Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Reigns Mali Town - Fortress of Belchin (Samokov)

603 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Reigns Mali Town - Fortress of Belchin (Samokov)

 1. 1. Цари Мали Град: Крепостта на Белчин От Самоков
 2. 2.  Самоковското село Белчин е добре известно с минералните си води. Но съвсем скоро ще стане още по-известно със своя уникален исторически комплекс - реставрирана крепост от IV-V в. и църква от ХVII в. Затрупан от прахоляка на времето, хълмът Свети Спас в продължение на хилядолетия бе скрил една дълговечна история. Под пластовете на забравата в продължение на векове стоели скътани късчета от древно познание и драматични събития; свидетелства за появата и гибелта на империи и малките истории на обикновените хора, живели по тези места. Цари Мали Град
 3. 3.  През 2013 г. на хълма кипише строителство, невиждано и по времето на император Юстиниян, при чието управление за последен път е извършено възстановяване на укреплението. Защото тогава не се е работело нощем. А днес майсторите се трудеха на три смени, за да може на 20 юли 2013 г. Обектът да бъде тържествено открит.  Инвестицията в Белчин е на стойност 5,58 млн. лв., спечелени от община Самоков по оперативна програма "Регионално развитие" на ЕС. Но главен "двигател" на проекта е фирма "Главболгарстрой", чийто генерален директор Симеон Пешов е и председател на фондация "Възраждане за Белчин".  Античното име на крепостта за съжаление е неизвестно. Днес я наричат „Цари Мали град”, защото с площта си от почти 10 дка не отстъпва на Царевец.  Според археолога Веселин Хаджиангелов, който ръководи разкопките и реставрацията, крепостта е имала изключително важно значение в древността. Тук са се кръстосвали римските пътища между днешните Кюстендил, Сапарева баня, Самоков, Пловдив и София.
 4. 4. По време на строителните и реставрационни дейности...
 5. 5.  Провокирани от неспирния иманярски интерес и сигналите за унищожаването на исторически паметници през 2007 г., започват археологическите проучвания на хълма. Установява се, че римската империя е оставила траен отпечатък по тези земи. Разкриват се основите на величествена крепост и три храма, градени през вековете един върху друг. По думите на археолога, ръководил проучванията, Веселин Хаджиангелов, укрепването на хълма над Белчин започва през III век. От 285 година селището попада в границите на римската провинция Вътрешна Дакия със столица Сердика по времето на императора реформатор Диоклециан. Следва период на динамични промени в икономическо, религиозно и политическо отношение, миграционен процес през IV-VI век, назован "Велико преселение на народите", променил политическата карта на Европа. Период на политическа нестабилност, на опустошителни военни набези, което налага изграждането на сигурна защита на местното население с масивна крепостна стена.
 6. 6.  В крепостта са намерени ценни златни монети на Юстиниан, бронзови на Гала Плацидия, на Траян, Теодосий, Валент, Валентиниан, Грациан и Максимилиан. Сред находките има и средновековни апликации, фибули от VI век, множество стрели от епохата, известна като "Тъмните векове". Установява се, че по това време крепостта е била разрушена.  Векове след като хунските и аварските орди разрушават стените й, крепостта получава шанс за нов живот. Сега кулите и част от крепостните стени вече се издигат в пълната си височина. В северозападната кула ще бъде разположена музейната експозиция, а североизточната ще се използва като площадка за посетители. Източната, южната и западната стена на крепостта са реставрирани частично.  По време на археологическите проучвания на крепостта са разкрити и останките на две раннохристиянски и една средновековна църква.
 7. 7.  Основите на трите храма се застъпват, което според Веселин Хаджиангелов е доказателство, че в района християнският култ е съществувал без прекъсвания през вековете. С цел да се покаже тази традиция освен консервацията на основите на двата ранни храма е извършена пълна реконструкция на средновековната църква. Тя обаче няма да бъде действаща. Мултимедийна система и фототабла по стените й ще разказват за историята на християнството в целия Самоковски край.  В двора на крепостта, който вече се оформя като красив парк, ще бъдат изложени антични бойни машини и доспехите на воините от бурната епоха, когато Цари Мали град е трябвало да отбива нападенията на варварите. Само след месец тя отново ще бъде "действаща". Защото ще трябва да се справя с нашествията на туристите.
 8. 8. Църква пази икони от ХVII век  Преди да се изкачат до крепостта, посетителите на Белчин има какво да видят още в нейното подножие. Това е църквата "Света Петка", построена в последния си вид през XVII век върху основите на по-стар храм от XIII-XIV век. През 2006 г. започва нейното възстановяване по желание и със средства на местните жители. И на 14 октомври 2007 г. тя е преосветена лично от покойния патриарх Максим.  В църквата са съхранени множество ценни икони, най-старите от които са изписани през 1653 г. Това са редки художествени образци от школата Пимен Зографски. Особено забележителни са иконите "Исус на трон с апостоли" "Богородица с младенеца на трон с пророци", "Свети Никола" (XVII в.), "Тримата Светители". Иконостасът също е сред уникалните паметници на монументалната дърворезба от края на ХVIII и началото на ХIХ век. Църквата е действаща, но в нея е подредена и сбирка от икони и ръкописи, както и образци от първите старопечатни църковни книги.
 9. 9. КАК ДА СТИГНЕТЕ Цари Мали Град  Лятно рабoтно време: Понеделник - Четвъртък: 9:00-18:00 Петък - Неделя: 9:00-20:00  Зимно работно време: Понеделник- почивен ден. Вторник - четвъртък от 09:00 до 16:30 часа. Петък- неделя от 09:00 до 17:30 часа.  Рабoтно време на панорамното влакче: Сряда - Неделя: 9:00- 12:00 и 13:15-18:00  Билетът за посещение на комплекса е на цена 4 лева за възрастни, за деца и пенсионери - 2 лева.  Цената включва посещение на етнографския музей, крепостта и качване на панорамното влакче.  Релсовото съоръжение работи от сряда до неделя, като в интервала между 12:00- 13:15 ч. спира за ежедневна профилактика.

×