Ο ήλιος στη μυθολογία

857 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
857
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
240
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ο ήλιος στη μυθολογία

  1. 1. Ο ΗΛΙΟΣ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΠΩΛΙΝΑ ΜΑΡΘΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΤ2 1ου Δημ. Σχολ. Σκύδρας 2012-13
  2. 2. Ο Ήλιος και η οικογένειά του Κατά μια εκδοχή ήταν γιος του Υπερίωνα και είχε δυο αδερφές, τη θεά του φεγγαριού, Σελήνη, και τη θεά της αυγής, Ηώ. Ο Ήλιος είχε αρκετά παιδιά. Η πιο γνωστή του κόρη ήταν η Πασιφάη, η γυναίκα του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, η οποία γέννησε αργότερα τον Μινώταυρο.
  3. 3. Ο Φαέθοντας Ο πιο γνωστός του γιος είναι ο Φαέθωνας, ο οποίος προσπάθησε να οδηγήσει μία μέρα το άρμα του πατέρα του αλλά δεν κατάφερε να το ελέγξει. Έχασε τον έλεγχο και πέρασε τόσο κοντά στη γη που την έκαψε. Βλέποντας τον ο Δίας, έστειλε τον κεραυνό του και τον γκρέμισε από το άρμα. Το φλεγόμενο σώμα του έπεσε στον ποταμό Ηριδανό. Βλέποντας τον οι αδελφές του οι Ηλιάδες άρχισαν να τον πενθούν και από την ένταση του πένθους τους με τα πολλά τους δάκρυα, μεταμορφώθηκαν σε λεύκες και τα δάκρυά τους έγιναν το ρετσίνι που τρέχει από το δέντρο.
  4. 4. Απεικόνιση του θεού Ήλιου  Ο Ήλιος απεικονιζόταν ως φωτοστεφανωμένος νεαρός σε άρμα. Έτσι οδηγούσε το χρυσό του άρμα, το οποίο έσερναν τέσσερα άλογα.
  5. 5. Το καθημερινό του ταξίδιΚάθε πρωί αναδυόταν από το χρυσό παλάτιπου κατοικούσε, στην ανατολή, στην κοίτη τουποταμού Ωκεανού και φτάνοντας το μεσημέριστο ανώτατο του σημείο, κατέληγε αργά τοαπόγευμα στη Δύση, στη γη των Εσπερίδων.Εκεί κατέβαινε και μεταφερόταν στο παλάτιτου για να ξαναρχίσει την άλλη μέρα ξανά τοταξίδι του.
  6. 6. Ο Ήλιος και η Ρόδος Ο Ήλιος βοήθησε το Δία στην κατάληψη της εξουσίας κατά την Τιτανομαχία. Στην μοιρασιά του κόσμου όμως, απουσίαζε. Έτσι διαμαρτυρήθηκε στο Δία που δεν τον θυμήθηκαν και δεν του έδωσαν τίποτα. Τότε ο Δίας φανέρωσε μία νέα γη για τον Ήλιο. Ήταν η Ρόδος που αναδύθηκε από τον βυθό της θάλασσας και προσφέρθηκε στον Ήλιο, ο οποίος αφού την στέγνωσε πρώτα με τις ακτίνες του στη συνέχεια της χάρισε την λάμψη του.
  7. 7. Η λατρεία  Ο Ήλιος λατρευόταν σαν θεός σε όλη την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Ρόδο, όπου κάθε χρόνο διοργανώνονταν γυμναστικά αθλήματα προς τιμή του.  Σε αυτό ήταν αφιερωμένος και ο Κολοσσός της Ρόδου.

×