Fotografi_White ballence

369
-1

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
369
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Fotografi_White ballence

 1. 1. Apa dia ? Kenapa ? Dimana ? Bagaimana ? Kesannya?
 2. 2. Apa benda tu? Keadaan di mana sensor bertindak mengubah warna keseluruhan imajan kepada warna seperti mana mata kita memahaminya.
 3. 3. <ul><li>Kenapa perlu ubah W/B </li></ul><ul><li>Setiap sumber cahaya menpunyai rona warna sendiri (colour cast). eg. lampu kalimantang ada green cast, lampu tungsten ada red cast , dll </li></ul><ul><li>Mata secara semulajadi dapat mengubah warna kepada spectrum pelangi dan mentafsir setiap rona warna (colour cast). </li></ul><ul><li>Sensor kamera x kenal itu semua, jadi kita kena ubah w/b untuk dapatkan warna yang betul. </li></ul><ul><li>Kalau tidak diubah apa jadi ? </li></ul><ul><li>Cuba dan cari jawapannya ? </li></ul><ul><li>Cuba set gambar outdoor ke setting tungsten ? </li></ul>
 4. 4. Di mana nak cari setting tersebut. - Cari logo spana dalam kamera anda - Pergi ke W/B untuk N dan L/B untuk C - Baca setting yang ada . - ikon A – Auto w/b - ikon matahari - ikon lampu kalimantang - ikon mentol - ikon ..... - ikon ”preset” - ikon ” K” (camera rm 3K ke atas ada- bawah dari itu tadak ...!!?)
 5. 5. Bagaimana ? - Pilih satu subjek , - Ambil gambar yang sama gunakan semua ikon dalam parameter W/B itu, - Kongsi dengan kawan-kawan hasilnya.
 6. 6. Kesannya: - Ceritakan dapatan dan pengamalan anda. - Kongsi pilihan setting anda dan kenapa anda memilihnya.
 7. 7. Dah abis dah kot ! Tima kasih !!!!!
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×