Eleink asztalánál étkezés alatt 4
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Eleink asztalánál étkezés alatt 4

on

 • 477 views

http://bigideamastermind.com/accidental710k/?id=aleon

http://bigideamastermind.com/accidental710k/?id=aleon
http://www.empowernetwork.com/aleon/?id=aleon

Statistics

Views

Total Views
477
Views on SlideShare
459
Embed Views
18

Actions

Likes
0
Downloads
0
Comments
0

1 Embed 18

https://twitter.com 18

Accessibility

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Eleink asztalánál étkezés alatt 4 Eleink asztalánál étkezés alatt 4 Presentation Transcript

 • ELEINK ASZTALÁNÁL-ÉTKEZÉS ALATT 4.
 •  Az étkezés alatt az asztalnál a nőka férfiakkal vegyesen ültek, a nődolga volt, hogy a férfiszomszédasztalára kitegye a legjobbfalatokat. Az illemkönyv azt tanácsolta,hogy az ember lakoma előttegyen otthon, mert így azéhség nem ad okot rá hogylakoma alatt ne tartsa be azillemet.Eleink asztalánál- étkezésalatt 4.
 • ELEINK ASZTALÁNÁL- ÉTKEZÉS ALATT 4.Hosszú abrosz lógott le az asztalról, ebbe törölköztek. A gazdag lakomákon,minden fogás után abroszt is váltottak. 1450 körül kezdtek el szalvétát használni, akkorrövidebb lett az abrosz.Az illemkönyvek tiltásaiból következtethetünk a viselkedésre.Így szóltak: ne vakaróddz az asztalnál, de köpködj. Ne tisztítsd késsel a fogadat.Végy sót asaját kenyérszeletedre, és ne a húst mártsd be a sótartóba. Ha kenyeret mártanál borba,fogyaszd el mind, vagy ha nem bírod akkor a maradék bort öntsd le a földre. Ne könyököljaz asztalon, mint ha a gazdag lennél. Nem illendő az ujjakat lenyalni.A tálból a háromujjaddal, vagy kenyered által vegyél.Nem illik újra használni merítésre a kenyeret, amiből fogyasztottál már, újra a közös tálba nemerítsd, ez nem illendő, mint ahogy az a szokás is, hogy valaki a szájából kiveszi az ételt és akenyérre helyezi. Fogadókba betérve evőeszközöket, tányért és poharat is kapott az utazó,ezért is fontos volt a saját evőeszköz. Kést és kanalat hordtak magukkal bőrtokban az övreerősítve.
 •  Montaigne 1580-banmeglepve figyelte, hogySvájcban mindenki, kiasztalhoz ült kaphatott egyevőeszközt. A királyok, főurak ahadjáratokra is magukkal vittékértékes edényeiket. Így aztánmegtörtént, hogy Merész Károlyösszes asztali felszerelése, többmint 100 kilogramm ezüst holmi aGrandsori vereségnél 1476-ban aSvájciak zsákmánya lett.Eleink asztalánál- étkezésalatt 4.
 •  Többet mutatni a valóságnál, ezakkor is dívott. Ünnepi alkalmakrakölcsönkérték, hogy legyen mivelbüszkélkedni. V. Károly Genovában látott egy drágaholmikkal telített bútort, amire írva volthogy: „ Ebben a csodás palotában azIstennek és a királynak kegyelméből nemtalálható semmi kölcsönzött holmi” A drága asztali edények azt aszerepe az volt, hogy amikorszükséges volt beolvasztották, ígypénz lett belőle. Nagyon égi szokás hogy valakinek azegészségére iszunk. Hogy még többalkalom legyen, ittak a szentek egészségéreis. A dolog már annyira elfajult, hogy NagyKároly hadiparancsba tiltotta megkatonáinak. Mert becsületsértésnek fogtákfel, ha valaki netán nem akart inni.Vannakországok, ahol még ma is sértésnek tartjáka visszautasítást.Eleink asztalánál- étkezésalatt 4.
 •  Legalább annyi élvezetet aszemnek, mint a gyomornak –tartották és ezért aranyozottbőrével együtt tálalták fel a borjút, aszárnyasokat pedig tollasan. De volt igazi terülj-terüljasztalka is, egy Szászországbólszármazó asztalos mester készítetteelőször a fejedelemszámára. Gombnyomásraemelkedett fel a padló alól, mindenjóval megrakva, így szolgaszemélyzetnélkül, bizalmas légkörben lehetettétkezni. A középkorban napontakétszer ettek, ebédet tartottakd.e. 10-kor, vacsora d.u. 4-5 fele volt.Nem volt az sem ritka az öt órahosszan tartó étkezés, közben zene,mutatványok szórakoztatták arésztvevőket.Eleink asztalánál- étkezésalatt 4.
 • Eleink asztalánál- étkezésalatt 4. V. Károly Francia királynagybátyának, IV. KárolyNémet császárnak adottebédjén 1378-ban Párizsbanegész színjátékotrendeztek, ekkor 800 embermutatta be a Szaracénok általmegszállt Jeruzsálem bevételét.Azasztalokon egész várkastélyokdíszelegtek, a pici tornyokból pediglövések hangzottak. 1568-ban bajorVilmosfejedelem esküvőjén egy nagypástétomot helyeztek az asztalra,amiből egy kicsi ember jött elő,gyönyörű mellvértjében föl s alájárkált az asztalon és kiszászlócskával köszöntötte avendégeket.A pástétomban még 40meleg étel is volt.
 • További érdekes írásainkért látogassa megweboldalunkathttp://www.empowernetwork.com/agneskftwww.tisztit-takarit.hu