Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

2. Η νεολιθική εποχή

31,159 views

Published on

Published in: Education

2. Η νεολιθική εποχή

 1. 1.  Ποιες διαφορές παρατηρείς στο πέρασμα από την Παλαιολιθική στη Νεολιθική εποχή; Μπακάλης Κώστας history-logotexnia.blogspot.com
 2. 2. 1. Ποια επαναστατική αλλαγή έχουμε στα χρόνια της Νεολιθικής Εποχής; - Παλαιολιθική Εποχή: κυνηγός και τροφοσυλλέκτης - Νεολιθική Εποχή: Γεωργός και κτηνοτρόφος = μια πραγματική επαναστατική αλλαγή
 3. 3. 2. Ποια υπήρξαν τα γνωρίσματα της Νεολιθικής Εποχής; Νεολιθική Εποχή (6.500 ως 3.000 π.Χ.): Μόνιμη εγκατάσταση του ανθρώπου και δημιουργία οικισμών. Απασχόληση με την Γεωργία και την Κτηνοτροφία. Χρήση της Κεραμικής.
 4. 4. 3. Ποιες ήταν οι κλιματολογικές αλλαγές και πώς επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων; • Περίπου το 6.500 π.Χ. το κλίμα γίνεται θερμότερο και το κυνήγι σπανιότερο. • Ό άνθρωπος για την τροφή του δεν μπορεί πια να στηρίζεται αποκλειστικά στο κυνήγι και την καρποσυλλογή. • Θα έπρεπε ο ίδιος να προχωρήσει στην παραγωγή της τροφής του. • Είναι η αρχή για τη γεωργία και τη κτηνοτροφία.
 5. 5. 4. Σε ποιο μέρος του Πλανήτη εκδηλώθηκε η γεωργική επανάσταση;  Η γεωργία γεννιέται σε μια «εύφορη ημισέληνο» που περιλαμβάνει τη Μεσοποταμία, την Παλαιστίνη (Χαναάν, Φοινίκη) και την Αίγυπτο.  Στη συνέχεια, γεωργία και κτηνοτροφία επεκτείνονται στη βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.  Αργότερα, νέες εστίες εμφανίζονται σε Αμερική και Ασία.
 6. 6. Η «Εύφορη ημισέληνος»
 7. 7. 5. Ποια φυτά καλλιεργήθηκαν αρχικά από τον άνθρωπο – γεωργό; -Τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν ήταν τα δημητριακά, τα οποία αποτελούσαν τη βάση της διατροφής του ανθρώπου.
 8. 8. 6. Ποια γεωργικά εργαλεία εφευρίσκουν οι άνθρωποι; Από τι υλικό είναι φτιαγμένα; Για να διευκολύνονται στην καλλιέργεια οι άνθρωποι, σιγά σιγά εφευρίσκουν διάφορα εργαλεία όπως: - Το αλέτρι για να οργώνουν τη γη, - Το δρεπάνι για το θερισμό, - Τη μυλόπετρα για να αλέθουν τους σπόρους. Αυτά τα εργαλεία είναι συνήθως κατασκευασμένα από λειασμένο λίθο.
 9. 9. 7. Ποιες ανάγκες οδηγούν στην κατασκευή κεραμικών;  Νέες τεχνικές αναπτύσσονται.  Οι άνθρωποι κατασκευάζουν κεραμικά: - Για να τοποθετούν τα περισσεύματα των δημητριακών , - Και για να ψήνουν τις τροφές.
 10. 10. 8. Από ποια υλικά κατασκευάζουν τα ρούχα τους; Αρχίζουν να υφαίνουν τα ενδύματά τους, χρησιμοποιώντας: - το μαλλί των προβάτων, - ή φυτά όπως το λινάρι.
 11. 11. 9. Με τι είδους υλικά κατασκευάζουν τα σπίτια τους; - Συγχρόνως, με τη γεωργική ενασχόληση οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη νομαδική ζωή. - Επιλέγουν τη μόνιμη εγκατάσταση και χτίζουν σπίτια με:  Ξύλα,  Πέτρες,  Πλίνθους. - Συγκεντρώνονται και δημιουργούν τα πρώτα χωριά.
 12. 12. 10. Εκτός από τους γεωργούς ποια άλλη επαγγελματική ομάδα εμφανίζεται; -Οι κάτοικοι των νεολιθικών χωριών είναι γεωργοί και κατασκευάζουν μόνοι τους ό,τι χρειάζονται. - Γρήγορα, όμως, οι άνθρωποι ειδικεύονται. - Δίπλα στους γεωργούς παρουσιάζονται οι τεχνίτες. - Ανταλλάσουν τα προϊόντα τους με τρόφιμα και έτσι αναπτύσσεται σταδιακά ένα είδος οικιακής οικονομίας.
 13. 13. 11. Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας έχουν εντοπιστεί νεολιθικοί οικισμοί; Στον Ελλαδικό χώρο οι μεταβολές της νεολιθικής περιόδου αρχίζουν να γίνονται ορατές γύρω στο 6.500 π.Χ. Νεολιθικοί οικισμοί έχουν εντοπιστεί σε: - Περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, - Σε βραχώδεις τοποθεσίες των νησιών, - Σε παρυφές ορεινών όγκων, - Σε σπήλαια, - Σε παραλιακές και παραλίμνιες περιοχές.
 14. 14. 12. Τι ονομάζουμε «τούμπα» και «μαγούλα»; Ο πιο συνηθισμένος χώρος προϊστορικού οικισμού για τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας είναι ο τεχνητός λοφίσκος που ονομάζεται «τούμπα» και «μαγούλα».
 15. 15. 13. Τι γνωρίζετε για τον επίπεδο και το Λιμνιαίο οικισμό; Παράλληλα αναπτύσσεται ο επίπεδος οικισμός ο οποίος στη νότια Ελλάδα καταλαμβάνει μεγάλη έκταση. Λιμνιαίος οικισμός έχει ανασκαφεί στη θέση Δισπηλιό στην Καστοριά. Ξύλινοι πάσσαλοι στήριζαν επίσης ξύλινες πλατφόρμες επάνω στις οποίες στηρίζονταν τα σπίτια.
 16. 16. 14. Από τι είδους υλικό κατασκευάζονται τα σπίτια των νεολιθικών οικισμών; Στη βόρεια Ελλάδα τα σπίτια των νεολιθικών οικισμών, κατά κανόνα, είναι κατασκευασμένα από κλαριά και λάσπη και στηρίζονται σε έναν ξύλινο σκελετό. Στη Θεσσαλία, στη νότια Ελλάδα αλλά και στα νησιά του Αιγαίου στην κατασκευή των σπιτιών χρησιμοποιούνται εύρυτατα ντόπιες πέτρες.
 17. 17. 15. Τι γνωρίζετε για την οικονομία της νεολιθικής εποχής; Η ενασχόληση με τη γεωκτηνοτροφία είναι το κύριο χαρακτηριστικό της οικονομίας κατά τη Νεολιθική περίοδο στην Ελλάδα. - Τα δημητριακά και τα όσπρια αποτελούν τη βάση των καλλιεργειών. - Τα αιγοπρόβατα, τα βοοειδή και οι χοίροι τη βάση της κτηνοτροφίας. - Κατά την περίοδο αυτή κατασκευάζονται και χρηστικά αντικείμενα οικιακής χρήσης, κεραμικά, λίθινα ή οστέινα.
 18. 18. 16. Σε ποιον ανήκε η γη και τα κοπάδια στη νεολιθική περίοδο;  Δε γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι είχαν ατομική ιδιοκτησία της γης. Το πιο πιθανό είναι ότι η γη ανήκε συλλογικά στην κοινότητα.  Τα νεολιθικά κοπάδια, από οικόσιτα ζώα, πρέπει να ήταν μικρά.  Την ευθύνη για τη βοσκή τους μπορεί να την είχε ολόκληρη η κοινότητα.
 19. 19. 17. Πώς διαπιστώνεται το έντονο θρησκευτικό συνάισθημα του νεολιθικού ανθρώπου; Ο άνθρωπος της νεολιθικής εποχής δεν είναι μόνος. - Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ευρύτερης ομάδας, της κοινότητας. - Τέλος, η μελέτη των τρόπων ταφής των νεκρών, γενικώς η φροντίδα γι’ αυτούς, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο νεολιθικός άνθρωπος στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από έντονο θρησκευτικό συναίσθημα.
 20. 20. 18. Τι γνωρίζετε για τα πήλινα αγγεία της νεολιθικής εποχής; Στη νεολιθική εποχή εφευρίσκεται το πλάσιμο πήλινων αγγείων που ψήνονταν κατόπιν στη φωτιά, ώστε να γίνονται σκληρά και ανθεκτικά. Στην αρχή ήταν όλα χονδροειδή, μονόχρωμα και ακόσμητα. Αργότερα τα σχήματά τους έγιναν κομψότερα και έφεραν διακόσμηση. Τα σχέδια αποτελούνταν αρχικά από παράλληλες ή τεθλασμένες γραμμές, τρίγωνα, σπείρες και μαιάνδρους. Τα πήλινα αυτά κοσμήματα ζωγραφίζονταν με ζωηρά χρώματα.
 21. 21. Ειδώλια νεολιθικής εποχής
 22. 22. 19. Ειδώλια: Από ποιο υλικό κατασκευάζονται; Τι παριστάνουν; Τι συμβολίζουν; Τα νεολιθικά ειδώλια κατασκευάζονταν από πηλό, σπανιότερα από λίθο, και συχνά διακοσμούνταν με ζωγραφιστά σχέδια. Παριστάνουν κυρίως γυναικείες μορφές, όρθιες ή καθιστές, κάποτε με παιδί στην αγκαλιά. Λιγότερα είναι τα ειδώλια ανδρών και ακόμη σπανιότερα τα ειδώλια ζώων. Τα γυναικεία ειδώλια, που είναι και τα περισσότερα, εικονίζουν: - μάλλον τη μεγάλη μητέρα θεά, - άλλοι πιστεύουν ότι σε αυτά τονίζεται η σημασία της γυναίκας – μητέρας στη διαιώνιση της ζωής.

×