
 Ministerium fur Staatssicherheit ble grunnlagt i
februar 1950.
 Organisasjonen ble dannet et halvt år etter at DDR
bl...
Stasis logo

 I 1950 hadde Stasi skarve 1100 medarbeidere.
 Oppgaven var å begrense den vestlige innflytelsen
på Øst Tyskland.
 Me...
Øst Tyskland

 I 1953 døde Josef Stalin.
 Stalins etterfølgere myknet opp på den harde
politikken som russerne hadde ført i Øst Euro...
Walter Ulbricht

 Resultatet ble matmangel og lave lønninger.
 I juni 1953 brøt det ut en generalstreik i østtyske
byer.
 Sovjetiske s...
Opprøret i 1953.

 Opprøret viste at det var mange østtyskere som ikke
likte det kommunistiske systemet.
 Stasi fikk dermed en ny og har...
Erich Mielke

 I 1961 bygde DDR Berlinmuren for å hindre at
østtyskerne stakk over til Vest Tyskland gjennom
Vest Berlin.
 Borgere s...
Berlinmuren bygges

 Stasi startet avhørene rolig.
 Men nektet den arresterte å snakke, så endret Stasi
fremgangsmåte.
 Fangene ble banke...
Fengselscelle
 Stasi brukte psykologisk trakassering i stor grad.
 Målet var at folk skulle slutte med aktiviteter som staten
fant tr...

 Stasi overvåket post og telefontrafikken i DDR.
 Organisasjonen sjekket ut også påliteligheten til folk
i hæren.
 St...
Soldater som passer regjeringsbygg.

 Stasi passet også på toppolitikerne i DDR og sørget
for at disse personene hadde sikre
kommunikasjonslinjer.
 Stasi s...

 I 1971 tok Erich Honecker over styringen av DDR.
 Han inngikk en samarbeidsavtale med Vest Tyskland,
fikk DDR innmeld...
Erich Honecker

 Stasiagentene hadde god lønn, gode boliger og
tilgang til butikker med velfylte hyller.
 Agenter med høyere rang kunn...

 Stasis hovedkvarter lå i Berlin med 15
underavdelinger spredt utover DDR.
 KGB hadde folk plassert i Stasis rekker.
...
Stasis hovedkvarter

 Agenter som jobbet på heltid i Stasi, ble plassert på
store fabrikker, hoteller og boligblokker.
 På hotellene ble tu...
Stasi kamera

 På arbeidsplasser og i boligområder var det plassert
angivere.
 På 80-tallet hadde Stasi 250 000 angivere i sin tjene...

 Mennesker som hadde begått en forbrytelse kunne få
mildere straff hvis de ble informanter for Stasi.
 Homofile, punke...
Punkere

 HVA var Stasis utenlandsavdeling som drev
spionasje i Vesten.
 Denne avdelingen ble ledet av Markus Wolf.
 HVA hadde...
Willy Brandt og Walter Guillaume

 Folk som ble informanter fikk materielle og
økonomiske fordeler.
 De fleste informantene arbeidet i vanlige yrker der...
En østtysk Trabant

 I 1985 innførte Mikhail Gorbatsjov perestrojka og
glasnost i Sovjet.
 Disse reformene skapte store problemer for
økon...
Mikhail Gorbatsjov

 Men på høsten 1989 ble DDR som stat avviklet etter
40 år.
 At nasjonen holdt seg i live så lenge, kan man takke
Stasi...
Berlinmurens sammenbrudd.

 Da Berlinmuren kollapset var ansatte i Stasi i gang
med å ødelegge dokumenter.
 Stasi hadde 180 km med arkiver.
 5 %...
Stasis arkiver

 Denne presentasjonen er laget for elever og lærere i
ungdomsskolen.
 Presentasjonen er laget for de som ønsker å lære...
Stasi
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Stasi

167

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
167
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Transcript of "Stasi"

 1. 1.   Ministerium fur Staatssicherheit ble grunnlagt i februar 1950.  Organisasjonen ble dannet et halvt år etter at DDR ble grunnlagt.  Det var russernes KGB som tok initiativet til å danne Stasi.  Stasis oppgave var å holde et øye med vesten.  Men etter hvert ble Stasis viktigste oppgave å holde øye med DDR,s egne innbyggere.
 2. 2. Stasis logo
 3. 3.   I 1950 hadde Stasi skarve 1100 medarbeidere.  Oppgaven var å begrense den vestlige innflytelsen på Øst Tyskland.  Med årene utviklet DDR seg til å bli et av verdens mest overvåkede land.
 4. 4. Øst Tyskland
 5. 5.   I 1953 døde Josef Stalin.  Stalins etterfølgere myknet opp på den harde politikken som russerne hadde ført i Øst Europa.  Walter Ulbricht i DDR derimot var en ihuga stalinist.  Han hadde satset på å bygge ut storindustrien på bekostning av jordbruket.
 6. 6. Walter Ulbricht
 7. 7.   Resultatet ble matmangel og lave lønninger.  I juni 1953 brøt det ut en generalstreik i østtyske byer.  Sovjetiske styrker ble tilkalt for å roe ned opptøyene.  Russerne brukte en uke på å dempe tumultene.
 8. 8. Opprøret i 1953.
 9. 9.   Opprøret viste at det var mange østtyskere som ikke likte det kommunistiske systemet.  Stasi fikk dermed en ny og hardere sjef – Ernst Wollweber.  Da Erich Mielke fikk lederjobben i Stasi i 1957, så hadde organisasjonen vokst til 17500 ansatte.
 10. 10. Erich Mielke
 11. 11.   I 1961 bygde DDR Berlinmuren for å hindre at østtyskerne stakk over til Vest Tyskland gjennom Vest Berlin.  Borgere som befant seg i nærheten av grensen eller kom med mishagsytringer mot regimet , ble overvåket av Stasi.  Folk som var mistenkt for noe DDR staten ikke likte, ble arrestert og avhørt.  Avhørsteknikkene som Stasi brukte, var etter Gestapos modell.
 12. 12. Berlinmuren bygges
 13. 13.   Stasi startet avhørene rolig.  Men nektet den arresterte å snakke, så endret Stasi fremgangsmåte.  Fangene ble banket opp, forsøkt druknet, frarøvet søvnen og torturert.  Stasi brukte også medfanger som angivere for å få opplysninger ut av en mistenkt fange.  Ofte satt den mistenkte flere måneder i varetekt uten bistand fra advokat.
 14. 14. Fengselscelle
 15. 15.  Stasi brukte psykologisk trakassering i stor grad.  Målet var at folk skulle slutte med aktiviteter som staten fant truende.  Stasi brøt seg inn i folks leiligheter, ødela innboet, sendte pornografiske bilder til folk, raserte biler, ringte trusseltelefoner osv.  Folk visste ikke at det var Stasi som stod bak.  Ofte brøt folk sammen og noen begikk selvmord.
 16. 16.   Stasi overvåket post og telefontrafikken i DDR.  Organisasjonen sjekket ut også påliteligheten til folk i hæren.  Stasi passet også på at forskning og tungindustri ikke ble utsatt for sabotasje.  Sikkerhetstjenesten analyserte også søppelet til folk.  Stasi voktet også byråkrater og regjeringsbygninger.
 17. 17. Soldater som passer regjeringsbygg.
 18. 18.   Stasi passet også på toppolitikerne i DDR og sørget for at disse personene hadde sikre kommunikasjonslinjer.  Stasi spionerte i Vesten og mot NATO land.  Organisasjonen hadde et tett samarbeid med KGB.
 19. 19.   I 1971 tok Erich Honecker over styringen av DDR.  Han inngikk en samarbeidsavtale med Vest Tyskland, fikk DDR innmeldt i FN og Øst Tyskland underskrev også Helsingforsavtalen.  Erich Mielke derimot fikk fullmakt til å utvide Stasis makt.  I 1989 hadde Stasi 91000 ansatte.  1 ansatt i Stasi hadde ansvaret for å følge opp 180 andre borgere.
 20. 20. Erich Honecker
 21. 21.   Stasiagentene hadde god lønn, gode boliger og tilgang til butikker med velfylte hyller.  Agenter med høyere rang kunne reise til utlandet og de hadde tjenestebil.  Men mange agenter gikk inn i Stasi p.g.a ideologiske årsaker.  De ville bekjempe fascismen og kapitalismen.
 22. 22.   Stasis hovedkvarter lå i Berlin med 15 underavdelinger spredt utover DDR.  KGB hadde folk plassert i Stasis rekker.  Stasi hadde avdelinger i Moskva og St. Petersburg som overvåket østtyske turister.
 23. 23. Stasis hovedkvarter
 24. 24.   Agenter som jobbet på heltid i Stasi, ble plassert på store fabrikker, hoteller og boligblokker.  På hotellene ble turister overvåket med kameraer og mikrofoner.
 25. 25. Stasi kamera
 26. 26.   På arbeidsplasser og i boligområder var det plassert angivere.  På 80-tallet hadde Stasi 250 000 angivere i sin tjeneste.  De rapporterte til Stasi hvis noen borgere oppførte seg mistenkelig.  Alt ved en persons liv ble registrert.  Stasi brukte mye ressurser på å verve nye informanter.  Vervingsprosessen kunne ta flere år.  De fleste ble funnet uegnet.
 27. 27.   Mennesker som hadde begått en forbrytelse kunne få mildere straff hvis de ble informanter for Stasi.  Homofile, punkere og jøder ble tett overvåket av Stasi.  Jehovas Vitner og Den protestantiske kirken rapporterte selv til Stasi om avvikende oppførsel i egne rekker.
 28. 28. Punkere
 29. 29.   HVA var Stasis utenlandsavdeling som drev spionasje i Vesten.  Denne avdelingen ble ledet av Markus Wolf.  HVA hadde 2000 agenter i Vest Tyskland i 1989.  Den mest kjente østtyske agenten var Gunter Guillaume, som var Willy Brandts rådgiver.  Da Guillaume ble avslørt som DDR spion, måtte Brandt gå av som rikskansler.
 30. 30. Willy Brandt og Walter Guillaume
 31. 31.   Folk som ble informanter fikk materielle og økonomiske fordeler.  De fleste informantene arbeidet i vanlige yrker der de kom i kontakt med publikum.  Mange i hæren og politiet fungerte også som informanter.
 32. 32. En østtysk Trabant
 33. 33.   I 1985 innførte Mikhail Gorbatsjov perestrojka og glasnost i Sovjet.  Disse reformene skapte store problemer for økonomien i DDR.  Da det oppstod store demonstrasjoner i østtyske byer i 1989 tok myndighetene det med ro.  De trodde Stasi hadde kontroll med situasjonen.
 34. 34. Mikhail Gorbatsjov
 35. 35.   Men på høsten 1989 ble DDR som stat avviklet etter 40 år.  At nasjonen holdt seg i live så lenge, kan man takke Stasis virksomhet for.  Stasi bidro også samtidig for DDR,s undergang i og med at driften var så dyr.
 36. 36. Berlinmurens sammenbrudd.
 37. 37.   Da Berlinmuren kollapset var ansatte i Stasi i gang med å ødelegge dokumenter.  Stasi hadde 180 km med arkiver.  5 % av dokumentmengden klarte de å makulere.  I dag er man i gang med å sette sammen disse dokumentene.
 38. 38. Stasis arkiver
 39. 39.   Denne presentasjonen er laget for elever og lærere i ungdomsskolen.  Presentasjonen er laget for de som ønsker å lære mer om Den kalde krigen og livet i DDR.  Mer stoff:  De andres liv – film  Stasiland – bok.
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×