Terratrèmol i tsunami al japó [sólo lectura]

1,513 views

Published on

Presentació sobre l'estudi sobre el terratrèmol i el tsunami del Japó realitzat pels alumnes de cicle superior de l'Escola Serra de Prades. Treball realitzat a la sisena hora.

Published in: Education, Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,513
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
220
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Terratrèmol i tsunami al japó [sólo lectura]

 1. 1. TERRATRÈMOL I TSUNAMI AL JAPÓ
 2. 2. QUÈ EN SABEM DE JAPÓ
 3. 3. El Japó és un país insular de lÀsia Oriental. Localitzat a l’oceà Pacífic, està situat a l’estde la República Popular de Xina, Corea i Rússia, i s’estén des del mar dOkhotsk al nord,al Mar de la Xina Oriental al sud.Un país insular es un estat limitat a una illa o a un grup d’illes, i que no té cap territorisobre el continent.La capital del Japó és Tokio, està localitzat el centre est de la illa de Honshu.El Japó comprèn unes 3.400 illes.
 4. 4. A nivell turístic el Japó es pot visitar tant pels seus paisatges,gràcies als grans boscos i les llargues platges que té, com a nivellcultural per la seva història mil·lenària o a nivell l’oci amb la granquantitat i varietats de parcs temàtics que hi ha. Un dels llocs més visitats del país és la torre de Tokio: la torre de midafa 332,6 metres. La torre de Tokio pesa 4.000 tones.
 5. 5. El castell Himeji del segle XVII, patrimoni de la humanitat des de1993 és un dels monuments més importants del país. Un altre lloc visitat del Japó és la muralla defensiva del castell Edo:va estar construït l’any 1457,estava regit per dos magistrats (cada unes feia responsable d’una meitat).
 6. 6. ELS DIBUIXOS ANIMATS JAPONESOS Lanime és el terme que agrupa fora del Japó els dibuixosanimats de procedència japonesa.[ Al Japó també es desenvolupa el món del manga, que és elcòmic de procedència japonesa.
 7. 7. EL JAPÓ és un país acostumat als terratrèmols. En aquestlloc, als nens, ja de ben petits els preparen per com s’han decomportar davant d’un fenòmen d’aquestes característiques.
 8. 8. PARLEM DEL QUÈ VA PASSAR…Dia 11 de març de 2011 al Japó hi va haver el terratrèmol de magnitud8,9 a lescala de Richter. És el més potent de la seva història. Encarano es sap del cert quantes víctimes va causar el que és segur és que lagran majoria no les va causar la sacsejada, sinó el tsunami posterior:l’onada gegant que va arribar una hora més tard.El dia 22 de març de 2011 es confirma que hi ha més dun miler devíctimes mortals i 88.000 desapareguts.
 9. 9. ANEM A ACLARIR CONCEPTES Què és un terratrèmol? Com mesurem els terratremols? Què és un tsunami?
 10. 10. Però, que és exactament un terratrèmol?Per a entendre-ho cal saber que lestructura del nostre planeta consisteix en un nucli,un mantell i una escorça. Quant a lescorça, la part més exterior de la Terra, esdivideix en plaques, anomenades tectòniques, que es mouen incessantment. Doncs bé,quan una de les plaques topa amb una altra tenim un terratrèmol.La topada entre aquestes plaques desencadena una vibració que es transmet a lasuperfície en forma dones, dites sísmiques, i que segons la intensitat de la topada esfaran notar més o menys. Si el frec entre les plaques és molt lleuger, solament elcopsarà un aparell especial anomenat sismògraf. Ara, si és intens, lona sísmicaresultant arriba a esfondrar edificis, ponts, carreteres, obrir grans esvorancs a terra icausar milers de morts.
 11. 11. El punt on dues plaques freguen o topen sanomena hipocentre o focus.Normalment, lhipocentre dels terratrèmols sol trobar-se a setanta quilòmetressota la superfície terrestre, però pot localitzar-se a qualsevol punt que noultrapassi els set-cents quilòmetres de profunditat.Finalment, el punt de la superfície terrestre més a prop de lhipocentresanomena epicentre, que és on el moviment sísmic resulta més intens.Naturalment, com més lluny és una zona de lepicentre, més poc shi perceben elsefectes dun terratrèmol, o pràcticament gens. Aquestes ratlles són les que reprodueix un sismògraf.
 12. 12. COM MESUREM ELS TERRATRÈMOLS?L’escala sismològica de Richter, també coneguda com escala de magnitudlocal (ML) és una escala logarítmica de base 10 arbitrària que assigna unnúmero per quantificar l’efecte d’un terratrèmol. Es denomina així enhonor del sismòleg americà Charles Richter (1900-1985).Un terratrèmol es mesura amb uns aparells que es diuen sismògrafs. Elssismògrafs detecten les ones produïdes per la tremolor de la Terra. Eldocument on es recullen els terratrèmols s’anomena sismograma. Elsexperts en terratrèmols són els sismòlegs. En poden classificar la forçai la intensitat de dues maneres. Per mesurar-ne la magnitud es fa servirl’escala de Richter, que dóna una idea de la força que ha tingut elterratrèmol. Per mesurar-ne la intensitat es fa servir l’escala de Marca-li, que dóna una idea dels danys que ha produït.
 13. 13. Un tsunami és una sèrie dones massives que poden tenir lloc després dun terratrèmol, activitat volcànica , esllavissaments submarins, impactes de meteorits al mar, o fins i tot grans trossos dilla esllavissant-se al mar.El Japó, per la seva ubicació geogràfica, és el país més colpejat pels tsunamis.
 14. 14. •Els terratrèmols són la gran causa dels tsunamis. Perquè un terratrèmolorigini un sisme submarí, el fons marí ha de ser mogut abruptament ensentit vertical, de manera que loceà és impulsat fora del seu equilibrinormal. Quan aquesta immensa massa daigua tracta de recuperar el seuequilibri, es generen les onades. La grandària del tsunami estaràdeterminat per la magnitud de la deformació vertical del fons marí.•No tots els terratrèmols generen tsunamis, sinó només aquells demagnitud considerable (primera condició), que ocorren sota el terra marí(segona condició) i que siguin capaços de deformar (tercera condició). Sibé qualsevol oceà pot experimentar un sisme submarí, és més freqüentque ocorrin en loceà Pacífic, les marees són més comunament seient deterratrèmols de magnituds considerables (especialment les costes deXile, Perú i Japó).
 15. 15. Això és el gràfic del tsunami que De vegades el tsunami és tan gran,mostra com ve de fort l’onada. que pot endur-se cases, persones, avions, trens, etc…
 16. 16. Un tsunami apropant-se a la costa. Un declivi menys accentuatfa que les onades d’un tsunami perdin força i alçada.Un declivi amb més profunditat fa que les onades d’un tsunamisiguin més altes i potencialment destructives.
 17. 17. A causa del terratrèmol la costa del Japó es va desplaçar cap a l’oestaproximadament quatre metres. Aquest declivi amb més profunditat faque les onades d’un tsunami siguin més altes i potencialmentdestructives. Aquest es va produir en una zona on conflueixen duesplaques tectòniques. Com a conseqüència del moviment, la placa delPacífic va avançar per sota de la placa Nord-Americana, on s’assental’arxipèlag japonès, entre sis i vint-i-sis metres en direcció cap a l’oest.L’elevació de la placa Nord-Americana va ser justament el movimentque va generar el tsunamI. L’àrea de ruptura fa uns quatre-centsquilòmetres de nord a sud.
 18. 18. Al Japó el tsunami es va endú tot el que va trobar al seu pas
 19. 19. Aquest treball l’hem realitzat els alumnes de CicleSuperior del CEIP Serra de Prades: Fikru Jaume Orfila Vilamajó Jose Maria Planas Segura Luis Felipe Penilla Perez Denisa Rocsana Diosan Dan Mireia Musté Esplugas Aina Badia Salvadó Aitor Varela Anca

×