Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
 
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Reformirajmo hrvatske vode

649 views

Published on

Potpišimo peticiju za reformu Hrvatskih voda:
http://www.ipetitions.com/petition/reformirajmo-hrvatske-vode/
Hrvatske vode ogroman su teret za hrvatsko gospodarstvo. Godišnje se troše stotine milijuna kuna na NEPOTREBNE regulacije. Umjesto što se nepotrebno kanaliziraju potoci usred šuma i livada, ti silni novci mogu se upotrijebiti na obrazovanje, znanost, prave investicije, plaće, mirovine...
http://novatv.hr/clanak/provjereno/znate-li-gdje-zavrsi-vas-novac.html
Sve su indicije da je često jedini smisao tih nepotrebnih radova prelijevanje novaca od vodnih naknada u blagajne privatnih firmi za hidrotehničke radove. Sve su indicije da se omogućuje korupcija velikih razmjera: sve su indicije da se namještaju natječaji.
Dok je opravdano regulirati rijeke u naseljima i industriji, Hrvatske vode masovno i neselektivno reguliraju sve naše rijeke usred šuma, livada.... Radi se o tisućama kilometara vodotokova!
Znanost je pokazala svu štetnost takvog gospodarenja voda. Upravo se regulacijama (tiskanjem rijeke u usko korito i gubitkom veze s poplavnom nizinom) povećava opasnost od poplava i erozije. Vodotoci se ukopavaju, pada razina podzemnih voda, suše se šume i polja. Onemogućuje se vegetaciji da pročišćuje vodu. Uništava se turistički potencijal, rekreacija, nestaje riba, nestaje prirodna baština.
Hrvatske vode "skrivaju" znanstvene spoznaje o modernom gospodarenju rijeka. Rijeke nam žele prikazati kao mrtve kanale. Nameću nam da su prirodne rijeke NEUREĐENE pa ih treba urediti. Sve to rade, da bi nastavili ovakve nepotrebne i štetne regulacije. Europske zemlje obnavljaju kanalizirane rijeke, daje im se više prostora jer to je najbolji način obrane od poplava i erozije. Ujedno održavaju "zdravu" hidrologiju i pitku vodu.
REFORMIRAJMO HRVATSKE VODE: Umjesto plaćanja ozloglašenih naknada, Hrvatske vode moraju se financirati iz budžeta RH jer će tada država vrlo dobro paziti na što se troše novci u vodnom gospodarstvu!

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Reformirajmo hrvatske vode

×