Eleink asztalánál 6

350 views

Published on

http://tisztit-takarit.hu/
http://www.empowernetwork.com/agneskft/

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
350
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Eleink asztalánál 6

 1. 1. Eleink asztalánál 6.
 2. 2. A Magyaroknál nem osztják szét előre az ételt, ezértvan azután, hogy a magyarok oly nagy számánál aligtalálkozik, aki a rendkívül gazdagon terített asztalmellett kezét, vagy ruháját a bepiszkolástól meg tudnáőrizni, mert a sáfrányos mártás le-lecsepeg ésbemocskolja az embert. A sáfrányt, szegfűszeget,fahéjat, borsot, gyömbért és más fűszert igen nagymértékben használják… Szemmel látható dolog, hogy amártástól és a sáfrányos létől sáfrányossá lesznek,különösen az ember körmei és ujjai, melyekkel azételhez nyúl.Eleink asztalánál 6.
 3. 3. Hanem Mátyás király, aki szinténkézzel nyúl mindenhez, soha nempiszkolta össze magát, bármennyireis a társalgásra esdett afigyelme, mert nála étkezés közbenmindig vita folyik, vagy valamikomoly vagy tréfás dologróltársalognak vagy költeményténekelnek. Mert itt sokan vannak azénekesek és lantosok, akik hazainyelven, lant kíséretében a hősökrőlénekelnek az asztalnál…Eleink asztalánál 6.
 4. 4. Ebben a korban jelent meg a cserépedény finomabb változata, a majolika,mázzal színesre festve. A porcelánt egyenlőre még Kínából hozták be,ritkaságnak számított. Az étkezés azonban továbbra is keveset változik.Íme egy ebéd összeállítás Thurzó Szanyiszló nádor konyhájáról, 1603januárjából: Tehénhús tormával Kappan borsodóval Borjúhús édes lével Pirított hús ecettel Nyúlcímer sütve Csík káposzta levében Kappan tiszta borssal Savanyú káposzta tehénhússal Bárányhús ecettel, zsályával Lúd ispékkel Tehénhús pecsenyeEleink asztalánál 6.
 5. 5. Itt még a hús uralkodik, pedig az étkezés Európa mástájain sokat gazdagodott. Felvirágzott a kertészet, egysereg újra felfedezett növény: articsóka, hagymák,saláták, fűszernövények tették változatossá az étkezést.Édességet, tésztát, gyümölcsöt is gyakrabban adtak azasztalra.Eleink asztalánál 6.
 6. 6. 1500 és 1505 között Budán a lengyel JagelloZsigmond herceg. Hű udvari embere mindenkiadását pontosan feljegyezte egy számadásinaplóba, melyet ma a varsói levéltár őriz. Ebbőlmeg tudjuk, hogy a hercegnek arany fogvájóeszköze (“instrumentum ad dentespurgandos… de auro puro”) is volt. Avirágkedvelő herceg egyébként vörös rózsákatrendelt a nyéki királyi kertekből “asztali ésegyéb célokra”. Tudjuk hogy a reneszánszkorában szokás volt a vendégek tányérjátvirágfüzérrel körbefonni. A gáláns jagello-herceg talán egy vendégét tisztelt meg a nyékivörörsrózsa koszorúval.Eleink asztalánál 6.
 7. 7. A XVII. században a habán majolika edények ismegjelentek. A Svájcból és Németalföldről menekültfazekas emberek,fehér ónmázas, sárgával, kékkel,zölddel és lilával virágozott edényei a század másodikfelétől válnak megbecsült tárgyakká. Az 1682-es Tömörileletár így említi őket: ” Új keresztény öreg fehér tálakNo 20 hozzájuk való tányér No30″. Azaz színben,mintában összehangolt együttesről van szó.Eleink asztalánál 6.
 8. 8. Nem volt XVII. századi erdélyi asztali edényeknek egyolyan fajtája, amelyben annyi ízlés, nemes művészimunka sűrűsödött volna, mint az ivó edényekben. Azerdélyi ötvös mesterek művészetét szinte serkentette amegrendelők műveltsége, pompára való hajlandósága.Bethlen Gáborról tudjuk, hogy amikor kupákat rendelt“az török portára beküldésre” , azaz a török főemberekjóindulatának megnyerésére, ő maga írta elő pontosan amestereknek, milyen alakokat “tengeri csudákat,vadakat, halakat és gólya-madarakat” verjenek kirajtuk.Eleink asztalánál 6.
 9. 9. A ránk maradt poharakat, zománcozott fedeles serlegeket,kupákat billikumokat káprázó szemmel csodáljuk ma amúzeumokban, de Bethlen Gábor hagyatékának egy 1636-osleltára is csak botladozó nyelvel tud írni egy valószínűlegállatalakokkal díszített ivóedényt, imigyen: “Egy igen szép,mesterségesen mezei férgekkel ékesített fedeles kupa, ezüst,aranyas, Öreg igazgyöngyes, rubintokkal, türkisekkel,csudamódon rakva,tokban vagyon benne, mely ahhozillendő…”Eleink asztalánál 6.
 10. 10. További hasznos tippeket talál oldalainkon!www.tisztit-takarit.huwww.empowernetwork.com/agneskft

×