Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Хүүхдийн уушги судлалаар төрөлжсөн мэргэшлийн сургалтын төгсөлтийн
шалгалтын жишиг сорил
1.Нэг сонголттой тест ( Зөвхөн 1 ...
B. Сальбутамол
C. Эфедрин
D. Астмопент
E. Беродуал
/7./ Хөгжиж буй орнуудын 5 хүртлэх насны хүүхдийн уушгины цочмог үрэвсл...
/15./ Уушгины архаг үрэвсэлийн гол шинж тэмдэг юу вэ?
A. Бие бялдарийн өсөлт хоцрогдох
B. Амьсгаадах
C. Өглөөгүүр цэр ихтэ...
4. Амьсгал авах нь шуугиантай
5. Амьсгал гаргах нь шуугиантай
/24./ Нялх бага насны хүүхдийн хамрын салстын үрэвслийн үед ...
A. RS вирүс
B. Томуугийн вирүс
C. Иж томуугийн вирүс
D. Микоплазм
E. Нянгууд
/33./ Уушгины шалтгаан тодорхойгүй тархмал фи...
/41./ Бага насны хүүхдэд хөнгөн хэлбэрийн анхдагч цочмог хатгалгаа үүсгэгч зонхилох
шалтгаан аль нь вэ?
A. Аденовирүс
B. R...
E. Баруун уушгины дунд дэлбэнгийн авчилз
/50./ 4 настай хүүхэд аажимдаа амьсгалахад хэцүү болж байгаа гэсэн зовиуртай ирсэ...
3. Хэт хооллох
4. Уушгины тэнэгч мэдрэл сэргэг
5. Амьсгал зохицуулах төвийн хөгжил сул
/59./ Суларсан амьсгал ямар эмгэгүү...
2. Хоргүй зөөлөн эмээр хоолойн өвдөлт, ханиалгыг эмчлэх
3. Хэзээ яаралтай эргэж үзүүлэхийг эхэд зөвлөх
4. Хэрэв сайжрахгүй...
2. Биеийн байдал дордох
3. Хөлрөх
4. Амьсгаадах
5. Цэр ихсэх
/77./ Амьсгалын цочмог халдварын үед бага насны хүүхдийн хамр...
1. Хамар байнга битүүрэх
2. Амаа ангайн их хухирч унтах
3. Доод эрүү унжих
4. Хамар-уруулын нугалаас арилах
5. Нүүр хөөнгө...
5. Хийт хөндий үүсэх
/94./ Гуурсан хоолойн агаар дамжуулалтыг сайжруулахын тулд авах арга хэмжээ
1. Цэр шингэрүүлэх
2. Сал...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Huuhed uushgi

99 views

Published on

Mongolia

Published in: Health & Medicine
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Huuhed uushgi

  1. 1. Хүүхдийн уушги судлалаар төрөлжсөн мэргэшлийн сургалтын төгсөлтийн шалгалтын жишиг сорил 1.Нэг сонголттой тест ( Зөвхөн 1 хариулт зөв байх ) Энэ хэлбэрийн сорил нь A, B, C, D, E гэсэн дугаартай бөгөөд Зөвхөн 1 зөв хариуг сонгоно. 2. Олон сонголттой тест ( Хэдэн ч хариулт зөв байж болох ) 1, 2, 3 дугаар хариултууд зөв бол (A.) 1, 2, 3, 4 дугаар хариултууд зөв бол (B.) 2 ба 4 дугаар хариултууд зөв бол (C.) Зөвхөн 4-р хариулт зөв бол (D.) Бүх хариулт зөв бол (E.) 3.Шалтгаан хамаарлын тест (Заагдсан тестүүдийн үнэн зөв хийгээд тэдгээрийн шалтгаан хамаарлыг тодорхойлно.) Зөв, Зөв, Зөв (A.) Зөв, Зөв, Буруу (B.) Зөв, Буруу, Буруу (C.) Буруу, Зөв, Буруу (D.) Буруу, Буруу, Буруу (E.) /1./ Гуурсан хоолойн энгийн /бөглөрөлшилтгүй/ цочмог үрэвслийн үед илрэх ханиалгын шинж чанарыг хэлнэ үү? A. Удаан хугацаагар бөгшүүлж ханиалгах ба цэрээр бөөлжинө B. Үе үе хуурай чанга ханиалгана C. Зөөлөн нойтон ханиалгаж ханиахад цээж хөндүүрлэнэ D. Чанга хуцуулж ханиалгана E. Шуугиант ба хяхтнаж амьсгалах үед ханиалгаж тайван үед ханиалгахгүй /2./ Хүүхдийн эмгэг амьсгалын шинжийг тодорхойл/Чейн–Стоксын амьсгал/ A. 15 сек хүртэл амьсгалахгүй байх B. Далайц аажим ихсэн буурч апноэ болно C. Давтамж хэвийн, далайц буурсан D. Давтамж, далайц хоёулаа ихсэнэ E. Давтамж, далайц ихсээд хэсэг апноэ болно /3./ Хүүхдийн уушгины доод хил суганы дунд шугамаар хаана тодорхойлогдох вэ? A. Баруун 8-р хавирга зүүн 9-р хавирга B. Баруун 7-р хавирга зүүн 8-р хавирга C. Баруун 9-р хавирга зүүн 10-рхавирга D. Баруун сээрний 11-р нугалам зүүн сээрний 11-р нугалам E. Баруун 7-р хавирга зүүн 11-р хавирга /4./ Рефлексийн замаар цэр ховхлох эм A. Ацетилцистейн B. Карбоцистейн C. Бромгексин D. Чигатуссин E. Амброксол /5./ Амьсгал дутлын III зэргийн үед О2 ба СО2 –ын парциал даралт хэрхэн өөрчлөгдөх вэ? A. РО2 8,6-10,0 кПа РСО24,67 кПа хүртэл B. РО2 7,3-8,5 кПа РСО2 4,67-6 кПа C. РО2 <5,33 кПа РСО2 9,87 кПа D. РО2 10 кПа РСО2 5-5,3 кПа E. РО2 7,5-8 кПа РСО2 4 - 4,5 кПа /6./ Дараахь адреномиметик эмүүдээс аль нь хамгийн хүчтэй хамгийн түргэн үйлчилгээтэй вэ? A. Адреналин
  2. 2. B. Сальбутамол C. Эфедрин D. Астмопент E. Беродуал /7./ Хөгжиж буй орнуудын 5 хүртлэх насны хүүхдийн уушгины цочмог үрэвслийн зонхилох 2 үүсгэгч аль нь вэ? A. Вирүс ба стафилококк B. Микоплаза ба H.influenzae C. Гэдэсний савханцар ба пневмококк D. S. pneumonitae, H.influenzae E. Аденовирус ба стрептококк /8./ Уушгины хөгжлийн I үе 0-2 насанд илрэх эмнэл зүйн онцлог A. Уушгины цочмог үрэвсэл сунжруу явцтай болох B. Аливаа эмгэгийн үед уушги тэлэгдэх, шалчийх, хавагнаших нь амархан C. Уушгины цочмог үрэвсэл хүндрэл багатай явагдаж бүрэн эдгэрэх D. Уушгины үрэвсэл ихэвчлэн доод дэлбэнгийн 6,10,дээд дэлбэнгийн 2-р хэлтэнд байрлах E. Гуурс уушгины цэвэршилт муу явагдах /9./ Хүүхдийн эмгэг амьсгалын шинжийг тодорхойл/ Үечилсэн апноэ/ A. 15 сек хүртэл амьсгалахгүй байх B. Далайц аажим ихсэн буурч апноэ болно C. Давтамж хэвийн, далайц буурсан D. Давтамж, далайц хоёулаа ихсэнэ E. Давтамж, далайц ихсээд хэсэг апноэ болно /10./ Хүүхдийн дархлал уналтын 2-р үе хэдэн сартайд тохиолдох вэ? A. 2-4 сартайд B. 4-6 сартайд C. 6-8 сартайд D. 8-10 сартайд E. 12-сараас дээш /11./ Бага насны хүүхдэд залгиурын үрэвсэл ямар үрэвсэлтэй хавсарч тохиолдох нь олонтой вэ? A. Хамрын үрэвсэл B. Бахлуурын үрэвсэл C. Гүйлсэн булчирхайн үрэвсэл D. Гуурсан хоолойн үрэвсэл E. Уушгины үрэвсэл /12./ “Конын нүх ” хаана байрладаг вэ? A. Мөгөөрсөн хоолойд B. Гуурсан хоолой C. Уушгины эдэд D. Цулцанд E. Гуурсанцарт /13./ Хүүхдийн эмгэг амьсгалын шинжийг тодорхойл/ Гиперпноэ/ A. 15 сек хүртэл амьсгалахгүй байх B. Далайц аажим ихсэн буурч апноэ болно C. Давтамж хэвийн, далайц буурсан D. Давтамж, далайц хоёулаа ихсэнэ E. Давтамж, далайц ихсээд хэсэг апноэ болно /14./ Амьсгалын замын химийн унаган хоригийг зөв сонго A. Дайчлагдсан саармагсаг эс ( нейтрофил) B. Төвөнх болон гуурсан хоолойн агчил C. Мукоцилиар клиренс D. Тунгалаг эс (лимфоцит) E. Салст
  3. 3. /15./ Уушгины архаг үрэвсэлийн гол шинж тэмдэг юу вэ? A. Бие бялдарийн өсөлт хоцрогдох B. Амьсгаадах C. Өглөөгүүр цэр ихтэй ханиалгах D. Архаг хордлогын шинж тэмдэг илрэх E. Үе үе халуурах /16./ 38.9 хэмийн халуунтай 2 настай 13.7 кг жинтэй хүүхдэд парацетамол ямар тунгаар зөвлөх вэ? A. 100мг 6 цагаар халуун бууртал 1 хоног өгөх B. 100мг 6 цагаар халуун бууртал 3 хоног өгөх C. 100мг 6 цагаар халуун бууртал 2 хоног өгөх D. 100мг 6 цагаар халуун бууртал өгөх E. 100мг 8 цагаар халуун бууртал өгөх /17./ Антибиотик эмчилгээ хийх заалт A. Дахин халдварлахаас сэргийлэх B. Уушгины цусан хангамжийг сайжруулах C. Нянгийн өсөлтийг зогсоох D. Биеийн ерөнхий эсэргүүцлийг сайжруулах E. Бүтцийн өөрчлөлтийг зогсоох /18./ Уушгины хүнд хатгалгаатай 2 сар хүрээгүй хүүхдийг яаж эмчлэх вэ? A. Эмнэлэгт хэвтүүлж ампициллин тарина B. Эмнэлэгт хэвтүүлж бензилпенициллин+гентамицинээр хавсарч эмчилнэ C. Прокайн пенициллин 200000 ед-ээр 1 удаа, 5 өдөр тарина D. Эритромицин уулгаж гэрээр эмчилнэ E. Эмнэлэгт хэвтүүлж хлорамфеникол тарина /19./ Уушгины хатгалгаа оношлох хамгийн хялбар арга A. Өндөгний цус шинжилэх B. Рентгенд гэрэлд харах C. Уушгины зураг авах D. Уушгийг чагнах E. Хүүхдийн амьсгал тоолох /20./ Уургийн хөгжлийн хэд дэх долоо хоногоос уушги хийн солилцоо хийх чадвартай болдог вэ? A. 20-22 долоо хоног B. 23-25 долоо хоног C. 26-28 долоо хоног D. 29-32 долоо хоног E. 33-35долоо хоног /21./ Хүүхдийн гүйлсэн ба хамрын арын булчирхай /нармайн/ томорсноос болж амьсгалын доод, зам архаг бөглөхших нь дараах эмгэгийн алинд нь хүргэж болох вэ? A. Таталт B. Cor pulmonale C. Пневмоторакс D. Сэрээ булчирхайн хэт төлжилт E. Гуурсан хоолойн багтраа /22./ Уушгины анхдагч өвөрмөц бус архаг үрэвслийн шалтгааныг нэрлэнэ үү? 1. Төрөлхийн бронхэктази 2. Ургийн үеийн халдварууд 3. Удамшлын дархлал дутагдал 4. Перинатал үеийн эмгэгүүд 5. Уушгины гаж хөгжил /23./ Төвөнхийн бачуурлын 2 дугаар зэрэгт илрэх шинж 1. Хөхрөлт 2. Амьсгалд эгэмний дээд ,доод хонхор татагдаж оролцоно 3. Тайван бус
  4. 4. 4. Амьсгал авах нь шуугиантай 5. Амьсгал гаргах нь шуугиантай /24./ Нялх бага насны хүүхдийн хамрын салстын үрэвслийн үед илрэх зовиур 1. Хамар битүүрэх 2. Хөхөө хөхөхөд саадтай 3. Зовуурьтай уйлагнах 4. Амаараа амьсгах 5. Шархирч хорсох /25./ Хүүхдийн амьсгалыг зөв тоолохын тулд юуг анхаарах ёстой вэ? 1. Хүүхдийн цээж хэвлийн хэсгийг ил гаргах 2. Нэг минутын турш тоолох 3. Хэрэв тоолсон тоондоо эрэгэзэж байвал дахин тоолох 4. Хүүхдийг тайван уйлаагүй үед тоолох 5. Хүүхэд тайван бус байвал эхээс хүүхдийг тайвшруулахыг хүсэх /26./ Гуурсан хоолойн багтраатай хүүхдэд рентген зурагт гарах хамгийн түгээмэл өөрчлөлт A. Гуурс тэлэгдэлт B. Түгээмэл хийжилт C. Уушгины доод хэлтэнгийн нэвчдэс D. Пневмомедиастенит E. Баруун уушгины дунд дэлбэнгийн авчилз /27./ Амьсгалын замын эсийн унаган хоригийг зөв сонго A. Дайчлагдсан саармагсаг эс ( нейтрофил) B. Төвөнх болон гуурсан хоолойн агчил C. Мукоцилиар клиренс D. Тунгалаг эс (лимфоцит) E. Салст /28./ Та амьсгал олширсон, амьсгалын дутагдлын байдал даамжран муудаж байгаа 4 настай, багтраа өвчтэй хүүхдийг эмчилж байгаа. Хүүхэд гэнэт жигд, бус, цөөн амьсгалж, дуудах, хүрэлцэхэд хариу өгөхгүй болсон. Дараахаас аль шалтгаан нь илүүтэй байж болох вэ? A. Тархинд цус харваснаас гавлын дотоод даралт нэмэгдэнэ B. Цээжний хэнхэрцэг тэлснээс хэвлийн амьсгалтай болно C. Хүүхэд тайван унтаж байна D. Гипокси, гиперкарби, булчингийн сульдал болсноос амьсгалын дутагдал үүснэ E. Плеврит болсон /29./ Рентген шинжилгээнд уушгины агааржилт ихэссэн, жижиг голомтлог сүүдэр илэрч байвал ямар эмгэг байж болох вэ? A. Гуурсан хоолойн цочмог үрэвсэл B. Гуурсанцрын үзэвсэл C. Гуурсан хоолойн бөглөрөтөт үрэвсэл D. Уушгины цочмог үрэвсэл E. Уушгины архаг үрэвсэл /30./ Муколизин /100мл-сироп/ олон улсын нэршил A. Ацетилцистейн B. Бромгексин гидрохлорид C. Дифенгидроамин D. Амброксол гидрохлорид E. Лизомуцин /31./ Нэг настай хүүхдэд уушгины хүнд хатгалгаа гэж ангилах гол шинж аль нь вэ? A. Уруул хөхрөх B. Хамар сарталзах C. Амьсгал нэг минутад 50 буюу түүнээс дээш D. Амьсгал авахад хавирганы завсар хонхолзох E. Амьсгал авахад цээжний доод хэсэг дотогш татагдах /32./ Бага насны хүүхдэд гуурсанцрын үрэвслийг аль нь илүү үүсгэх вэ?
  5. 5. A. RS вирүс B. Томуугийн вирүс C. Иж томуугийн вирүс D. Микоплазм E. Нянгууд /33./ Уушгины шалтгаан тодорхойгүй тархмал фиброз өвчний үед амьсгал дутагдал ямар хэлбэрээр явагдах вэ? A. Рестриктив хэлбэрээр B. Бөглөршилт C. Холимог D. Рестриктив болон бөглөршил E. Амьсгаадалт илрэхгүй /34./ Амьсгалын замын анатомийн унаган хоригийг зөв сонго A. Дайчлагдсан саармагсаг эс ( нейтрофил) B. Төвөнх болон гуурсан хоолойн агчил C. Мукоцилиар клиренс D. Тунгалаг эс (лимфоцит) E. Салст /35./ Рентген зурагт 0,2-0,7 см голчтой хийлэг ямар эмгэгийн үед илэрдэг вэ? A. Гуурсан хоолойн цочмог үрэвсэл (энгийн ) B. Гуурсан хоолойн цочмог үрэвсэл(бөглөршилт) C. Гуурсан хоолойн цочмог үрэвсэл(гуурсанцрын) D. Гуурсанцрын наалдаст цочмог үрэвсэл E. Гуурсанцрын наалдаст архаг үрэвсэл /36./ Хүүхдийн эмгэг амьсгалын шинжийг тодорхойл/ Гипервентиляци/ A. 15 сек хүртэл амьсгалахгүй байх B. Далайц аажим ихсэн буурч апноэ болно C. Давтамж хэвийн, далайц буурсан D. Давтамж, далайц хоёулаа ихсэнэ E. Давтамж, далайц ихсээд хэсэг апноэ болно /37./ Амьсгалын замын рефлексийн унаган хоригийг зөв сонго A. Дайчлагдсан саармагсаг эс ( нейтрофил) B. Төвөнх болон гуурсан хоолойн агчил C. Мукоцилиар клиренс D. Тунгалаг эс (лимфоцит) E. Салст /38./ Тимус ургийн хөгжлийн хэд дэх долоо хоногт үүсдэг вэ? A. 5 дах долоо хоног B. 6 дах долоо хоног C. 7 дах долоо хоног D. 8 дах долоо хоног E. 10 дах долоо хоног /39./ Амьсгал зогсох аюул “заналхийлж” байгаа 5 настай хүүхдэд амьсгалын байдлыг үнэлэхдээ юун дээр анхаарлаа хандуулах хэрэгтэй вэ? A. Амьсгалын тоо, агаарын хөдөлгөөн, арьс салстын өнгө B. ЗЦ C. Хялгасан судасны дүүрэлт, захын эрхтний перфузи D. Захын пульс, төвийн пульсыг харьцуулна E. ЦД /40./ Цээж хонхолзох шинж гэж юуг хэлэх вэ? A. Амьсгал гаргахад цээжний доод хана татагдах B. Амьсгал авахад цээжний доод хэсэг дотогш татагдах C. Амьсгал авахад хавирганы завсар дотогш татагдах D. Амьсгал авахад эгэмний дээд, доод хонхор татагдах E. Амьсгал авах, гаргахад цээжний доод хана хүчтэй хөдлөх
  6. 6. /41./ Бага насны хүүхдэд хөнгөн хэлбэрийн анхдагч цочмог хатгалгаа үүсгэгч зонхилох шалтгаан аль нь вэ? A. Аденовирүс B. RS вирүс C. Пневмококк D. Mikoplasma phenimant E. Chlamida /42./ Хэдэн насны хүүхдэд цулцангийн амьсгал сулавтар сонсогдох вэ? A. Нярай болон 3-6 сар B. 6-12 сар C. 1-2нас D. 2-3нас E. 3-5 нас /43./ Хэдэн нас хүртлэх хүүхдэд байршлын тогшилт хийх боломжгүй вэ? A. 1 нас B. 2 нас C. 5 нас D. 7 нас E. 9 нас /44./ Хүүхдийн уушгины сурфактант юунаас тогтох вэ? A. Уураг-нүүрс уснаас B. Полипептидээс C. Полисахаридаас D. Фосфолипидээс E. Триглицеридээс /45./ Хүүхэд төрөнгүүт анхны амьсгал авах үед цусан дах рН-ийн хэмжээ хэд байх вэ? A. рН-7.15 B. рН-7.25 C. рН-7.35 D. рН-7.45 E. рН-7.43 /46./ Аминд аюултай шинжийн нэг болох хүүхэд уусан бүхнээ бөөлжих шинжийг шалгахдаа эхээс ямар асуулт тодруулж асуух вэ? A. Хүүхэд бөөлжиж байгаа эсэх B. Хэдэн өдөр бөөлжиж байгаа эсэх C. Хэр олон удаа бөөлжиж байгаа эсэх D. Залгисан бүгд эргэж гарч байгаа эсэх E. Ямар зүйлээр бөөлжиж байгаа эсэх /47./ Хүүхдийн эмгэг амьсгалын шинжийг тодорхойл /Биотын амьсгал/ A. 15 сек хүртэл амьсгалахгүй байх B. Далайц аажим ихсэн буурч апноэ болно C. Давтамж хэвийн, далайц буурсан D. Давтамж, далайц хоёулаа ихсэнэ E. Давтамж, далайц ихсээд хэсэг апноэ болно /48./ Амьсгалын замын дархлааны унаган хоригийг зөв сонго A. Дайчлагдсан саармагсаг эс ( нейтрофил) B. Төвөнх болон гуурсан хоолойн агчил C. Мукоцилиар клиренс D. Тунгалаг эс (лимфоцит) E. Салст /49./ Гуурсан хоолойн багтраатай хүүхдэд рентген зурагт гарах хамгийн түгээмэл өөрчлөлт A. Гуурс тэлэгдэл B. Түгээмэл хийжилт C. Уушгины доод хэлтэнгийн нэвчдэс D. Пневмомедиастинит
  7. 7. E. Баруун уушгины дунд дэлбэнгийн авчилз /50./ 4 настай хүүхэд аажимдаа амьсгалахад хэцүү болж байгаа гэсэн зовиуртай ирсэн. Хүүхэд ухаантай, хоолой сөөсөн, хяхтанасан, амьсгал авалт шуугиантай байв. Хүүхдэд хордлогын шинж бага, SatO2 92-94%, уушги хоёр талдаа ижил, хэржигнүүргүй. Ямар арга хэмжээг эхэлж авах вэ? A. Яаралтай цагаан хоолойд гуурс тавина B. Хүзүүний зөөлөн эдийн зураг яаралтай авна C. Булчинд дексаметазон 0.6мг/кг хийнэ D. Хүчилтөрөгч чийгшүүлэн өгч, үзлэгийг үргэлжлүүлнэ E. Антибиотик авна /51./ Зиртек нэртэй үйлдвэрлэдэг антигистамин эмийн химийн нэрийг сонго A. Цитеризин B. Лоратадин C. Клемастин D. Дифенгидрамин E. Хлорфенамин /52./ Аль нь хүүхэд уушгины цочмог үрэвслээр өвчлөхөд нөлөө багатай вэ? A. Нас B. Хүйс C. Улирал D. Хоол E. Агаарын бохирдол /53./ Амьсгал авах саадтай байдал ямар үед үүсэх вэ? 1. Гуурсан хоолойн булчин агчих 2. Төвөнхийн үрэвсэл 3. Хамрын салст хөөж хавагнах 4. Гадны биет залгих 5. Гуурсан хоолойн багтрааны сэдрэлийн үед /54./ Сальбутамолын үйлчлэх механизм 1. Умай, зүрхнээс бусад эрхтэний гөлгөр булчингийн α рецепторыг идэвхижүүлэх 2. Захын судсыг тэлэх 3. Сулралтын даралт бууруулах 4. В адрено-саатуулагчийн эсрэг үйлдэлтэй 5. Гуурсан хоолойн гилгэр булчинг сулруулах /55./ Цэр ховхлох үйлдэлтэй эмийн бэлдмэлийн ангилал 1. Салсархаг шүүрлийг шингэрүүлэх 2. Рефлексийн замаар үйлчлэх 3. Мукорегулятор 4. Шимэгдүүлэх үйлчилгээтэй 5. Уураг задлагч фермент /56./ Аль үүсгэгчээр халдварласан үед уушгинд эвдрэл /деструкц/ үүсэж болох вэ? 1. Стафилококк 2. Стрептококк 3. Хөх идээрлүүлэгч савханцар 4. Цитомегаловирус 5. Микоплазм /57./ Гүйлсэн булчирхайн үрэвсэлийн үед илрэх эмнэлзүйн шинж 1. Гүйлсэн булчирхай хөөж томрох 2. Салстын өнгө улайж хүрэнтэх 3. Булчирхайн хонхруудад идээ хурах 4. Архаг үрэвслийн үед гүйлсэн булчирхай сорвижиж хатуурах 5. Зөөлөн тагнайн хажуу ирмэгтэй наалдах /58./ Бага насны хүүхдийн амьсгалын эзэлхүүн буурахад нөлөөлдөг хүчин зүйл ? 1. Хүүхдийн гэдэс дүүрэх 2. Элэг томрох
  8. 8. 3. Хэт хооллох 4. Уушгины тэнэгч мэдрэл сэргэг 5. Амьсгал зохицуулах төвийн хөгжил сул /59./ Суларсан амьсгал ямар эмгэгүүдийн үед сонсогдох вэ? 1. Уушгины авчилз үүсэх 2. Уушгины эд хатуурах 3. Чээжний гялтан хөндийд хий, шингэн хуралдах 4. Гялтан хальс зузаарах 5. 5Төвөнхийн нарийсал /60./ Амьсгал дутлын I зэргийн үед илрэх эмнэлзүйн шинж 1. Хүүхэд тайван үед эмгэг шинж илрэхгүй 2. Ачаалал нэмэгдэхэд зүрхний цохилт олшрох, амьсгаадах, хамар-уруулын гурвалжин хөхрөх 3. Цусны хүчилтөрөгчийн хангамж pO2=80-90мм.муб 4. Амьсгалын минутын эзэлхүүн ихсэх 5. Хүүхэд байж ядсан байдалтай байх /61./ Парацетамолын насанд тохирох тунг сонго 1. 2 сараас 12 сартай хүүхдэд 100мг 2. 12 сараас 3 настай хүүхдэд 100-125мг 3. 3-5 настай хүүхдэд 250мг 4. 12 сараас 3 настай хүүхдэд 250мг 5. 3-5 настай хүүхдэд 500мг /62./ Амьсгалын замын халдвараас хамгаалах дэглэм 1. Сайн унтуулах 2. Цэвэр агаарт гаргах 3. Гимнастик хийлгэх 4. Тэжээлэг хоолоор хооллох 5. Салст бүрхэвчийг цэвэр байлгах /63./ Пневмококкоор үүсгэгдсэн хатгалгаа өвчний онцлог шинжүүдийг тэмдэглэнэ үү? 1. Цочмог өндөр халуурна 2. Цээжээр хатгуулж өвдөнө 3. Эмзэглэж ханиалгана 4. Цэр их ялгарна 5. Хөхрөлт тод илэрнэ /64./ Харах үзлэгээр төвөнхийн үрэвсэлтэй хүүхдэд илрэх шинж 1. Хүүхдийн царай цонхийж цайх 2. Хамар-уруул орчмоор хөхөлбий туяатай 3. Зовуурьтай шаналангуй 4. Агаар луу тэмүүлсэн байдалтай, амьсгал авах үед туслах булчингийн оролцоо ихсэх 5. Хяхатнасан амьсгал зайнаас сонсогдох /65./ Хүүхдийн уушгины хөгжлийг насны бүлгээр хэдэн үе хуваадаг вэ? 1. I үе 0-2 нас 2. II үе 2-5 нас 3. III үе 5-7 нас 4. IV үе 7-12 нас 5. V үе 12-15 нас /66./ Дууны доргио доорх эмгэгүүдийн алинд нь ихсэх вэ? 1. Чээжний хөндийд хий хуралдах 2. Уушгины эд нягтран хатуурах 3. Уушгины авчилж үүсэх 4. Уушгины хөндий үүсэх 5. Чээжний гялтангийн хавдрын үед /67./ Уушгины хатгалгаагүй ханиад шуухинаа гэж ангилсан 4 сартай хүүхдэд ямар зөвлөгөө өгөх вэ? 1. 14-өөс олон хоног ханиалгасан бол онош тодруулахаар эмнэлэгт хэвтүүлэх
  9. 9. 2. Хоргүй зөөлөн эмээр хоолойн өвдөлт, ханиалгыг эмчлэх 3. Хэзээ яаралтай эргэж үзүүлэхийг эхэд зөвлөх 4. Хэрэв сайжрахгүй бол 5 хоноод давтан үзүүлэх 5. А аминдэм өгөх /68./ Дараах эмгэгүүдийн алинд нь тогшилтын чимээ бүдгэрч өөрчлөгдөх вэ? 1. Уушгины агааржилт ихсэх 2. Уушгины авчилз 3. Гялтанд хий хуралдах 4. Тунгалгийн булчирхай томрох 5. Гуурсан хоолойн бөглөршил /69./ Амьсгалын гаралтай гипоксийн үед доорх өөрчлөлтүүдээс аль нь илрэх вэ? 1. Уушгины агааржилт буурах 2. Альвеол капиллярын мембранаар хийн нэвчилт багасах 3. Уушгины цусан хангамж багасах 4. Агааржилт цусан хангамжийн хэвийн харьцаа өөрчлөгдөх 5. Эргэлдэх цусны эзлэхүүн багасах /70./ Ханиалга намдаах бэлдмэлийг үйлчлэх механизмаар нь хэрхэн ангилах вэ? 1. Төвийн үйлдэлтэй 2. Захын үйлдэлтэй 3. Хавсарсан үйлдэлтэй 4. Ханиалга сэдээх 5. Ханиалга дарангуйлах /71./ Ханиалгах, чээжээр өвдөх шинж амьсгалын эрхтний ямар эмгэгийн үед элбэг тохиолдох вэ? 1. Харшлын эмгэг 2. Гуурсан хоолойн багтраа 3. Уушгины гялтан хальсны үрэвсэл 4. Сүрьеэ өвчин 5. Чээжний хөндийн тунгалгын булчирхай томрох /72./ АЦХ-тай хүүхдэд халуун бууруулах эмчилгээг хэдийд хийх вэ? 1. Халуурах нь беийн хамгаалах урвал учраас эмчилгээ хийхгүй 2. Хүүхдийн халуун 38,5 С- аас дээш үед 3. Субфебрил халууралттай үед 4. Халуурахаараа татдаг гэсэн өгүүлэмжтэй 5. Халуунтай нярай хүүхэд /73./ Вирүсийн халдвар ямар онцлогтой вэ? 1. Нууц үетэй 2. Хордлого ихтэй 3. Халдварт өвчний хавьталтай 4. Ногоон нус гоожиж эхэлнэ 5. Аажим явцтай /74./ Гуурсан хоолойн амьсгал ямар үед сонсогдох вэ? 1. Уушгины авчилз үүсэх 2. Эрүүл хүүхдийн төвөнх, мөгөөрсөн хоолой дээр 3. Уушгины эд хатуурах 4. Уушгины нэвчдэст үрэвсэл, буглаатай хүүхдэд 5. Гялтан хальс зузаарах /75./ Салсархаг шүүрлийг шингэрүүлэх бэлдмэл 1. Мукалтин 2. Шүлтлэг рашаан 3. Алтайн үндэс 4. 2%-ийн содын уусмал 5. Тарваган шийрийн ханд /76./ Бронхоэктаз үүссэн архаг хатгалгаа сэдрэх үед гарах шинж тэмдэг: 1. Халуурах
  10. 10. 2. Биеийн байдал дордох 3. Хөлрөх 4. Амьсгаадах 5. Цэр ихсэх /77./ Амьсгалын цочмог халдварын үед бага насны хүүхдийн хамрын салст хөөж хавагнахын шалтгаан нь юу вэ? 1. Хамар жижигхэн богинохон 2. Салст бүрхэвч хөвсгөр 3. Хамрын хөндий нарийхан 4. Тунгалгийн болон цусны судсаар баялаг 5. Доод жим байдаггүй /78./ 2 хүртэлх насны хүүхэд уушгины цочмог үрэвслээр эндэх шалтгаан юутай холбоотой вэ? 1. Завсрын эдийн хөгжил сул 2. Цусны судсаар баялаг 3. Хялгасан судас, тунгалгийн ховил өргөн 4. Уян эд бүрэн хөгжөөгүй 5. Цулцангийн хөгжил эрчимтэй явагдах /79./ Цэр шингэлэх үйлчилгээтэй бэлдмэлийн ангилал 1. Уураг задлагч фермент 2. Мукорегулятор 3. Цистейны бүлэг 4. Рефлексийн замаар үйлчлэх 5. Шимэгдүүлэх үйлчилгээтэй /80./ АЦХ-тай хүүхдийн гэрийн эмчилгээ 1. Халуун бууруулах 2. Хоолойн өвдөлт намдаах 3. Ханиалга багасгах 4. Амьсгал бачуурлыг намжаах 5. Асаргаа сайжруулах /81./ Төвийн хөхрөлт гэж юуг хэлэх вэ? 1. Хамар, уруулын гурвалжин хөхрөх 2. Хэл хөхрөх 3. Их бие хөхрөх 4. Нүдний аяга хөхрөх 5. Гарын үзүүр хөхрөх /82./ Гүйлсэн булчирхайн үрэвслийн үед бага насны хүүхдэд илрэх зовиур 1. Хөхөө хөхөх, хоол идэхээс татгалзах 2. Халуурах 3. Уйлагнуур, тайван бус болох 4. Хоолой сөөнгөтөх 5. Амьсгалахад саадтай болох /83./ Чээжний тэмтрэх үзлэгээр юу тодорхойлох вэ? 1. Чээжний хэнхэрцэгийн уян чанар 2. Дууны доргилт 3. Өвдөлт 4. Өөхөн эдийн хөгжил 5. Арьсны уян чанар /84./ Гуурсан хоолойн бөглөрөлт ямар шалтгаантай вэ? 1. Цэр өтгөрснөөс 2. Хаваншил 3. Агчил/спазм 4. Цэр ялгаралт ихсэнээс 5. Гуурсанцар гадна талаас дарагдсанаас /85./ Аденойдитын үед хүүхдэд илрэх эмнэлзүйн шинж
  11. 11. 1. Хамар байнга битүүрэх 2. Амаа ангайн их хухирч унтах 3. Доод эрүү унжих 4. Хамар-уруулын нугалаас арилах 5. Нүүр хөөнгө цэлхгэр өвөрмөц харагдах /86./ Амьсгалын дутлын II зэргийн үед илрэх эмнэлзүйн шинж 1. Хүүхэд тайван байхад арьс нь цонхигор, хамар-уруулын гурвалжин хөхрөх, амьсгаадах, зүрхний цохилт олшрох 2. Хүчил –суурийн тэнцвэр хүчиллэг талруугаа хэвийх 3. рО2=70-80 мм.муб 4. Амьсгалын минутын эзэлхүүн 50% багас 5. Хүчилтөрөгчийн эмчилгээнд үр дүнтэй /87./ Гуурс тэлэгч эмүүдийг нэрлэ 1. Сальбутамол 2. Адреналин 3. Аминофиллин 4. Пипольфен 5. Супрастин /88./ Гүйлсэн булчирхан үрэвслийн үед ахлах насны хүүхдэд илрэх зовиур 1. Хоолой торох, юм залгихад хөндүүрлэх 2. Үе мөчөөр өвдөх 3. Зүрхээр хөндүүрлэх 4. Хуурай ханиах 5. Хамар битүүрнэ /89./ Хүүхдийн амьсгалын хэм жигд бус, гүнзгий өнгөц зэрэг тэнцвэргүй байдаг нь юутай холбоотой вэ? 1. Амьсгалын булчингийн хөгжил сул 2. Уушгины тэнэгч мэдрэл сэргэг 3. Амьсгалын эзэлхүүн, ашиггүй зайн хэмжээ туйлын бага 4. Амьсгал зохицуулах төвийн хөгжил сул 5. Цээжний хэнхэрцэг амьсгал авалтын байдалтай байх /90./ АЦХ-н үед зонхилон хэрэглэдэг эмийн бэлдмэл 1. Цэр ховхлох 2. Ханиалга намдаах 3. Халуун бууруулах 4. Өвчин намдаах 5. Судсаар шингэн сэлбэх /91./ Чээж болон хэвлийн булчингуудын амьсгалд оролцож буй байдлаар нь хэрхэн ангилдаг вэ? 1. Хэвлийн амьсгал 2. Холимог амьсгал 3. Чээжний амьсгал 4. Гуурсан хоолойн амьсгал 5. Цулцангийн амьсгал /92./ Чээжний гялтангийн үрэвслийн үед илрэх эмнэлзүйн шинж 1. Ханиахад өвдөлт багасах 2. Чээжийг дарах, өвчтэй талаараа хэвтэхэд багасах 3. Өвдөлтэй талруу бөхийхөд ихсэх 4. Амьсгал авах , гаргахад өвдөх 5. Амьсгал авалт саадтай болох /93./ Стафилококкоор үүсгэгдсэн эвдрэлт хатгалгааны онцлог 1. Өндөр халуурна 2. Нэг талын уушги гэмтэнэ 3. Гялтангийн хүндрэл өгнө 4. Лейкоцитоз
  12. 12. 5. Хийт хөндий үүсэх /94./ Гуурсан хоолойн агаар дамжуулалтыг сайжруулахын тулд авах арга хэмжээ 1. Цэр шингэрүүлэх 2. Салст бүрхэвчийн хаванг арилгах 3. Гуурсны агчилыг тавиулах 4. Хүчилтөрөгч өгөх 5. Ханиалгалт намдаах эм хэрэглэх /95./ Харшлын гаралтай /халуураагүй, ханиадны шинж тэмдэггүй, харшлын мэдүүлэгтэй / өвчтөнд гарааны эмчилгээнд аль нь орохгүй вэ? 1. Антибиотик 2. Лазикс 3. Седуксен 4. Гормон 5. Глюконат кальци /10%-ийн уусмал/ /96./ Гүйлсэн булчирхайн үрэвсэл үүсэх нянгийн гол төлөөлөгч 1. Рота вирус 2. Стрептококк 3. Клебсиел 4. Стафиллококк 5. Энтеркокк /97./ Амьсгал гаргах саадтай байдал ямар үед үүсэх вэ? 1. Гуурсан хоолойн булчин агчих 2. Гуурсан хоолойд цэр хуримтлагдах 3. Гуурсан хоолойн салс хөөж хавагнах 4. Гуурсан хоолойн багтрааны үед 5. Төвөнхийн үрэвсэл /98./ Төвөнхийн үрэвслийг зонхилон үүсгэдэг вирусуудыг нэрлэнэ үү? 1. Томуугийн А1 А2 хэв шинжүүд 2. Иж томуугийн 1,2 хэв шинжүүд 3. RS вирүс 4. Аденовирүс 5. Ротавирүс /99./ Өвчин үүсгэгч эмгэг төрөгч нь амьсгалын замаар биед нэвтэрч, амьсгалын гуурсанцарт байршин үржих боловч зэргэлдээх эдэд тархахгүй /100./ Амьсгалын замын цочмог халдварын үед вирусээр халдварлагдсан макрофаг эсүүд нь дархлалын урвалд оролцдог. Яагаад гэвэл эдгээр макрофаг эсүүд нь интерфероныг ялгаруулдаг. Сорилын зөв хариулт 1-B, 2-D, 3-D, 4-D, 5-B, 6-A, 7-D, 8-B, 9-E, 10-B, 11-C, 12-D, 13-C, 14-A, 15-B, 16-D, 17-C, 18-B, 19-E, 20-D, 21-A, 22-B, 23-B, 24-B, 25-E, 26-B, 27-B, 28-D, 29-A, 30-D, 31-E, 32-A, 33-A, 34-C, 35-B, 36-A, 37-E, 38-B, 39-A, 40-B, 41-C, 42-A, 43-D, 44-D, 45-A, 46-D, 47-B, 48-D, 49-B, 50-C, 51-A, 52-D, 53-C, 54-E, 55-C, 56-A, 57-E, 58-A, 59-E, 60-B, 61-A, 62-E, 63-A, 64-E, 65-B, 66-C, 67-B, 68-C, 69-A, 70-A, 71-E, 72-C, 73-A, 74-C, 75-C, 76-E, 77-C, 78-D, 79-A, 80-E, 81-B, 82-B, 83-E, 84-E, 85-E, 86-E, 87-A, 88-A, 89-C, 90-A, 91-A, 92-C, 93-E, 94-B, 95-A, 96-C, 97-B, 98-B, 99-A, 100-A,

×