Energia viitorului. Liceul tehnologic "Dr

960 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
960
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
36
Actions
Shares
0
Downloads
67
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Energia viitorului. Liceul tehnologic "Dr

 1. 1. DĂBIŞTE CIPRIAN – IX A HERA NICOLAE – IX A Profesori coordonatori: ARON SIMONA și PANDREA MARCELA
 2. 2. “Materia nu-i decât energie acumulată şi energia poate lua toate formele – de la căderea unei pietre până la gândirea omului. Materia şi spiritul sunt două aspecte ale aceleiaşi substanţe, ale aceleiaşi existenţe, ale aceleiaşi energii.” Niccolo Machiavelli
 3. 3. Din punct de vedere ştiinţific, energia este o mărime care arată capacitatea unui sistem fizic de a efectua lucru mecanic când trece printr-o transformare din starea sa într-o altă stare aleasă ca stare de referinţă. Sursele de energie sunt materialele şi tehnologiile folosite pentru obținerea diferitelor forme de energie necesare dezvoltării societă ții. Aceste surse trebuie să se găsească în cantităţi corespunzătoare și să fie exploatabile convenabil din punct de vedere tehnic, economic și al unei perspective durabile.
 4. 4. Pe măsură ce se epuizează resursele de combustibili fosili, omenirea va trebui să se bazeze din ce în ce mai mult pe sursele de energie alternativă. Energia care se produce fără a folosi în permanenţă resursele limitate ale Pământului se numeşte energie alternativă. Pe lângă combustibilii din biomasă, care produc fum şi alte gaze eliberate prin ardere, sursele de energie alternativă nu poluează, deoarece folosesc energia unor fenomene ale naturii.
 5. 5. Energia eoliană este o sursă de energie generată din puterea vântului. La sfârşitul anului 2006, capacitatea mondială a generatoarelor eoliene era de 73904 MW, acestea producând ceva mai mult de 1% din necesarul mondial de energie electrică.
 6. 6. Energia eoliană este folosită extensiv în ziua de astăzi, fiind sursa de energie cu cea mai rapidă creştere în ultimii ani; turbine noi de vânt se construiesc în întreaga lume, în ciuda dependenţei de viteza vântului.
 7. 7. • costurile reduse pe unitate de energie produsă au scăzut substanţial în ultimii ani, ajungând să fie chiar mai mici decât în cazul energiei generate de combustibili • energia eoliană are emisia de substanţe poluante şi gaze cu efect de seră zero , datorită faptului că nu se ard combustibili
 8. 8. • fiabilitatea relativ redusă a turbinelor face ca, în unele regiuni, pe o unitate de energie electrică preţul să fie de 3-4 eurocenţi pe kilowatt oră • "poluarea vizuală" (câmpurile eoliene au o apariţie neplăcută) • "poluare sonoră" (sunt prea gălăgioase)
 9. 9. Iată mai jos harta vitezei vântului din întreaga lume, conform datelor culese în anul 2000
 10. 10. Energia apei – indiferent că vorbim despre apele curgătoare, valuri sau fluxul mareic – a căpătat de-a lungul timpului numeroase întrebuinţări. La nivel global, este singura formă de energie alternativă utilizată semnificativ, asigurând peste 7% din cantitatea totală de energie.
 11. 11. Chiar dacă apa este considerată o sursă inepuizabilă, există probleme care se ridică în cazul acestui tip de energie: barajele au o viaţă limitată, exploatarea mareelor dezechilibrează habitatul estuarului şi prea puţine coaste oferă condiţii ideale pentru exploatarea valurilor fără costuri extrem de ridicate.
 12. 12. Energia mareelor datorită atracţiei maselor de apă de către Lună şi într-o mică măsură de către Soare, mareea reprezintă creşterea sau scăderea nivelului mării. Pe platformele continentale ale oceanelor, mareea este foarte puternic ă, un exemplu fiind în Franţa, la Mont Saint-Michel, unde mareea atinge 15,4 m, făcând astfel posibilă construirea unor centrale hidroelectrice.
 13. 13. Forma de energie produsă de curenţii marini sau oceanici este energia hidraulică, transformată apoi, cu ajutorul unor instalaţii speciale, în energie electrică. Energia valurilor se foloseşte pe insule, pe coastele marine aflate departe de sursele de energie electrică. Pentru utilizarea energiei valurilor sunt amenajate centrale speciale de-a lungul coastelor marine .
 14. 14. Căldura internă a Pământului este o altă sursă de energie neconvenţională, purtătorii de energie geotermică fiind vaporii apelor subterane aflaţi la presiuni şi temperaturi înalte. Utilizatorul principal al acestui tip de energie este Islanda, unde peste 45% din energia ţării provine din resurse geotermale.
 15. 15. Radiaţia solară directă, purtătoare de energie solară, este una din resursele energetice pentru care nu s-au dat încă soluţii tehnicoeconomice acceptabile de exploatare.
 16. 16. Energia solară este distribuită aproape uniform pe Pământ, este nepoluantă şi nu necesită transportul sursei energetice primare sau al deşeurilor, factori care fac ca interesul actual pentru exploatarea acesteia să fie în permanentă creştere.
 17. 17. Ţări în curs de dezvoltare precum Republica Dominicană, Sri Lanka şi Zimbabwe sunt printre primele care folosesc această tehnică.
 18. 18. Energia nucleară, extrem de controversată la nivelul protecţiei mediului înconjurător, provine din uraniu, un metal ce se găseşte în scoarţa planetei. Căldura obţinută prin fisiune nucleară (spargerea atomilor de uraniu) produce aburi care învârt turbinele pentru a produce electricitate.
 19. 19. Deşeurile sunt radioactive şi trebuie izolate timp de mii de ani, astfel încât, deşi 6% din energia folosită la nivel global este asigurată în centrale nucleare, tot mai multe voci se ridică împotriva ei.
 20. 20. Energia chimică - principiul de bază este electroliza apei : într-un vas cu apă unde există 2 electrozi se introduce un curent electric şi datorită acestui curent, moleculele de apă se scindează, eliberând în atmosferă atomi de hidrogen în amestec cu atomi de oxigen , aşa numitul amestec HHO.
 21. 21. Folosirea hidrogenului ca purtător de energie este deosebit de atractivă, deoarece este mult mai ușor de transportat la distan ţe mari și mai ușor de stocat decât electricitatea.
 22. 22. Două elemente cheie ale vehiculelor alimentate cu hidrogen sunt motorul cu ardere internă şi rezervorul de hidrogen. În timpul dezvoltării acestor motoare a fost atins nivelul de 170 kW/230 CP. Hidrogenul răcit în stare lichidă are cea mai mare densitate de energie. Pentru a menţine hidrogenul lichid la o temperatură constantă de -253˚C, rezervorul este izolat folosind tehnologia de ultimă oră: pereţi dubli şi utilizarea principiului termosului.
 23. 23. ASTFEL, PUTEM CONCLUZIONA CĂ VIITORUL PLANETEI ESTE ÎN MÂINILE NOASTRE !!!
 24. 24. “Dacă nu există energie, nu există culoare, nu există formă, nu există viaţă.” Michelangelo Merisi da Caravaggio
 25. 25. BIBLIOGRAFIE • http://www.google.ro/imgres • http://subiecte.citatepedia.ro/despre.php?s=energie • http://www.apa-combustibil.ro/ • http://www.descopera.ro • Colecţia Enciclopedia ilustrată a Familiei de la Cotidianul

×