Reviewkerjakerajaan1

  • 873 views
Uploaded on

Ketahui rahsia dan tips-tips untuk lulus temuduga kerja kerajaan.

Ketahui rahsia dan tips-tips untuk lulus temuduga kerja kerajaan.

  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Be the first to comment
    Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
873
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
11
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
    No notes for slide

Transcript

  • 1. REVIEW EBOOK PANDUAN LULUS TEMUDUGA KERJA KERAJAAN OLEH : AZLAN (azaz)
  • 2. LAPORAN INI ANDA : [BOLEH] Mengedar semula dengan percuma [DILARANG] Mengubah kandungan laporan ini [DILARANG] Menukar pautan, maklumat dan tulisan laporan ini [DILARANG] Menjual kepada mana-mana pihak
  • 3. Pendahuluan Kerja Kerajaan: Satu Realiti Dan Pendedahan Pada masa ini, masalah ekonomi yang teruk melanda bukan saja Malaysia akan tetapi seluruh dunia. Di Malaysia sendiri, terdapat beribu-ribu pekerja diberhentikan kerja pada setiap bulan. Bagaimana dengan kehidupan mereka seterusnya? Apa yang akan mereka lakukan untuk menyara kehidupan mereka? Lebih-lebih lagi bagi mereka yang mempunyai tanggungan yang besar. Sungguh kasihan. Adakah mereka hanya menunggu saja mengharapakan bantuan kerajaan? Mereka perlu mencari kerja yang baru untuk meneruskan kehidupan. Jadi tidak hairanlah mengapa permohonan jawatan dalam sektor awam tiba-tiba meningkat dengan mendadak. Hampir setengah juta permohonan untuk memasuki bidang kerja dalam sektor awam! Akan tetapi berapa kekosongan yang ada bagi jawatan yang dipohon? Pada masa ini, sangat sukar mencari kerja. Malah yang bekerja pun mula runsing memikirkan adakah mereka juga bakal diberhentikan kerja. Jadi pilihan mereka untuk mmendapat kerjaya yang stabil yang dapat menjamin masa depan mereka adalah dengan menyertai sektor awam. Akan tetapi, adakah mudah untuk mengisi atau memasuki bidang kerja sektor awam? Ianya tidak semudah seperti yang disangkakan. Sangat susah sebenarnya…Anda perlu bersaing dengan 200 - 500 pesaing yang lain bagi hanya satu kekosongan jawatan sahaja! Bagaimana untuk menjadikan diri anda yang terpilih di kalangan calon yang begitu ramai ini? teruskan bacaan anda................ Pernahkah anda terfikir, mengapa pada ketika ini ramai orang yang amat suka bekerja sebagai kakitangan kerajaan? Jika seorang graduan universiti yang baru tamatkan pengajiannya pastinya RM2000 pendapatan bulanannya. Ingat, RM2000 bukanlah banyak sangat dibandingkan jika anda seorang usahawan atau ahli perniagaan yang sejati. Namun, sehingga artikel ini ditulis, masih berpusu-pusu orang ingin bekerja sebagai kakitangan kerajaan ini.
  • 4. Kelebihan kerja kerajaan Adakah anda mahu tahu apakah sebab utamanya? Ini adalah kerana kerja kerajaan banyak kelebihannya. Dan terbukti ianya menewaskan semua sektor swasta yang lain. Kami percaya disebabkan kelebihan-kelebihan inilah mengapa begitu ramai orang memohon jawatan kosong yang di iklankan di sektor awam. Antara kelebihan-kelebihan yang anda dapat sebagai seorang penjawat awam ialah: · Elaun perumahan - Ya, anda dapat elaun perumahan pada setiap bulan. Usah risau lagi untuk membayar sewa bulanan rumah anda kerana elaun ini sudah pasti akan membantu. · Cost Of Living Allowance (COLA) - Anda bekerja di bandaraya yang taraf hidupnya adalah tinggi? Memang semuanya mahal, dari tambang bas, makan, tol dan lain - lain. Tahukah anda bahawa COLA ini dibayar berdasarkan di bandar mana anda bekerja? · Imbuhan Tetap Khidmat Awam (ITKA) - Anda sebagai kakitangan awam, ada satu imbuhan khas disediakan khas buat anda. Ini adalah satu penghargaan buat mereka yang berkhidmat buat negara. · Kenaikan Gaji Setiap Tahun - Anda berkhidmat untuk kerajaan, sudah pasti ada kenaikan gaji tahunan anda. Lagi lama anda berkhidmat, lagi tinggi kenaikan gaji yang anda perolehi. Sudah pasti anda sukar nikmati kenaikan ini di mana - mana selain di sektor awam. · Kemudahan Pinjaman Komputer dan Kenderaan - Anda mahu buat pinjaman komputer ataupun pinjaman kenderaan? Dengan sepantas kilat anda boleh mendapatkannya. · Cuti Tahunan Mengikut Kelayakan - Tahukah anda bahawa cuti diberikan paling minima adalah 14 hari iaitu buat pekerja am. Jika anda berjawatan professional, cuti anda adalah 25 hari. Tambahan pula kenaikan cuti tahunan dan juga kenaikan pangkat.
  • 5. · Cuti Bersalin - Usah risau lagi jika anda rasa anda/orang rumah anda perlu ambil cuti bersalin 2 bulan. Sudah tentu ianya diberikan dengan gaji terus jalan! · Pinjaman Perumahan - Ya, anda boleh mula memiliki aset terbesar dalam kehidupan anda, iaitu rumah! Dalam masa yang singkat, anda sudah boleh mula membuat pinjaman untuk membeli 'banglo' idaman anda. · Caruman KWSP atau Pencen - Anda pilih mana anda suka. Nak KWSP ke pencen ke? Kedua - duanya ada kelebihan tersendiri. Jadi, usah risau akan masa depan anda lagi. · Bersara pada umur 58 tahun - Sungguh lama anda berkhidmat dalam kerajaan. Jika di luar sana, adakah anda akan diberikan peluang berkhidmat selama itu? · Peluang Kenaikan Pangkat - Siapa tak nak naik pangkat kan? Naik pangkat maknanya naik gaji dan juga anda naik selevel lagi dari tahap anda sebelum ini. Kiranya anda jadi bos selepas itu! · Peluang Melanjutkan Pelajaran - Wah! Sambung belajar pun diberikan peluang. Hebat tu! Dan untuk makluman anda, anda juga akan diberi peluang tajaan untuk menyambung pelajaran anda. Sudah tentu ini memberikan 1001 kebaikan buat anda dan juga kerajaan. · Peluang untuk berkursus dari semasa ke semasa - Boleh dikatakan pada setiap bulan anda akan dihantar ke kursus. Sudah tentu banyak ilmu pengetahuan yang anda pelajari percuma yang di'support' oleh kerajaan. Jika anda hadir sendiri kursus tersebut, dekat 4 angka juga anda perlu bayar setahun. - Lebih banyak masa diluangkan bersama keluarga - Ya, Kami JAMIN. Ini adalah perkara yang paling penting dalam hidup anda. Kini anda akan punyai lebih banyak masa bersama keluarga berbanding kehidupan sebelum ini. Dan keluarga anda semakin menyayangi anda seadanya. Ingatlah, masa adalah emas. Jika anda berpendapatan tinggi mana sekalipun, jika tiada masa bersama keluarga adalah amat menyedihkan. Jadi, hargailah masa yang anda luangkan bersama keluarga ini. Ianya amat berbaloi.
  • 6. Siapa yang patut baca ebook ini? ANDA yang baru diberhentikan kerja disebabkan kegawatan ekonomi yang melanda ANDA yang bekerja di sektor swasta yang rasa kerjaya anda kurang selamat ANDA yang baru saja menamatkan pengajian di sekolah mahupun di universiti yangmasih tercari-cari kerja. ANDA yang berada di semester akhir di universiti mahupun di sekolah yang sedang merancang kerjaya anda ANDA yang mempunyai anak, mahupun ahli keluarga yang lain yang kerjanya “menanam anggur” ANDA yang menginginkan kehidupan yang lebih terjamin dan selamat ANDA yang sememangnya memang berminat untuk berkhidmat dengan kerajaan MALAYSIA Jika anda tergolong dalam golongan yang dinyatakan di atas, YA! Anda memang amat memerlukan E-book ini.. Bonus-bonus yang disediakan Bonus #1: 101 Tips Mencegah Sakit Kepala Bonus #2: Sampel Soalan-Soalan Peperiksaan Am Temuduga Kerja Kerajaan Bonus #3: Secrets To Successful Job Hunting Bonus #4: Contoh Resume Dalam Bahasa Melayu Dan English Bonus #5: YM Support Bonus #6: Ahli Ekslusif Pembeli Ebook Kerja-kerajaan Anda pasti tidak menyesal selepas membaca ebook Rahsia Lulus Temuduga SPA!
  • 7. ANDA TIDAK TERUJA KE? Dan bermacam-macam lagi kebaikan yang boleh anda fikirkan sendiri. Dan disebab itulah juga dilaporkan permohonan untuk jawatan awam yang dianjurkan oleh sektor awam meningkat pada setiap tahun. Maka dengan itu, tidak hairanlah kerjaya di sektor awam kini menjadi pilihan kerjaya di musim kegawatan ekonomi ini. Penutup Bagaimana? Anda boleh lihat sendiri begitu banyak kelebihan sekiranya kita bekerja dengan kerajaan ini. Akan tetapi adakah mudah untuk anda berjaya mendapat kerja kerajaan ini? Itulah persoalannya FAKTA: BUKAN MUDAH sebenarnya! Dalam kerajaan ini, anda memerlukan keunikan dan pengetahuan yang berlainan dari calon biasa. Anda perlulah ada ilmu yang selengkapnya sebelum mula mengisi borang kekosongan jawatan kerajaan.