A elaborat:Bacalu Cristina
    Gr:IP21Z
Chimia este o parte integranta a vietii noastra,
   substantele chimice ne fac viata mult mai
   confortabila si mai...
Sinteza medicamentelor, a produselor cosmetice, a
 detergentilor, a maselor plastice si a fibrelor sintetice
  este o al...
 EL ESTE VLADUT, fara chimie, n-ar fi avut nici vesela(
 masa plastica rezistenta la loviri, usor de mânuit si cu un
 a...
Jucariile lui preferate sunt din materiale plastice
( policlorura de vinil) sau din polimeri cu proprietati elastice
 (ela...
Cartile – n-ar exista fara cerneala si hartie (doua produse
chimice). Hartiei obtinuta prin prelucrarea celulozei
,pentru ...
EA ESTE ALINA, o adolescenta careia îi place tot ceea ce
             este modern.
 Materiale moderne utiliza...
Chimistii au realizat circuitele electronice care fac posibila
 telefonia mobila în timp ce polimerii plastici îl fac mult...
Aparatura audio-video are la baza un sistem electronic din
  cipuri de siliciu si germaniu respectiv cristale lichide.
 ...
Drumul de la floare la parfum, arta de a extrage esente din
 plante si de a le combina a capatat un suport stiintific
  ...
Produsele cosmetice, sampoanele, sapunurile, detergentii
 ( compozitia lor , metodele de obtinere, controlul proceselor
 ...
Chimia s-a facut simtita cu precadere si în cazul articolelor si
           accesoriilor sportive.
Bicicleta est...
Lentilele ochelarilor – din policarbonat ,mult mai rezistente la
 impact decat lentilele obisnuite, pot fi facute foarte s...
Cum s-ar fi descurcat mama în bucatarie si în
        întreaga casa fara ajutorul produselor chimice?
      G...
Ambalajele produselor alimentare sunt din polistiren
 grosimea ambalajului scazând cu 30 procente in ultimii 10
ani ceea c...
Stralucirea mobilei din furnir de pal este data de folosirea
 polisului, in compozitia caruia intâlnim un amestec de cerur...
Polipropena se foloseste ca fibra pentru carpete, covoare,
 funii sau îmbracaminte sport. Covorul din fibre acrilice
rezi...
Amenajarea unei gradini presupune utilizarea materialelor de
 constructii de tipul: folie de plastic - polietilena si sche...
Folosirea medicamentelor de sinteza a condus la o dublare
 a sperantei de viata fata de începutul secolului al XX-lea;
 od...
Teflonul îl întalnim deopotriva la acoperirea vaselor de uz
 casnic, în realizarea dispozitivelor din circuitele masinilor...
Prezenta nelipsita a chimiei în societate este una din
caracteristicile importante ale acestui mileniu, convingator
 ilust...
 Chimia o folosim în
 peste tot în jurul
 nostru, tot ceea ce se
 petrece în organism,
 gândurile boastre ,
 trairil...
Material realizat de :
   PROF. IULIANA VIORICA
      GALATANU
Colegiul Tehnic « TRAIAN » GALATI
Chimiaindispensabilavietii
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Chimiaindispensabilavietii

1,841
-1

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
1,841
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
40
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Chimiaindispensabilavietii

 1. 1. A elaborat:Bacalu Cristina Gr:IP21Z
 2. 2. Chimia este o parte integranta a vietii noastra, substantele chimice ne fac viata mult mai confortabila si mai sigura. Prin sinteza de îngrasaminte chimice, insecticide si erbicide chimia a ajutat agricultura sa obtina productii mult mai mari si sa rezolve în parte criza alimentara iar prin prelucrarea petrolului a oferit carburantii care alaturi de alti combustibili de sinteza au rezolvat criza energetica.
 3. 3. Sinteza medicamentelor, a produselor cosmetice, a detergentilor, a maselor plastice si a fibrelor sintetice este o alternativa la criza materiilor prime naturale. Daca secolul al XIX-lea a fost denumit secolul aburului si al electricitatii, secolul al XX – lea a fost denumit, printre altele, si secolul materialelor sintetice. Dintre acestea, un loc aparte ocupa polimerii. Datorita calitatilor lor superioare, materialele sintetice au înlocuit materiale clasice ca:lemnul, metalele, lâna, bumbacul, cauciucul natural. S-a nascut, astfel, o adevarata civilizatie a materialelor sintetice, o « civilizatie a înlocuitorilor ».
 4. 4.  EL ESTE VLADUT, fara chimie, n-ar fi avut nici vesela( masa plastica rezistenta la loviri, usor de mânuit si cu un aspect placut), nici biberoanele si nici chiar scutecele( din fibre polipropilenice cu adeziv de tip acrilic)
 5. 5. Jucariile lui preferate sunt din materiale plastice ( policlorura de vinil) sau din polimeri cu proprietati elastice (elastomeri) iar masinutele cu telecomanda n-ar fi existat fara baterii ( pile electrice – dispozitive prin care energia chimica se transforma în energie electrica)
 6. 6. Cartile – n-ar exista fara cerneala si hartie (doua produse chimice). Hartiei obtinuta prin prelucrarea celulozei ,pentru ai îmbunatati calitatile, i se adauga o serie de substante :silicat de sodiu si acid fumaric (pentru stralucire si rezistenta la apa) hipoclorit de calciu si clorat de sodiu (pentru albire). Cerneala – contine negru de fum si alti pigmenti sintetici dispersati într-o serie de solventi.
 7. 7. EA ESTE ALINA, o adolescenta careia îi place tot ceea ce este modern. Materiale moderne utilizate pentru îmbracaminte sunt realizate dintr-un amestec de fibre textile naturale, artificiale si sintetice. Pentru obtinerea hainelor mult mai practice, usor de spalat,cu o rezistenta crescuta la purtare s-au înlocuit fibrele naturale (bumbacul,lâna) cu fibre sintetice de tipul poliester, vâscoza si acrilic.
 8. 8. Chimistii au realizat circuitele electronice care fac posibila telefonia mobila în timp ce polimerii plastici îl fac mult mai usor , mai mic si mai usor de transportat. Cu ajutorul nanotehnologiilor si nanostiintelor ce înglobeaza discipline ca: mecanica, optica, electronica si chimia telefonul viitorului va fi elastic, transparent, suplu dar rezistent în acelasi timp datorita fibre proteice dispuse într-o împletitura tridimensionala asemanatoare pânzei de paianjen iar materialele organice biodegradabile vor asigura o reciclare usoara si o protectie a mediul înconjurator.
 9. 9. Aparatura audio-video are la baza un sistem electronic din cipuri de siliciu si germaniu respectiv cristale lichide. Dispozitiele electronice sunt realizate din polimetil metacrilat(plexiglass) de 10 ori mai rezistent decat sticla obisnuita protejând sistemele electronice si oferindu-le un aspect placut. Cd-urile sunt din policarbonat si folie aluminiu acoperite cu o pelicula de lac oferind rezistenta si posibilitati multiple de stocare a informatiei.
 10. 10. Drumul de la floare la parfum, arta de a extrage esente din plante si de a le combina a capatat un suport stiintific datorita chimiei. De ce suntem atât de obsedati de parfumuri? Pentru ca exista o strânsa legatura între starile sufletesti si mirosuri. Ele pot stimula imaginatia si alina sufletul.
 11. 11. Produsele cosmetice, sampoanele, sapunurile, detergentii ( compozitia lor , metodele de obtinere, controlul proceselor tehnologice) sunt rezultatul muncii si cercetarii chimistilor Oare cum ar arata , de exemplu, pasta de dinti daca nu ar avea în compozitia sa un polimer solubil in apa care ii ofera stabilitate si care o fixeaza pe periuta ? Manerul periutei de dinti- datorita materialelor plastice poate fi modelat într-o varietate de forme iar perii,din nylon moale, asigura o buna curatare.
 12. 12. Chimia s-a facut simtita cu precadere si în cazul articolelor si accesoriilor sportive. Bicicleta este o combinatie de 18 materiale plastice diferite, acestea sunt la fel de durabile ca si metalul si folosesc la obtinerea pedalelor,a sistemului de ghidare iar o serie de rasinile elastice pentru sea si ghidon.
 13. 13. Lentilele ochelarilor – din policarbonat ,mult mai rezistente la impact decat lentilele obisnuite, pot fi facute foarte subtiri si cu o buna absorbtie a luminii ultraviolete . Pantofi tip sport au talpa din poliuretan ceea ce le confera o aderenta excelenta, maxim de confort si durabilitate Polistirenul în amestec cu fibra de sticla formeaza casca de protectie. Rotile patinelor din poliuretan asigura parcurgerea distantelor mari datorita unei frecarii minime.
 14. 14. Cum s-ar fi descurcat mama în bucatarie si în întreaga casa fara ajutorul produselor chimice? Gama diversa de produse contine detergenti pentru vase, solutii pentru curatat, ambalaje si obiecte de uz casnic. Sticle din plastic – peturile sunt usoare si rezistente, mult mai comod de transportat, nu afecteaza gustul produsului si sunt reciclabile. Polietena de densitate joasa se foloseste la obtinerea de ambalaje, saci, folii, pungi si lazi pentru resturile menajere.
 15. 15. Ambalajele produselor alimentare sunt din polistiren grosimea ambalajului scazând cu 30 procente in ultimii 10 ani ceea ce presupune mai putina materie prima, mai multa prospetime si siguranta alimentara crescuta. Usa – facuta din melamina - un material usor, durabil, rezistent la zgarieturi si care nu este greu de curatat. Scaunele sunt din material ABS acrilonitrilicbutadien stirenic cu perna din vinilin.
 16. 16. Stralucirea mobilei din furnir de pal este data de folosirea polisului, in compozitia caruia intâlnim un amestec de ceruri. Fotoliile sunt umplute cu spuma poliuretanica si impregnate cu substanta ignifug, rezistenta la foc. Culorile tabloului sunt realizate din materiale anorganice naturale si pigmenti organici sintetici (oxidul de titan este unul dintre cei mai folositi pentru obtinerea pigmentului alb). Fereastra din plastic special (pvc) este fixata in tamplarie cu . ajutorul siliconului
 17. 17. Polipropena se foloseste ca fibra pentru carpete, covoare, funii sau îmbracaminte sport. Covorul din fibre acrilice rezistente suporta bine vopselele, dosul covorului din fiind din spuma cauciucata. Majoritatea colorantilor folositi în prezent în practica vopsirii sunt compusi de sinteza, performanti atât sub aspectul paletei culoristice cât si a rezistentei la agentii exteriori ( lumina, umiditate, spalare). Vopselele sunt o îmbinare a patru clase principale de substante chimice: rasini, pigmenti, solventi si aditivi.
 18. 18. Amenajarea unei gradini presupune utilizarea materialelor de constructii de tipul: folie de plastic - polietilena si schelet din aluminiu( pentru sera), pardoseli epoxidice sau din cauciuc regenerat( dalele de trafic usor si mediu), folie de PVC (pentru piscina) iar, plantele, pentru o crestere rapida sunt tratate cu fertilizatori.
 19. 19. Folosirea medicamentelor de sinteza a condus la o dublare a sperantei de viata fata de începutul secolului al XX-lea; odata cu descoperirea primei sulfamide numarul si natura medicamentelor a crescut vertiginos dovada fiind gama foarte larga de antibiotice, analgezice, antipiretice si antitumorale.
 20. 20. Teflonul îl întalnim deopotriva la acoperirea vaselor de uz casnic, în realizarea dispozitivelor din circuitele masinilor dar si în chirurgie .Tot mai multe progrese în medicina s-au realizat datorita materialelor plastice durabile, usoare si cu multiple valente. Manusile chirurgicale,seringile, sondele gastrice, pungile pentru sânge, stimulatori cardiaci sunt doar câteva exemple în acest sens.
 21. 21. Prezenta nelipsita a chimiei în societate este una din caracteristicile importante ale acestui mileniu, convingator ilustrata de lista foarte cuprinzatoare si în continua largire de medicamente de uz uman si veterinar, îngrasaminte, biostimulatori, antidaunatori, combustibili, lubrifianti, fire si fibre sintetice, elastomeri, coloranti, lacuri, vopsele, agenti de curatare, materiale de constructie, sticla, hartie, carton, celuloza etc., la care se adauga produse ale industriei metalurgice si ale celei alimentare .
 22. 22.  Chimia o folosim în peste tot în jurul nostru, tot ceea ce se petrece în organism, gândurile boastre , trairile noastre sunt reactii chimice
 23. 23. Material realizat de : PROF. IULIANA VIORICA GALATANU Colegiul Tehnic « TRAIAN » GALATI

×