Tips voor jouw sollicitatiegesprek - valkuilen & oplossingen

299 views

Published on

Tips voor jouw sollicitatiegesprek: wil jij je beter voorbereiden op eventueel lastige vragen? Door deze tips weet je beter wat je kunt verwachten en sta jij in ieder geval stevig in je schoenen - "een goede voorbereiding is het halve werk '.

Published in: Career
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
299
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tips voor jouw sollicitatiegesprek - valkuilen & oplossingen

  1. 1. Sharon Recruitment & Interim 06 – 33 90 1988 mail@sharonrecruitment.nl www.sharonrecruitment.nl Tips voor jouw sollicitatiegesprek - valkuilen & oplossingen Vanaf de rol van Intercedent tot mijn huidige job als Recruiter/Headhunter (10 jaar) heb ik heel veel sollicitanten gesproken. Hierdoor heb ik valkuilen gezien waar veel sollicitanten zich niet of nauwelijks van bewust zijn. Om je dan ook op weg te helpen met het voeren van een goed sollicitatiegesprek heb ik hieronder een aantal genoemd: • Geen of een onduidelijke motivatie geven waarom de vacature jou aanspreekt en waarom je bij deze organisatie wilt werken – Bereid je voor en bedenk wat je gaat zeggen want, hoe voorspelbaar ook, deze vraag wordt bijna altijd gesteld; • Niet de juiste lichaamshouding - Vermijdt onderuit hangen, zitten met de armen over elkaar en kijk hoe je gesprekspartner erbij zit en probeer dit te ‘spiegelen’. Dit geeft direct meer sympathie; •Te lang van stof – Nogmaals, een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk dus wat je gaat zeggen en desnoods geef je het meest belangrijke een kleur met een marker op je CV zodat je niet afdwaalt en te wollig wordt; • Een antwoord geven die niet op de gestelde vraag aansluit – Indien je niet precies weet wat er met de vraag bedoeld wordt, vraag dit dan om te voorkomen dat jouw antwoord een geheel andere richting uitgaat dan dat de Recruiter bedoeld. Indien de vraag erg lastig is, is het beter om even te pauzeren en een antwoord vooraf in je hoofd te formuleren dan dat je begint met hardop antwoorden en jouw verhaal een heel andere kant opgaat (ratelen); •Te uitgebreid verhaal houden als het gaat om het toelichten van je CV - Oefen dit een paar keer voor jezelf voordat je het gesprek ingaat, schrijf op wat je wilt vertellen of onderstreep het op je CV (wat je natuurlijk zelf ook meeneemt naar het gesprek incl. referenties/getuigschriften).
  2. 2. Sharon Recruitment & Interim 06 – 33 90 1988 mail@sharonrecruitment.nl www.sharonrecruitment.nl Tips voor jouw sollicitatiegesprek - valkuilen & oplossingen • Teveel over jezelf vertellen als functionaris – Vertel ook wat persoonlijks, vooral aan het begin van een gesprek zal de Recruiter vaak de vraag stellen “vertel eens wat over jezelf”en begint de sollicitant met de werkervaring. Niet doen, vertel vooral over jou als persoon, wie je bent, waar je woont, jouw gezin, je hobby’s, extra activiteiten etc. Probeer hierbij iets opvallends te noemen, iets wat voor jou belangrijk is als je niet aan het werk bent. Dit maakt jou uniek en hierdoor laat je meteen een grotere indruk achter; • Je bent onduidelijk in je behaalde resultaten/targets - Vooral als commerciële man/vrouw moet je dit soort antwoorden paraat hebben. Geef hierbij niet alleen je taak/rol aan maar ook wat je daadwerkelijk hebt weten te bereiken (met jouw team) en wat was vervolgens jouw eigen aandeel hierin; • Met voorbeelden komen waarom het ergens fout ging en dan vaak de schuld bij de situatie, de omgeving of zelfs je voormalig werkgever neerleggen - Probeer uit iedere situatie de positieve punten uit te lichten en aan te geven wat je wel hebt bereikt, of als het niet lukte wat je er in ieder geval van hebt geleerd. • Geen vragen stellen en ook geen vragen voorbereid hebben, dit komt onvoorbereid en ongeïnteresseerd over – Zoek de dialoog, raak in gesprek en maak contact; • Niet de juiste kleding aan hebben – Komt nog vaker voor dan je denkt. Het is eigenlijk altijd beter om overdressed te zijn dan underdressed. Kies bij twijfel dan liever voor een pak (als man) dan een spijkerbroek met een net overhemd. Overigens, voor sollicitanten met werkkleding aan kan het nog weleens voorkomen dat ze vanuit hun werk komen met hun werkkleding nog aan, dit vind ik persoonlijk geen probleem aangezien ze direct tijd voor dit gesprek maken. Geef dit dan wel van tevoren aan.

×