Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Pohtiva essee kielestä

1,932 views

Published on

Aiheita ja ohjeita

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Pohtiva essee kielestä

 1. 1. POHTIVA ESSEE KIELESTÄ
 2. 2. Valitse yksi oheisesta aiheista tai keksi omasti. Voit valita otsikon annetuista tai keksiä oman otsikon. Suunnittele teksti huolella. Kerää ajatuksia ajatuskarttaan tai ranskalaisin viivoin. Muista monipuoliset perustelut ja esimerkit. Hahmottele esseen rakenne: aloitus, käsittelykappaleet ja lopetus. Sitten kirjoittamaan!
 3. 3. Jos käytät lähteenä tekstiä, viittaa siihen esimerkiksi näin: Kolumnissaan Englannin käyttö Helsingissä ei tuo maailmaan mitään uutta (HS 6.10.2014) Janne Saarikivi kirjoittaa, että… Saarikiven mukaan… Saarikivi väittää, että…
 4. 4. 1. SUOMI ÄIDINKIELENÄ (Otsikko: Suomi – maailman vaikein/kaunein/hauskin kieli tai Suomi – äidinkieleni). Millaisena kielenä pidät suomea? Mistä suomen sanoista ja piirteistä pidät ja miksi? Mitä suomen sanoja tai piirteitä olet joskus hämmästellyt? Mikä suomen kielessä on sinulle helppoa tai vaikeaa? Mitä suomen kieli sinulle merkitsee? Mitä sen osaaminen sinulle mahdollistaa? Mitä voit tehdä vain suomen kielellä? Voisitko ajatella, että vaihtaisit äidinkielesi jossain tilanteessa?
 5. 5. 2. OMA(T) KIELENI (Otsikko: Minä kielenkäyttäjänä) Millainen kielenkäyttäjä sinä olet? Millaista ja mitä kieltä puhut ystäviesi, perheen, sukulaisten, opettajien ja tuntemattomien ihmisten kanssa? Millaista kieltä käytät netissä ja sosiaalisessa mediassa? Millaisia kokemuksia sinulla on vieraiden kielten käyttämisestä? Millaiset kielenkäyttötilanteet ovat sinulle ominaisia ja helppoja? Millaisissa kielenkäyttötilanteissa joudut skarppaamaan?
 6. 6. 3. ENGLANNIN VALTA-ASEMA (Otsikko: Kielet ovat rikkaus tai Tarvitaanko suomen kieltä?) Englannilla pärjää joka paikassa – turhaa opiskella suomen kieltä tai muita kieliä. Vai oletko eri mieltä? Pohdi ja perustele, miksi suomen kieli (tai joku muu kieli) on tärkeä. Mitä kaikkea eri kielillä tehdään? Mikä on kielen merkitys sitä puhuville ihmisille? Voit halutessasi käyttää Janne Saarikiven kolumnia pohdinnan apuna. (Pyydä opelta.)
 7. 7. 4. KOULUN KIELIPOLITIIKKA (Otsikko: Kielten opiskelu avaa oven maailmaan tai Vapaaehtoisuutta ja vaihtoehtoja kielten opiskeluun) Koululaisten on pakko aloittaa vieraiden kielten opiskelu kolmannella luokalla. Toista kotimaista aletaan opiskella seitsemännellä, vuodesta 2016 alkaen jo kuudennella luokalla. Mitä mieltä olet Suomen tämänhetkisestä koulujen kielipolitiikasta? Onko kouluissa tarpeeksi vaihtoehtoja kielten opiskeluun? Mitä mieltä olet pakollisesta toisen kotimaisen kielen opiskelusta? Mitä kieliä koulussa tulisi mielestäsi opettaa?
 8. 8. 5. KOULUN KIELTENOPETUS (Otsikko: Koulun kieltenopetus uusiksi tai Kokemuksia koulun kieltenopetuksesta) Millaisia kokemuksia sinulla on eri kielten opiskelusta koulussa? Mitä olet oppinut ja mitä et? Mitä kielen osa-alueita tunneilla painotetaan? Kasvattaako koulu osaamaan kieliä niin, että kielitaito vastaa todellisiin tarpeisiin? Miten muuttaisit koulun kieltenopetusta ja mitä säilyttäisit ennallaan?
 9. 9. 6. INTERNETIN JA SOSIAALISEN MEDIAN VAIKUTUS KIELEEN JA SEN KÄYTTÖÖN (Otsikko: Uutta suomea uudella tavalla tai Johdatus somesuomeen) Millaista kieltä internetissä ja sosiaalisessa mediassa käytetään? Millaisia ilmauksia, sanoja tai kielenkäytön tapoja on siirtynyt netissä ja somessa käytetystä kielestä muihin kielenkäyttötilanteisiin? Onko tämä hyvä vai huono asia? Pitääkö internetissä ja sosiaalisessa mediassa osata käyttää tietynlaista kieltä? Voiko kielen vuoksi joutua kiusatuksi? Pohdi omaa kielenkäyttöäsi internetissä ja sosiaalisessa mediassa. Miten se eroaa muista kielenkäyttötilanteista?

×