Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Pikáns ételek sóban, ecetben, olajban 3

303 views

Published on

http://tisztit-takarit.hu/
http://www.empowernetwork.com/agneskft

Published in: Self Improvement
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Pikáns ételek sóban, ecetben, olajban 3

  1. 1. Pikáns ételek sóban,ecetben, olajban 3
  2. 2. Pikáns ételek sóban, ecetben, olajban 3Ínyencségek olajbanRégi szakácskönyvet lapozgatva feltűnhet, hogyaz olaj alig szerepel konyhai zsiradékként.Nagyanyáink a növényi olajokat sokkal inkábbgyógyírként használták, például bél- ésepehólyagpanaszok kezelésére. Csak az 1920-asévek végén foglalta el fokozatosan a vajszerepét a konyhában az olaj. Az emberekfelismerték, hogy a növényi zsiradékokegészségesebbek az állati zsiradékoknál, mivelkevesebb koleszterint tartalmaznak. Manapságaz íze és elérhetősége miatt igen kedvelt példáulaz olívaolaj.
  3. 3. Pikáns ételek sóban, ecetben, olajban 3Paradicsom fűszeres olajbanJó időben szárítsunk paradicsomot a napon, hogyaromásabbak legyen. Rossz idő esetén szárítsunk sütőben, mintahogyan az almakarikák esetén jártunk el. 2 kg érett, kemény és apró paradicsom ¼ l fehérborecet 1 fej fokhagyma bazsalikom, zsálya, kakukkfű, petrezselyem 1 l hidegen sajtolt olívaolajA paradicsomot megmossuk, szárazra töröljük, megfelezzük ésszárítjuk. Az ecetet elkeverjük ¼ l vízzel, ebben kis időre állnihagyjuk a paradicsomot. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk.Ízlés szerint bazsalikomot, zsályát, kakukkfüvet és/vagypetrezselymet mosunk meg és töröljük szárazra. Aparadicsomot, fokhagymát és a fűszernövényeket rétegenkéntüvegbe töltjük. Ráöntjük az olajat és lezárjuk az üveget.
  4. 4. Pikáns ételek sóban, ecetben, olajban 3Articsóka olajbanHosszúkás, zsenge articsókával és hidegen sajtolt olívaolajjal készítsük. 5-8 db articsóka 3 citrom leve 3 ek só 1 ek egész fekete bors 2 babérlevél ½ l száraz fehérborecet 1 citrom 1 l olívaolajA húsos pikkelylevelek csúcsait levágjuk, a fészekpikkely belsejében lévőmagszálakat kanállal kikaparjuk, a szárat a vaskos kocsányig levágjuk, ésaz articsókát a citromlével elkevert vízhez tesszük, hogy ne színeződjön el.A sóval, borssal, babérlevéllel és ecettel felforralunk ½ l vizet. Azarticsókákat elnegyedeljük, és forró lében 20 percig főzzük. Ababérlevelet és a borsot szűrőkanállal kivesszük, és az üveg aljárahelyezzük. A lehűlt articsókákat kinyomkodjuk és hozzáadjuk. A citromotmegmossuk és szeletekre vágjuk, az articsóka tetejére tesszük, majdráöntjük az olajat. Sötét, hűvös helyen egy hétig állni hagyjuk.
  5. 5. Pikáns ételek sóban, ecetben, olajban 3Így biztosan sikerül az ecettel és olajjal való tartósítás Ecetes befőzéskor ne használjunk alumíniumból vagyérzékeny fémből – sárga- vagy vörösrézből – készült edényt.Az ecetsav megtámadja ezeket a fémeket, ésegészségkárosító anyagokat szabadít fel, amelyekbekerülnek az élelmiszerbe. A fémfedeles üvegek nem alkalmasak savanyúságoktárolására. Az édes gyümölcsöket a legjobb eltenni télire: körtét,csipkebogyót, málnát, ribizlit, meggyet, dinnyét, szilvát, ringlótés szőlőt. A fűszeres olajban eltett zöldségek olaját ne öntsük ki, ha azélelmiszer elfogyott: saláták és zöldségek ízesítésérehasználhatjuk.
  6. 6. Pikáns ételek sóban, ecetben, olajban 3Régi prések olaja Télen, az olajbogyó szüretelése idejénnagy a nyüzsgés a Földközi-tengertradicionális kis olajligeteiben. Szinte éjjel-nappal forogtak a malomkerekek. Az olajbogyó szétnyomkodásával éssajtolásával először egy olyan pép jöttlétre, amelyet további kell még alávetni.Ebből az első sajtolásból keletkezik alegértékesebb olívaolaj, az „extra vergine”,azaz a természetes extra olívaolaj. Ezt aviszonylag kis mennyiségben keletkező,hidegen sajtolt olajat már csakmechanikusan tisztítják és szűrik, de nemfinomítják.
  7. 7. További hasznostippeket találoldalainkon!www.tisztit-takarit.huwww.empowernetwork.com/agneskft

×