Sensul anumitor cuvinte in Biblie 2

423 views

Published on

Published in: Spiritual
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Sensul anumitor cuvinte in Biblie 2

  1. 1. Sensul anumitor cuvinte in Biblie – 2de Aurel Munteanu 18 Noi. 2012- Diavol – gr. diabolos : acuzator , parasul , calomniator , defaimator.- Satan – gr. satanas : un adversar (unul care se opune altuia in intentii sau fapte )- Beelzebul – domn al balegarului sau gunoiului , murdariei ( murdariei idolatre )- Beliar – domnul padurilor , stapan peste paduri si locuri pustii , domnul ticalosiei- Clevetitor – gr. diabolos : unul care raspandeste zvonuri false, care gaseste greseli la altii , insinuator deneadevaruri- Corban – dar de jertfa adus lui Dumnezeu , termen folosit si pentru tezaurul sfant al Templului –Mat.27.6.- Paraclet – gr. paracletos : cineva chemat sa ajute , sa imbarbateze, sa mangaie ,care sa ne reprezinteinteresele- Dioscuri – icoana idolatra protectoare amplasata in partea din fata a unei nave ce reprezenta pe cei doifii ai lui Zeus : Castor si Polux- Evanghelie – gr. euangelion : denota rasplata pentru vesti bune , in timp a pierdut aceasta conotatie sia ramas doar sensul de veste buna- Fatarnicie – gr. hipocrites : actor , om ce poarta o masca si joaca rolul altei persoane
  2. 2. - Filacterie – fasie de pergament cu parti din Lege scrise pe ea , fixata de o curea din piele legata pe brat ,frunte sau pusa in dreptul inimii (facand aluzie la porunca : Poruncile acestea sa va fie ca niste fruntaliiintre ochi …Deut. 6.8. )- Ghetimane – ebr. geth = presa , semane = ulei [ teascul de ulei (ulei de masline )]- Legiune – unitate de soldati al caror numar varia intre 4. 000 – 6.000 de barbati- Obroc – banita a carei capacitate era de 10 litri sau 15 kg.- Katapetasma : perdea- Prozelit – gr. proselytos : unul care a trecut de la o religie pagana la iudaism- Psalm – psalmos : la origine o atingere sau ciupere cu degetele pe instrument muzical, in V.T. , aresensul de cantare sacra cu acompaniament- Roscove – gr . keration (Ceratonia siliqua L.)
  3. 3. In timpurile antice acesti samburi, foarte echilibrati ca si greutate individuala, erau folositi ca si greutatietalon la cantarirea in balante a diferitelor marfuri de greutati relativ mici, inclusiv metalele pretioaseprecum aur, argint, dar chiar si pentru diamante si alte pietre pretioase.Seminţele de roşcovă, indiferent de dimensiune şi condiţiile de stocare, au întotdeauna aceeaşi masă de0.18 grame .- Sicomor – soi de smochin original din Egipt , a carui tulpina poate ajunge la o circumferinta de 10 metrisi inaltime de 15 metri.Fructele sunt asemanatoare smochinelor , nu prea gustoase . Lemnul este folositin tamplarie si ca rezistenta este al doi-lea dupa cedru. ( Dumitru Cornilescu ii rateaza sensul intraducerea sa si pe Zacheu il da ca suit intr-un dud. )- Sinedriu – ( sobor in traducerea Cornilescu ) : cea mai inalta autoritate religioasa evreiasca , compusadin marele preot , preoti leviti , carturari si batrani cu vaza . Era compus din 72 de membrii .

×