Magnus Lundin - @gamsun  12	20	    Trender	  inom	      Internetmarknadsföring	  
Magnus Lundin - @gamsunVem är DU?!
Magnus Lundin - @gamsunMAGNUS LUNDIN
Magnus Lundin - @gamsunMAGNUS LUNDINwww.gamsun.se	  
Magnus Lundin - @gamsunMAGNUS LUNDIN  www.emeet.se	  
Magnus Lundin - @gamsunMAGNUS LUNDIN       www.u5aget.se	  
Magnus Lundin - @gamsunMAGNUS LUNDIN
Magnus Lundin - @gamsun
Magnus Lundin - @gamsun1	  	#  Lokalt
Magnus Lundin - @gamsun1	  	#  Lokalt
Magnus Lundin - @gamsun
Magnus Lundin - @gamsun
Magnus Lundin - @gamsun2	  	#  Socialt
Magnus Lundin - @gamsun
Magnus Lundin - @gamsun
Magnus Lundin - @gamsun
Magnus Lundin - @gamsun3	  	#  Integrerat
Magnus Lundin - @gamsun
Magnus Lundin - @gamsun3	 Övriga trender inom Internetmarknadsföring
Magnus Lundin - @gamsun1	  	#  Retargeting
Magnus Lundin - @gamsun
Magnus Lundin - @gamsun2	  	#  Personalisering
Magnus Lundin - @gamsun
Magnus Lundin - @gamsun
Magnus Lundin - @gamsun3	  	#  EXTREMT  bra content
Magnus Lundin - @gamsunEXTREMT bra content Gör så att sökmotorerna älskar din sajt (SEO) Gör så att besökarna älskar din...
Magnus Lundin - @gamsun TACK	  Kontakta  GAMSUN | Magnus Lundin"      http://www.gamsun.se!  Mig:      e: mag...
Magnus Lundin - @gamsunHIGH FIVE FÖR E-HANDELN!
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Trender Ehandel 2012 - Jetshop on Tour

3,208 views
3,126 views

Published on

Magnus Lundin, ägare på den digitala strategibyrån Gamsun, föreläser om 2012-års trender inom internetmarknadsföring, seo och ehandel.

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,208
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,474
Actions
Shares
0
Downloads
25
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • FRÅGORÄNDRAD TITELVEM ÄR JAG?Hej! Det är fantastiskt kul att vara här ska ni veta. Jag tänkte utan vidare paus ge mig på er i publiken med några frågor. Vilka här jobbar med Ehandel? Vilka använder internetmarknadsföring idag? Vilka här fullkomligen avskyr ehandel, och har råkat gå in i fel föreläsningssal? Härligt – Det är ändå i den här salen som det händer, så gå in för guds skull!Så, nu när det känns som att jag känt er sedan barnsben tänkte jag vända mig till er som skrivit ut föreläsningsprogrammet, och sedan denna slide kommit upp suttit och stirrat med en tom blick på rubriken. JA – Jag har ändrat titeln, precis som utvecklingen gör att nätet ständigt förändras, så har min titel också gjort det. Innehållet är dock ungefär detsamma, och ni kan känna er lugna – eller ja, lika nervösa som när ni läste den första titeln – sök, pandor och sociala medier.Till sist tänkte jag, innan jag drar igång med själv föreläsningen svara på frågan som ni som hittills sett lite konfunderade ut.
 • Vem är jag??! Även om jag själv slogs med tanken i 15-års åldern så kan man sammanfatta mig såhär.
 • Förutom att jag är Uppsala-bo och har kanske världens sötaste hundvalp (bild lämnas ut på begäran), så är det följande tre ikoner som är det jag pysslar med om dagarna.
 • Dels så äger jag Gamsun – En digital strategibyrå som hjälper företag att bli vinnare på nätet, oavsett storlek. Vi har funnits i snart 3 år och är otroligt glada att få hjälpa allt från stora bolag som Interflora och CSN till små, nystartade ehandelsföretag med stora ambitioner.
 • Sedan anordnar jag Sveriges kanske härligaste (o)konferens inom Ehandel. Vi kör konferensen den 21 mars i år, och släppte de första 100 biljetterna idag som otroligt nog slog höstens rekord på 19 sekunder med 25% - Alla biljetter var slut på 15 sekunder! Det släpps dock mer biljetter, och jag hoppas innerligt att vi ses! Google ”emeet” så kan ni läsa mer!
 • Utöver Gamsun och Emeet spenderar jag min tid med att själv vara ehandlare. Jag driver Uttaget Belysning som är ett av Sveriges största ehandelsbolag inom designbelysning på nätet. Det som syns i den lilla rutan är dessutom vår nya grafiska profil och design som släpps om bara någon vecka, så bli inte ledsna över den något föråldrade designen om ni går in på uttaget.se innan dess. Uttaget köpte jag upp i somras efter att ha hjälpt de förra ägarna som strategiskt bollplank, men när passion och rätt personal saknades började bolaget gå dåligt. Jag köpte då upp 100% och är otroligt glad över att ha lyckats vända från en ganska stor förlust till en bra vinst under det senaste halvåret. Passion är nyckeln till ALLT.
 • Det här är internetmarknadsföringsträdet. Inte bara ett av Sveriges längsta ord, utan även en ganska bra översikt över de olika val som man som företag har när det kommer till internetmarknadsföring. Tro mig – Jag ville prata om precis varje del, men Jetshop tillät mig inte att hålla kvar er till kl 01 inatt så jag var tvungen att välja ut några enskilda kvistar, och spara resten till ett annat tillfälle.Dessa är sociala medier, sökmotormarknadsföring och specifikt SEO, en del Ehandel såklart samt en liten kvist som egentligen är alldeles för liten på bilden i relation till hur viktigt det faktiskt är – Innehåll/Content.
 • Till att börja med ska vi ta och titta på några trender, för vad som möjligtvis skulle kunna kallas navet i ett ehandelsbolags försäljning via nätet – SEO.HÄNT EXTRMT MYCKET BARA UNDER DET SENASTE ÅRETTRE SPÅRUnder bara det senaste året har det hänt extremt mycket med SEO som egentligen har ikullkastat hela sättet som företag kan och bör arbeta med sin SEO. Jag kommer att ta upp tre spår här idag som tror kommer att vara otroligt viktiga att känna till och kapitalisera på under 2012.
 • Söket har blivit lokalt – Extremt lokalt skulle man till och med kunna säga. Google resonerar som så att om du sitter i Uppsala och söker på något så är du ganska potentiell att också få reda på vart du hittar det du söker i en fysisk närhet till där du bor. Vi Ehandlare skakar kanske lite på huvudet, men det är så som sökbeteendet ser ut och då gäller det att anpassa sig.
 • Interflora är en av våra kunder som vi bland annat hjälper med SEO. När vi började analysera kundernas sökbeteende insåg vi att kunderna i väldigt många fall sökte på blomma + stad, blombutik + stad osv, men att Interflora inte hade någon synlighet där överhuvudtaget. Man kan här på bilden till och med se hur Google föreslår en stad i kombination med sökordet, även fast kunden inte ens behövt skriva något än.
 • Vi utnyttjade därför Interfloras butikssidor som perfekta landningssidor, och såg till att de var utformade så att de dök upp när man gjorde en sökning på bland annat blombutik + stad. Och så länge som Interflora hade en butik där, så såg vi till att knipa förstaplatsen. Många av Interfloras franschisetagare hade dessutom skapat en plats på googleplaces, vilka också skapade bra synlighet i sökresultatet.
 • Vi utnyttjade därför Interfloras butikssidor som perfekta landningssidor, och såg till att de var utformade så att de dök upp när man gjorde en sökning på bland annat blombutik + stad. Och så länge som Interflora hade en butik där, så såg vi till att knipa förstaplatsen. Många av Interfloras franschisetagare hade dessutom skapat en plats på googleplaces, vilka också skapade bra synlighet i sökresultatet.
 • Två – Söket är på väg att bli otroligt socialt, och jag tror att det kommer att revolutionera hela sättet som vi söker – eller inte söker – på.
 • Google har bland annat bekräftat att de väger in sociala signaler från både facebook och twitter för att värdera hur högt en sida hamnar i sökresultatet.
 • Och senast nu i veckan rapporterade Google att de kommer att blanda sökresultatet med konversationer, rekommendationer och kontakter från deras egna sociala nätverk Google+. Låt oss titta lite närmare på det.
 • 3 – Filmen bekräftar nästan nästa punkt helt själv. Men det här är något stort som ni som företagare måste börja inse. SÖK MÅSTE VARA INTEGRERAT. Det kommer i framtiden inte att vara möjligt att endast jobba med SEO som det ser ut hos många leverantörer och företag idag. Man tar in en konsult som fixar några rubriker, några titlar och lite text samt ser till att hyra en herrans massa länkar från något företag. Företaget måste ha SEO som en integrerad del i hela sin kommunikation. I ALLT ni gör måste ni tänka SEO.
 • Se inte SEO som en ensam pusselbit, utan fokusera på hela pusslet. Tidigare har SEO kunnat fungera som en ensam pusselbit, men nu när Google har börjat väva in så många andra signaler förutom de tidigare så måste hela kommunikationen samspela!
 • Jag sprang på en rolig forumtråd från ehandel.se här om dagen som handlade om retargeting. Forumtråden lät såhär:
 • Retargeting handlar alltså om att nå ut till kunden igen efter att den har tittat på någon av era produkter och/eller tjänster. Hur många här inne kan stoltsera med att 100% av alla besökare köper något varje gång? Chansen att en kund bara fönstershoppar eller dylikt är överhängande, och att då påminna kunden om att de tittat på en produkt och göra det enkelt för dem att hitta den igen blir otroligt effektivt. Klickfrekvensen, dvs relationen mellan hur många annonsvisningar som krävs för att få ett klick ligger idag på 0,06% för en vanlig bannerannons. Med retargeting kan ni se till att bli relevanta, och på så sätt nå bättre resultat.
 • Den andra stora trenden som jag tror att vi kommer att se under 2012 handlar om personalisering. Vi gör själva ett enormt arbete just nu på Uttaget där vi optimerar hela verksamheten för detta. Personalisering bygger lite på samma spår som retargeting och går ut på att ta reda på vad en besökare kan vara potentiell att vara intresserad av.
 • Faktum är att de flesta företagen som jobbar med internetmarknadsföring verkar tänka såhär – Att alla är likadana, och beter sig precis likadant.
 • När det i själva verket är såhär – Alla kunder har olika behov, olika beteenden att fylla det behovet samt olika förutsättningar för att fylla det behovet.Ett företag som jobbar bra med personalisering skulle exempelvis inte visa samma produkter för alla besökare i e-butiker. Man skulle istället samla på sig besökardata och sedan visa upp de produkter som datan säger är mest relevant för just DEN besökaren. Och ska man titta på det företaget som jobbar RIKTIGT bra med personalisering så skulle det i detta nu sitta och klustra in sina olika produkter i grupperingar utifrån vilka produkter en viss typ av kund oftast köpte.
 • Den sista punkten är egentligen den punkt som styr huruvida ni kommer att lyckas eller inte. Tittar man exempelvis på SEO så släppte Google i höstas en uppdatering som hette Google Panda Update. Den gick ut på att rensa ut sajter med låg kvalité ur sökresultatet. Uppdateringen tittade bland annat på hur mycket unik text en sajt har, hur mycket text en sajt har och hur det innehållet är utformat och skrivet. Några av världens största ehandelssajter föll som stenar i sökresultatet efter att exempelvis ha kopierat alla produkttexter från sina leverantörer, och förlusten av pengar var stor.
 • Trender Ehandel 2012 - Jetshop on Tour

  1. 1. Magnus Lundin - @gamsun 12 20 Trender  inom   Internetmarknadsföring  
  2. 2. Magnus Lundin - @gamsunVem är DU?!
  3. 3. Magnus Lundin - @gamsunMAGNUS LUNDIN
  4. 4. Magnus Lundin - @gamsunMAGNUS LUNDINwww.gamsun.se  
  5. 5. Magnus Lundin - @gamsunMAGNUS LUNDIN www.emeet.se  
  6. 6. Magnus Lundin - @gamsunMAGNUS LUNDIN www.u5aget.se  
  7. 7. Magnus Lundin - @gamsunMAGNUS LUNDIN
  8. 8. Magnus Lundin - @gamsun
  9. 9. Magnus Lundin - @gamsun1   # Lokalt
  10. 10. Magnus Lundin - @gamsun1   # Lokalt
  11. 11. Magnus Lundin - @gamsun
  12. 12. Magnus Lundin - @gamsun
  13. 13. Magnus Lundin - @gamsun2   # Socialt
  14. 14. Magnus Lundin - @gamsun
  15. 15. Magnus Lundin - @gamsun
  16. 16. Magnus Lundin - @gamsun
  17. 17. Magnus Lundin - @gamsun3   # Integrerat
  18. 18. Magnus Lundin - @gamsun
  19. 19. Magnus Lundin - @gamsun3 Övriga trender inom Internetmarknadsföring
  20. 20. Magnus Lundin - @gamsun1   # Retargeting
  21. 21. Magnus Lundin - @gamsun
  22. 22. Magnus Lundin - @gamsun2   # Personalisering
  23. 23. Magnus Lundin - @gamsun
  24. 24. Magnus Lundin - @gamsun
  25. 25. Magnus Lundin - @gamsun3   # EXTREMT bra content
  26. 26. Magnus Lundin - @gamsunEXTREMT bra content Gör så att sökmotorerna älskar din sajt (SEO) Gör så att besökarna älskar din sajt  Social spridning  SEO Skapar synlighet på nischade ämnen (personalisering + SEO)
  27. 27. Magnus Lundin - @gamsun TACK  Kontakta GAMSUN | Magnus Lundin" http://www.gamsun.se! Mig: e: magnus@gamsun.se" t: @gamsun" f: fb.com/mangelundin"
  28. 28. Magnus Lundin - @gamsunHIGH FIVE FÖR E-HANDELN!

  ×