SlideShare a Scribd company logo

Shqiptaret ne itali

O
O

Oli Nuhi

Shqiptaret ne itali

1 of 10
Download to read offline
Shqiptaret ne itali
Shqiptaret ne itali
•
Shqiptaret
ne itali
flasin shqip
29%
Shqiptaret
ne Itali
flasin
Italisht
71%
Diagram
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
QYTETI OSE FSHATI ME POPULLSI
ME TE MADHE TE SHQIPTAREVE
•
DOMËTHËNË SHQIPTARËT E ITALISË, I QUAJTUR EDHE ITALO-SHQIPTARË,
JANË PAKICA ETNO-GJUHËSORE SHQIPTARE VENDOSUR HISTORIKISHT NË JUG TË ITALISË.
• ATA JETOJNË NË ITALI NGA SHEKULLI XV, KU KA QËNË MËRGATA ARBËRESHE
DERI SHEKULLIT XVIII, NË RAJONET E ABRUCOT, KAMPANIËS, PULIAS, VEÇANËRISHT
NË BAZILIKAT, MOLIZ, KALABRI DHE SICILI.
• JANË EMËRTUAR SI ARBËRESHË, PASI NË KOHËN KUR U LARGUAN NGA SHQIPËRIA, AJO
QUHEJ ARBËRIA. ARBËRESHËT U VENDOSËN NË ITALI NË SHEKUJT E PESËMBËDHJETË DHE
TËMBËDHJETË, PAS VDEKJES SË HEROIT KOMBËTAR SHQIPTAR GJERGJ KASTRIOTI
SKËNDERBEU DHE PUSHTIMIT GRADUAL TË SHQIPËRISË DHE TË GJITHË PERANDORISË
BIZANTINE NGA TURQIT OSMANE. NJIHEN SHTATË EKSODE TË MËDHA QË NISIN QË NGA
KOHA MENJËHERË PAS VDEKJES SË GJERGJ KASTRIOTIT, DERI NGA FUNDI I SHEK.
XVIII (1780-1790). NGULIMET E FUNDIT TË ARBËRESHËVE JANË NË ITALINË QENDRORE-
VERIORE, SI NË PROVINCËN E PAVIAS DHE TË PIAÇENCËS, PO ASHTU NJË GRUP I MADH I'U
DREJTUA RAJONIT QENDROR TË ABRUCOS.

Recommended

Revista kulturore redaksia e arsimit
Revista kulturore redaksia e arsimitRevista kulturore redaksia e arsimit
Revista kulturore redaksia e arsimitolinuhi
 
Mendimi filozofik ne Antikitet
Mendimi filozofik ne AntikitetMendimi filozofik ne Antikitet
Mendimi filozofik ne Antikitetolinuhi
 
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes ShqipeDialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipeolinuhi
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
 
Rendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmaveRendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmaveolinuhi
 
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te uletPerdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te uletolinuhi
 
Mikrofonat
MikrofonatMikrofonat
Mikrofonatolinuhi
 

More Related Content

More from olinuhi

Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeolinuhi
 
Pjeset e Veshit
Pjeset e VeshitPjeset e Veshit
Pjeset e Veshitolinuhi
 
Shqiperia Turistike
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistikeolinuhi
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveolinuhi
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareolinuhi
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalolinuhi
 
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeDrejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeolinuhi
 
Robotët
RobotëtRobotët
Robotëtolinuhi
 
Perdorimi dhe prodhimi i sapuneve
Perdorimi dhe prodhimi i sapunevePerdorimi dhe prodhimi i sapuneve
Perdorimi dhe prodhimi i sapuneveolinuhi
 
Trevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne GreqiTrevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne Greqiolinuhi
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraolinuhi
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipeolinuhi
 

More from olinuhi (12)

Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
 
Pjeset e Veshit
Pjeset e VeshitPjeset e Veshit
Pjeset e Veshit
 
Shqiperia Turistike
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistike
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
 
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeDrejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
 
Robotët
RobotëtRobotët
Robotët
 
Perdorimi dhe prodhimi i sapuneve
Perdorimi dhe prodhimi i sapunevePerdorimi dhe prodhimi i sapuneve
Perdorimi dhe prodhimi i sapuneve
 
Trevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne GreqiTrevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne Greqi
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
 

Shqiptaret ne itali

  • 3. • Shqiptaret ne itali flasin shqip 29% Shqiptaret ne Itali flasin Italisht 71% Diagram
  • 6. QYTETI OSE FSHATI ME POPULLSI ME TE MADHE TE SHQIPTAREVE • DOMËTHËNË SHQIPTARËT E ITALISË, I QUAJTUR EDHE ITALO-SHQIPTARË, JANË PAKICA ETNO-GJUHËSORE SHQIPTARE VENDOSUR HISTORIKISHT NË JUG TË ITALISË. • ATA JETOJNË NË ITALI NGA SHEKULLI XV, KU KA QËNË MËRGATA ARBËRESHE DERI SHEKULLIT XVIII, NË RAJONET E ABRUCOT, KAMPANIËS, PULIAS, VEÇANËRISHT NË BAZILIKAT, MOLIZ, KALABRI DHE SICILI. • JANË EMËRTUAR SI ARBËRESHË, PASI NË KOHËN KUR U LARGUAN NGA SHQIPËRIA, AJO QUHEJ ARBËRIA. ARBËRESHËT U VENDOSËN NË ITALI NË SHEKUJT E PESËMBËDHJETË DHE TËMBËDHJETË, PAS VDEKJES SË HEROIT KOMBËTAR SHQIPTAR GJERGJ KASTRIOTI SKËNDERBEU DHE PUSHTIMIT GRADUAL TË SHQIPËRISË DHE TË GJITHË PERANDORISË BIZANTINE NGA TURQIT OSMANE. NJIHEN SHTATË EKSODE TË MËDHA QË NISIN QË NGA KOHA MENJËHERË PAS VDEKJES SË GJERGJ KASTRIOTIT, DERI NGA FUNDI I SHEK. XVIII (1780-1790). NGULIMET E FUNDIT TË ARBËRESHËVE JANË NË ITALINË QENDRORE- VERIORE, SI NË PROVINCËN E PAVIAS DHE TË PIAÇENCËS, PO ASHTU NJË GRUP I MADH I'U DREJTUA RAJONIT QENDROR TË ABRUCOS.
  • 7. NË ITALI SOT NUMËROHEN MBI 260.000 NJERËZ QË FLASIN GJUHËN ARBËRORE. QYTETET KU BANOJNË ARBËRESHËT MBAJNË DY EMRA, NJË NË SHQIP DHE TJETRIN ITALISHT, KY I FUNDIT PËRDORUR SIDOMOS NGA TË HUAJT. ARBËRESHËT NUK E KANË HARRUAR VENDIN E TË PARËVE DHE RUAJNË TË GJALLA ZAKONAT E TYRE TË PASURA, SI GJUHËN, VESHJET DHE RITET E DOKET QË KISHIN NË MËMËDHE. NJË NGA VEÇORITË QË KARAKTERIZON SHUMË KËTË POPULL ËSHTË, PËRVEÇ GJUHËN DHE VESHJET POPULLORE, QË RUAJTËN ME HEROIZËM DERI SOT EDHE RITIN FETARË KRISHTERË ORTHODOKS-BIZANTIN. GJATË SHEKUJVE ARBËRESHËT KANË ARRITUR TË RUAJNË DHE ZHVILLOJNË IDENTITETIN E TYRE, NË SAJË TË KËMBËNGULJES SË TYRE DHE VLERAVE KULTURORE TË USHTRUARA KRYESISHT NGA DY KOMUNITETE FETARE TË KISHËS ARBËRESHE BIZANTINE-ORTODOKSE: BAZUAR NË KALABRI "KOLEGJIN KORSINI" (1732) NË SHËN BENEDHIT, PASTAJ "KOLEGJI SHËN ADRIANI" TRASFERUAR NË 1794 NË SHËN MITRI, DHE NË SICILI "SEMINARIN ITALO- SHQIPTAR" TË PALERMOS (1735), QË U TRANSFERUA NË HORËN E ARBËRESHËVET NË 1945. SHUMICA E PESËDHJETË KOMUNITETEVE ARBËRESHË RUAJNË FENË KRISHTERE ORTODOKSE. ATA I PËRKASIN DY DIOQEZAVE: UNGRA PËR ARBËRESHËT E ITALISË JUGORE DHE HORA E ARBËRESHËVET PËR ARBËRESHËT E SICILISË. LIDHUR HISTORIKISHT ME KOMUNITETIN ARBËRESH ËSHTË MANASTIRI I GROTAFERRATËS NË ROMË, KU KA SHUMË MURG ARBËRESHË. EPARKIT BIZANTINE, ME MURGJIT DHE PRIFTËRINJTË E TYRE, ME NGA NJË BASHKËSI SHQIPFOLËSE NË ITALI, JANË PJESA MË E RËNDËSISHME PËR TË RUAJTUR DHE PËR TË MBAJTUR TRADITAT ETNIKE, GJUHËSORE, FETARE, TRADICIONALE DHE IDENTITETIN E PAKICËS ETNIKE SHQIPTARE.