Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Градът република венеция

436 views

Published on

Published in: Travel
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Градът република венеция

 1. 1. Градът-република Венеция
 2. 2. Градът-република Венеция  Тъй като Венеция се развива предимно като морски град, корабоплаването получава разцвет и позволява пренасянето в града на редки строителни материали или готови колони, бронзови или мраморни скулптури от руините на древните гръцки и римски градове. Венеция няма крепостна стена, за отбраната тя разчита на водата в лагуната.  Като град-република Венеция се управлява от дожите и разчитайки на могъщия си флот в продължение на векове тя контролира търговията и обмена със страните от Средиземноморието, като създава силни търговски връзки по крайбрежието на Източната римска империя (Византия). Това спомогва за разпространяването на византийското влияние в областта на архитектурата и културата. Едновременно с това Венеция изпитва влиянието на романското и готическо изкуство.  През периода на Средните векове и по-специално през епохата на Кръстоносните походи в Светите места, търговският град се налага като първостепенна военна и политическа сила в Средиземно море. С течение на времето тя създава свои опорни точки, както в Леванта, така и доминира в икономическите отношения в Западния Средиземноморски басейн. Пресметливостта и предприемчивостта на венецианците стават пословични.
 3. 3. Градът-република Венеция
 4. 4. Градът-република Венеция  Възникването на града Венеция (Venezia) се отнася към V-тото столетие на новата ера, когато местните племена на венетите под натиска на хуните намират закрила и убежище в най-недостъпните места на Венецианската лагуна.  Това е силно блатиста местност, всред която се издигат няколко острова. Върху тях се формира първото селище на Венеция, на което предстои голямо бъдеще. Скоро морският град се издига като търговски център – столица на Венецианската република, търгуваща и със Запада, и с Изтока.  Особеното географско разположение на Венеция определя нейното неповторимо градоустройствено решение. За да могат да строят в блатистата местност, жителите са принудени да строят канали. Те повишават котата на строителната площадка и запазват от наводнения терена, като прибират високите подпочвени води в определени за целта канали. За формирането на образа на града оказва влияние и топлият климат. Той спомогва сградите да се строят с повече лекота, въздушност, отвори, лоджии и живописен колорит.
 5. 5. Градът-република Венеция  Историята на Венеция представлява низ от успешни търговски и военни операции, като основен момент във външнополитическата област е спазването на неутралитет. За това говори и поговорката – „Siamo Veneziani, poi Christiani” – „Първо венецианци, после християни”.  Разчитайки на изключителния си търговски нюх, венецианците оказват влияние и във войните между държавите на Източна Европа и Мала Азия, като връх на завоевателната политика на града е организирането на ІV Кръстоносен поход и превземането на византийската столица Константинопол през 1204 г. По-късно като главен венециански съперник се налага друг италиански град- държава – Генуа.  С падането на Константинопол под напора на османските турци Венеция се превръща в главен партньор на Османската империя. В цялата Източносредиземноморска зона съществуват венециански фактории – опора на венецианската власт. Постепенно с намаляване на интереса на западнофеодалните държави към Ориента и пренасочването на Европейската политика на Запад (Откриването на Новия свят), ролята на Венеция в икономическите, военните и политически отношения в тогавашния свят силно намалява.
 6. 6. Градът-република Венеция
 7. 7. Градът-република Венеция  От влиянието на византийската, романската и готическа култура, архитектура и изкуства, Венеция синтезира и създава свой – „венециански” стил, характерен за строителството и градоустройствения почерк на морския град-държава.  Към Х в. е издигнат Дворецът на дожите (Palazzo Ducale), заобиколен с канал. До него през ХІ в. започва строителството на църквата „Сан Марко”, на името на патрона на града – светията Св. Марко. По този начин е определен център на града, където възникват и двата площада, обединени чрез камбанарията. Площадът се пресича от канала „Батарио”, който е впоследствие засипан.  Пиацетата е украсена с две колони, пренесени от Константинопол. Към средата на ХІІ в. църквата „Сан Марко” е завършена, а в 1310 г. започва преустройство на Двореца на дожите. През 1496-1517 г. Пиетро Ломбардо и неговите ученици изграждат Старите Прокурации (административни здания).
 8. 8. Градът-република Венеция  През ХVІ в. Якопо Сансовино пострява на Пиацетата библиотеката „Сан Марко”, а Виченцо Скамоци създава Лоджетата (Кула-камбанария), (Lodzheta Sansovino), изградена в основите на Кампанилата (призматична кулообразана постройка). След срутването на последната площадът загубва своите характерни композиционни качества и затова тя е отново построена веднага след нейното събаряне.  Площадът „Сан Марко” (Piazza San Marco) е един от най- красивите архитектурни и градоустройствени ансамбли в света. По своята планова композиция той съчетава много черти от средновековната готика, от строителните традиции на Византия и на Ренесанса. Силуетното очертание на Двореца на дожите е опростено, за сметка на това на църквата „Сан Марко”, чиято сложност и контраст са подчертани с нейните пет купола и множество готически куклички, фигури и др.  В Старите и Новите Прокурации се чувства влиянието на ренесансовото схващане за площада. На дългите хоризонтални членения на Прокурациите се противопоставя мощната вертикала на Кампанилата. Тя и разположена живописно и свободно и обединява целият ансамбъл в характерно единство. Венеция е украсена още с много камбанарии, които се разполагат около Големия канал („Канале Гранде” – близо 4 километров воден път), където въздействието им е най-голямо.
 9. 9. Градът-република Венеция  Символ на Венеция е крилат лъв, който фигурира на герба на града. Градът и лагуната са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

×