Your SlideShare is downloading. ×
Tippek a tiszta ruha megteremtéséhez
Tippek a tiszta ruha megteremtéséhez
Tippek a tiszta ruha megteremtéséhez
Tippek a tiszta ruha megteremtéséhez
Tippek a tiszta ruha megteremtéséhez
Tippek a tiszta ruha megteremtéséhez
Tippek a tiszta ruha megteremtéséhez
Tippek a tiszta ruha megteremtéséhez
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Tippek a tiszta ruha megteremtéséhez

132

Published on

http://bigideamastermind.com/accidental710k/?id=aleon …

http://bigideamastermind.com/accidental710k/?id=aleon
http://www.empowernetwork.com/aleon/?id=aleon

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
132
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Tippek a tiszta ruhamegteremtéséhez
  • 2.  Elég nagy munka volt valamikor. Ma már amosógép korszakában nem az. A legmodernebb az automata mosógép, amelyvizet cserél, mos, öblít, facsar, időrebeprogramozható, vagyis ahogyanreklámozzák: „egymaga mos.” Aki még egyszerű géppel mos, a mosógépetközvetlenül a kád mellé állíthatja, így akádból az áztatott ruha könnyebbenátrakható a gépbe (vagy ha több a ruha amosdóba is) Az egyszerűbb mosógépek remek kiegészítőjea centrifuga. A centrifuga olyan jól kicsavarjaa ruhát, hogy egykettőre megszárad. Havalaki azt kérdezi, hogyan helyezze el agépet, mert lakásában csak fürdőfülke van,akkor azt tanácsolom, hogy a gépet akonyhában szereljék fel, közel avízvezetékhez.
  • 3.  Most beszéljük az áztatásról, amíg arégimódi mosásnál elmaradhatatlan volt,de ma is nagyon jó módszer. A ruhát a mosást megelőző estebeáztathatjuk. Ez annál is könnyebb, mert kitűnőmosószereink az áztatás ideje alatt szintekiszívják a ruhából a szennyet. A kádba, amiben áztatom a ruhát, hidegvizet engedett, beleöntöm a feloldott ésmár jól habzó áztatószert. A mosnivaló ruhát jól belenyomkodom avízbe. A színes szintetikus ruhaneműtmossuk, ezt nem rakjuk a gépbe, hanemáztatás után tiszta mosókrémes vízben jólátnyomkodjuk, öblítjük, és máriselhelyezzük úgy, hogy lecsurogjon, mertcsavarni nem szabad. A többi ruhaneműt tiszta vízbenmosószerrel a mosógépben kimossuk,különválasztva a fehéreket a színesruháktól.
  • 4.  Külön művészet. Az egymás tetejére dobált, rosszulkicsavart ruha nehezen szárad. Alig tudjuk lehuzigálni a kötélről,úgy összeragad és olyan gyűrött,hogy vasalóművész legyen a talpán,aki simára vasalja. Tehát, hogy mindezt elkerüljük, aruhát egyenként jól kirázzuk, és úgyteregetjük, hogy minden darabnakkülön helye legyen. A legfontosabb, hogy a ruha levegőshelyen száradjon. A száradás nem tartson hosszú ideig,mert akkor a ruha penészszagot kap.(jól kicentrifugázott ruhával nemfordul elő)
  • 5.  Száradás után a ruhákat kisebbcsoportokban egymás után darabonkéntkisimítjuk, összehajtogatjuk.Előkészítjük vasalásra. Vasalás után a ruhákat ne rakjukazonnal szekrénybe, hanem egy nagyasztalra rakjuk és csak akkor tegyük el,amikor már teljesen kiszáradt, kihűlt. Amelegen elrakott ruha meggyűrődik. Aki Patyolatban mosat, mielőtt elviszi aruhát, gondosan nézze át, hogy mindengomb erősen fel legyen varrva. Szakadt ruhanemű nem kerüljön atisztítóba.
  • 6.  „Egymaga mos” – a varázsos mondat az új,modern, úgynevezett szintetikusmosószereknél végre valóra vált. Az ilyen mosószerek használatával időt és erőttakarítunk meg. Az új mosószerek valóban önmaguk mosnak.Például a kismosást igen egyszerűen szoktamintézni. Ha két-három férfiinget mosok, langyosvízben, körülbelül egy fél órát áztatom.Később megdörzsölöm a kézelőt meg a gallért. Az inget kinyomkodom, a piszkos vizetleeresztem és most már melegebb vízbenújabb oldatot készítek. Mosás után bő vízzelöblítsük a ruhát. Utána centrifugázom és máskész is a kismosás. A nadrágot, harisnyát, zoknit napontakimosom szintén finom mosószeres langyosvízben.
  • 7.  Külön tanulmányt érdemel a nylon- és másműszálas holmik mosása. A legfontosabb tudnivaló, hogy a víz csakenyhén langyos legyen. A nylon- és más műszálas holmit mindig kétvízben mosom. A langyos vízben feloldom a mosószert és atextíliát alaposan belenyomkodom, de azanyagot semmi esetre sem szabad dörzsölni.öblítéshez nagyon jól bevált az antisztatikusöblítő folyadék. A kimosott nylon- és műszálas ruhaneműttöbb vízben sokszor öblítem és nem csavaromki, hanem a kád fölé vállfára akasztom, úgycsurog ki belőle víz. Azt talán mondanom sem kell, hogy sem anylon- sem a műszálas ruhaneműt nemszoktam vasalni. Ugyanígy mosom afürdőruhát, a tiszta selyem blúzt is. Ma már “kissé” könnyebb mint nem is olyanrégen.
  • 8. További érdekes írásainkért látogassameg weboldalunkathttp://www.empowernetwork.com/agneskftwww.tisztit-takarit.hu

×