Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Minicollge Webtypografie

701 views

Published on

 • Be the first to comment

Minicollge Webtypografie

 1. 1. Minicollege Webtypografie
 2. 2. Fontkeuze In tegenstelling tot druk doeleinden, geen onbeperkte lijst aan lettertypes een designer uit kan kiezen. Een lettertype moet immers geïnstalleerd zijn op het systeem van de bezoeker van de website om getoond te worden. Er is wel een programma waarmee je kopteksten kan veranderen maar niet hele stukken lappen tekst, deze heet sifr
 3. 3. Welke fonts kunnen gebruikt worden? <ul><li>Deze lettertypes worden namelijk standaard “geleverd” bij de verschillende besturingssystemen (windows, macos, linux). Dit zijn de volgende fonts: </li></ul><ul><li>Arial </li></ul><ul><li>Comic sans </li></ul><ul><li>Courier New </li></ul><ul><li>Geogria </li></ul><ul><li>Impact </li></ul><ul><li>Times New Roman </li></ul><ul><li>Trebuchet MS </li></ul><ul><li>Verdana </li></ul>
 4. 4. Serif/Sans serif Er zijn twee soorten lettertypes: De fonts zijn te herkennen aan kleine “voeten” aan boven en onderkant van de letter. Hierdoor wordt de regel extra benadrukt. Voorbeelden van dit font-type zijn Georgia en Times new roman. Sans serif fonts zijn dus letters zonder deze voetjes.
 5. 5. Regellengte Ook de lengte van de regel kan bepalen hoe makkelijk een tekst te lezen is. Als een regel te lang wordt heeft de gebruiker moeite om het begin van de volgende regel te vinden. Het zou kunnen voorkomen dat de lezer weer bij dezelfde regel begint. Aan te raden is om een regellengte van ongeveer tien woorden te hanteren. Geenstijl heeft bijvoorbeeld een ideale regellengte waardoor de tekst comfortabel te lezen is.
 6. 6. Regelafstand Bij sommige lettertypes is het lastig om deze goed te lezen als ze te dicht op elkaar staan, maar de lezer kan hierbij worden geholpen door te zorgen dat de regelafstand wordt vergroot. Hierdoor zijn de regels los van elkaar beter waarneembaar. Zorg ervoor dat de regels in ieder geval niet te dicht op elkaar staan. Een website als die van Orange heeft de regels erg dicht op elkaar staan. Vermijd dit dus.
 7. 7. Lettergrootte De grootte van de letters spelen een grote rol voor de leesbaarheid van teksten. Daarbij speelt anti-aliasing van de teksten een grote rol Anti-aliasing is de harde randen van de teksten zachter maken
 8. 8. Contrast Ook contrast is een sleutelbegrip in de vormgeving. Door gebruik te maken van veel kleuren ontstaat niet per se meer contrast. Denk in blokken. Maak één of enkele blikvangers (dat kan van alles zijn). Probeer bij tabellen zoveel mogelijk de strakke kaderlijnen weg te laten. Laat bewust enkele cellen leeg. Ook witruimte brengt meer contrast en werkt informeel evenwicht in de hand.
 9. 9. Waarom webtypografie? Van het moment dat je een website maakt/ontwerpt kom je ooit voor de keuze te staan welk soort lettertype te gebruiken. Het lettertype bepaald samen met design hoe leesbaar je website is. Waarom een keuze? Dit heeft namelijk invloed hoe goed je lezers wel degelijk je tekst aanvaardbaar en eenvoudig kunnen lezen. Niet elke font is hetzelfde en de keuze hangt af van het doel van de website waarin je tekst verschijnt.
 10. 10. Bedankt voor jullie aandacht

×