Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Nova Scotia

700 views

Published on

Published in: Travel
 • Be the first to comment

Nova Scotia

 1. 1. Nova Scotia Provincie : Nova Scotia Coordinaten: 44 °O’N 63°36’W Inwoners: 372.679 Hoofdstad: Halifax Woonplaats van Dolly Romijn en Jaap Taal
 2. 2. Nova Scotia Halifax is de hoofdstad en de grootste stad van de Canadese provincie Nova Scotia , en heeft ruim 370.000 inwoners (2006). Na een fusering met Dartmouth en Bedford in 1996 vormt de stad de Halifax Regional Municipality . Halifax is het economische centrum van de Atlantische Canadese provincies en de op één na grootste Canadese kuststad na Vancouver , in Brits-Columbia .
 3. 3. Nova Scotia Geschiedenis De oorspronkelijke bewoners, de Mi'kmaq , noemden de stad Chebucto , wat "grootste haven" betekent. Halifax werd op 9 juli 1749 gesticht als een militaire basis voor de Britten door de Britse generaal Edward Cornwallis en een handvol kolonisten die er boerderijen opzetten. De post werd genoemd naar George Montague-Dunk , de tweede hertog van Halifax. Hij was de voorzitter van de Britisch Board of Trade . Halifax was ideaal als militaire basis omdat het na Sydney , Australië de grootste natuurlijke haven ter wereld heeft. Bovendien gaf het omliggende land goede mogelijkheden voor verdediging. Ondanks veel moeilijkheden ontwikkelde Halifax zich snel, en in 1752 werd in Halifax de eerste Canadese krant, de Halifax Gazette, en drie jaar later het eerste postkantoor in Canada opgericht. Met de bouw van de eerste kade in 1758 begon Halifax haar geschiedenis als een belangrijke Canadese havenstad. De stad diende ook als een basis voor Britse militaire operaties tegen het Franse fort in Louisbourg .
 4. 4. Nova Scotia Op 6 december 1917 vond in de zeestraat van Halifax de grootste non-nucleaire ontploffing in de geschiedenis plaats: het Franse munitietransportschip Mont Blanc kwam in botsing met de het Noorse vrachtschip Imo en vloog in brand. Nadat de bemanning het schip had verlaten en het schip verder richting wal was gedreven ontplofte het. Door de explosie en de daaropvolgende 18 meter hoge 'tsunami' werd alles binnen een straal van 1600 m verwoest en er kwamen meer dan 1900 mensen om. In 1925 ontstond de eerste trans-Atlantische telegraafverbinding, en in 1941 stelde Trans Canada Airways een geregelde luchtroute tussen Halifax en Vancouver in. De internationale luchthaven van Halifax werd in 1960 geopend.
 5. 5. Nova Scotia Klimaat Het weer in Halifax is onvoorspelbaar, maar gematigd in vergelijking met dat van Centraal-Canada. Normaal gesproken schommelt de temperatuur tussen -5°C en +25°C. Sneeuwval treedt in de maanden december tot maart op, vaak in de vorm van sneeuwstormen. In februari 2004 werd een recordsneeuwval gemeten van 950 millimeter tijdens een sneeuwstorm. Het weer in de lente wordt door mist en koele temperaturen gekenmerkt. In de zomer kan het warm en droog, maar ook koel en regenachtig zijn. De vroege herfst is vaak nog warm met veel zonneschijn. Bezienswaardigheden De Privateers' Wharf is een gerestaureerde havenbuurt uit de 19de eeuw. In deze wik zijn restaurants en kroegen gevestigd. Hier ligt een replica van de beroemde schoener Bluenose uit Lunenburg voor anker. De Bluenose wordt ook op Canada´s 10-cent-muntstukken afgebeeld .
 6. 6. Nova Scotia Korte schets: Een deel van Nova Scotia, Cape Breton, is een eiland. De rest is met het vasteland verbonden door de langengte van Chignecto. Nova Scotia heeft meer dan 7400 kilometer kustlijn. Van de Atlantische provincies is dit voor bezoekers de meest toegankelijke, mede door de mogelijkheid om direct vanuit Amsterdam op Halifax te vliegen (slechts vijf uur). De provincie heeft een plezierig klimaat met warme zomers en milde winters. Het weer op Cape Breton kent meer extreme weersomstandigheden dan het vasteland van Nova Scotia. Halifax is de grootste stad van de provincie, gelegen aan een enorme zeehaven die het gehele jaar ijsvrij is. Zusterstad Darmouth ligt aan de andere kant van de baai; de twee zijn verbonden door twee hangbruggen. Het havengebied van Halifax heeft sinds de jaren zestig een enorme renovatie ondergaan en gaat nu als Historic Properties door het leven. De stad is heel wat kosmopolitischer dan haar geografische positie zou doen vermoeden. De zuidoostkust van Nova Scotia staat bekend als South Shore. De route heet de Lighthouse Route, een indicatie van de verraderlijkheid van de kust. Ondanks de vuurtorens is menig schip er ten onder gegaan. De schilderachtige dorpjes Indian Harbor en Peggy’s Cove vertegenwoordigen het beeld zoals Nova Scotia dat naar buiten wil uitdragen: vissersdorpjes met veelkleurige boten en drogende netten. De hele kustroute van Nova Scotia is trouwens de reis waard. Minder toegankelijk is het binnenland.
 7. 7. Nova Scotia Het is wild en ruw, met een heel ander soort natuur. Dat blijkt bijvoorbeeld in Kejimkujik National Park, een paradijs van groene bossen, meertjes, eilandjes, stroompjes en rivieren, alleen toegankelijk te voet of per boot. In het gebied van het park hadden de Mi’kmac Indianen hun thuisbasis. Kejimkujik staat bekend als het beste kano-park van Canada (en dat wil wat zeggen). Er geldt een streng systeem van back country vergunningen om het aantal kampeerders te beperken. September is de beste tijd om te wandelen, als het niet meer zo benauwd is, de insekten zijn verdwenen, en de bossen hun herfstkleur aannemen. De Cabot Trail op Cape Breton wordt algemeen gezien als één van de allermooiste wegen van Noord-Amerika. Hij voert helemaal rond de kustlijn van het eiland en biedt spectaculaire uitzichten in het oosten op de Atlantische Oceaan kust en in het westen op de Gulf of St. Lawrence. Cape Breton Highlands National Park , helemaal op het topje van het eiland, is indrukwekkend in zijn ruwe schoonheid. Het park ligt over de hele breedte van het topje van het eiland, en beschermt de mooiste stukken ervan. Tussen beide kusten in ligt een highland plateau van bossen, meren, moerassen en riviervalleien.
 8. 8. Nova Scotia Het prachtige vissersdorpje Bay St. Lawrence is het meest noordelijke punt van Cape Breton. U komt dan ook langs de plek aan de voet van de Sugar Loaf Mountain waar John Cabot in 1497 voet aan wel gezet zou hebben. Ieder jaar, op 24 juni, wordt dit nagespeeld. Ook hun Schotse traditie houden de bewoners in ere, zodat u regelmatig een batterij doedelzakken zult tegenkomen. Yartmouth Lighthouse
 9. 9. Nova Scotia Charles Cornwallis George Montagu-Dunk
 10. 10. Nova Scotia Blik op Halifax Yarmouth – Caister Beach

×