Your SlideShare is downloading. ×
 • Like
Maakilpikonnalemmikkinä28042012
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Now you can save presentations on your phone or tablet

Available for both IPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Maakilpikonnalemmikkinä28042012

 • 209 views
Published

 

Published in Education
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
209
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. PetExpo 28-29.4.2012 Jan Enlundjan.enlund@gmail.com www.karvatassut.net
 • 2. Sisältö Maakilpikonnat yleisesti Hankkiminen Hoito Horrostaminen Ravinto Yleistä
 • 3. Maakonnalajit Suomessa Yleisimmän lemmikkinä pidettävät maakonnat suomessa ovat nelivarvaskilpikonnat( Testudo (Agrionemys) horsfieldii), kreikankilpikonnat (Testudo hermanni) sekä kannuskilpikonnat ( Testudo graeca) joita useampia alalajeja. Jonkun verran löytyy myös leopardikilpikonnia (Geochelone/Stigmochelys pardalis), saranakilpikonnia (Kinixys sp.), sekä hiilikilpikonnia (Geochelone Carbonaria) Kuvat on Wikipediasta: nelivarvas,T. H. Hermanni, T. G . Nabeulensis G/S. Pardalis, K. Belliana, G. Carponaria !!
 • 4. Maakilpikonnanhankkiminen Osa maakilpikonnista ovat uhanalaisia  Kauppaa, maahantuontia ja omistusta sanelle EU-säännöstö ns CITES  Tarkista aina että kilpikonnalta löytyy tämä todistus alkuperästä ja kasvatuksesta, jos laji sen vaatii  Tunnistemerkitse ja tee tarvittavat ilmoituksen Suomen ympäristökeskukselle Jos vain mahdollista, kannattaa hankkia Suomessa kasvatettu poikanen Kodinvaihtajia on myös paljon liikkeellä, sellaiselle uuden kodin antaminen on aina eettinen teko Eläinkaupoissa yleisesti on tarjolla nelivarvaskilpikonnia, muitakin lajeja saattaa saada tilaamalla. Älä osta maakonnaa säälistä, sillä huonokuntoisen konnan hoitaminen saattaa olla hankala prosessi eikä konna välttämättä selviä. Kun menet ostamaan maakilpikonnaa, katso että se on päällisin puolin terveen oloinen, kilpi tasainen ja ehjä, silmät kirkkaat ja luomet normaalit, kuivat sieraimet, hännänalus puhdas, sekä maakonnan paperiasiat ovat kunnosta, lajista riippuen.
 • 5. Hoito Maakilpikonna tarvitsee tilaa  Sisällä paras vaihtoehto on ylhäältä avoin terraario, jonka seinät eivät ole läpinäkyvät, aikuiselle 2m2, poikaselle vähempi ○ Kesäisen ulkotarha on suositeltava, riippuen lajista  Pohjamateriaaliksi luonnonmukainen alusta kuten turva-hiekkaseos ○ Pidä sopiva kosteus, lajista riippurn jotta konna voi hyvin (hengitystiet, kilpi, suolisto)  Kilpikonna tarvitsee myös valoa ○ UvB, päivävalo ja lämpölamppu. UvB jotta kilpikonnan kilpi voi hyvin ja vaihtolämpöiselle lämpölamppu on aina pakollinen
 • 6. Horrostaminen Luonnossa nelivarvaskilpikonnat, kreikankilpikonnat sekä osa kannuskilpikonnista horrostavat talven  Kilpikonnan hyvinvoinnin takia tämä on myös tehtävä vankeudessa (kotioloissa)  Kilpikonnan kasvuvauhti normalisoituu ja sen keho saa levätä.  Horrostetaan +3-7 asteessa, horrostamislaatikossa, 3- 5kk, ilmankosteus 80-90% =tärkeää  Paikkana vaikka kellari tai jääkaappi Vaatii suunnittelua ja seurantaa mutta ei ole vaikeaa!
 • 7. Ravinto Yleisimmät lemmikkinä pidettävät maakilpikonnat ovat kasvissyöjiä  Syö energiaköyhää ja kuitupitoista ravintoa  Pääosin kuivia heinäkasveja tai Pre Alpin Testudo- heinäpellettejä  Tummat salaatit ja lehtevät yrtit  Huolehdittava riittävästä vitamiinin ja kalsiumin saannista  Kesäisin kilpikonnan hyvä saada laiduntaa ulkona, jolloin saa luonnollisesti D-vitamiinia mutta kalsiumin saannista huolehdittava (mineraaliköyhä maaperä) Yleisimmille maakilpikonnalle ei saa antaa:  Viljatuotteita, epämääräisiä kilpikonnanpellettejä (yleensä suokonnille), lihaa, maitotuotteita palkokasveja (herneenversot ok sillointällöin), banaania, avokadoa, perunaa, bataattia, maissi a Väärä ravinto aiheuttaa kasvu- ja terveysongelmia!
 • 8. Yleistä-Perehdy hyvin valisemasi lajin hoitoon ennenostopäätöstä- Vältä vanhoja ohjeita ja uskomuksia hoidon ja ruokinnan suhteen, etsi tietoa useammastälähteestä, seuraa kokeneempien harrastajien keskustelua asiapitoisillafoorumeilla- Pyri maakilpikonnan hoidossa aina luonnonmukaisuuteen Herppi.net (www.herppi.net) – Paljon tietoja ja keskustelua Tortoise Trust (www.tortoisetrust.org) - Kilpikonnanomistajan ”pakkosivusto” Fineli (www.fineli.fi) – ruoka-aineiden ravintopitoisuuksia Shelled Warriors (www.shelledwarriors.co.uk) – brittiläisten harrastajien sivusto Terraarioeläimet.net (www.terraarioelaimet.net) – Harrastajien keskustelufoorumi Karvatassut.net (www.karvatassut.net) – Vaimoni ylläpitämä kotisivu jossa paljon informaatiota kreikankilpikonnista