четинари
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Like this? Share it with your network

Share
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
603
On Slideshare
603
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
3
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1.  Четинари су група голосеменица која обухвата 631 савремену врсту. Име су добили по игличастим асимилационим органима - четинама које карактерише већину врста. Четинари расту углавном као шумско дрвеће, мада се неки јављају и у форми ниског растиња (жбуње). У четинаре спадају познате биљке као што су борови, јеле, смрче, кедрови, клеке, чемпреси... Ендемити Балканског полуострва су борови молика и муника, као и врста смрче панчићева оморика.
 • 2.  листови многих четинара имају дуге и танке иглице, али други, имају равне листове, троугластог облика,а мали број њих имају широке, равне листове у облику трака. четинари су највише дрвеће, већина има моноподилну форму раста (једно, право стабло са бочним гранама). Многи четинари лучу изразито мирисну смолу да заштити дрво од инсеката и гљивичне инфекције рана. Величина зрелих четинара варира од мање одједног метра, до преко 100 метара. Највише је дрво Слоноваче (Sequoia sempervirens) са висином од 115.55 метара. Најстарији је Велики басен Бристлецоне Бор (Pinus longaeva)- 4.700 година.
 • 3.  Углавном расту на Северној Хемисфери у субарктичкој зони и заузимају огромна пространства Скандинавије, Русије и Канаде — тајге.
 • 4.  Цвет четинара је увек једнополан: мушки груписан у шишаричасте цвасти(микростробиле), а женски у шишаричасте цвасти (макростробиле) или је појединачни (тиса, тореја, цефалотаксус). У мушким шишаркама образују се поленова зрна. Она су код четинара прилагођена опрашивању помоћу ветра или животиња. У женским шишаркама формирају се семени замеци који су голи, а по оплођењу дају семе у шишарици или појединачно. Појединачно семе најчешће је у меснатом омотачу -арилусу. Четинари могу да буду једнодоми (обе врсте цветова на истој индивидуи) и дводоми (мушки цветови на мушким индивидуама, женски на женским). За оплођење четинара није неопходна вода. Шишарице четинара могу да буду различитог облика (купастог, ваљкастог, лоптастог), димензија мање од 1 cm (Chamaecyparis pisifera) до 30 - 60 cm (Pinus lambertiana) и конзистенције (одрвењене, кожасте, меснате – бобичасте).
 • 5. • четинари се састоје од шест до осам породица, са укупно 65-70 родоваСистематика и врста (600-630) ,696 прихваћене имена. •Cephalotaxaceae могу бити укључени у Taxaceae а неки аутори додатно препознају да Phyllocladaceae не припада са Podocarpaceae (са ким је овде укључен). Породица Taxodiaceae је овде укључена у породицу Cupressaceae.
 • 6.  http://en.wikipedia.org/wiki/Pinophyta#Morphology http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0 %BD%D0%B0%D1%80%D0%B8 Такође помогао http://translate.google.com/?hl=en&tab=TT
 • 7. Катарина МесарићИвана Стаменковић I-1