Eleink asztalánál 10

293 views

Published on

http://tisztit-takarit.hu/
http://www.empowernetwork.com/agneskft/

Published in: Self Improvement
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
293
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Eleink asztalánál 10

  1. 1.  Eleink asztalánál 10. A modern technika sok mindent lehetővé tesz; A kézzel hímzett abroszok helyett olcsóbb anyagra mintákat nyomtak, az utánzatok öntik el az üzleteket. A viaszos vászon, mint praktikus, lemosható terítő pótlék, bevonult a parasztság és kispolgárság asztalira. A tehetősebbek példát vesznek Angliáról, ahol az első világháború után általánossá vált az abrosz nélküli terítés. ” A gondosan ápolt tölgyfa asztalra minden terítéknél a nagy tányér alá kerek lapot helyeznek, mely felül flanel, alut azbeszt és ezt aztán még le is takarják egy nagyobb csipkeszélű vagy hímzett, kerek terítővel. Az azbeszt védi az asztalt a forróságtól. Kis kerek terítőkre teaszik a poharakat és a kenyérszeletes tányért is. Az asztal közepén pedig hosszú asztal futó, ezen virág, fűszerek, mártások voltak.
  2. 2.  Eleink asztalánál 10. A népi hagyományokat felhasználván főleg Skandináviában váltak népszerűvé a nagyon egyszerű és célszerű edény formák. Olyan kerámiából készülnek, amely állja a nyílt lángot és a hideget is – tehát alkalmas, főző- és sütőedénynek, illetve tálalásra is. A múlt századi konyhákból ismerjük az öntöttvas lábost, mely újra polgár jogot nyer, mert jól lehet benne sütni és tálalni egyaránt. A fejlett országokban természetessé vált a bőséges kínálat mindabból, ami az asztalra való. A divat változik, mert ezzel válik eladhatóvá a termék. Az egyszerűség divatja azonban – ami az edényeket illeti – Európában tartósnak mutatkozik.
  3. 3.  Eleink asztalánál 10. A magyar tervezők nehéz harcok árán születő, szórványosan már kapható, korszerű és szép tárgyai is módot adnak arra, hogy hétköznap és ünnep nap olyan terítéket komponáljunk, amelyek a mi korunkat tükrözik. S közéjük tehetünk, ha kedvünk és a kompozíció úgy kívánja egy-egy régi tárgyat: a kettő nem üti egymást, hanem erősíti. Bizonyos ételek hallatán azonnal agy ország, táj jut eszünkben: ha fondue – akkor Svájc, ha ratatuille – akkor Franciaország, ha kürtöskalács – akkor Erdély, ha sopszka saláta – akkor Bulgária… A főzés ma nemzetközi lett, és bizonyos ételekkel együtt járnak a speciális edények: római tál, fondue edény stb…
  4. 4.  Eleink asztalánál 10. 1969-ben az európai kézművesek társasága, a Gruppe 21 “Asztal 80″ néven pályázatot hirdetett, arra voltak kíváncsiak, hogyan fog kinézni a jövő asztala. A beérkezett tervek zöme egyszemélyes tálcákat mutatott, ráillő konténer szerű edényekkel. Mindenkinek a saját asztala térdre tehető, helytől és időtől függetlenül szervírozható – ezt ajánlották. Repülőgépen logikus az effajta racionális szervezett tálalás, de társaságban? Ami a hatvanas évek végén még szinte utópia volt, az a nyolcvanas évek közepére valósággá vált. Nemrég Svédországban jártam egy nagy népünnepélyen, ahol ötezer ember étkezését ilyen előre elkészített ételes tálcákkal oldották meg. Rajta volt az ennivaló, szalvéta, evőeszköz, mindez higiénikusan fóliával lefedve.
  5. 5.  Eleink asztalánál 10. Bárhogy lehet is racionalizálni az étkezést és a terítést, az asztal melletti társas együttlét olyan ősi igényünk, amiről nem mondunk le. William Pogue, a Skylab pilótája már a negyvennyolcadik napját töltötte a világűrben, amikor megkérdezte tőle a hustoni ellenőrző központ: - Családodon kívül mi az ami a legjobban hiányzik? Ezt felelte rá: - A jó étel. És az, hogy akkor ehessek amikor akarok.
  6. 6. További hasznos tippeket talál oldalainkon! www.tisztit-takarit.hu www.empowernetwork.com/agneskft

×