Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

LSH - vårmötet 2017 - workshop om 2d och 3d

Ad

Livrustkammaren
samlingar med kunglig anknytning sedan 1628
Skoklosters slott
ett av världens främsta barockslott
Hallwyls...

Ad

Öppenhet och tillgänglighet är ledord inom vår verksamhet

Ad

Alla våra högupplösta bilder är tillgängliga med fria licenser
via Europeana, K-samsök och Wikimedia Commons sedan 2013

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Upcoming SlideShare
Arkividag oslo 2014-03-17
Arkividag oslo 2014-03-17
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 26 Ad
1 of 26 Ad

More Related Content

Slideshows for you (18)

LSH - vårmötet 2017 - workshop om 2d och 3d

 1. 1. Livrustkammaren samlingar med kunglig anknytning sedan 1628 Skoklosters slott ett av världens främsta barockslott Hallwylska museet ett privatpalats i tidskapsel
 2. 2. Öppenhet och tillgänglighet är ledord inom vår verksamhet
 3. 3. Alla våra högupplösta bilder är tillgängliga med fria licenser via Europeana, K-samsök och Wikimedia Commons sedan 2013
 4. 4. Publicering på väletablerade plattformar
 5. 5. I dagsläget har vi ca 46 000 högupplösta bilder tillgängliga, dessa har visats drygt 86 miljoner gånger på Wikimedia
 6. 6. Massfotografering eftersom många föremål inte har någon bild
 7. 7. Bakgrund • Bildprojektet 2007 - tydliga rutiner för bildflödet (fotografering, registrering, arkivering) - Inventering av myndighetens bildsamlingar • Gemensam samlingsdatabas för myndighetens tre museer 2008-2010 - genomarbetad informationsstruktur - gemensamma processer och rutiner
 8. 8. Bakgrund • Samlingarna på nätet 2011 - egen söktjänst (eMuseumPlus) - K-samsök • Omorganisation 2012 - Digitala museet – en myndighetsgemensam enhet för digitalisering

Editor's Notes

 • Hej och välkomna till Tumba.
  Vi i Myndigheten Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet består av drygt 60 tillsvidareanställda samt ett ganska stort antal timanställda. Vi är utspridda över de tre museerna såklart men har vissa delar av verksamheten inhyst den byggnad vi nu befinner oss i.
  Här magasinerar vi ej utställda föremål samt har kontorslokaler, konservtorsateljéer och fotostudio. Vi kommer att knalla upp dit om en liten stund.

  Jag heter Erik Lernestål och är biträdande enhetschef och fotograf på Samlings- och digitaliseringsenheten. Alla vi som är här från LSH idag hör hemma på samma enhet.
 • Öppenhet och tillgänglighet är centrala ledord inom vår verksamhet.
 • Vår samlingsdatabas har varit tillgänglig på webben sedan 2011.

  Sedan 2013 finns alla våra högupplösta bilder tillgängliga för fri nedladdning via Europeana, Wikimedia Commons & K-samsök.
 • Vi strävar efter att kunna möta användarna där de redan finns genom att dela och publicera våra digitala resurser på flertalet väletablerade plattformar på nätet.
 • Det är en ordentlig ökning i outreach om man jämför med hur bildförmedlingen såg ut före 2013 då vi fortfarande tog betalt för tjänsten. Då krängde vi ca 250 bilder/år.
  Vår slutsats av detta måste sålunda bli - Att släppa bilderna fritt…is the shit!
 • Ett av de sätt som vi kontinueligt utökar antalet tillgängliga bilder på är genom “massfotografering”.
  Detta eftersom många föremål inte har någon bild alls eller bara en gammal svartvit.
  Det vill vi ändra på så fort vi kan men samtidigt så bra vi kan och detta är viktigt.
  För släpper vi ifrån oss skitbilder så kommer ingen vilja använda dem ändå och då gör vi jobbet I onödan. Bilderna måste hålla både hög teknisk och hög estetisk nivå.

  På bilden ser ni en del av den Wrangelska rustkammaren på Skokloster slott. Här finns många fantastiska bössor, blankvapen och pistoler. Dessa hade för fram till ett år sedan bara gamla svartvita bilder. Nu har de fått lite kärlek

 • Och på ett par dar fick vi det här gjort.
  Min fotografkollega Jens Mohr, kommer visa hur detta arbetsflöde kan se ut för att kunna hålla ett högt tempo med bibehållen kvalité och säkerhet. Här deltar även Fredrik Andersson och i sin roll som digital samordnare fyller han i med sin expertis kring metadata, licenser och arkivering.

  Vi har en målsättning på 4.000 nytagna föremålsbilder/år fördelat över 3 fotografer.
 • Detta är ett av de få föremål vi vet har tillhört Gustav Vasa.
  Det är en hjälm med masvisir och är tillverkad runt 1540.
  Bilden är scannad från ett gammalt glasnegtiv som blev tagen för ett bra tag sedan av en av mina föregångare.

  Här kan jag också passa på att flika in att vi nyligen slutfört scanningen av de nästan 30.000 glasnegativ som finns i Livrustkammarens samlingar.
  En fantastisk bildskatt med bilder på föremål ur Livrustkammarens samlingar men också dokumentation av olika kungliga evenemang med Oscar II och Gustav V med flera.
  Hur är det Fredrik. Är alla dessa ute på Wikimedia Commons nu eller kvarstår någon uppladdning?

  Min avdelning av den här workshopen ska gå ut på att visa och berätta lite om 3D och fotogrammetri I alla fall.

 • Kortfattat så går det ut på att ta ett gäng bilder från en massa vinklar och skicka dem på en hejdundrande resa genom en fantastisk programvara och ut genom andra änden kommer en livs levande 3D-modell som man kan snurra och titta närmare på och dela med andra på nätet. Detta går att göra på dyra sätt men också på nästan gratis sätt och med god kvalité.
 • Under förra året drev Riksutställningar ett projekt tillsammans med oss där vi gjorde tester med fotogrammetri och de följde arbetet och producerade två filmer med syfte att inspirera och underlätta för andra som vill ge sig på tekniken. Det var ett mycket givande projekt för oss och Tore Danielsson som var projektledare är med idag och vi visar olika arbetsflöden, resultat och potentiella användningsområden för 3D.

  Fredrik håller sig lite flytande mellan min och Jens station och fyller i om vi missar något.
 • Våra bilder, 3D-modeller och andra digitala resurser gör inte mycket nytta om vi inte får ut dem till potentiella användare. Hur vi katalogiserar våra resurser och sedan arbetar med att tillgängliggöra dem på olika sätt kommer vår digitala samordnare Linnéa Karlberg Lundin berätta om. Det blir stora plattformar som Wikipedia och Wikimedia.
 • Men kanske också något exempel på hur de digitala resurserna kan få liv och förhöja och berika historia och kunskap I internt producerade digitala fördjupningar eller utställningar.
 • Bakgrund

  Bildprojektet 2007
  Redan för tio år sedan så initierade vi ett projekt som vi kallade för bildprojektet, vars syfte var att gå igenom myndighetens hela bildflöde – dvs allt från behov och idéer kring nytagna bilder, till metod för fotografering, och hela kedjan med arkivering (där filnamn, mappstrukturer, registrering och annat som hör till gicks igenom). Under det här projektet inventerade vi också allt vårt analoga bildmaterial, och skapade förteckningar och en prioritering vad gäller framtida digitalisering.

  Databasprojektet
  Efter bildprojektet så initierade vi ett projekt som benämndes som databasprojektet – detta inleddes 2008. Detta var också ett myndighetsgemensamt projekt där vi upphandlade ett nytt databassystem för att bättre kunna förvalta våra föremålssamlingar, men också våra bildsamlingar. Vi migrerade in all data från fem tidigare databaser till ett gemensamt system för alla tre museer. Detta i sig var ett viktigt steg för att administrera bildsamlingarna. I projektet ingick att arbeta fram en gemensam informationsstruktur för de olika samlingarna, och flera myndighetsgemensamma rutiner kring förvaltning av samlingarna (lånehantering, utställningsprojekt etc.)
 • Publicering av databasen på nätet
  2011 så publicerade vi våra samlingar online via vår egen söktjänst på vår webb som kallas för eMuseumPlus. Samlingarna publicerades med närmast all information som finns internt – undantaget är så klart uppgifter om placering, försäkringsvärden etc. Med samlingsinformationen publicerades också tusentals lågupplösta bilder av föremålen. Under samma år publicerade vi också våra samlingar via K-samsök.

  Omorganisation 2012 – Digitala museet
  2012 så skedde en omfattande omorganisation på myndigheten, där en ny matrisorganisation togs fram och enheten Digitala museet bildades. Syftet med den enheten var att kraftsamla resurser kring olika digitaliseringsaspekter, både vad gäller digitalisering i sig men också kring publicering av digitala resurser på olika sätt.
 • Vi kommer säkert att gå in på varandras områden en del på de tre stationerna men det är bara positivt tycker jag….

  Elinor Rajka Lindgren som tillvardags är museiassistent och gör ett ovärderligt jobb med att katalogisera bilder i databasen och lägga till nyckelord mm kommer att dokumentera dagen i bilder som kanske hamnar i någon social media eller i ett blogginlägg nära dig så håll er på god fot med henne!
  Som jag skrev I mitt mail igår så kommer Eric Bengtsson skriva en artikel om denna workshop på uppdrag av Riksutställningar. Så han hänger runt och samlar underlag och fotograferar också egna bilder.

  10.00 Indelning i tre grupper som roterar på följande stationer (30-40 min på varje station): - 2D-fotografering - 3D/fotogrammetri - Katalogisering och tillgängliggörande
  12.00 Återsamling 12.15 Gemensam lunch 13.15 Återresa till Södertälje

  Fredrik kommer att skriva ett blogginlogg innehållande tankar, länkar, programvaror och annat som vi berör här under dagen.
  Detta för att underlätta för er. Vi mailar en länk till inlägget. Förhoppningsvis får vi upp det under nästa vecka…
  Glöm nu inte att ställa många frågor!
  Frågor på det?

  Indelning I tre grupper.

×