Zemiata

399 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
399
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Zemiata

 1. 1. “Третата планета” – така наричат Земята, защото тя етрета по отдалеченост от Слънцето в Слънчевата система.Земята е планета и няма собствена топлина и светлина, а отразява светлината от Слънцето.
 2. 2. Форма на Земята Учените отдавна са доказали, че Земята има форма на кълбо согромни размери. Снимките, направени от Космоса, го доказват.
 3. 3. Древните египтяни мислели, че земята е легнал бог, от чието тяло никнат дървета.Древните гърци мислели, че • Великият португалски Земята е плосък диск, плаващ мореплавател Фернандо върху водата. Магелан пръв доказал, чеГодини наред хората вярвали, че Земята е кръгла. Той направил Земята е плоска и че моряците, околосветско пътешествие и като стигнат до ръба й , ще успял да я обиколи. попаднат в устата на чудовища.
 4. 4. Земна повърхностПовърхността на Земята не е равна. По нея има огромни вдлъбнатини, запълнени с вода и високи планини. Океаните, моретата, реките и езерата образуват водния слой на Земята.
 5. 5. Най-високият връх на Земята - Мъртво море е най-ниската точкаЕверест се намира в планината на Земята.Разположено е на 420Хималаи е с височина 8848м м под морското равнище.
 6. 6. Над земната кора / сушата и водния слой/ сенамира въздушната обвивка на Земята, наречена атмосфера
 7. 7. Самата планета Земя се състои от няколко слоя. Установено е, че в центъра на Земята температурата е около 6 000 градуса.
 8. 8. Глобусът е модел на Земята, който служи за по-лесно запознаване с формата и повърхността и.
 9. 9. Земята има свой естествен спътник – Луната.Тя също има форма на кълбо, но е четири пъти по-малка от Земята.
 10. 10. Думите „Орелът кацна” иособено изречението: "Товае малка крачка за единчовек, но голяма крачка зачовечеството" са най-известните изречения висторията на НАСА. Техенавтор е Нийл Армстронг,който ги произнася пристъпването си на лунатана 21-ви юли 1969-тагодина.
 11. 11. Повърхността на Луната е като пустиня с равнини, планини, долини и много кратери. На Луната няма въздух.
 12. 12. Около Земята обикалят и изкуствени спътници, чиято задача е да помагат на хората при изучаване на процесите, настъпващи на планетата.Първият изкуствен спътник е изстрелян в орбита на 4 октомври 1957г. От тогава до януари 2008г., повече от 6 000 спътника са пуснати около Земята. Първият български спътник
 13. 13. Всички тела, намиращи се близо до Земята, както иЛуната, се привличат от нея. Привлича ги сила, наречена земно притегляне. В открития Космос няма земно притегляне
 14. 14. Земята – планета от Слънчевата система1. Земята – планета и спътник на Слънцето.2. Форма и размери на Земята.3. Земна повърхност, земна кора.4. Модел на Земята – глобус.5. Земно притегляне.
 15. 15. Запомнете!Земята е планета от Слънчевата система. Тя еспътник на Слънцето и заема трето място поотдалеченост от него. Твърдата обвивка наЗемята се нарича земна кора. Земята има свойестествен спътник – Луната и множествоизкуствени спътници. Всички тела по Земята,както и Луната се привличат от сила, нареченаземно притегляне.

×