SlideShare a Scribd company logo
ТРАНСПИРАЦИЈА
https://www.youtube.com/watch?v=iTPQkI2h0Vg
ПРОМЕТ НА ВОДА ВО РАСТЕНИЕТО
ДОКАЖУВАЊЕ ДЕКА РАСТЕНИЕТО
ВРШИ ТРАНСПИРАЦИЈА
ТРАНСПИРАЦИЈАТА Е РАЗЛИЧНА
КАЈ РАСТЕНИЈАТА ШТО ЖИВЕАТ НА
РАЗЛИЧНИ УСЛОВИ
● Количина на вода во почвата
● Топло и суво време
● Ветер
ТРАНСПИРАЦИЈАТА -КОРИСНА ЗА
РАСТЕНИЕТО
● ОВОЗМОЖУВА СНАБДУВАЊЕ НА РАСТЕНИЕТО
СО ВОДА И НЕЈЗИНО СПРОВЕДУВАЊЕ
● СО ТОА СЕ ПРИМААТ И МИНЕРАЛНИ МАТЕРИИ
ОД ПОЧВАТАКОИ СЕ РАСТВОРААТ ВО ВОДАТА
( Грастението ги задоволува потребите од минерални
материи)
● СО ТРАНСПИРАЦИЈАТА РАСТЕНИЕТО
СЕРАЗЛАДУВА
ЗАШТИТА НА РАСТЕНИЕТО ОД
ПРЕГОЛЕМА ТРАНСПИРАЦИЈА
● СО ЗАТВАРАЊЕ НА СТОМИТЕ
СО НАМАЛУВАЊЕ НА ЛИСНАТА
ПОВРШИНА
СО ОТФРЛАЊЕ НА ЛИСТОВИТЕ ВО
ЕСЕН
ПОКРИВАЊЕ НА РАСТЕНИЕТО СО
ДЕБЕЛА КУТИКУЛА
СО ПОКРИВАЊЕ НА ЛИСТОВИТЕ И
ЦЕЛО РАСТЕНИЕ СО ВЛАКНЕНЦА
СО ВИДОИЗМЕНЕТИ ЛИСТОВИ ВО
БОЦКИ

More Related Content

More from valentinastanoevska

сетило за примање мехнички дразби
сетило за примање мехнички дразбисетило за примање мехнички дразби
сетило за примање мехнички дразби
valentinastanoevska
 
сетило за мирис и вкус
сетило за мирис  и вкуссетило за мирис  и вкус
сетило за мирис и вкус
valentinastanoevska
 
автномен нервен систем
автномен нервен системавтномен нервен систем
автномен нервен систем
valentinastanoevska
 
Bespolovo i polovo razmn zivotni
Bespolovo i polovo razmn zivotniBespolovo i polovo razmn zivotni
Bespolovo i polovo razmn zivotni
valentinastanoevska
 
органи кај растението марија митриновска
органи кај растението марија митриновскаоргани кај растението марија митриновска
органи кај растението марија митриновска
valentinastanoevska
 
вулкани и земјотреси
вулкани и земјотресивулкани и земјотреси
вулкани и земјотреси
valentinastanoevska
 
Vidovikarpi prezentacija Valentina Stanoevska
Vidovikarpi prezentacija Valentina StanoevskaVidovikarpi prezentacija Valentina Stanoevska
Vidovikarpi prezentacija Valentina Stanoevska
valentinastanoevska
 
Promeni na materiite poddejstvo na vozduh,voda Valentina Stanoevska
Promeni na materiite poddejstvo na vozduh,voda Valentina StanoevskaPromeni na materiite poddejstvo na vozduh,voda Valentina Stanoevska
Promeni na materiite poddejstvo na vozduh,voda Valentina Stanoevska
valentinastanoevska
 
царство на растенија
царство на растенијацарство на растенија
царство на растенија
valentinastanoevska
 
Skeleten sistem Valentina Stanoevska Pehcevo
Skeleten sistem Valentina Stanoevska PehcevoSkeleten sistem Valentina Stanoevska Pehcevo
Skeleten sistem Valentina Stanoevska Pehcevo
valentinastanoevska
 

More from valentinastanoevska (20)

сетило за примање мехнички дразби
сетило за примање мехнички дразбисетило за примање мехнички дразби
сетило за примање мехнички дразби
 
сетило за мирис и вкус
сетило за мирис  и вкуссетило за мирис  и вкус
сетило за мирис и вкус
 
автномен нервен систем
автномен нервен системавтномен нервен систем
автномен нервен систем
 
Cerepen mozok
Cerepen mozokCerepen mozok
Cerepen mozok
 
Izla;uvawe
Izla;uvawe Izla;uvawe
Izla;uvawe
 
Rbeten mozok
Rbeten mozokRbeten mozok
Rbeten mozok
 
Bespolovo i polovo razmn zivotni
Bespolovo i polovo razmn zivotniBespolovo i polovo razmn zivotni
Bespolovo i polovo razmn zivotni
 
Koza i koznitvorvini
Koza i koznitvorviniKoza i koznitvorvini
Koza i koznitvorvini
 
Koza
KozaKoza
Koza
 
органи кај растението марија митриновска
органи кај растението марија митриновскаоргани кај растението марија митриновска
органи кај растението марија митриновска
 
Moi prezentacii
Moi prezentaciiMoi prezentacii
Moi prezentacii
 
фотосинтеза
фотосинтезафотосинтеза
фотосинтеза
 
Srce i krvni sadovi
Srce i krvni sadoviSrce i krvni sadovi
Srce i krvni sadovi
 
Zemjina revlucija
Zemjina revlucijaZemjina revlucija
Zemjina revlucija
 
Izvori na svetlosna energija
Izvori na svetlosna energijaIzvori na svetlosna energija
Izvori na svetlosna energija
 
вулкани и земјотреси
вулкани и земјотресивулкани и земјотреси
вулкани и земјотреси
 
Vidovikarpi prezentacija Valentina Stanoevska
Vidovikarpi prezentacija Valentina StanoevskaVidovikarpi prezentacija Valentina Stanoevska
Vidovikarpi prezentacija Valentina Stanoevska
 
Promeni na materiite poddejstvo na vozduh,voda Valentina Stanoevska
Promeni na materiite poddejstvo na vozduh,voda Valentina StanoevskaPromeni na materiite poddejstvo na vozduh,voda Valentina Stanoevska
Promeni na materiite poddejstvo na vozduh,voda Valentina Stanoevska
 
царство на растенија
царство на растенијацарство на растенија
царство на растенија
 
Skeleten sistem Valentina Stanoevska Pehcevo
Skeleten sistem Valentina Stanoevska PehcevoSkeleten sistem Valentina Stanoevska Pehcevo
Skeleten sistem Valentina Stanoevska Pehcevo
 

Transpiracija Valentina Stanoevska OOU,,Vanco Kitanov,,Pehcevo