Sabloane de proiectare

1,826 views

Published on

2011

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,826
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sabloane de proiectare

 1. 1. ANDREI JECHIU
 2. 2. Definiție• În programare , un șablon de proiectare (design pattern) este o soluție generală la o problemă concretă ce ține de proiectarea software.• Un șablon de proiectare nu este un design finisat care poate fi transformat direct în cod.• El este o descriere sau un model pentru rezolvarea unei probleme care poate fi utilizată în mai multe și diferite situații.• Un şablon este descris de patru elemente: – Nume: foloseşte pentru identificare, descrie sintetic problema rezolvată de şablon şi soluţia. – Problema: descrie când se aplică şablonul, se descrie problema şi contextul. – Soluția: descrie elementele care intră în rezolvare, relaţiile între ele, responsabilităţile lor şi colaborările între ele. – Consecinţe si compromisuri: implicaţiile folosirii şablonului, costuri şi beneficii. Acestea pot privi impactul asupra flexibilităţii, extensibilităţii sau portabilităţii sistemului, după cum pot să se refere la aspecte ale implementării sau limbajului de programare utilizat. Compromisurile sunt de cele mai multe ori legate de spaţiu şi timp.
 3. 3. Clasificare• Clasificarea bazata pe scop: – Creaționale – se referă la procesul de creare a claselor și obiectelor. – Structurale – se referă la compoziția claselor și a obiectelor. – Comportamentale – caracterizează interacțiunea și responsabilitățile claselor și obiectelor.• Clasificarea bazată pe domeniu: – Șabloanele claselor se referă la relaţii dintre clase, relaţii stabilite prin moştenire şi care sunt statice (fixate la compilare). • Şabloanele creaţionale ale claselor acoperă situaţiile în care o parte din procesul creării unui obiect cade în sarcina subclaselor. • Şabloanele structurale ale claselor descriu modul de utilizare a moştenirii în scopul compunerii claselor. • Şabloanele comportamentale ale claselor utilizează moştenirea pentru descrierea unor algoritmi şi fluxuri de control.
 4. 4. Clasificare• Clasificarea bazată pe domeniu: – Şabloanele obiectelor se referă la relaţiile dintre obiecte, relaţii care au un caracter dinamic. • Şabloanele creaţionale ale obiectelor acoperă situaţiile în care o parte din procesul creării unui obiect cade în sarcina unui alt obiect. • Şabloanele structurale ale obiectelor descriu căile prin care se asamblează obiecte. • Şabloanele comportamentale ale obiectelor descriu modul în care un grup de obiecte cooperează pentru a îndeplini o sarcină ce nu ar putea fi efectuată de un singur obiect.
 5. 5. Clasificare Șabloane de proiectare GoF Creaționale Structurale Comportamentale Factory Method Adapter - class InterpreterDomeniu- clasa Template Method Abstract Factory Adapter - object Chain of responsability Builder Bridge Command Prototype Composite Iterator Singleton Decorator MediatorDomeniu- obiect Memento Facade Flyweight Observer Proxy State Strategy Visitor
 6. 6. Singleton• Scop – Asigură că o clasă are o singură instanță și oferă un punct global de acces la ea. – Încapsularea are loc doar în timpul utilizării sau initializarea la prima utilizare.• Aplicabilitate Singleton se foloseste când se lucrează cu o singura instanță a unei clase,care trebuie sa fie disponibilă oriunde în aplicație.• Descriere Singleton asigură ca maximum o instanță este creată (din acest motiv estenumit singleton). Pentru a garanta controlul asupra instanțierii, constructorul estefăcut privat.
 7. 7. Singleton• Implementareclass Singleton{private static Singleton instance;private Singleton(){...}public static synchronized Singleton getInstance(){if (instance == null)instance = new Singleton();return instance;}...public void doSomething(){...}}
 8. 8. Singleton• Avantaje și dezavantaje – Avantaje • Singleton este singura clasă care poate crea o instanță a sa. Singura modalitate de creare este prin apelarea metodei statice oferită de ea. • Referința nu trebuie transmisă tuturor obiectelor interesate. Fiecare obiect ce are nevoie de Singleton va apela metoda statică. – Dezavantaje • Șablonul Singleton poate provoca probleme de threading, ce depind de implementare. Trebuie controlată cu atentie initializarea singletonului într-o aplicatie multithreading. Fără un control adecvat, aplicația va beneficia de "războaie ale firelor de execuție".
 9. 9. Builder• Scop – Simplificarea crearii obiectelor prin definirea unei clase a carei scop este să construiască instanțe ale altei clase. – Builder produce un produs principal, în produs pot fi mai multe clase, dar există întotdeauna o clasă principală.• Aplicabilitate șablonul Builder se foloseste când o clasă: – Are o structură internă complexă (în special una cu o multime variabilă de obiecte înrudite). – Are atribute ce depind unul de altul. Unul din lucrurile ce le poate face un Builder este să întărească construirea în etape succesive a unui obiect complex. Aceasta ar fi necesară când atributele obiectului Product depind unul de altul. Foloseste alte obiecte din sistem care ar putea fi greu de obținut în timpul creării.• Descriere – Deoarece acest șablon este dedicat construirii de obiecte complexe din surse posibil diferite, el se numeste Builder. – Clasa Builder coordonează asamblarea obiectului produs: crearea resurselor, memorarea rezultatelor intermediare si furnizarea structurii functionale pentru creare. Suplimentar, Builder poate achizitiona resurse sistem pentru construirea obiectului produs.
 10. 10. Builder• Implementare Pentru implementarea șablonului Builder, este nevoie de: Director - Are o referință la o instanță Builder. Obiectul Director apelează metodele creaționalefolosind instanța sa builder pentru a obține diversele părți din care se asamblează apoi obiectul produs. Builder - interfața care definește metodele disponibile pentru crearea partilor separate ale produsului. ConcreteBuilder - Clasa ce implementează interfața Builder. Clasa ConcreteBuilderimplementeaza toate metodele necesare pentru crearea unui obiect Product real. Implementarea metodelor stie cum saprelucreze informația din obiectul Director si construieste partile respective ale obiectului Product. ClasaConcreteBuilder are fie o metodă getProduct, fie o metoda creationala ce întoarce o instanta a clasei Product. Product - Obiectul produs. Poate fi fie interfața (de preferat), fie clasa
 11. 11. Builder• Avantaje și dezavantaje – Avantaje șablonul Builder simplifică gestionarea fluxului general de creare a obiectelor complexe. Aceasta simplificare se manifestă în două moduri: • Pentru obiectele ce impun o creare pas cu pas (este necesar un sir de pasi pentru a face obiectul complet activ), Builder actioneaza ca un obiect de nivel mai înalt care supervizeaza procesul de creare. El poate coordona si valida crearea tuturor resurselor si, la nevoie, poate furniza o strategie de avarie la aparitia erorilor. • Pentru obiectele care au nevoie la crearea lor de resurse sistem, precum conexiunile la BD sau la BO existente, sablonul Builder ofera un punct central de gestiune a resurselor. De asemenea, Builder se constituie într-un punct unic de control creational pentru produsul sau, care poate fi folosit de alte obiecte din sistem. Ca si în cazul altor sabloane creationale, aceasta abordare simplifica lucrurile pentru clientii sistemului, deoarece ei au nevoie doar de acces la obiectul Builder pentru a produce o resursa. – Dezavantaje • Dezavantajul major este prezenta unei cuplari strânse între sablonul Builder, produsul sau si orice alti delegati creationali folositi la construirea obiectului. Modificarile care se fac pentru produsul creat de Builder implica de obicei modificari în Builder si în delegati.
 12. 12. Factory Method• Scop – Definește o interfață pentru a crea un obiect, dar lasă subclasele să decidă ce clasă să fie instanțiată. – Definirea unui constructor “virtual”.• Aplicabilitate șablonul Method Factory se foloseste când: – se doreste crearea unui cadru (framework) flexibil. Flexibilitatea se obtine prin amânarea luării unor decizii (ca de exemplu ce tip de obiect se creeaza) pentru mai târziu; – se doreste ca o subclasa sa decida ce tip de obiect se creeaza (si nu superclasele sale); – se stie când trebuie sa se creeze un obiect, dar nu se cunoaste ce fel de obiect trebuie creat; – este nevoie de mai multi constructori cu aceeasi lista de parametri, lucru nepermis în Java. În locul acestora se folosesc metode Factory cu nume diferite.• Descriere – șablonul se numeste metoda Fabrica deoarece el creeaza (fabrica) obiecte la cerere.
 13. 13. Factory Method• Implementare Pentru a implementa sablonul metoda Factory, avem nevoie de urmatoarele: Product - Interfata tuturor obiectelor create de fabrica. ConcreteProduct - Clasa ce implementeaza interfata Product; nu are nevoie de constructor deoareceobiectele sale sunt create de ConcreteCreator. Factory - Interfata ce defineste metoda (metodele) Factory (factoryMethod). Aceasta metoda returneaza unobiect ce implementeaza interfata Product. ConcreteFactory- Clasa care implementeaza interfata Creator, furnizând implementarea pentrufactoryMethod.
 14. 14. Factory Method• Avantaje și dezavantaje – Avantaje • JDBC (Java DataBase Connectivity) foloseste sablonul metoda Fabrica în multe dintre interfetele sale. Se pot folosi diverse drivere JDBC, cu singura conditie ca oricare din ele sa implementeze interfata dorita; restul aplicatiei nu este afectat. – Dezavantaje • Ori de câte ori apare un element de informatie (Product) nou, trebuie adaugata o clasa ce-l implementeaza (ConcreteProduct) si o clasa ce implementeaza metoda Fabrica corespunzatoare acestuia (ConcreteCreator).
 15. 15. Prototype• Scop – Face mai ușoara crearea dinamică a obiectelor prin definirea de clase ale căror obiecte pot crea duplicate ale lor.• Aplicabilitate Șablonul Prototype se folosește când se dorește crearea unui obiect care este copie aunuia existent.• Descriere – Șablonul Prototype este bine numit; la fel ca si în cazul altor prototipuri, el are ca argument un obiect care este folosit ca baza pentru a crea o nouă instanță cu aceeași stare. – Exemple clasice ale acestui șablon există în editoarele text și grafice, unde operațiile copy-paste pot îmbunătăți dramatic productivitatea utilizatorului.
 16. 16. Prototype• Implementare Pentru a implementa sablonul Prototype, avem nevoie de urmatoarele: Prototype - Furnizeaza o metoda clone. Aceasta metoda returneaza o instanta a aceleiasi clase si cu aceeasi stareca si instanta Prototype initiala. Noua instanta poate fi o copie de adâncime sau de suprafata a originalului (vezi sectiuneaAvantaje si dezavantaje).
 17. 17. Prototype sd sequence :Client original:Prototype copied:Prototype Create new instance and copy all attributes of the current instance. Then return the new instance. Prototype copied; copied=original.copy(); create() copy attributes()• Avantaje și dezavantaje Șablonul Prototype este util deoarece el permite sistemelor să facă copii aleobiectelor folosibile, cu variabilele de stare setate la o valoare (ipotetic) semnificativă, în locsă creeze obiecte cu o stare de bază definită în constructor. Un exemplu de folosire a acestuișablon este ilustrat în figura de mai sus.
 18. 18. Adapter• Scop – Convertește interfața unei clase într-o altă interfață necesară clientului. – Oferă unei clase existente o nouă interfață. – Adapter face posibil ca două clase să lucreze împreună, lucru care altfel nu ar fi posibil din cauza interfețelor incompatibile.• Comparație – Adapterul de obiecte este mai flexibil • Poate adapta nu numai clasa Adaptee, ci și orice clasă derivată a acesteia. – Adapterul de clase este mai eficient • Un singur obiect adaptor vs. două obiecte: un adaptor și un adaptat.
 19. 19. Adapter• Adapter de obiecte și de clase class Use Case View Client «interface» Target + Request() : void• Adapter de obiecte Adapter Adaptee -_adaptee - _adaptee:Adaptee: int* + SpecificRequest() : int + Request() : void class Use Case View Client «interface» Adaptee Target + SpecificRequest() : int + Request() : void• Adapte de clase Adapter + Request() : void
 20. 20. Adapter• Implementare Adapter de obiecte Adapte de clase Clase și obiecte prezente în șablon:Target – definește domeniul – specifică ionterfața pe care Client o utilizează.Adapter – adaptează interfața Adaptee la interfața Target.Adaptee – definește o interfață existentă care trebuie adaptată.Client – colaborează cu obiectele în conformitate cu interfața Target.
 21. 21. Facade• Scop – Șablonul Fațadă asigură o interfață unificată la o mulțime de interfețe dintr-un subsistem. – Fațada definește o interfață de nivel mai înalt care face subsistemul mai ușor de utilizat.• Discuție – Fațada nu numai că simplifică o interfață, ci și decuplează clientul de subsistemul de componente • Subsistemul poate fi de asemenea accesat direct, fațada nu încapsulează subsistemul. – Atât Fațada cât și Adaptorul pot împacheta (pot fi wrappere pentru) una sau mai multe clase • Scopul Adaptorului este să convertească interfața. • Scopul Fațadei este să simplifice interfața.
 22. 22. Facade• Diagrama UML a șablonului class Use Case View Client Facade Subsystem Class7 Class8 Class10 Class9 Class5 Class6
 23. 23. Visitor• Scop – Reprezintă o operație care va fi efectuată pe elementele unei structuri de obiecte. – Visiter permite definirea unei operații noi fără a schimba clasele elementelor pe care operează.• Aplicabilitate – Când o structură de obiecte conține multe clase cu interfețe diferite. – Când pe obiectele dintr-o structură trebuie efectuate mai multe operații neînrudite. • Nu se “poluează” clasele cu aceste operații. – Când se definesc des noi operații pe structură, dar clasele structurii nu se modifică des. – Dacă o clasă nu are metoda Accept, se poate deriva pentru a o adăuga. • Șablonul este util când nu se pot modifica sursele unor biblioteci sau platforme pentru adăugarea unor noi funcții.• Descriere – Vizitatorul poate fi utilizat la aplicarea unei operații pe o structură Compusă (engl. “Composite”) – Pentru vizitarea fiecărui element al unei colecții se poate folosi Iteratorul acesteia – Vizitatorul poate fi utilizat pentru a păstra într-o singură clasă comportarea fiecărui nod din arborele sintactic al unui Interpretor
 24. 24. Visitor• ImplementarePrincipalele clase ale acestui șablon sunt: Visitor- Aceasta este o interfaţăsau o clasă abstractă utilizată pentru a declaraoperaţiunile de vizita pentru toate tipurile de clasecare pot fi vizitate. ConcreteVisitor - Pentru fiecaretip de vizitator toate metodele de vizita, trebuie săfie implementate. Fiecare vizitator va fi responsabilpentru diferite operaţiuni. Când un vizitator noueste definit acesta trebuie să fie trecut la structuraobiectului. Element - este o abstractizare caredeclară operaţiunea acceptată. Acesta este punctulde intrare, care permite unui obiect să fie "vizitat"de către obiect vizitator. ConcreteElement - Aceste claseimplementează interfața Visitable sau clasa şidefinesc operaţiunea acceptată. ObjectStructure – aceasta este oclasă care conține toate obiectele care pot fi vizitate.
 25. 25. Visitor• Avantaje și dezavantaje – Avantaje • Facilitează adăugarea de operații noi. • Grupează operațiile înrudite și le separă pe cele neînrudite. • Vizitatorul poate vizita obiecte care nu au o clasă părinte comună, spre deosebire de Iterator. – Se pot apela metode diferite în Vizitator în funcție de tipul obiectului vizitat. – Alternativa ar fi testarea tipului obiectului. • Poate acumula starea pe măsură ce vizitează obiectele. • Pot exista mai mulți vizitatori într-un sistem. • Apelul bidirecțional Accept - Visit permite adăugarea mai multor operații la vizitare. – Dezavantaje • Adăugarea de noi clase ConcreteElement este dificilă – Șablonul nu este recomandat în timpul dezvoltării unui sistem, când numărul de clase crește sau clasele se modifică mult • Poate reduce încapsularea, obligând obiectele vizitate să-și expună starea internă – Vizitatorul nu poate accesa câmpurile private, deci trebuie să existe metode publice de acces în obiectele vizitate • Antișablonul de proiectare “Anemic domain model” (când logica programului este implementată în afara obiectelor din domeniu)
 26. 26. Iterator• Scop – Șablonul Iterator asigură o cale de accesare secvențială a elementelor unui obiect agregat, fără a expune reprezentarea lui de bază.• Discuție – Metodele Iteratorului pot avea nume diferite • Java Iterator: next(), hasNext(), remove() • C# IEnumerator: Current, MoveNext(), Reset() – Există Iteratori interni și externi Iteratorul extern este controlat de client • Iteratorul intern este controlat de Iteratorul însuși, căruia trebuie să i se spună ce operații să efectueze cu elementele pe care le parcurge – Utilizat mai ales în limbaje ca Lisp, Smalltalk etc. sau când se pot trimite ca parametri funcții anonime pentru operații
 27. 27. Iterator• Aplicabilitate – Șablonul se utilizează pentru: • A accesa conținutul unui obiect agregat fără a expune reprezentarea internă • A asigura suport pentru mai multe traversări ale obiectelor agregate • A furniza o interfață uniformă pentru traversarea structurilor agregate diferite – Pentru a suporta o iterație polimorfică• Avantaje – Suportă variații în traversarea unui agregat • Obiectele agregate pot fi traversate în mai multe feluri și de mai multe ori. – Obiectele Iterator simplifică interfața Agregat • Agregatul are nevoie de o metodă unică pentru crearea Iteratorului. – Scade cuplarea dintre client și obiectele agregate. – În cazul Iteratorului extern, crește coeziunea obiectului agregat prin eliminarea necesității de a asigura el însuși traversarea.
 28. 28. Iterator• Implementare
 29. 29. Webografie• http://www.oodesign.com/• http://www.vincehuston.org/dp/• http://sourcemaking.com/design_patterns• http://www.javacamp.org/designPattern/• http://www.ianmariano.com/?s=pattern

×