Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Sydney Opera House, Australia

378 views

Published on

Published in: Travel
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Sydney Opera House, Australia

  1. 1. Операта в Сидни Австралия
  2. 2. Операта в Сидни, Австралия Сградата на Операта в Сидни е открита на 20 октомври 1973 г. и е една от емблемите на града. Архитектът ѝ Йорт Утсон е удостоен с най-престижната награда за архитектура в света „Прицкер“. През юни 2007 год. сградата е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство, наред със забележителности като Египетските пирамиди и комплекса Тадж Махал в Индия. Операта в Сидни е сред най-модерните сгради в света. Утсон посвещава 9 години от живота си на операта. Строежът на зданието започва през март 1959 г. Седем години по-късно датчанинът се оттегля шумно, след като няколко подкрепяни от правителството архитекти решават да променят проектирания интериор, за да спестят пари. Още 7 години след това операта се довършва. Сметката е 52 млн. долара – сума, която надхвърля 14 пъти планирания бюджет. След завършването на операта през 1973 година Йорт Утсон, така и не отива в Сидни, за да види своето произведение на архитектурното изкуство.
  3. 3. Операта в Сидни, Австралия Все пак през 21 век са приложени и някои от идеите му за вътрешният дизайн. Бетонните покриви, напомнящи огромни, издути от вятъреа корабни платна, са проектирани от финландския архитект Ове Аруп. Операта е тържествено открита от кралица Елизабет 2, с тържествена реч, фойерверки, и звученето на 9-тата симфония на Бетовен. През март 2006 г., британската кралица отново е в Сидни, за да открие новото крило на операта, построено така, че да пропуска светлина в комплекса и да открива изглед към пристанището. Операта има около 1000 помещения, които включват 2 големи зали за оперни спектакли и концерти, 5 театрални, 5 репетиционни, 4 ресторанта, 6 бара и безброй магазинчета за сувенири. В операта се реализират театрални, балетни, оперни и други музикални продукции. Тя е седалище на Операта на Австралия, на Театъра на Сидни и на Симфоничния оркестър на Сидни. През 2007 г. е включена в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно наследство. Операта в Сидни е най-емблематичната забележителност в цяла Австралия.

×