59912019 teks-pengacara-majlis-hari-sukan-sekolah-tahun-2011

18,026 views

Published on

Teks-Pengacara-Majlis

Published in: Education
1 Comment
1 Like
Statistics
Notes
 • sangat relevan dan amat membantu. terima kasih banyak2x.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
No Downloads
Views
Total views
18,026
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
499
Comments
1
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

59912019 teks-pengacara-majlis-hari-sukan-sekolah-tahun-2011

 1. 1. IKRAR SUKAN TAHUNAN Bahawasanya kami berikrar akan mengambil bahagian di dalam Kejohanan Sukan Tahunan Kali Ke – 21 Sekolah Kebangsaan Sg. Kelambudengan bersungguh-sungguh, mematuhi segala peraturan dan undang-undang dengan penuh semangat kesukanan.
 2. 2. 1) Ucapan Alu-aluanAssalamualaikum wrt wbkth dan salam sejahtera diucapkan kpdYang berusaha Pn. Norazmah binti Hussin, Guru Besar Sek. Keb. Sg. Kelambu,Yang dihormati En. Aris b. Daud, Yang Dipertua PIBG Sek. Keb. Sg. Kelambu,Pn. Ainon bt. Abd. latif, Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid,Pn. Sabariah bt. Ahmad, Guru Penolong Kanan Kokurikulum,Guru-guru, AJK-AJK PIBG yang hadir pada hari ini serta murid-murid Sek. Keb. Sg.Kelambu yang disayangi sekalian.SELAMAT DATANG KE KEJOHANAN SUKAN TAHUNAN SEKOLAHKEBANGSAAN SK SG KELAMBU TAHUN 2011.Terlebih dahulu, marilah kita sama-sama panjatkan kesyukuran ke hadrat Ilahi, kerana ataslimpah kurniaNYA dapat kita bersama-sama sekali lagi, pada hari yang gilang gemilang iniuntuk menjayakan kejohanan sukan tahunan SKSK kali ke 21.Kami mengucapkan ribuan terima kasih atas kesudian para hadirin yang hadir bagimemeriahkan lagi kejohanan pada hari ini. 2) Upacara Perarakan Badan Beruniform dan Rumah SukanHadirin yang dihormati,Pembuka acara pada pagi ini akan dimulakan dengan perarakan perbarisan dan lintas hormatrumah-rumah sukan sebentar lagi.Pasang CD MarchingRumah kuning mendahului kontijen perbarisan pada hari ini.Kuning melambangkan warna diraja.Diikuti oleh Rumah hijau.Hijau melambangkan kedamaian dan ketenangan antara ahli-ahlinya.Hijau mewarnai alam sekeliling kita.Kontijen seterusnya ialah Rumah Biru.Biru melambangkan perpaduan.Ini menunjukkan mereka bersatu padu untuk membentuksesebuah pasukan yang mantap.Kontijen yang terakhir adalah Rumah MerahMerah melambangkan keberanian dan kegagahan sesebuah pasukan.
 3. 3. 3) Bacaan DoaHadirin yang dihormati.Untuk memberkati temasya sukan tahunan ini, majlis dengan sukacitanya menjemput UstazHasnurol bin Hashim untuk memimpin bacaan doa. Majlis mempersilakan dengan segalahormatnya.Bacaan doaMajlis merakamkan ribuan terima kasih atas bacaan doa itu tadi. 4) Majlis diteruskan dengan nyanyian lagu Negaraku, Negeri Selangor dan Lagu sekolah. Hadirin diminta berdiriPasang tape nyayian 5) Seterusnya bacaan ikrar kejohanan sukan tahunan kali ke 21, akan dibacakan oleh adik ……………………………………………………….. 6) Seterusnya, majlis dengan sukacitanya menjemput Yang Berusaha, Puan Norazmah binti Hussin untuk memberikan ucapan. Dengan segala hormatnya dipersilakan.Terima kasih diucapkan kepada Pn. Norazmah binti Hussin di atas ucapan beliau itu tadi. 7) Seterusnya majlis menjemput En. Aris Bin Daud, YDP PIBG Sk. Sg. Kelambu untuk memberikan ucapan dan seterusnya merasmikan Kejohanan Sukan Tahunan Sek. Keb. Sungai Kelambu kali yang ke 21. Majlis dengan hormatnya dipersilakan.Majlis mengucapkan terima kasih kepada En Aris bin Daud di atas ucapan dan perasmian itutadi. Maka dengan itu, rasmilah kejohanan sukan Sek. Keb. Sungai Kelambu kali ke-21 8) Perarakan Keluar KontingenDemikian tadi selesainya upacara perasmian kejohanan.Sekarang dipersilakan semua kontingen yang mengambil bahagian untuk bergerak keluar kekhemah masing-masing bagi kita meneruskan acara sukan pada pagi ini.Perhatian- Diminta semua pegawai kejohanan yang bertugas di padang untuk bersediakerana acara olahraga akan dimulakan sebentar saja lagi.
 4. 4. 9) ACARA SUKANAcara sukan akan dimulakan sebentar lagi dengan larian 100 meter lelaki dan perempuanindividu bagi tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6. Para peserta diminta bersedia.Acara sukan pertama pada hari ini adalah larian 100 meter individu lelaki TahunRUJUK BUKU ATURCARAAcara sukan diteruskan lagi dengan acara sukaneka secara individu bagi tahun 1, 2, 3, 4, 5,Para peserta diminta bersedia.Acara sukaneka pertama adalah _____________________RUJUK BUKU ATURCARAAcara sukan diteruskan lagi dengan acara kemuncak pertandingan pada hari ini iaitu Larianberganti-ganti 4 X 100 meter dan 4 X 200 meter lelaki & perempuan Tahap 2. 10) Penutup Dengan berakhirnya acara pertandingan larian berganti-ganti 4 X 100 meter dan 4 X 200 meter itu tadi, Maka berakhirlah acara olahraga kita pada kali ini. 11) Upacara Penyampaian hadiahSekarang tibalah masanya bagi upacara Penyampaian hadiahMajlis dengan sukacitanya menjemput …………………………………………………….Untuk mengiringi ………………………………………..………………………….untuk menyampaikan hadiah.Terima kasih diucapkan kepada …………………………………. di atas kesudian beliauuntuk menyampaikan hadiah.BAGI HADIAH IKUT ACARA. RUJUK BUKU ATURCARASeterusnya diumumkan penyandang bagi olahragawan & olahragawati SKSKbagi tahun ini.Olahragawan SKSK tahun ini disandang oleh :………………………………………Olahragawati SKSK tahun ini disandang oleh :………………………………………
 5. 5. Majlis dengan sukacitanya menjemput Puan Ainon binti Abdul LatiffUntuk mengiringi Puan Norazmah binti Hussin untuk menyampaikan cenderahati sebagaitanda penghargaan kepada En. Aris bin Daud atas kesudian beliau hadir dan merasmikanmajlis pada hari ini. 12) PenutupMaka dengan itu berakhirlah sudah kejohanan sukan tahunan SKSK kali ke-21.Sesungguhnya yang baik itu datangnya daripada Allah s.w.t dan yang buruk itu adalahdaripada kami sendiri.Akhir kata dari kami berdua,Maaf atas keterlajuran kata dan bahasa sepanjang kami mengendalikan majlis ini, Syabasuntuk semua dan “Majulah Sukan SKSK untuk negara”TIGA SORAKAN UNTUK SEMUA YANG MENJAYAKAN KEJOHANAN KALI INI.HIP-HIP…..HOORAY 3XSekian , terima kasih.

×