacauets i les glans).
 20. 20. LES PLANTES – FUNCIONS VITALS - REPRODUCCIÓ
 21. 21. LES PLANTES – L’HÀBITAT DE LES PLANTESL’HÀBITAT DE LES PLANTES:Lhàbitat és el medi on viuen les plantes.Les plantes les podem trobar a diferents llocs:- Als boscos (arbres, arbustos i herbes).- Als prats (herbes).- Als camps de conreu (vinya, oliveres, hortalisses).- Als parcs i jardins (plantes que serveixen de guarniment).
 22. 22. LES PLANTES – L’HÀBITAT DE LES PLANTES
 23. 23. LES PLANTES – ALGUNES PLANTES A CATALUNYA
 24. 24. LES PLANTES – CLASSIFICACIÓ DE LES PLANTESPLANTES LLENYOSES:Arbustos, tija dura i prima. Les branques surten des deterra.Arbres, tija gruixuda i recoberta descorça, sanomenatronc. Les branques surten des de terra.A l‘hivern, alguns arbres, com lametller o elroure, perden totes les fulles, són arbres de fulla caduca.Altres arbres com lavet, lalzina i lolivera, no es quedenmai sense fulles, són arbres de fulla perenne.
 25. 25. LES PLANTES – CLASSIFICACIÓ DE LES PLANTESPLANTES HERBÀCIES:Les herbes tenen la tija verda, prima i flexible.
 26. 26. LES PLANTESJoan Manel Navarro Cano – Març 2013

×