Your SlideShare is downloading. ×
0
четинари
четинари
четинари
четинари
четинари
четинари
четинари
четинари
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

четинари

403

Published on

prezentacija

prezentacija

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
403
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1.  Четинари су група голосеменица која обухвата 631 савремену врсту. Име су добили по игличастим асимилационим органима - четинама које карактерише већину врста. Четинари расту углавном као шумско дрвеће, мада се неки јављају и у форми ниског растиња (жбуње). У четинаре спадају познате биљке као што су борови, јеле, смрче, кедрови, клеке, чемпреси... Ендемити Балканског полуострва су борови молика и муника, као и врста смрче панчићева оморика.
  • 2.  листови многих четинара имају дуге и танке иглице, али други, имају равне листове, троугластог облика,а мали број њих имају широке, равне листове у облику трака. четинари су највише дрвеће, већина има моноподилну форму раста (једно, право стабло са бочним гранама). Многи четинари лучу изразито мирисну смолу да заштити дрво од инсеката и гљивичне инфекције рана. Величина зрелих четинара варира од мање одједног метра, до преко 100 метара. Највише је дрво Слоноваче (Sequoia sempervirens) са висином од 115.55 метара. Најстарији је Велики басен Бристлецоне Бор (Pinus longaeva)- 4.700 година.
  • 3.  Углавном расту на Северној Хемисфери у субарктичкој зони и заузимају огромна пространства Скандинавије, Русије и Канаде — тајге.
  • 4.  Цвет четинара је увек једнополан: мушки груписан у шишаричасте цвасти(микростробиле), а женски у шишаричасте цвасти (макростробиле) или је појединачни (тиса, тореја, цефалотаксус). У мушким шишаркама образују се поленова зрна. Она су код четинара прилагођена опрашивању помоћу ветра или животиња. У женским шишаркама формирају се семени замеци који су голи, а по оплођењу дају семе у шишарици или појединачно. Појединачно семе најчешће је у меснатом омотачу -арилусу. Четинари могу да буду једнодоми (обе врсте цветова на истој индивидуи) и дводоми (мушки цветови на мушким индивидуама, женски на женским). За оплођење четинара није неопходна вода. Шишарице четинара могу да буду различитог облика (купастог, ваљкастог, лоптастог), димензија мање од 1 cm (Chamaecyparis pisifera) до 30 - 60 cm (Pinus lambertiana) и конзистенције (одрвењене, кожасте, меснате – бобичасте).
  • 5. • четинари се састоје од шест до осам породица, са укупно 65-70 родоваСистематика и врста (600-630) ,696 прихваћене имена. •Cephalotaxaceae могу бити укључени у Taxaceae а неки аутори додатно препознају да Phyllocladaceae не припада са Podocarpaceae (са ким је овде укључен). Породица Taxodiaceae је овде укључена у породицу Cupressaceae.
  • 6.  http://en.wikipedia.org/wiki/Pinophyta#Morphology http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0 %BD%D0%B0%D1%80%D0%B8 Такође помогао http://translate.google.com/?hl=en&tab=TT
  • 7. Катарина МесарићИвана Стаменковић I-1

×