Successfully reported this slideshow.
Raamattuilta 4.8.2013
Joel, Joona, Hoosea & Aamos
Maria Miettinen
Mikä on profeetta?
● Jumala puhui kansalleen profeettojen kautta
● Tietää saaneensa Jumalalta tehtävän
● Näkee sanoja tai ...
2. Kun 17:7-23
7 Näin tapahtui siksi, että israelilaiset olivat tehneet syntiä Herraa,
Jumalaansa vastaan. Vaikka Herra ol...
15 He hylkäsivät hänen käskynsä, he luopuivat liitosta, jonka hän oli heidän
isiensä kanssa tehnyt, ja liitonehdoista, jot...
Kuva: Raamatun Atlas, Uusi tie 2010
Laki:
"Kääntykää, sillä teitä odottaa tuho."
Evankeliumi:
"Kääntykää, sillä teidän takananne on Jumala."
Onko Joonan tarina totta?
● Suhtautuminen Raamattuun
● Onko Jumala vain luonut maailman, vai
vaikuttaako hän edelleen?
● M...
Onko Joonan tarina totta?
● Suhtautuminen Raamattuun
● Onko Jumala vain luonut maailman, vai
vaikuttaako hän edelleen?
● M...
Catacomb of Priscilla, Rome
2. Kun. 14:24-28
24 Jerobeam teki sitä, mikä on väärää Herran silmissä. Hän ei luopunut
yhdestäkään niistä synneistä, joil...
Joona 4:2
Hän rukoili Herraa ja sanoi: "Voi, Herra! Enkö
minä tätä sanonut, kun olin vielä omassa
maassani? Siksihän minä ...
Matt. 12:38-41
38 Silloin muutamat lainopettajat ja fariseukset sanoivat
Jeesukselle: "Opettaja, anna tässä meidän nähtemm...
Joona 2:9 Matt. 16:16-17
Mutta minä saan
uhrata ja laulaa
kiitosta sinulle. Minkä
olen luvannut, sen
minä täytän. Vain
Her...
Joonan kirjan opetus
● Jumala käyttää vajavaisia ihmisiä
● Sanoma kuuluu kaikille
● Jumalan rakkaus ylittää ihmisen ymmärr...
Joel, Joona, Hoosea & Aamos
Joel, Joona, Hoosea & Aamos
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Joel, Joona, Hoosea & Aamos

2,461 views

Published on

Varikon Raamattuilta 4.8.2013, Maria Miettinen

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Joel, Joona, Hoosea & Aamos

 1. 1. Raamattuilta 4.8.2013 Joel, Joona, Hoosea & Aamos Maria Miettinen
 2. 2. Mikä on profeetta? ● Jumala puhui kansalleen profeettojen kautta ● Tietää saaneensa Jumalalta tehtävän ● Näkee sanoja tai kuvia ● Joutuu usein kokemaan elämässään koettelemuksia ● Kaksi viestiä: – Rohkaisu (Comfort) – Nuhtelu (Challenge)
 3. 3. 2. Kun 17:7-23 7 Näin tapahtui siksi, että israelilaiset olivat tehneet syntiä Herraa, Jumalaansa vastaan. Vaikka Herra oli tuonut heidät pois Egyptin maasta ja vapauttanut heidät faraon, Egyptin kuninkaan, vallasta, he olivat ryhtyneet palvelemaan muita jumalia. 8 He olivat alkaneet noudattaa niiden kansojen tapoja, jotka Herra oli hävittänyt heidän tieltään, ja niitä menoja, jotka heidän kuninkaansa olivat ottaneet käyttöön. 9 He olivat ryhtyneet sellaiseen, mikä ei ollut Herran, heidän Jumalansa, tahdon mukaista. Jokaiseen kaupunkiin, oli se suuri ja linnoitettu tai pelkän vartiotornin suojaama, he olivat rakentaneet uhripaikkoja kukkuloille. 10 Jokaiselle korkealle kummulle ja jokaisen lehtevän puun alle he olivat pystyttäneet kivipatsaita ja asera- tarhoja. 11 Kaikilla uhrikukkuloillaan he olivat polttaneet uhreja niin kuin ne kansat, jotka Herra oli siirtänyt pois heidän tieltään, ja näillä pahoilla teoillaan he olivat herättäneet Herran vihan. 12 Epäjumalanpatsaitakin he olivat palvoneet, vaikka Herra oli kieltänyt heitä niin tekemästä. 13 Herra oli varoittanut Israelia ja Juudaa. Jokaisen profeetan, jokaisen näkijän suulla hän oli sanonut: "Kääntykää takaisin pahoilta teiltänne! Noudattakaa minun käskyjäni ja määräyksiäni ja eläkää sen lain mukaisesti, jonka minä olen antanut isillenne ja ilmoittanut teille palvelijoitteni, profeettojen, suulla." 14 Mutta he eivät kuunnelleet vaan olivat yhtä uppiniskaisia kuin isänsä, jotka eivät olleet luottaneet Herraan, Jumalaansa.
 4. 4. 15 He hylkäsivät hänen käskynsä, he luopuivat liitosta, jonka hän oli heidän isiensä kanssa tehnyt, ja liitonehdoista, jotka hän oli heille asettanut. He kulkivat turhuuksien perässä ja tulivat itse turhaakin turhemmiksi, he seurasivat ympärillään asuvia pakanakansoja, vaikka Herra oli kieltänyt heitä elämästä niiden tavoin. 16 He hylkäsivät kaikki Herran, Jumalansa, määräykset ja valoivat itselleen kaksi sonnipatsasta. He tekivät asera-tarhan, he kumarsivat kaikkia taivaan tähtijoukkoja ja palvoivat Baalia. 17 He panivat poikansa ja tyttärensä kulkemaan tulen läpi, he tekivät taikoja ja ennustivat noitakeinoin. He antautuivat tekemään sellaista, mikä on väärää Herran silmissä, ja herättivät näin hänen vihansa. 18 Niin pahoin Herra vihastui Israelin kansaan, että työnsi sen pois kasvojensa edestä. Vain Juudan heimo jäi jäljelle. 19 Juudakaan ei noudattanut Herran, Jumalansa, käskyjä, vaan eli niiden tapojen mukaan, jotka Israelissa oli otettu käyttöön. 20 Siksi Herra hylkäsi heidät kaikki, koko Israelin suvun. Hän nöyryytti heitä, antoi heidät rosvojoukkojen käsiin ja lopulta heitti heidät pois kasvojensa edestä. 21 Silloin kun Herra oli repäissyt Israelin Daavidin suvusta erilleen, israelilaiset olivat asettaneet kuninkaaksi Jerobeamin, Nebatin pojan, ja Jerobeam oli kääntänyt Israelin pois Herran teiltä ja johdattanut sen suureen syntiin. 22 Sen jälkeen israelilaiset syyllistyivät kaikkiin synteihin, joita Jerobeam oli tehnyt. Niistä he eivät luopuneet, 23 ja niin Herra työnsi Israelin pois kasvojensa edestä. Hän teki niin kuin oli palvelijoittensa, profeettojen, suulla ilmoittanut ja siirsi israelilaiset heidän omasta maastaan Assyriaan. Siellä he ovat vielä tänäkin päivänä.
 5. 5. Kuva: Raamatun Atlas, Uusi tie 2010
 6. 6. Laki: "Kääntykää, sillä teitä odottaa tuho." Evankeliumi: "Kääntykää, sillä teidän takananne on Jumala."
 7. 7. Onko Joonan tarina totta? ● Suhtautuminen Raamattuun ● Onko Jumala vain luonut maailman, vai vaikuttaako hän edelleen? ● Miten suhtaudumme ihmeisiin?
 8. 8. Onko Joonan tarina totta? ● Suhtautuminen Raamattuun ● Onko Jumala vain luonut maailman, vai vaikuttaako hän edelleen? ● Miten suhtaudumme ihmeisiin? ● Jeesus puhui Joonasta tositapahtumana ● Todelliset paikat ja ihmiset
 9. 9. Catacomb of Priscilla, Rome
 10. 10. 2. Kun. 14:24-28 24 Jerobeam teki sitä, mikä on väärää Herran silmissä. Hän ei luopunut yhdestäkään niistä synneistä, joilla Jerobeam, Nebatin poika, oli johdattanut Israelin synnintekoon. 25 Hän kuitenkin palautti Israelille raja-alueen Lebo-Hamatista Kuolleeseenmereen saakka. Näin kävi toteen se, minkä Herra, Israelin Jumala, oli puhunut Gat-Heferistä kotoisin olevan palvelijansa Joonan, Amittain pojan, suulla. 26 Herra oli nähnyt Israelin kurjaakin kurjemman tilan, sen, ettei ollut jäljellä ketään, ei ylhäistä eikä alhaista, josta olisi ollut maan pelastajaksi. 27 Mutta Herra ei vielä ollut ilmoittanut, että hän pyyhkii Israelin nimen pois taivaan alta, ja niin hän antoi Jerobeamin, Joasin pojan, pelastaa kansan. 28 Kaikki muu, mitä on kerrottavaa Jerobeamista ja hänen saavutuksistaan sekä siitä, kuinka hän kävi sotia ja palautti Damaskoksen ja Hamatin Israelille, on kirjoitettu Israelin kuninkaiden historiaan.
 11. 11. Joona 4:2 Hän rukoili Herraa ja sanoi: "Voi, Herra! Enkö minä tätä sanonut, kun olin vielä omassa maassani? Siksihän minä ensiksi lähdin pakoon Tarsisiin. Minä tiesin, että sinä olet anteeksiantava ja laupias Jumala, sinä olet kärsivällinen ja sinun hyvyytesi on suuri. Sinä olet aina valmis luopumaan rangaistuksesta, jolla olet uhannut.
 12. 12. Matt. 12:38-41 38 Silloin muutamat lainopettajat ja fariseukset sanoivat Jeesukselle: "Opettaja, anna tässä meidän nähtemme merkki!" 39 Mutta Jeesus vastasi heille: "Tämä paha ja uskoton sukupolvi vaatii merkkiä, mutta ainoa merkki, joka sille annetaan, on Joonan merkki. 40 Niin kuin profeetta Joona oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, niin on Ihmisen Poika oleva maan povessa kolme päivää ja kolme yötä. 41 Niniven asukkaat nousevat tuomiolle yhdessä tämän sukupolven kanssa ja langettavat sille tuomion. He kääntyivät, kun Joona saarnasi heille, ja tässä teillä on enemmän kuin Joona!
 13. 13. Joona 2:9 Matt. 16:16-17 Mutta minä saan uhrata ja laulaa kiitosta sinulle. Minkä olen luvannut, sen minä täytän. Vain Herra voi pelastaa. 16 Simon Pietari vastasi: "Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika." 17 Jeesus sanoi hänelle: "Autuas olet sinä, Simon, Joonan poika. Tätä ei sinulle ole ilmoittanut liha eikä veri, vaan minun Isäni, joka on taivaissa.
 14. 14. Joonan kirjan opetus ● Jumala käyttää vajavaisia ihmisiä ● Sanoma kuuluu kaikille ● Jumalan rakkaus ylittää ihmisen ymmärryksen ● Vain Herra voi pelastaa

×