Venituri din conventii civile si
drepturi de proprietate
intelectuala
Taxe si contributii
Silvia Mihai
11 Martie 2015
www.apt.ro
Conventiile civile
 Act civil intre doua parti incheiat pentru anumite activitati, in baza Codului Civil
 Ava...
www.apt.ro
Taxe si contributii
Impozitul
Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii...
www.apt.ro
Contribuţiile sociale
 contribuţia individuală de asigurări
sociale (CAS – 10,5%) – baza de
calcul fiind venit...
www.apt.ro
Declaratii
 Daca se datoreaza contributii sociale atat impozitul pe venit cat si contributiile
sociale se decl...
www.apt.ro
Venituri din drepturi de proprietate intelectuală
 Veniturile obtinute din valorificarea sub orice forma a dre...
www.apt.ro
Impozit si Contributii sociale
www.apt.ro
Declaratii
 Veniturile din drepturi de propietate intelectuala cu retinere la sursa se declara
de platitorul v...
www.apt.ro
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Conventii civile si drepturi de autor

956 views

Published on

Conventii civile si drepturi de autor

Published in: Law
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
956
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
542
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Conventii civile si drepturi de autor

 1. 1. Venituri din conventii civile si drepturi de proprietate intelectuala Taxe si contributii Silvia Mihai 11 Martie 2015
 2. 2. www.apt.ro Conventiile civile  Act civil intre doua parti incheiat pentru anumite activitati, in baza Codului Civil  Avantaje: • tratamentul fiscal al veniturilor obținute în baza convenției civile este mult mai relaxat • forma contractului nu este prevăzută în mod expres de lege, ci trebuie să respecte prevederile, cu caracter general, din Codul Civil • beneficiarul activității nu mai are atât de multe obligații față de prestator • modalitatea de încetare în cazul convențiilor civile este mult mai rapidă și mai ușoară  Dezavantaje: • prestatorul de servicii nu mai beneficiază de drepturile de care ar fi putut beneficia în cazul încheierii unui contract individual de muncă (repausul zilnic, zilele de concediu, indemnizația de concediu medical, concediul de maternitate etc.). • prestatorul de servicii nu beneficiaza de masuri legale de protective (presteaza o munca nesigura, nu stie daca va fi platit, nu beneficiaza de servicii de pregatire profesionala), iar din perspectiva angajatorului, este vorba despre lipsa controlului.
 3. 3. www.apt.ro Taxe si contributii Impozitul Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia  retinere la sursa reprezentand plati anticipate. In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) din Codul fiscal , impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit titlului IX indice 2.  stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz, conform art. 52 indice 2 alin. (2) din Codul fiscal , impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
 4. 4. www.apt.ro Contribuţiile sociale  contribuţia individuală de asigurări sociale (CAS – 10,5%) – baza de calcul fiind venitul brut stabilit prin contractul încheiat între părţi, care nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut.  contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate (CASS – 5,5%), dacă acestea sunt singurele venituri realizate; - baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.  numai contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate (CASS – 5,5%), daca persoanele respective mai realizeaza si venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii
 5. 5. www.apt.ro Declaratii  Daca se datoreaza contributii sociale atat impozitul pe venit cat si contributiile sociale se declara in formularul 112.  Impozitul pe veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil pentru care platitorul de venit nu are obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor sociale se declara in formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat".  Doar in cazul in care unitatea retine impozit de 10% - anual, pana pe data de 25 mai a anului curent pentru anul anterior trebuie depusa declaratia privind veniturile realizate (declaratia 200), in baza careia se va efectua regularizarea impozitului datorat.
 6. 6. www.apt.ro Venituri din drepturi de proprietate intelectuală  Veniturile obtinute din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala ce provin din brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor  Venitul net din drepturile de proprietate intelectuală se stabileşte prin scăderea din venitul brut a următoarelor cheltuieli: a) o cheltuială deductibilă egală cu 20% din venitul brut; b) contribuţiile sociale obligatorii plătite.  Impozitul de 10% sau 16% se aplica la venitul brut stabilit prin contract dupa deducerea cotei de cheltuieli de 20% sau 25% conform art. 50 alin. (1) si alin. (2) din Codul fiscal. Atentie! Cheltuială deductibilă de 20% se scade din venitul brut doar la calcularea impozitului final anual si nu in momentul cand se face retinerea la sursa de catre platitorul de venit.
 7. 7. www.apt.ro Impozit si Contributii sociale
 8. 8. www.apt.ro Declaratii  Veniturile din drepturi de propietate intelectuala cu retinere la sursa se declara de platitorul venitului in fomularul 112 - Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale,  In termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit beneficiarul va depune declaratia 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane" - in cazul in care unitatea retine impozitul de 10%. In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratia 020.  Anual, pana pe data de 25 mai a anului curent pentru anul anterior beneficiarul venitului va depune declaratia privind veniturile realizate (declaratia 200) – doar in cazul in care angajatorul retine impozit de 10%.
 9. 9. www.apt.ro

×