Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN YAN,
06900 YAN, KEDAH DARUL AMAN.
TAHUN 2015
RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN
SAINS TINGKATAN EMPAT...
RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN
TINGKATAN EMPAT TAHUN 2015
SEMESTER PERTAMA
MINGGU TARIKH
TAJUK DAN OBJEKTIF
PEMBELAJARAN
AKTI...
3 19 Jan – 22 Jan
(18-Birthday
DYMM Sultan
Kedah)
TEMA : PENYELENGGARAAN DAN
KESINAMBUNGAN HIDUP
BAB2 : KOORDINASI BADAN
2...
Membincangkan fungsi setiap bahagian otak.
Menjalankan aktiviti dan membincangkan yang berikut:
a. Tindakan terkawal seper...
6 8 Feb – 12 Feb
2.8 Menilai Kesan Penyalahgunaan
Dadah Terhadap Koordinasi Badan
dan Kesihatan.
2.9 Menganalisis Kesan Al...
9 1 Mac – 5 Mac
3.2 Memahami Prinsip dan Mekanisme
Perwarisan.
3.3 Memahami penentuan seks anak
dan kejadian kembar pada
m...
3.5 Menilai kesan penyelidikan genetik
terhadap kehidupan manusia
Menjalankan aktiviti untuk mengesan rabun warna pada
pel...
13 5 Apr – 9 Apr
TEMA : JIRIM DALAM ALAM
BAB 4 : JIRIM DAN BAHAN
4.1 Menganalisa perubahan keadaan
jirim
4.2 Memahami Stru...
d. perubahan unsur merentasi kumpulan.
e. Kedudukan logam, bukan logam dan separuh logam.
Menjalankan aktiviti permainan k...
Bahan
4.8 Menghargai kepelbagaian sifat dan
keadaan bahan memberi manfaat
kepada manusia
b. pelbagai kaedah penulenan.
Men...
a. Melarutkan ammonium klorida dalam air,
b. Melarutkan natrium hidroksida di dalam air.
Membincangkan yang berikut:
a. Hu...
b. Anod, katod, anion, kation dan elektrolit,
c. Kegunaan elektrolisis.
Memerhatikan simulasi komputer dan mengkaji yang b...
sebagai sumber tenaga,
• mempraktikkan tabiat baik dalam penggunaan
dan pelupusan alat yang menggunakan tindak
balas kimia...
betul a. Kemusnahan nuclear di Chernobyl dan lain-lain
kemusnahan nuclear.
b. Pengendalian bahan radioaktif dan sisanya.
M...
cahaya yang melalui mata dan alatan optic.
Berdasarkan simulasi, lukis dan label rajah sinar untuk
menunjukkan pembentukan...
cahaya berwarna untuk menerangkan
kehadiran objek berwarna
penolakan cahaya berwarna oleh objek berwarna.
Membincangkan ya...
8.1 Memahami sifat sifat aloi dan
kegunaannya dalam industri
8.2 Menganalisa penghasilan dan
penggunaan ammonia dalam indu...
terkawal.
b. Keperluan untuk merawat sisa industry secara serius bagi
memastikan pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekita...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

RPT Science f4 2015

399 views

Published on

Rancangan Pelajaran Tahunan Sains Tingkatan Empat Tahun 2015

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

RPT Science f4 2015

 1. 1. SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN YAN, 06900 YAN, KEDAH DARUL AMAN. TAHUN 2015 RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN SAINS TINGKATAN EMPAT DISEDIAKAN OLEH; ………………………………………… (SURIANI BINTI MATSAAD) DISEMAKOLEH; ……………………………………….. ( )
 2. 2. RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN TINGKATAN EMPAT TAHUN 2015 SEMESTER PERTAMA MINGGU TARIKH TAJUK DAN OBJEKTIF PEMBELAJARAN AKTIVITI PEMBELAJARAN YANG DICADANGKAN HASIL PEMBELAJARAN LATIHAN 1 4 Jan – 8 Jan ORIENTASI TINGKATAN EMPAT 2 11 Jan – 15 Jan TEMA : PENGENALAN SAINS BAB 1 : PENYIASATAN SAINTIFIK 1.1 Menganalisis Kaedah untuk Penyiasatan Saintifik. 1.2 Menyedari Kepentingan Mengamalkan Sikap saintifik dan Nilai Murni Apabila Menjalankan Penyiasatan Saintifik. Menjalankan penyiasatan saintifik. Contohnya menyiasat bagaimana luas permukaan mempengaruhi kadar penyejukan. Pelajar akan: a. Mengenalpasti masalah b. Mengenalpasti pemboleubah c. Menyatakan hipotesis d. Merancang penyiasatan untuk: i. Menentukan radas dan bahan yang diperlukan. ii. Menentukan kaedah untuk penyiasatan dan kaedah mengutip serta menganalisis data. e. Menjalankan penyiasatan f. Mengumpul data g. Menganalisis dan mentafsirkan data. h. Menulis laporan. Membincangkan kepentingan kaedah penyiasatan saintifik di dalam memperolehi pengetahuan saintifik. Membincangkan kepentingan mengamalkan sikap saintifik dan nilai murni semasa menjalankan penyiasatan saintifik. Pelajar dapat :  Menerangkan langkah-langkah di dalam penyiasatan saintifik.  Menjalankan penyiasatan saintifik.  Menulis laporan untuk penyiasatan saintifik.  Menerangkan kepentingan penyiasatan saintifik. Pelajar dapat :  Mengenalpasti sikap saintifik dan nilai murni yang diamalkan oleh ahli sains.  Menerangkan kepentingan mengamalkan sikap saintifik dan nilai murni apabila menjalankan penyiasatan saintifik.  Mengamalkan sikap saintifik dan nilai murni apabila menjalankan penyiasatan saintifik.
 3. 3. 3 19 Jan – 22 Jan (18-Birthday DYMM Sultan Kedah) TEMA : PENYELENGGARAAN DAN KESINAMBUNGAN HIDUP BAB2 : KOORDINASI BADAN 2.1 Memahami koordinasi badan Menjalankan aktiviti untuk memerhati dan membincangkan tentang koordinasi badan. Memeriksa model, memerhatikan carta atau video untuk mengenalpasti system badan yang mengawal koordinasi iaitu sistem saraf dan sistem endokrin. Membincangkan kepentingan koordinasi badan di dalam kehidupan seharian. Pelajar dapat:  Menerangkan apakah koordinasi badan.  Mengenalpasti system badan yang mengawal dan menyelaraskan koordinasi.  Menyatakan kepentingan koordinasi badan. 2.2 Memahami Sistem saraf manusia. 2.3 Menganalisis Koordinasi Saraf Memerhatikan model, carta atau video dan mengenalpasti system saraf manusia yang terdiri daripada: a. Sistem saraf pusat, iaitu otak dan saraf tunjang. b. Sistem saraf periferi iaitu saraf spina dan saraf kranium. Membincangkan fungsi setiap komponen system saraf dan membincangkan yang berikut: a. Maksud reseptor dan efektor. b. Fungsi reseptor dan efektor. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan tindakbalas organ deria terhadap pelbagai rangsangan. Menjalankan aktiviti dan membincangkan tindakan reflex seperti sentakan lutut dan reaksi apabila tersentuh benda panas atau tajam. Melihat simulasi computer atau carta yang menunjukkan pergerakan impuls di dalam arka reflex. Pelajar dapat :  Mengenalpasti bahagian pada system saraf manusia.  Menyatakan fungsi setiap komponen pada system saraf.  Menyatakan apakah neuron.  Mengenalpasti bahagian pada neuron.  Menyatakan fungsi setiap bahagian pada neuron.  Mengenalpasti jenis-jenis neuron.  Menyatakan fungsi setiap jenis neuron. Pelajar dapat :  Menyatakan apakah reseptor dan efektor.  Menyatakan fungsi reseptor dan efektor.  Menerangkan dengan contoh apakah tindakan refleks  Menggambarkan tindakan refleks.  Menjelaskan laluan yang diambil oleh impuls di dalam arka refleks. 4 25 Jan – 29 Jan 2.4 Memahami Peranan Reseptor Regang Dalam Mengekalkan Keseimbangan dan Koordinasi. 2.5 Memahami otak manusia dan Kerencamannya. Menjalankan aktiviti berikut untuk menunjukkan kepentingan proprioseptor: a. Menyusun objek dengan mata yang tertutup b. Mengekalkan keseimbangan badan. Memerhatikan model, carta, video atau simulasi computer dan membincangkan yang berikut: a. Proprioseptordan fungsinya. b. Kepentingan proprioseptor dalam mengekalkan keseimbangan dan koordinasi Memerhatikan model, carta, video atau simulasi computer untuk mengenalpasti struktur otak manusia iaitu serebrum, serebelum dan medulla oblongata. Pelajar dapat :  Menyatakan apakah propriseptor  Menerangkan kepentingan proprioseptor. Pelajar dapat :  Mengenalpasti bahagian utama otak manusia.
 4. 4. Membincangkan fungsi setiap bahagian otak. Menjalankan aktiviti dan membincangkan yang berikut: a. Tindakan terkawal seperti menulis dan menari. b. Tindakan tidak terkawal seperti denyutan jantung dan pernafasan. Membincangkan kesan kecederaan pada bahagian-bahagian tertentu otak manusia.  Menyatakan fungsi setiap bahagian otak.  Menerangkan tindakan terkawal  Memberi contoh tindakan terkawal.  Menerangkan tindakan tidak terkawal  Memberikan contoh tindakan tidak terkawal.  Menerangkan kesan kecederaan pada bahagian tertentu otak. 5 1 Feb - 5 Feb (3-Thaipusam) 2.6 Memahami Koordinasi Kimia dalam Badan 2.7 Menganalisis Koordinasi antara Sistem Saraf dengan Sistem Endokrin Menjalankan aktiviti seperti ‘match and win’ atau teka-teki untuk mengenalpasti yang berikut : a. Hormon dan kelenjar endokrin yang utama. b. Hormon yang dirembeskan oleh setiap kelenjar ekdokrin c. Fungsi setiap hormone yang dirembeskan oleh setiap kelenjar. Lukis rajah berlabel untuk menunjukkan kedudukan setiap kelenjar endokrin. Membincangkan kesan ketidakseimbangan hormone terhadap kesihatan. Menjalankan aktiviti untuk membanding beza system saraf dan system endokrin menggunakan ‘graphic organiser’ Simulasi situasi ‘fright and flight’ dan mengaitkannya bagi membincangkan yang berikut: a. Koordinasi antara system saraf dan system hormone bagi menghasilkan tindakbalas yang bersesuaian terhadap rangsangan. b. Kepentingan koordinasi diantara system saraf dan system endokrin bagi memastikan kelicinan dan kesesuaian tindakbalas. Pelajar dapat :  Menggambarkan hormone.  Menggambarkan apakah kelenjar endokrin.  Mengenalpasti kelenjar endokrin yang utama dan kedudukannya dalam badan.  Menyatakan fungsi hormone yang dirembeskan oleh kelenjar endokrin  Menerangkan kesan ketidakseimbangan hormone kepada kesihatan. Pelajar dapat:  Membandingbeza system saraf dan system hormon  Menerangkan dengan contoh tentang koordinasi antara system saraf dan system hormone apabila bertindakbalas terhadap rangsangan tertentu.  Menerangkan kepentingan koordinasi antara system saraf dan system endokrin.
 5. 5. 6 8 Feb – 12 Feb 2.8 Menilai Kesan Penyalahgunaan Dadah Terhadap Koordinasi Badan dan Kesihatan. 2.9 Menganalisis Kesan Alkohol Berlebihan Terhadap Koordinasi Badan dan Kesihatan. Menjemput wakil daripada AADK, PDRM, atau PEMADAM untuk memberikan taklimat atau pameran berkaitan dengan dadah, penyalahgunaan dadah atau kesan dadah. Pelajar membuat pembentangan mengenai penyalahgunaan dadah melalui pengucapan awam, pameran folio atau persembahan multimedia Power Point. Mengumpulkan maklumat daripada buku, majalah atau internet dan membincangkan mengenai yang berikut: a. Contoh-contoh minuman beralkohol. b. Kesan terlebih alcohol pada kesihatan dan koordinasi badan. c. Kepentingan menghindari ketagihan alcohol. Pelajar dapat :  Menyatakan apakah dadah.  Menyenaraikan contoh-contoh dadah.  Menerangkan apakah penyalahgunaan dadah.  Menggambarkan kesan dadah terhadap koordinasi badan.  Menggambarkan kesan penyalahgunaan dadah terhadap kesihatan. Pelajar dapat:  Menyenaraikan contoh-contoh minuman beralkohol.  Menerangkan kesan alcohol berlebihan pada koordinasi badan  Menggambarkan kesan alhohol pada kesihatan  Menyatakan kepetingan menghindari alcohol. 7 15 Feb – 18 Feb (19-20 : Tahun Baru Cina) 2.10 Menyedari kepentingan minda yang Sihat dan Baik. Membentangkan dapatan maklumat Mengumpulkan maklumat daripada buku, majalah atau internet dan membincangkan mengenai yang berikut: a. Menyatakan maksud minda b. Mengenalpasti factor-faktor yang memberi kesan terhadap minda. c. Menerangkan penyalahgunaan bahan yang boleh memberi kesan terhadap minda. d. Kepentingan minda yang sihat dan baik. Pelajar dapat :  Menyatakan maksud minda  Mengenalpasti factor-faktor yang memberi kesan terhadap minda.  Menerangkan penyalahgunaan bahan yang boleh memberi kesan terhadap minda.  Kepentingan minda yang sihat dan baik. 8 22 Feb – 26 Feb TEMA : PENYELENGGARAAN DAN KESINAMBUNGAN HIDUP BAB3 : KETURUNAN DAN VARIASI 3.1 Memahami Pembahagian Sel Memerhatikan model, carta, video atau simulasi computer untuk mengenalpasti: a. Gen, DNA dan kromosom b. mitosis dan meiosis Simulasi proses mitosis dan meiosis Menjalankan aktiviti untuk membanding dan membeza mitosis dan miosis menggunakan persembahan grafik. Membincangkan kepentingan mitosis dan miosis. Pelajar dapat :  menyatakan gen, DNA dan kromosom.  Menerangkan hubungan di antara gen, DNA dan kromosom.  Menyatakan apakah mitosis  Menyatakan apakah meiosis  Menerangkan proses mitosis  Menerangkan proses miosis.  Membanding dan membezakan proses mitosis dan miosis.  Menjelaskan kepentingan mitosis dan meiosis.
 6. 6. 9 1 Mac – 5 Mac 3.2 Memahami Prinsip dan Mekanisme Perwarisan. 3.3 Memahami penentuan seks anak dan kejadian kembar pada manusia. Memerhati dan menganalpasti trait dominan dan trait resesif diantara pelajar dan ahli keluarga. Membincangkan yang berikut: a. Gen dominan dan trait dominan b. Gen resesif dan trait resesif Menayangkan video atau simulasi computer mengenai eksperimen genetic yang dijalankan oleh Gregor Mendel untuk mengkaji mekanisma perwarisan. Menggunakan gambarajah skema untuk menggambarkan pindahsilang dan meramalkan yang berikut berdasarkan Undang-undang Mendel : a. Nisbah genotip bagi generasi pertama atau F1 dan generasi kedua atau F2 b. Nisbah fenotip bagi F1 dan F2 Menayangkan simulasi computer, video atau carta dan membincangkan yang berikut: a. Kromosom seks b. Penentuan jantina c. Kejadian kembar seiras dan kembar tak seiras. d. Kejadian kembar siam. Menggunakan gambarajah skema untuk menerangkan yang berikut: a. Bagaimana jantina anak ditentukan b. Bagaimana kembar seiras dan kembar tak seiras terbentuk Menjalankan aktiviti untuk membanding dan membezakan kembar seiras dan kembar tak seiras. Membaca dan menterjemahkan data daripada buku, majalah, artikel dan internet mengenai Kembar Siam. Pelajar dapat :  menerangkan maksud gen dominan dan gen resesif,  mengenal pasti sifat-sifat dominan dan resesif pada manusia,  mengilustrasi mekanisme pewarisan sifat menggunakan rajah skema,  meramalkan nisbah genotip dan fenotip bagi kacukan monohibrid Pelajar dapat:  menerangkan maksud kromosom seks,  menerangkan mekanisme penentuan seks anak,  menerangkan kejadian kembar seiras dan kembar tak seiras,  membanding dan membezakan kembar seiras dengan kembar tak seiras,  menerangkan mengenai kembar siam. 10 8 Mac – 12 Mac UJIAN BULANAN PERTAMA (UP1) 13 Mac – 21 Mac CUTI PERTENGAHAN PENGGAL PERTAMA 11 22 Mac – 26 Mac 3.4 Memahami Mutasi Menayangkan simulasi computer, video atau carta dan membincangkan yang berikut: a. Mutasi dan jenisnya. b. Menyenaraikan contoh mutasi. c. Factor yang menyebabkan mutasi. Pelajar dapat:  menyatakan maksud mutasi,  menyatakan jenis mutasi,  menyenaraikan contoh mutasi,  mengenalpasti faktor yang menyebabkan mutasi,
 7. 7. 3.5 Menilai kesan penyelidikan genetik terhadap kehidupan manusia Menjalankan aktiviti untuk mengesan rabun warna pada pelajar. Membincangkan kebaikan dan keburukan mutasi. Menayangkan simulasi computer, video atau carta dan membincangkan yang berikut : a. Kajian genetic dalam bidang perubatan. b. Kajian genetic dalam bidang pertanian. Membincangkan yang berikut: a. Pembiakbakaan terpilih dalam tumbuhan dan ternakan b. Kepentingan pembiakbakaan terpilih. Menayangkan video atau simulasi mengenai pembiabakaan terpilih.  menyatakan kebaikan dan keburukan mutasi. Pelajar dapat:  menyenaraikan sumbangan penyelidikan genetik dalam pelbagai bidang,  menerangkan pembiakbakaan ke atas tanaman dan ternakan,  menyatakan kepentingan pembiakbakaan dalam tanaman dan ternakan,  memerihalkan teknologi digunakan dalam pembiakbakaan,  mengemukakan hujah mengenai kebaikan dan keburukan penyelidikan genetik. 12 29 Mac – 2 Apr 3.6 Menganalisa Variasi dalam Benda Hidup. 3.7 Menyedari kepentingan mematuhi etika dalam penyelidikan genetik Menjalankan aktiviti bagi mengenalpasti variasi dalam kalangan pelajar dan membincangkan yang berikut: a. Variasi selanjar dan tak selanjar b. Contoh variasi selanjar dan tak selanjar c. Faktor yang mempengaruhi variasi d. Kepentingan variasi menjalankan aktiviti untuk membanding dan membezakan variasi selanjar dan tak selanjar. Baca buku, artikel, majalah dan bacaan internet dan membincangkan bagaimana salahguna di dalam bidang kajian genetic boleh membahayakan kehidupan. Membincangkan kepentingan moral dan etika di dalam kajian genetik Pelajar dapat:  menyatakan maksud variasi,  menyenaraikan variasi dalam manusia,  mengelaskan variasi kepada variasi selanjar dan variasi tak selanjar,  membanding dan membezakan variasi selanjar dan variasi tak selanjar,  mengenalpasti faktorfaktor yang menyebabkan variasi  menerangkan kepentingan variasi Pelajar dapat:  menerangkan penyalahgunaan ilmu pengetahuan dalam bidang genetik boleh mengancam kehidupan  memerihalkan kepentingan mewujudkan dan mematuhi etika dalam penyelidikan saintifik untuk kebaikan manusia sejagat
 8. 8. 13 5 Apr – 9 Apr TEMA : JIRIM DALAM ALAM BAB 4 : JIRIM DAN BAHAN 4.1 Menganalisa perubahan keadaan jirim 4.2 Memahami Struktur Atom Menjalankan aktiviti untuk memerhatikan perubahan keadaan jirim apabila haba dibebaskan atau diserap. Menayangkan video atau simulasi computer dan membincangkan yang berikut: a. Teori kinetic jirim, b. Perubahan tenaga kinetic zarah semasa perubahan haba. c. Perubahan jirim melibatkan penyerapan atau pembebasan haba., d. Perubahan tenaga semasa peleburan, pendidihan, dan pemejalwapan berdasarkan teori kinetic jirim. Memerhatikan model, simulasi computer dan membincangkan yang berikut: a. Struktur atom, b. Zarah subatom yang dinamakan proton,electron, dan neutron. Melukis dan melabelkan model atom. Pelajar dapat: • menerangkan teori kinetik jirim, • menghubungkaitkan perubahan haba dengan perubahan tenaga kinetic zarah dalam jirim, • menerangkan perubahan bagi ketiga-tiga keadaan jirim berdasarkan teori kinetik jirim. Pelajar dapat: • memerihalkan struktur atom, • mengenalpasti zarah-zarah subatom, • membanding dan membezakan zarah-zarah subatom 14 12 Apr – 16 Apr 4.2 Mengaplikasi idea tentang nombor proton dan nombor nukleon dalam unsur 4.4 Memahami pengelasan unsur dalam Jadual Berkala Menjalankan aktiviti untuk membanding dan membeza zarah subatom. Membincangkan yang berikut: a. Nombor proton b. Nombor nucleon c. Isotop Memerhatikan simulasi computer dan membincangkan yang berikut: a. susunan unsur adalah berdasarkan kenaikan nombor proton. b. kumpulan. c. kala Pelajar dapat: • menyatakan tentang nombor proton, • menyatakan tentang nombor nukleon, • menghubungkait bilangan proton, neutron dan elektron bagi satu atom dengan nombor proton dan nombor nukleon, • membuat kesimpulan tentang bilangan proton, elektron dan neutron dalam atom bagi unsurunsur yang berlainan, • mengitlakkan bilangan proton dan electron dalam atom bagi unsure-unsur yang berlainan, • menyatakan tentang isotop, • memberikan contoh-contoh isotope Pelajar dapat: • memerihalkan tentang penyusunan unsur-unsur dalam Jadual Berkala • memerihalkan kumpulan dan kala dalam Jadual Berkala • mengenal pasti kedudukan unsur-unsur logam,
 9. 9. d. perubahan unsur merentasi kumpulan. e. Kedudukan logam, bukan logam dan separuh logam. Menjalankan aktiviti permainan kad bagi mengisi unsur yang hilang pada Jadual Berkala. Kad mengandungi maklumat mengenai berikut: a. nombor proton b. nombor nukleon c. logam, bukan logam dan separuh logam. Membincangkan kepentingan Jadual Berkala kepada semua. bukan logam dan separa logam dalam Jadual Berkala • menyatakan kepentingan Jadual Berkala 15 19 Apr – 23 Apr 20 p r – 2 4 A p r 4.5 Memahami sifat bahan berdasarkan zarah yang terdapat di dalamnya 4.6 Memahami sifat-sifat dan kegunaan bahan logam dan bukan logam Memerhatikan simulasi computer dan membincangkan yang berikut: a. atom, molekul dan ion b. bahan yang membentuk atom, molekul dan ion. c. Sifat fizik bahan yang dibuat daripada atom, molekul dan ion, seperti; i) Keadaan fizik pada suhu bilik, ii) Takat lebur, iii) Takat didih iv) Kekonduksian elektrik d. Susunan zarah dan daya tarikan antara zarah Membanding dan membezakan bahan yang dibentuk daripada atom, molekul dan ion berdasarkan sifat fizikal. Menjalankan aktiviti bagi mengenalpasti bahan di dalam makmal yang dibuat daripada logam dan bukan logam. Kumpul data mengenai kegunaan bahan seperti besi, aluminium, zink, kuprum, plumbum, timah, emas dan bukan logam seperti karbon, sulfur dan klorin. Menjalankan aktiviti untuk membanding dan membeza ciri-ciri bahan yang dibuat daripada logam dan bukan logam . Menjalankan aktiviti untuk mengkaji ciri-ciri fizikal bagi logam dan bukan logam seperti: a. luminosity b. kemuluran c. keterikan d. kekonduksian elektrik Membincangkan ciri-ciri fizikal bagi logam dan bukan logam dan mengaitkannya dengan kegunaan harian. Pelajar dapat: • memerihalkan atom, molekul dan ion • mengenalpasti zarahzarah dalam bahan seperti atom, molekul dan ion, • menyatakan contoh bahan yang terdiri daripada atom, molekul dan ion, • membanding dan membezakan bahanbahan yang terdiri daripada atom, molekul dan ion berdasarkan sifat fizikal bahan, • menghubungkait sifat fizikal bahan yang terdiri daripada atom, molekul dan ion dengan susunan zarah dan daya tarikan di antaranya. Pelajar dapat: • menyenaraikan contoh logam dan bukan logam, • menyenaraikan sifat-sifat logam dan bukan logam, • menyenaraikan kegunaan logam dan bukan logam dalam kehidupan harian, • membandingbeza logam dan bukan logam berdasarkan sifat-sifat fizikal, menghubungkaitkan sifat fizikal logam dan bukan logam dengan kegunaannya dalam kehidupan harian. 16 26 Apr – 30 Apr 4.7 Menganalisa Kaedah Penulenan Mengumpul data mengenai yang berikut: a. ciri-ciri bahan tulen, Pelajar dapat:
 10. 10. Bahan 4.8 Menghargai kepelbagaian sifat dan keadaan bahan memberi manfaat kepada manusia b. pelbagai kaedah penulenan. Menjalankan aktiviti untuk mengkaji yang berikut: a. kesan bendasing terhadap takat lebur, b. kaedah penulenan yang berikut: i) penyulingan, ii) Pengkristallan mengumpulkan maklumat dan membincangkan yang berikut: a. factor yang perlu dipertimbangkan apabila memilih kaedah untuk penulenan. Contohnya ialah: i. memisahkan larutan daripada sebatian cecair, seperti menulenkan air daripada air laut. ii. Memisahkan memisahkan etanol daripada campuran air dan alcohol. iii. Memisahkan bendasing tidak larut daripada larutan. b. Kaedah penulenan yang digunakan untuk menghasilkan bahan yang digunakan seharian seprti garam, gula, petroleum dan air suling. Membincangkan yang berikut : a. Bagaimana pelbagai ciri bahan memberi manfaat kepada manusia., b. Kepentingan kepelbagaian bahan • menyatakan sifat-sifat bahan tulen, • memerihalkan pelbagai kaedah penulenan bahan, • menghubung kait sifatsifat bahan dengan kaedah penulenan yang digunakan, • menerangkan menggunakan contoh kaedah penulenan yang digunakan untuk menghasilkan bahan kegunaan harian Pelajar dapat: • memerihalkan kegunaan kepelbagaian sifat dan keadaan bahan dalam kehidupan manusia, • mewajarkan kepentingan kepelbagaian sifat dan keadaan bahan dalam kehidupan manusia. 17 3 Mei – 7 Mei TEMA: TENAGA DALAM KEHIDUPAN BAB 5: TENAGA DAN PERUBAHAN KIMIA 5.1 Memahami perubahan fizik dan Kimia 5.2 Menganalisa perubahan haba dalam tindak balas kimia Membincangkan perubahan fizik dan kimia bagi bahan berikut; a. Pembakaran kertas, b. Peleburan ais, c. Perubahan warna sehiris epal, d. Penyejatan air. Menjalankan aktiviti untuk mengkaji perubahan fizik dan kimia: a. Memanaskan besi dengan sulfur, b. Pembakaran magnesium di udara, c. Pencampuran zink dengan larutan kuprum sulfat, d. Merendam paku besi di dalam air sehingga ia karat, e. Memanaskan kuprum karbonat, f. Melarutkan gula di dalam air, g. Pengkristalan natrium klorida daripada larutan pekat. Aktiviti membanding dan membeza perubahan fizik dan kimia dan mempersembahkan di dalam bentuk grafik. Menjalankan aktiviti untuk mengkaji perubahan fizik dan perubahan kimia: Pelajar dapat: • menerangkan maksud perubahan fizik, • menerangkan maksud perubahan kimia • memberi contoh perubahan fizik dalam kehidupan harian, • memberi contoh perubahan kimia dalam kehidupan harian, • membanding dan membezakan perubahan fizik dan perubahan kimia Pelajar dapat:
 11. 11. a. Melarutkan ammonium klorida dalam air, b. Melarutkan natrium hidroksida di dalam air. Membincangkan yang berikut: a. Hubungan diantara kehilangan dan pertambahan haba dengan perubahan suhu, b. Tindakbalas eksotermik dan endotermik berdasarkan perubahan haba. Memerhatikan simulasi computer berkaitan penghasilan ammonia dan asid sulfurik • menyatakan tindak balas kimia melibatkan perubahan haba, • mengenal pasti tindak balas yang melibatkan pembebasan dan penyerapan haba. • menghubungkaitkan perubahan suhu bahan tindak balas dengan tindakbalas eksotermik • menghubungkaitkan perubahan suhu bahan tindak balas dengan tindak balas endotermik • menerangkan melalui contoh perubahan haba yang berlaku semasa tindak balas kimia dalam industri. 18 10 Mei – 14 Mei 5.3 Mensintesiskan siri kereaktifan logam Menjalankan aktiviti untuk mengkaji tindakbalas berikut: a. Natrium, kalsium, magnesium, aluminium, zink dan kuprum dengan air. b. Magnesium,aluminium,zinc dankuprum dengan asid cair. c. Magnesium,aluminium, zink dan kuprum dengan oksigen. Membanding dan membezakan kereaktifan logam dengan air, asid dan oksigen serta memaparkannya dalam gambarajah grafik. Membincangkan dan menyusun kedudukan logam mengikut keraktifan. Menjalankan kajian untuk mengesan kedudukan karbon dalam siri kereaktifan. Pelajar dapat: • memerihalkan kecergasan tindak balas logam dengan air, • memerihalkan kecergasan tindak balas logam dengan asid, • memerihalkan kecergasan tindak balas logam dengan oksigen, • membanding dan membezakan kecergasan tindak balas logam dengan air, asid dan oksigen, • membuat urutan kecergasan tindak balas logam, • membina siri kereaktifan logam berdasarkan kecergasan tindak balas logam terhadap oksigen, • mengenalpasti kedudukan karbon dalam siri kereaktifan logam. 19 17 Mei – 21 Mei PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2015 20 24 Mei – 28 Mei 29 Mei – 13 June CUTI PERTENGAHAN TAHUN 21 14 Jun – 18 Jun 5.4 Mengaplikasikan Siri Kereaktifan Logam Memerhatikan simulasi computer atau video berkaitan kaedah pengekstrakan logam daripada bijihnya dan membincangkan yang berikut: a. mengaitkan kedudukan logam didalam siri kereaktifan dengan kaedah pengekstrakannya. b. membincangkan proses pengekstrakan timah daripada bijihnya. Membincangkan kepentingan siri keraktifan logam. Pelajar dapat: • menghubungkaitkan kedudukan logam dalam siri kereaktifan logam dengan kaedah pengekstrakan logam daripada bijihnya. • menerangkan dengan contoh proses pengekstrakan logam daripada bijihnya dengan menggunakan karbon • menyatakan kepentingan siri kereaktifan logam 22 21 Jun – 25 Jun 5.5 Memahami Electrolisis Menjalankan aktiviti elektrolisis dan membincangkan yang berikut: a. Definisi elektrolisis Pelajar dapat: • menyatakan maksud elektrolisis
 12. 12. b. Anod, katod, anion, kation dan elektrolit, c. Kegunaan elektrolisis. Memerhatikan simulasi komputer dan mengkaji yang berikut: a. Elektrolisis laburan plumbum bromide menggunakan elektrod karbon, b. Penyaduran objek yang dibuat daripada logam menggunakan kuprum. Memerhatikan video atau simulasi computer dan membincangkan kegunaan elektrolisis dalam industry termasuk pengekstrakan logam, penulenan logam dan penyaduran. • menyatakan maksud anod, katod, anion, kation dan elektrolit • memerihalkan proses elektrolisis suatu elektrolit menggunakan elektrod karbon • menerangkan penggunaan elektrolisis dalam industri 23 28 June – 2 Jul 5.6 Memahami penghasilan tenaga elektrik daripada tindak balas kimia Menjalankan aktiviti untuk mengkaji penghasilan tenaga elektrik oleh sel ringkas. Memeriksa pelbagai jenis sel. Contohnya sel kering, akumulator asid-plumbum, bateri alkali, bateri nikel cadmium dan membincangkan; a. kegunaannya b. kelebihan dan kekurangan setiap jenis sel. Pelajar dapat: • memerihalkan cara sel ringkas beroperasi, • menyenaraikan pelbagai jenis sel dan kegunaannya, • menyatakan kelebihan dan kekurangan pelbagai jenis sel. 24 5 Jul – 9 Jul 5.7Memahami tindak balas kimia yang berlaku dengan adanya cahaya 5.8 Menghargai sumbangan inovatif Kebijaksanaan manusia memanfaatkan tindak balas kimia sebagai sumber tenaga Membincangkan yang berikut: a. Tindakbalas kimia yang memerlukan cahaya. Contohnya fotosintesis. b. Kesan cahaya terhadap bahan kimia yang sensitive cahaya. Menjalankan aktiviti untuk mengkaji kesan cahaya terhadap kertas foto dan silver klorida. Menjalankan aktiviti untuk menggambarkan tabiat yang baik bagaimana melupuskan bahan yang menggunakan tindakbalas kimia sebagai sumber tenaga. Pelajar dapat: • memberi contoh tindak balas kimia yang memerlukan tenaga cahaya, • menerangkan kesan cahaya terhadap bahan kimia yang peka cahaya, • menerangkan mengapa bahan kimia tertentu disimpan di dalam botol gelap. Pelajar dapat: • memerihalkan bagaimana penggunaan tenaga daripada tindak balas kimia secara berkesan untuk mengelakkan pembaziran, • menerangkan bagaimana melupuskan alat yang menggunakan tindak balas kimia sebagai sumber tenaga untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar, • memberi cadangan tentang cara baharu penggunaan tindak balas kimia dalam peralatan
 13. 13. sebagai sumber tenaga, • mempraktikkan tabiat baik dalam penggunaan dan pelupusan alat yang menggunakan tindak balas kimia sebagai sumber tenaga. 25 12 Jul – 16 Jul TEMA : TENAGA DALAM KEHIDUPAN BAB 6: TENAGA NUKLEAR 6.1 Memahami bahan radioaktif 6.2 Memahami penggunaan tenaga nuklear dan kegunaannya Memerhatikan simulasi computer, video atau carta dan mengkaji: a. bahan radioaktif b. radiasi radioaktif c. radioisotop membincangkan yang berikut: a. bahan radioaktif b. radioisotope untuk karbon, kobalt dan iodin. c. Proses pereputan radioaktif dan pelepasan radiasi alfa, beta dan gama. Membanding dan membezakan sinaran alfa, beta dan gama dari segi; a. Jenis zarah b. Cas c. Kuasa penembusan Membincangkan kegunaan bahan radioaktif di dalam bidang berikut; a. Pertanian b. Perubatan c. Arkeologi d. Perindustrian e. Pemakanan Membincangkan yang berikut; a. pembelahan b. pelakuran membincangkan penghasilan elektrik dengan tenaga nuclear. Membincangkan yang berikut, a. kegunaan tenaga nuclear b. kesan penghasilan tenaga nuclear Pelajar dapat: • menyatakan maksud radioaktif, • memberi contoh bahan radioaktif, • memerihalkan proses pereputan radioaktif, • menamakan tiga jenis sinaran radioaktif, • memerihalkan sifat setiap sinaran radioaktif, • membanding dan membezakan sinaran radioaktif, • menerangkan maksud radioisotop, • memberi contoh radioisotop, • menerangkan kegunaan bahan radioaktif. Pelajar dapat: • memerihalkan penghasilan tenaga nuklear melalui pembelahan nuklear • memerihalkan penghasilan tenaga nuklear melalui pelakuran • menyatakan kegunaan tenaga nuklear, • memerihalkan penjanaan tenaga elektrik daripada tenaga nuklear. 26 19 Jul – 23 Jul 6.3 Menyedari keperluan mengendalikan bahan radioaktif dengan cara yang Membaca artikel, melihat video atau carta dan membincangkan yang berkaitan: Pelajar dapat:
 14. 14. betul a. Kemusnahan nuclear di Chernobyl dan lain-lain kemusnahan nuclear. b. Pengendalian bahan radioaktif dan sisanya. Membincangkan yang berikut: a. kesan jangka pendek dan jangka panjang, bahan radioaktif dan sisanya b. kepentingan mengendalikan bahan radioaktif dan sisanya. Memperdebatkan tentang keperluan mempunyai loji nuclear. • menyatakan kesan radioaktif terhadap hidupan, • memerihalkan langkah yang betul dalam pengendalian bahan radioaktif dan sisa bahan radioaktif. • menerangkan keperluan mengendalikan bahan radioaktif dan sisa radioaktif dengan cara yang betul. 27 26 Jul – 30 Jul TEMA : TENAGA DALAM KEHIDUPAN BAB 7 : CAHAYA, WARNA DAN PENGLIHATAN 7.1 Mensintesiskan pembentukan imej oleh cermin satah dan kanta. Menjalankan aktiviti untuk mengkaji yang berikut: a. imej yang dibentuk oleh cermin satah b. imej yang dibentuk oleh kanta cembung dank anta cekung. Menjalankan aktiviti untuk membanding dan membeza imej yang dibentuk oleh kanta cembung dank anta cekung. Memaparkan persamaan dan perbezaannya menggunakan persembahan grafik. Menggunakan simulasi computer atau video untuk memaparkan pembentukan rajah sinar. Melukis gambarajah sinar untuk cahaya yang melalui; a. kanta cembung dengan objek yang diletakkan pada pelbagai jarak. b. Kanta cembung Melabel gambarajah sinar dengan yang berikut: a. Garis paksi b. Pusat optik c. Jarak fokus d. Jarak objek Jarak imej Pelajar dapat: • menyatakan ciri imej yang dibentuk oleh cermin satah, • menyatakan ciri imej yang dibentuk oleh kanta cembung, • menyatakan ciri imej yang dibentuk oleh kanta cekung, • membanding dan membezakan imej yang dibentuk oleh kanta cembung dengan imej yang dibentuk oleh kanta cekung bagi objek jauh, • melukis dan melabel gambarajah sinar bagi sinar cahaya yang melalui kanta cembung, • melukis dan melabel gambarajah sinar untuk menerangkan ciri-ciri imej yang terbentuk oleh kanta cembung, • melukis gambarajah sinar untuk menerangkan ciri- ciri imej yang terbentuk oleh kanta cembung dipengaruhi oleh jarak objek, • menentukan jarak focus kanta cembung. 28 2 Aug – 6 Aug 7.2 Mensintesiskan pembentukan imej oleh alatan optik Menjalankan aktiviti untuk menentukan jarak focus kanta cembung Menyiasat imej yang dibentuk oleh kamera menggunakan kamera lubang jarum dengan atau tanpa kanta Membina periskop dan teleskop ringkas dan membincangkan imej yang terbentuk. Menggunakan simulasi computer untuk menunjukkan sinar Pelajar dapat: • mengenal pasti bahagian alatan optik yang terlibat dalam pembentukan imej, • melukis gambarajah sinar bagi sinar cahaya yang melalui alatan optik, • membanding dan membezakan mekanisme memfokus dan mengawal jumlah cahaya yang masuk ke dalam mata manusia dan kamera, • menerangkan struktur dan fungsi bahagian mata
 15. 15. cahaya yang melalui mata dan alatan optic. Berdasarkan simulasi, lukis dan label rajah sinar untuk menunjukkan pembentukan imej bagi alatan berikut: a. Kamera b. Periscope c. Telescope d. Mata Bincang persamaan dan perbezaan diantara kamera dan mata Memeriksan model kamera dan mengaitkan struktur dan fungsinya dengan mata. menggunakan kamera sebagai pembandingan. 29 9 Aug – 13 Aug 7.3 Menganalisa penyebaran cahaya 7.4 Menganalisia penyerakan cahaya Menjalankan aktiviti untuk mengkaji yang berikut: a. Penyebaran cahaya menggunakan prisma kaca. b. Pembentukan pelangi Membincangkan penyebaran cahaya Menggunakan simulasi komputer untuk menggambarkan penyebaran cahaya Melukis gambarajah sinar untuk menunjukkan penyebaran cahaya. Membincangkan fenomena penyebaran cahaya seperti pembentukan pelangi. Menjalankan aktiviti untuk mengkaji penyerakan cahaya dan kesannya Menggunakan simulasi computer untuk menunjukkan penyerakan cahaya Membincangkan penyerakan cahaya seperti fenomena kebiruan langit dan kemerahan senja Pelajar dapat: • menyatakan maksud penyebaran cahaya, • menerangkan melalui contoh penyebaran cahaya dalam fenomena alam Pelajar dapat : • menyatakan maksud penyerakan cahaya, • memberi contoh fenomena alam yang berkaitan penyerakan cahaya, • menerangkan melalui contoh penyerakan cahaya dalam fenomena alam. 30 16 Aug – 20 Aug 7.5 Menganalisa penambahan dan penolakan cahaya berwarna 7.6 Mengaplikasikan prinsip penolakan Menjalankan aktiviti untuk memperkenalkan warna primer dan warna sekunder Menjalankan aktiviti untuk: a. Menyiasat penambahan cahaya primer b. Menyiasat kesan warna primer dan sekunder keatas cahaya putih dan berwarna. Menggunakan simulasi computer untuk menerangkan penambahan dan penolakan cahaya berwarna Memerhatikan simulasi computer dan membincangkan Pelajar dapat: • mengenalpasti warna primer dan warna sekunder, • menerangkan percampuran warna primer menghasilkan warna sekunder, • menerangkan penolakan cahaya berwarna oleh penapis warna Pelajar dapat:
 16. 16. cahaya berwarna untuk menerangkan kehadiran objek berwarna penolakan cahaya berwarna oleh objek berwarna. Membincangkan yang berikut: a. fungsi sel rod dan sel kon. c. Kemunculan objek berwarna di bawah cahaya putih dan cahaya berwarna. • menerangkan penolakan cahaya berwarna oleh objek berwarna • menerangkan penglihatan objek berwarna dibawah cahaya putih, • menerangkan penglihatan objek berwarna dibawah cahaya berwarna, • menyatakan fungsi sel rod dan sel kon pada mata. 31 23 Aug – 27 Aug 7.7 Menganalisa kesan Pencampuran pigmen 7.8 Menilai kepentingan warna dalam kehidupan harian Menjalankan aktiviti untuk memerhatikan dan mengkaji pigmen dan kesan pencampuran pigmen. Memerhatikan simulasi computer dan membincangkan pencampuran pigmen dan kesan pigmen pada cahaya Menjalankan aktiviti untuk membanding dan membezakan pencampuran pigmen dan penambahan cahaya dan menggambarkannya di dalam ilustri grafik Berdasarkan aktiviti di atas bincangkan kegunaan pigmen Melihat simulasi computer atau video dan mengumpul maklumat mengenai berikut: a. Kegunaan warna di dalam percetakan b. Pendawaian elektrik dan lampu trafik c. Symbol dan signal d. Kepentingan warna pada manusia, haiwan dan tumbuhan. Pelajar dapat; • menyatakan maksud pigmen • menyenaraikan penggunaan pigmen • membanding dan membezakan pencampuran pigmen dengan pencampuran cahaya berwarna. • Menerangkan melalui contoh kesan pigmen terhadap cahaya. • membuat kesimpulantentang pencampuranpigmen Pelajar dapat : • menyenaraikan kepentingan warna dalam kehidupan, • menyatakan dengan contoh kepentingan warna dalam kehidupan, • mewajarkan kepentingan warna dalam kehidupan. 32 30 Aug – 3 Sept 7.9 Menghargai penciptaan pelbagai alatan optik dalam memberi manfaat kepada manusia Membincangkan kelebihan mempunyai pelbagai peralatan optik: a. Untuk mengatasi kebatasan manusia dalam penglihatan b. Memperkembangkan kebolehupayaan penglihatan c. Meningkatkan pengetahuan dan kefahaman tentang alam sekitar. Pelajar dapat:  menghubungkait penciptaan pelbagai alatan optik yang dapat meningkatkan keupayaan deria penglihatan 33 6 Sept – 10 Sept UJIAN PENILAIAN KEDUA (UP2) CUTI PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 18 Sept – 26 Sept 34 27 Sept – 1 Okt TEMA : PERKEMBANGAN TEKNOLOGI DAN INDUSTRI DALAM MASYARAKAT BAB 8: BAHAN KIMIA DALAM PERINDUSTRIAN Memeriksa barangan yang dibuat daripada aloi dan membincangkan komposisi, ciri-ciri dan kegunaannya. Pelajar dapat: • menyatakan maksud aloi, • memberikan contoh aloi,
 17. 17. 8.1 Memahami sifat sifat aloi dan kegunaannya dalam industri 8.2 Menganalisa penghasilan dan penggunaan ammonia dalam industri Kumpul dan menterjemahkan data mengenai yang berikut; a. apakah aloi b. contoh-contoh aloi c. komposisi, ciri-ciri dan kegunaan aloi termasuk keluli, piuter, gangsa, Loyang dan duralumin memerhatikan video atau simulasi computer dan membincangkan bagaimana pembentukan aloi boleh merubah ciri-ciri logam. Membincangkan kepentingan aloi dalam industry Mengumpul dan mengkaji produk yang dihasilkan daripada ammonia. Memerhatikan video atau simulasi computer untuk mengumpulkan data yang berikut: a. proses penghasilan ammonia dalam industry b. factor yang mempengaruhi penghasilan ammonia yang optimum. Melukis carta alir untuk menunjukkan penghasilan ammonia. Mengumpul dan menterjemahkan data mengenai penggunaan ammonia dalam industry. Menjalankan aktiviti untuk menyediakan baja ammonia seprti ammonium sulfat, ammonium nitrat dan ammonium fosfat. • menerangkan bagaimana pengaloian boleh mengubah sifat logam, • menghubungkaitkan perubahan sifat logam yang dijadikan aloi dengan susunan zarahnya, • menghubungkaitkan sifat aloi dengan kegunaannya dalam kehidupan harian, • memerihalkan kepentingan aloi dalam industri, • menyatakan maksud aloi superkonduktor. Pelajar dapat: • menyenaraikan kegunaan ammonia dan sebatiannya dalam kehidupan harian, • memerihalkan penghasilan ammonia secara industri, • menyatakan faktor yang memberi kesan terhadap penghasilan ammonia, • mengenalpasti kegunaan ammonia dalam industri, memerihalkan bagaimana ammonia digunakan dalam penghasilan baja garam ammonium dan urea. 35 4 Okt – 8 Okt 8.3 Menganalisa kesan pembuangan bahan sisa industry terhadap alam sekitar. 8.4 Menyedari kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar dari pencemaran sisa buangan industri untuk kepentingan manusia sejagat Memerhatikan video atau simulasi computer untuk mengumpulkan maklumat mengenai pencemaran alam sekitar daripada: a. pembakaran bahan api fosil b. pembuangan sisa industry seperti bahan toksik daripada industry, sisa radioaktif, kelapa sawit dan sisa getah daripada pertanian. c. Kesan pengurusan sisa yang tidak terancang d. Kaedah pengawalan sisa industry Membincangkan dan mengaitkan kesan pengurusan sisa industry yang tidak terancang. Memilih industry dan menyatakan bagaimana sisanya dirawat. Memerhatikan video atau simulasi computer berkaitan pencemaran sisa industry serta membincangkan yang berikut: a. Akibat daripada pembuangan sisa industry yang tidak Pelajar dapat: • mengenal pasti aktiviti perkilangan yang menjadi punca pencemaran, • menerangkan kesan pembuangan bahan sisa industri, • menghubungkaitkan kesan pembuangan bahan sisa industri dengan kemandirian hidupan, • menyatakan dengan contoh kaedah pengawalan pembuangan sisa industry untuk menghindarpencemaran. Murid dapat: • memerihalkan kesan pelupusan sisa buangan industri yang tidak terkawal dan tidak teratur, • menerangkan kepentingan mengamalkan sikap bertanggungjawab dalam melupuskan sisa buangan industri.
 18. 18. terkawal. b. Keperluan untuk merawat sisa industry secara serius bagi memastikan pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar. c. Kepentingan mengamalkan cara yang bertanggungjawab bagi melupuskan sisa industry. 36-38 11 Okt – 29 Okt ULANGKAJI 39-40 1 Nov – 12 Nov PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 41 15 Nov – 19 Nov PERBINCANGAN KERTAS PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 20 Nov – 3 Jan CUTI AKHIR TAHUN PERSEKOLAHAN

×