Predavanja kreativna industrija,-digitalizacija_i_nasledje

248 views

Published on

Predavanja kreativna industrija,-digitalizacija_i_nasledje

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
248
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Predavanja kreativna industrija,-digitalizacija_i_nasledje

 1. 1. TAMARA OGNJEVIĆ ARTIS CENTAR oktobar 2011
 2. 2.  Podrazumeva spoj stvaralaštva i ekonomije, umetnosti i tržišta. Sam pojam je nov, međutim odnos kreativnog i komercijalnog je drevan. Kreativna industrija podrazumeva timski rad, “umrežavanje” i dostupnost najširoj publici, jer teži da samoodrživosti, odnosno ne spada u dotirane vidove kulture i stvaralaštva.
 3. 3.  Proces utemeljen na savremenim digitalnim trendovima, objedinjuje kulturu, medije i informisanje sa ciljem da kreira novi vid komunikacije dostupan najširoj publici. Zahvaljujući uticaju digitalnih tehnologija i digitalnog umrežavanja (networking) načini na koje kreiramo i “konzumiramo” kulturne sadržaje zauvek su promenjeni. Konzervativno shvatanje pod digitalizacijom podrazumeva čuvanje podataka iz oblasti nauke, kulture, umetnosti, književnosti kao novo sredstvo arhiviranja baštine.
 4. 4.  Digitalizacija u okviru koje projekt Europeana zauzima mesto od izuzetnog značaja predstavlja alat u procesu formiranja novog vida komunikacije. Coulture at the touch of button (Pritiskom na dugme do kulture) novi kredo kulture i kerativne industrije. Digitalizacija je put ka kulturi mlade generacije i nezaustavljiva je.
 5. 5.  Može li stari, dobri muzej u novi komunikacijiski kontekst? I “fizička” publika komunicira digitalno prema poslednjim istraživanjima u Luvru – Svaki drugi posetilac više fotograšiše u muzeju nego što neposredno vizuelno komunicira umetnički sadržaj. Praksa pokazuje da veliki promet posetilaca u muzejima ometa usredsredjeno razgledanje, dok digitalna forma i 3D galerije olakšavaju pristup muzejskim sadržajima.
 6. 6.  Istraživanja u Luvru i Rijksmuseumu pokazuju da virtuelnu publiku u najvećem % čine studenti, umetnici i visokoobrazovane žene. Večina njih koristi virtuelni servis internet prezentacije kao pripremu za fizičku posetu muzeju. Digitalni sadržaj omogućava publici da i sama bude kreativna i da učestvuje u procesu komunikacije nasleđa. Načini da se ovakvi komunikacijski obrazac uspostave su bezbrojni i kreativno neiscrpni.
 7. 7. Muzeji i drugi čuvari baštine imaju velike potencijale za realnu zaradu kroz mehanizme koje nudi digitalizacija – DOWNLOAD THE MONEY! Povezivanje sa privredom i velikim sistemima, industrijom i javnim preduzećima u okviru razmene “dobara” može omogućiti muzeju da sam stvara svoje finansije – Rijksmuseum+Hamma+amsterdamski aerodorm
 8. 8.  Proces digitalizacije predstavlja optimalni okvir za saradnju muzeja sa dizajnerima, animatorima, stručnjacima za PR i marketing, savremenim umetnicima, privrednim subjektima, institucijama u oblasti turizma i mnogim drugim faktorima tzv. poslovnog sveta. Kakav rezultat može da da na dugoročnom planu ozbiljna i dobro osmišljena kampanja između starog i novog, stvaralaštva i ekonomije, kulture i medija efektno su pokazali Dejmijan Hrst i Rembrant van Rijen www.fortheloveofgod.nl
 9. 9. HVALA NA PAŽNJI!

×